Cody ChesnuTT – The Headphone Masterpiece

Inleiding

Op 24 september 2002, vandaag 15 jaar geleden, verscheen er opeens een dubbelalbum, The Headphone Masterpiece, gemaakt door een onbekend artiest. Cody ChesnuTT was de naam. Volgens overlevering had hij het album in zijn eigen slaapkamer in elkaar geknutseld. Een terugblik op een indrukwekkend werkstuk.

Cody ChesnuTT

Cody ChesnuTT Live 11-11-2002 (amoebe.com)

Cody ChesnuTT Live 11-11-2002

Al vroeg (in zijn tienerjaren) trad ChesnuTT op als voorprogramma voor allerlei bands in zijn geboorteplaats Atlanta. Eind jaren (19)90 was hij de leider van zijn eigen band, The Crosswalk. De band had een platencontract met Hollywood Records. Hun eerste album Venus Loves A Melody (het eerste ChesnuTT album) was afgerond en klaar voor distributie, toen het label, zonder opgaaf van redenen, de deal eenzijdig opzegde. De band viel uit elkaar en ChesnuTT trok zich, gedesillusioneerd, terug in zijn slaapkamer. Daar schreef hij nummer na nummer na nummer en nam ze op, helemaal alleen.

The Roots

In 2002 bracht The Roots de single The Seed (2.0) uit, van het destijds nieuwe album Phrenology. Het nummer kende een gastbijdrage van Cody ChesnuTT. Al snel bleek dat het nummer van zijn hand was en dat dat afkomstig was van zijn eigen album The Headphone Masterpiece. Dat album moest ik hebben!

The Headphone Masterpiece

Cody ChesnuTT - The Headphone Masterpiece (tinymixtapes.com)

Cody ChesnuTT – The Headphone Masterpiece

Het zelfverkozen isolement van ChesnuTT leverde dermate veel materiaal op, dat het album dat het opleverde, The Headphone Masterpiece, een dubbel-album werd dat 36 nummers bevatte. Alle nummers zijn geschreven, gespeeld, gearrangeerd en geproduceerd door ChesnuTT. Het complete (debuut!) album is opgenomen in de slaapkamer (op een 4-track recorder) van ChesnuTT en kent daardoor een lo-fi karakter en het klinkt alsof het een demo is.

Het album bevat alle elementen die (met name) dubbelalbums vaak zo goed maken: het is goed (hoe subjectief dat ook is), rauw, grappig en funky. Een kaleidsocopisch album ook qua muzieksoorten: rock, ballads, soul, R&B (jaren (19)90 stijl) en hip-hop. Alle instrumenten en zang zijn door ChesnuTT zelf ingespeeld (met uitzondering van 4 nummers, waar ook anderen een bijdrage aan hebben geleverd).

De muziek is soms licht vals, maar dat stoort geen moment. De intimiteit en kwaliteit is zo hoog, dat dat wegvalt. Sterker nog, het verhoogt de ervaring alleen maar, omdat het aantoont hoe gedurfd het album is. De titel én hoes verwijzen naar het (schijnbare) amateurisme van de opname. Niets is misleidender dan dat. Het is een indrukwekkend album geworden dat alle kanten opschiet en vele hoogtepunten kent. Het begint al snel met With Me In Mind wat een drone-achtige feel heeft. Boylife In America is een prachtige weergave hoe een jonge adolescent, nog zorgeloos, in de wereld staat. Dit wordt direct gevolgd door Bitch, I’m Broke, dat misogynie tot nieuwe ‘hoogten’ brengt. The Seed, het nummer dat The Roots coverden, is een sterk funk nummer. Michelle is een prachtig neo-soul ballad. She’s Still Here heeft een Beatles achtige sfeer, direct gevolgd door een prachtig soul nummer Can We Teach Each Other, dat weer wordt gevolg door The World Is Coming To My Party, dat met zijn zware basmotief neigt naar dance, iets later gevolgd door de funk van Family On Blast, dat weer wordt gevolg door folk-liedje My Women, My Guitars, enz, enz. Het tekent het eclectische karakter van dit album. Ondanks de minimalistische opzet en aanpak, ontdek je iedere draaibeurt weer wat nieuws.

Succes (?)

The Roots - The Seed (2.0) (wikipedia.org)

The Roots – The Seed (2.0)

Het album is uitgebracht via het label Ready, Set Go!, het label van ChesnuTT zelf. Dit label richtte hij op, omdat geen enkele platenmaatschappij het album wilde uitbrengen. Velen hadden het idee dat het demo’s waren en moedigden ChesnuTT aan het opnieuw op te nemen en te veranderen richting de neo-soul stijl, die op dat moment al zeer populair was. Destijds zei hij daarover: “I refuse to re-record it-that defeats the purpose. What about the experience I had in my bedroom? To go back to the studio, I’d be chasing something. If you’re listening to it and you love it, then it’s already done what it’s supposed to do”.

ChesnuTT trad op in vele Los Angeles clubs ter promotie van het album en tourde met Macy Gray, Erykah Badu en The Roots. De laatsten coverden The Seed en brachten dit uit als single onder de titel The Seed (2.0). Er werd een video opgenomen, waar ChesnuTT ook in zong. Naar aanleiding van de clip kwam The Headphone Masterpiece binnen op de Billboard 200, maar was de daaropvolgende week alweer uit de lijst verdwenen. Het album is 25.000 maal verkocht (cijfers 2012, Nielsen SoundScan).

A pop Life Logo (apoplife.nl)

 

Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels.
Wil je dit artikel lezen in het Engels? Klik op de vlag hieronder.
Do you want to read this article in English? Click the flag below.

 

Nummers

Alle nummers gecomponeerd en uitgevoerd door Cody ChesnuTT, tenzij anders aangegeven.

Disc 1   Magic In A Mortal Minute
    With Me In Mind *
    Upstarts In A Blowout
    Boylife In America
    Bitch, I’m Broke
    Serve This Royalty **
    The Seed
    Enough Of Nothing
    Setting The System
    The Most Beautiful Shame
    Smoke And Love
    Michelle
    No One Will
    Batman vs. Blackman
    Up In The Treehouse
    Can’t Get No Betta’
    She’s Still Here
    Can We Teach Each Other
    The World Is Coming To My Party
    Brother with An Ego
    War Between The Sexes
    The Make Up
    Out Of Nowhere
Disc 2   Family On Blast ***
    My Women, My Guitars
    Somebody’s Parent ****
    When I Find Time
    Eric Burdon
    Juicin’ The Dark
    5 On A Joyride
    Daylight
    So Much Beauty In The Subconscious
    Daddy’s Baby
    If We Don’t Disagree
    Look Good In Leather
    6 Seconds

 

*   Sonja Marie – zang
**   RH – saxofoon
***   Talley Thomas – achtergrondzang
****   Talley Thomas – dialoog
Cody ChesnuTT - Albums na The Headphone Masterpiece (amazon.com/apoplife.nl)

Cody ChesnuTT – Albums na The Headphone Masterpiece

Na The Headphone Masterpiece

Gezien de enorme hoeveelheid nummers van zijn debuut, was de algemene gedachte dat ChesnuTT snel met een opvolger zou komen. Echter, hij werd vader en besloot zijn tijd te besteden aan het opvoeden van zijn kinderen. Hij zwoer zijn oude (rock n’ roll) levensstijl af en werd overtuigd Christen. Het duurde tot 2010 voordat hij de EP Black Skin No Value zou uitbrengen en zelfs tot 30 oktober 2012 voordat zijn tweede album, Landing On A Hundred verscheen. Ook dat is een prachtig album, maar compleet het tegenovergestelde van The Headphone Masterpiece. Weg is de rauwheid, het album kent een kristalheldere productie, zonder dat het allemaal te glad wordt. Veel van zijn teksten gaan over zijn strijd en zijn nieuw gevonden geloof, dus geen Bitch, I’m Broke meer. In Everybody’s Brother, dat ook op de EP Black Skin No Value was opgenomen, gaat hij expliciet in op zijn vroegere, zondige, houding en hoe hij dat nu anders (beter) doet.

Op 1 maart 2013 trad ChesnuTT op in de Melkweg en dat was een prima concert, ook al was hij zijn stem kwijt.

Onlangs (2 juni 2017) bracht ChesnuTT zijn derde album uit: My Love Divine Degree, dat het perfecte huwelijk blijkt tussen The Headphone Masterpiece en Landing On A Hundred. Wederom een prachtig album van een uniek talent.

Ter afsluiting

Ken jij Cody ChesnuTT? Wat vind je van zijn albums, en The Headphone Masterpiece in het bijzonder? Laat het weten!

 

2 reacties

    • Chantal op 26-09-2017 om 11:50
    • Reageer

    Leuk geschreven stuk weer! Cody is inderdaad een topper. Via Last.fm heb ik nummers van The Headphone Masterpiece leren kennen, mijn vriendin leerde dat album in 2012 via mij kennen en vond het ook geweldig. Toen we lazen dat Cody in Nederland zou optreden in november 2012, zijn we naar Paradiso gegaan. Ik was om! Het was inderdaad anders dan zijn eerdere werk, maar… dit beviel me nog meer. En zijn ‘presence’… wow. Ik was heel erg onder de indruk van Cody live. Daarna ben ik ook nog naar het concert in de Melkweg gegaan en daar de beste man nog even de hand geschud. Wederom een prima concert, zoals je zelf ook zegt. Ben zijn nieuwe album nog een beetje aan het verkennen, maar wat ik ervan heb gehoord tot nu toe… ja, het blijft lekkere muziek en ik zal zijn live optredens aan iedereen aanraden!

    1. Dank je wel voor je reactie. Ik kan Cody ChesnuTT live ook van harte aanbevelen. Goede muziek, sympathiek persoon, kleine zalen (altijd leuk!). Kortom, leuke avond gegarandeerd.

Complimenten/opmerkingen? Graag!