The Manor Sessions: The Cult reist van Love via Peace naar Electric

The Cult - Logo 1985-1986 (post-punk.com)

The Cult – Logo 1985-1986

Introductie

Net als The Waterboys trad The Cult ook aan op 19 mei 1986 op het Nederlandse Pinkpop Festival. Net als The Waterboys introduceerden ze nieuw materiaal en, wederom net als The Waterboys, luidde het een nieuwe richting in. Naar aanleiding van de uitgave van de EP The Manor Sessions 30 jaar geleden, dit artikel over de route van Love, via Peace naar Electric.

Love

Het album Love uit 1985 was succesvol voor The Cult. De single She Sells Sanctuary was zelfs een hit geworden. De band trad op op alle grote festivals en hun concerten verkochten uit. Er moest een vervolg komen.

The Manor Sessions

The Cult - The Manor Sessions (youtube.com)

The Cult – The Manor Sessions

In de zomer van 1986 ging de band de studio (de Manor Studio in Oxfordshire, Engeland, eigendom van Richard Branson) in met producer Steve Brown. Brown was ook verantwoordelijk voor de productie van Love. Onder het motto “never change a winning team” ging de band aan het werk. In totaal werden er 11 nummers opgenomen. Het nieuwe album, dat de voorlopige titel Peace had meegekregen, was af. Of toch niet?

Nee dus. Al halverwege de Love tour was de band op zoek naar een nieuw geluid. Toen zanger Ian Astbury het nummer Cooky Puss van de Beastie Boys (geproduceerd door Rick Rubin) hoorde wist hij dat de route om moest. Het moest rauwer, directer, meer zoals de band live ook speelde.

Echter, de platenmaatschappij wilde een vervolg op het Love album, en het liefst net zo succesvol, of succesvoller. De logische stap was om weer met Steve Brown in zee te gaan. Later zou de band verklaren dat het niet slim was om direct de (dure) studio in te gaan en het vervolg in de studio bij elkaar te laten komen. De nummers waren tijdens de tour ontstaan en waren nog onvolledig uitgewerkt.

De band verbleef drie maanden in de Manor Studio, in een luxe omgeving met alles wat de band kon willen. Ondanks alle goede wil, was er iets veranderd. De band was verder door ontwikkeld en wilde wat anders, maar was nog niet zeker hoe en wat. Nadat de nummers klaar waren en afgemixt bleef de band achter met een onbestemd gevoel. Op zich waren de nummers goed, maar ze duurden te lang en er was te veel werk in gaan zitten.

Manor Studio, Oxfordshire (archive.is)

Manor Studio, Oxfordshire

Rick Rubin

Er werd een afspraak gemaakt met Rick Rubin. De band wilde zijn input. Omdat Love Removal Machine de eerste single moest worden, vroeg de band aan Rubin het nummer te remixen, en daarna eventeel het hele album. Rubin ging akkoord, onder één voorwaarde. De band moest een nummer kiezen waar ze het minst tevreden mee waren en dat met hem helemaal opnieuw opnemen. De band koos Peace Dog. Nadat het nummer opnieuw was opgenomen was de beslissing snel genomen. Het hele album moest opnieuw. Peace verdween in de archieven. Het volgende album zou in 1987 uitkomen en de naam Electric krijgen.

The Cult - Love Removal Machine (promo single) (discogs.com)

The Cult – Love Removal Machine (promo single)

Net als bij The Waterboys, waren veel fans teleurgesteld toen Elctric verscheen. Het was een hardrock album geworden, een genre dat verre van populair was destijds. Het klonk meer als AC/DC en Led Zeppelin dan als de post-punk band, die zoveel liefhebbers had. Het grote publiek ontdekte The Cult echter na de uitgave van de eerste single Love Removal Machine.

Op 1 december 1988 verscheen de EP The Manor Sessions, de aanleiding voor dit artikel. Ik kocht het destijds en begreep waarom de band de beslissing had genomen opnieuw te beginnen. Met name Wild Flower klinkt zoveel beter op Electric. Maar toch, The Manor Sessions blijft een prachtig document.

Nummers

  • Love Removal Machine
  • Wild Flower
  • Electric Ocean
  • Outlaw
  • Bad Fun

Nummers Peace

In 2013 werden alle opnamen van Peace toegevoegd aan de remaster van het Electric album, onder de naam Electric Peace.

The Cult - Electric Peace 2013 (discogs.com)

The Cult – Electric Peace 2013

  • Love Removal Machine *
  • Wild Flower *
  • Peace Dog *
  • Aphrodisiac Jacket *
  • Electric Ocean *
  • Bad Fun *
  • Conquistador
  • Zap City
  • Love Trooper
  • Outlaw *
  • Groove Co.

* = Ook uitgebracht op Electric.

Ter afsluiting

Wat vind jij van The Manor Sessions/Peace? Is Electric de juiste beslissing? Laat het weten!

 

4 reacties

Ga naar reactie formulier

    • Kees de Jong op 01-12-2018 om 19:18
    • Reageer

    Peace is goed, maar het uiteindelijke electric veel beter. Heb ik vaak gedraaid.

    1. Eens, destijds vond ik Electric fantastisch.

    • Arend Kamp op 13-01-2019 om 23:45
    • Reageer

    Electric is een klasieker…..vindt ik nu !
    Toenertijd Electric blind gekocht (bij Popeye in Alkmaar misschien bekent bij jou ?) omdat ik Love ook zo goed was.
    Was toen een echte Waver…..wat schrok ik toen ik hem voor het eerst hoorde…hè hardrock?
    Maar was na een paar draaibeurten om, wat een sound !
    Draai hem nu nog steeds trouwens,….eigenlijk meer als love en de rest.
    Groeten Arend

    1. Popeye is zeker bekend. Daar kocht ik vroeger alles. Ze hadden destijds ook veel obscure punk. Topzaak.
      Maar de nieuwe muziek van The Cult was totaal anders inderdaad. Ik was wel direct weg van de single die de plaat vooruitsnelde. Love Removal Machine is nog steeds een favoriet. Grappig dat je het zegt, maar ik draai Electric ook het meest van alle Cult platen.

Complimenten/opmerkingen? Graag!