10 Royalty Nummers

Willem Alexander op het podium met Nederlandse DJ's en Maxima in Chicago 2015 (nos.nl)

Willem Alexander op het podium met Nederlandse DJ’s en Maxima in Chicago 2015

Inleiding

Vandaag is het Koningsdag in Nederland. Een goede aanleiding voor een royalty lijst.

Koninginnedag/Koningsdag

De huidige Koningsdag traditie stamt af van de eerste Prinsessedag op 31 augustus 1885. Die werd georganiseerd ter ere van de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. Deze eerste editie vond plaats in de stad Utrecht, in de latere edities gevolgd door steeds meer plaatsen. Na de dood van Wilhelmina’s vader, koning Willem III, in november 1890, werd Prinsessedag in 1891 opgevolgd door de viering van de allereerste Koninginnedag, ook al werd Wilhelmina pas op 31 augustus 1898 (haar achttiende verjaardag) officieel konigin. De inhuldiging vond op 6 september plaats. Tot en met 1948 werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd.

Nadat koningin Juliana haar moeder Wilhelmina in 1948 had opgevolgd, werd vanaf 1949 Koninginnedag gevierd op Juliana’s verjaardag, 30 april. In de naoorlogse jaren was Koniginnedag nog een gewone werkdag was, maar na verloop van tijd kregen steeds meer mensen een vrije dag, zodat Koninginnedag uitgroeide tot een landelijke feestdag. Toen koningin Juliana op 30 april 1980 de scepter overdroeg aan koningin Beatrix bleef de dag van Koniginnedag gehandhaafd op 30 april. In 2013 werd de (voorlopig) laatste Koninginnedag gevierd op 30 april toen koning Beatrix troonsafstand deed en de troon overdeed aan haar zoon Willem-Alexander. Zijn verjaardag valt op 27 april en vanaf 2014 viert Nederland Koningsdag op 27 april.

Top 10

Koningsdag is een leuke aanleiding tot het verzamelen van een aantal nummers waar een verwijzing naar ‘royal’ in de titel van het nummer terugkomt. Deze lijst is volstrekt willekeurig en had 10 keer zo lang kunnen zijn. Aanvullingen zijn van harte welkom, reacties kunnen onder dit artikel worden achtergelaten.

 

Queen - Killer Queen (dutchcharts.nl)

Queen – Killer Queen

oktober 1974

Mijn kennismaking met het fenomeen Queen. De groep zou al snel uitgroeien tot mijn favoriete band. Dat zou zo blijven totdat ik de lagere school verliet. Al snel kwam andere muziek voorbij, ook muziek buiten de hitlijsten om, waar ik, tot dan toe, weinig van had meegekregen.

Zie ook Queen: mijn allereerste muziekliefde.

 

ABBA - Dancing Queen (single) (ultratop.be)

ABBA – Dancing Queen

augustus 1976

Het grote dilemma in mijn jeugd was niet de ‘strijd’ tussen The Beatles en The Rolling Stones, maar die tussen ABBA en Queen. Ik vond beiden leuk. Voor mij is ABBA altijd een singles band geweest. Veel van de liedjes op de albums waren beduidend minder. Queen daarentegen was voor mij een album band. Veel van de album nummers waren soms beter dan wat er op single werd uitgebracht.

Maar alleen Dancing Queen al is (bijna) in staat het gehele oeuvre van Queen naar de achtergrond te dringen. Een nagenoeg perfect popliedje.

Zie ook Sinterklaas avond 1976 & ABBA’s Dancing Queen.

 

Sex Pistols - God Save The Queen Sex Pistols - God Save The Queen (single) (sexpistolsofficial.com)

Sex Pistols – God Save The Queen

mei 1977

Naast Anarchy In The UK waarschijnlijk het bekendste Sex Pistols nummer, dat tijdens het 25 jarig jubileum van koningin Elizabeth II de eerste positie van de Engelse hitlijsten bezette.

Het nummer is een punk anthem, dat de Britse monarchie aanvalt. Door de controversiële tekst werd het nummer geboycot door de BBC, waardoor het niet werd uitgezonden op radio en televisie.

God save the queen
The fascist regime

Zie ook Never Mind The Bollocks Here’s The Sex Pistols.

 

Simple Minds - King Is White And In The Crowd (recordcity.jp)

Simple Minds – King Is White And In The Crowd

november 1982

Op single uitgebracht als B-kantje van Someone Somewhere In Summertime. Heerlijk Simple Minds nummer van hun beste album.

Zie ook Simple Minds – New Gold Dream (81-82-83-84).

 

RUN-D.M.C. - King Of Rock (discogs.com)

RUN-D.M.C. – King Of Rock

januari 1985

De eerste single afkomstig van het gelijknamige tweede album van RUN-D.M.C. Heavy gitaren gecombineerd met hip-hop ritmes en rap. Destijds een bijna explosieve combinatie. Een voorloper van Walk This Way, de wereldwijde hit die de groep met Aerosmith scoorde in 1986?

 

The Smiths - The Queen Is Dead (spotify.com)

The Smiths – The Queen Is Dead

juni 1986

Morrissey en de monarchie was geen gelukkig huwelijk. In dit nummer gaat Morrissey er op zijn geheel eigen wijze op in. De tekst is dan ook grappig:

And so, I broke into the Palace
With a sponge and a rusty spanner
She said: “Eh, I know you, and you cannot sing”
I said: “that’s nothing – you should hear me play piano”

De laatste frase die herhaald wordt, voordat een verlengd muzikaal coda waarin Johnny Marr aantoont dat hij ook stevige, agressieve gitaarpartijen kan spelen, het nummer uitluidt, is Morrissey weltschmerz op zijn best: ‘Life is very long, when you’re lonely’.

Zie ook The Smiths brengen hun derde meesterwerk uit: The Queen Is Dead.

 

Prince And The New Power Generation - My Name Is Prince (dutchcharts.nl)

Prince And The New Power Generation – My Name Is Prince

september 1992

Prince maakte in zijn mindere periode wel dit fantastische My Name Is Prince:

In the beginning God made the sea
But on the seventh day he made me
He was tryin’ to rest y’all when He heard the sound
Sound like a guitar cold gettin’ down
I tried to bust a high note, but I bust a string
My God was worried ’til he heard me sing

My name is Prince and I am funky
My name is Prince the one and only

Zie ook Prince And The New Power Generation – O(+>.

 

Pavement - No More Kings (discogs.com)

Pavement – No More Kings

april 1996

Een cover afkomstig van het Schoolhouse Rock! Rocks album, een eerbetoon aan de Amerikaanse TV show, die kinderen op een leuke manier in aanraking bracht met allerlei wetenschappelijke onderwerpen. Ter promotie werd een single uitgebracht waar ook No More Kings, uitgevoerd door indie-darlings Pavement, op stond.

Een deel van de opbrengsten van het album werd gedoneerd aan het Children’s Defense Fund.

 

Felix Da Housecat - We All Wanna Be Prince (discogs.com)

Felix Da Housecat – We All Wanna Be Prince

mei 2009

Felix Da Housecat schreef het nummer samen met Alex Croisy als een eerbetoon aan Prince: “Prince is one of the most brilliant, talented and influential musicians of all time, and without him, many contemporary musicians would be nowhere”. Het nummer ontstond als een soort grap, maar het bleek uiteindelijk erg goed te werken.

De tekst van het nummer bestaat grotendeels uit Prince teksten die achter elkaar zijn gezet en zo een nieuwe tekst vormden. Wat Prince er zelf van vond is onduidelijk, maar, getuige de onderstaande tekst, bestaat de kans dat hij er zo zijn twijfels bij had.

I miss The Revolution, First Avenue, Uptown

Maar toch, het refreintje We can’t help ourselves, we all wanna be Prince is erg grappig.

 

Kendrick Lamar - King Kunta (dutchcharts.nl)

Kendrick Lamar – King Kunta

maart 2015

Waarom is hedendaagse muziek nog steeds goed? Onder andere vanwege Kendrick Lamar. Dit is het (zoveelste) bewijs. Een absoluut hoogtepunt in de hip-hop en moderne muziek.

By the time you hear the next pop
the funk shall be within you

 

Ter afsluiting

Welke nummers ontbreken? Het zullen er velen zijn, laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: 10 Royalty Nummers. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!