
David Sylvian (door Yuka Fujii)
Introductie
Deel 4 in de 5-delige mini-serie ‘Klassieke uitgaven in de maand juni 1984‘.
Het debuutalbum van David Sylvian is een prachtige combinatie van pop, jazz, soundscapes, verstilling en ontroering. Het is dan ook onderdeel van mijn favoriete debuutalbum lijst. .
Japan
Eind 1982 viel het doek voor de art-rock band Japan. De band werd in de pers weggezet als poseurs en interessant-doenerij. Ik vond de band erg goed en was, zeker sinds het fenomenale Tin Drum, overtuigd van hun grootsheid. In juni 1983 verscheen het laatste album, de live dubbelaar Oil On Canvas, dat een drietal nieuwe nummer bevatte, die al een beetje vooruitwezen naar wat zou gaan komen.

Japan – Oil On Canvas – Bandleden (foto’s door Anton Corbijn)
Japan had vijf albums uitgebracht, die allemaal anders klonken. De eerste twee albums, Adolescent Sex en Obscure Alternatives, waren nog glamrock (ook al verwees het tweede album al nadrukkelijk naar de verdere carrière), maar vanaf Quiet Life ging het roer om. De muziek werd kalmer, rijker en subtieler. Sylvian begon anders te zingen en bassist Mick Karn deed duidelijker van zich spreken.
De laatste twee studio albums, Gentlemen Take Polaroids en Tin Drum, laten een band horen die durft te experimenteren en risico’s neemt. Het imago van de band was voor velen een reden alles wat de band voortbracht te ridiculiseren. Volkomen onterecht, want Japan was een band van tegenstrijdigheden, die de muziek spannend en anders maakte: hoekig en funky, warm en afstandelijk en doeltreffend en intellectueel. Het is jammer dat de band het niet gered heeft. Ego’s waren sterk, Mick Karn en David Sylvian waren beiden even gezichtsbepalend en populair.
David Sylvian

David Sylvian & Ryuichi Sakamoto – Bamboo Houses / Bamboo
Nog tijdens zijn Japan tijd had Sylvian al solonummers uitgebracht. Het indrukwekkende Bamboo Houses/Bamboo Music (onderdeel van mijn beste 12-inches lijst) uit 1982 en Forbidden Colours (onderdeel van de Merry Christmas, Mr. Lawrence soundtrack) uit 1983. Beide nummers waren samenwerkingen met de Japanse Ryuicihi Sakamoto (bekend van de Japanse pioniers Magic Yellow Orchestra).
Met name het laatste nummer was populair en gold als George Michael’s Careless Whisper voor de alternatieve bakvissen. Wat ik destijds opvallend vond aan de beide nummers was dat ze warmer waren qua textuur en geluid dan de soms afstandelijke opnamen van Tin Drum.
De reden dat de 12″ van The Art Of Parties (ook onderdeel van mijn beste 12-inches lijst) tot mijn favoriete Japan nummers behoorde (en nog steeds behoort), is dat het organisch, warm en funky klinkt. Zou het eerste soloalbum die route gaan volgen of niet?
Brilliant Trees

David Sylvian – Brilliant Trees
Op 26 juni 1984 was het debuutalbum van David Sylvian in Nederland verkrijgbaar. Het bleek een triomf. Een prachtig album dat voldeed aan alles waar ik op hoopte en meer. Het album heeft alles wat David Sylvian destijds zo onderscheidend maakte en is daarnaast ook nog eens een voorbeeld van hoe (pop)muziek kan (of hoort) te klinken.
Het begint al direct met Pulling Punches, een funk nummer met blazers en het superieure drumwerk van Steve Jansen (ex-drummer van Japan). Een veelbelovend begin.
Ink In The Well gaat een nieuwe richting in. Mellow, jazzy met prachtig subtiel basspel, aangevuld mooie bugel (flugelhorn) erupties. Het daaropvolgende Nostalgia verdrinkt bijna in de melancholie (“I’m drowning in my nostalgia”) en is echt prachtig. Donker, sferisch en warm.
Als voorbode op het album, werd Red Guitar als single uitgebracht. Het kale drumritme, waarvan ik altijd dacht dat het van een drummachine kwam, blijkt ook Steve Jansen te zijn (wat zijn extreme klasse maar weer aantoont). Het patroon wordt verrijkt met percussie. Na beluistering van het album bleek Red Guitar niet exemplarisch te zijn voor het album. Red Guitar is het meest poppy nummer van het album en werd een hitje, en is een mooi voorbeeld van Sylvian’s talent voor mooie popnummers met melodie en inhoud. Ryuicihi Sakamoto treedt aan als pianist.
Toen het destijds werd uitgebracht kocht ik nog steeds vinyl en moest de plaat worden omgedraaid. Kant B bevatte drie nummers, die totaal anders waren dan wat Sylvian eerder had gedaan en was dan ook wezenlijk anders dan kant A van het debuutalbum.
Sylvian gaat op avontuur en werkt samen met Holger Czukay (bekend van het baanbrekende Can) en John Hassell. Het levert een fenomenale B kant op. Het begint met Weathered Wall, een wat vervreemdend aandoend nummer waarin sfeer en beleving centraal staan. Een prachtig begin van deze plaatkant. Backwaters is zo mogelijk nog beter en kent een ingenieus ritme met een verslavende bas riff en rijke instrumentatie van onder andere Holger Czukay.
Albumsluiter en titelnummer Brilliant Trees is alles waarvan je hoopt dat muziek kan zijn. Elke keer weer luister ik anders naar het nummer. Het is zo rijk qua opbouw, instrumenten en gevoel, dat ik bijna elke keer weer het nummer voor het eerst lijk te horen. De verbazing over het feit dat een dergelijk nummer ĂĽberhaupt bestaat, is er elke keer weer. De zeldzame schoonheid van dit nummer is onmogelijk te beschrijven. Luisteren is dan ook het devies.
Sylvian zelf zei er het volgende over:
“Maybe I wasn’t equipped to write about myself directly before. Even ‘Ghosts’ was an outside observation. You don’t feel the person singing the song is experiencing those feelings. ‘Brilliant Trees’, the song, is obviously something genuine.”
David Sylvian, 1984
Samenvattend
Als Brilliant Trees eenmaal in je systeem zit, gaat het nooit meer weg. Het album is ongrijpbaar en onbenoembaar essentieel in elke muziekcollectie en verzorgt keer op keer een unieke luisterervaring, waarin je elke keer weer nieuwe dingen ontdekt. Een meesterwerk!

David Sylvian – Brilliant Trees – Singles
Singles
In totaal zijn er drie singles uitgebracht van Brilliant Trees:
- Red Guitar
(uitgebracht in mei 1984) - The Ink In The Well
(uitgebracht in augustus 1984) - Pulling Punches
(uitgebracht in oktober 1984)
Nummers

David Sylvian – Brilliant Trees – Poster
Alle nummers geschreven door David Sylvian, tenzij anders aangegeven.
- Pulling Punches
- Ink In The Well
- Nostalgia
- Red Guitar
- Weathered Wall (David Sylvian, Jon Hassell)
- Backwaters
- Brilliant Trees (David Sylvian, Jon Hassell)
Muzikanten
- David Sylvian – zang, gitaar, piano, tapes, synthesizer, percussie
- Steve Jansen – drums, synthesizer, percussie
- Holger Czukay – hoorn, stemmen, gitaar, dictafoon
- Wayne Braithwaite – bas op Pulling Punches, Red Guitar
- Ronny Drayton – gitaar op Pulling Punches, Red Guitar
- Richard Barbieri – synthesizer op Pulling Punches, Weathered Wall
- Danny Thompson – dubbele bas op Ink In The Well
- Kenny Wheeler – bugel op Ink In The Well, Nostalgia
- Phil Palmer – gitaar op Ink In The Well, Nostalgia
- Steve Nye – synthesizer op Nostalgia, Red Guitar
- Ryuichi Sakamoto – synthesizer, piano op Red Guitar, Weathered Wall, Brilliant Trees
- Mark Isham – trompet op Pulling Punches, Red Guitar
- Jon Hassell – trompet op Weathered Wall, Brilliant Trees
Ontvangst
In de Nederlandse pers werd af en toe aandacht gegeven aan David Sylvian, veel meer dan aan Japan, waar vaak wat lacherig over werd gedaan. Hieronder een aantal artikelen die verschenen rondom de uitgave van Brilliant Trees. De pers was enthousiast. Wellicht net zo opvallend was David Sylvian’s bereidheid interviews te geven.
Klik op de artikelen om deze te vergoten.
Datum van uitgave

David Sylvian – Brilliant Trees – Aankondiging Nieuwsblad van het Noorden 23-06-1984
De algemene consensus lijkt te zijn dat het album initieel uitkwam op 7 juli 1984 (ook Sylvian’s eigen davidsylvian.com vermeldt het), echter dat is onjuist. Die datum markeert de binnenkomst van het album in de (Engelse) album lijsten.
Op 26 juni 1984 werd op mijn middelbare school de muziekochtend ‘Uit je bol’ georganiseerd. De muziek die ik inbracht was het David Sylvian nummer Brilliant Trees, dat ik de week daarvoor had opgenomen via de radio en nog niet verkrijgbaar was in de winkels.
Het nummer werd als een exclusief voorproefje van het komende album uitgezonden in het radioprogramma dat nieuwe albums besprak en uitzond. In de uitzending werd vermeld dat het album een week later zou uitkomen.Â
Ik ging altijd uit van (vrijdag) 29 juni, maar kwam onlangs een advertentie tegen, waarin wordt geadverteerd met 26 juni. De originele uitgavedatum is bij deze dan ook vastgesteld op 26 juni 1984.
Heruitgaven

David Sylvian – Brilliant Trees – Heruitgave 2003 en 2019
In 2003 werden, in een uitgebreide remaster campagne, de laatste 3 Japan albums, het Rain Tree Crow album (reĂĽnie Japan) en de eerste 4 albums van David Sylvian opnieuw uitgebracht. Een sublieme uitgave reeks, die het geluid van de betreffende albums had opgepoetst en het art-work hadden ververst. Van dat laatste ben ik geen fan, maar David Sylvian duidelijk wel. Onlangs zijn de eerste vier solo albums opnieuw op vinyl uitgegeven. De hoes van Brilliant Trees is bijna identiek aan de 2003 remaster. De foto is ontdaan van het sepia filter en is minder ingezoomd.
Na Brilliant Trees
David Sylvian bleef maar prachtige muziek maken. Ook zijn samenwerkingen met Robert Fripp en (alweer) Holger Czukay waren erg mooi. Met albums als Gone To Earth, Secrets Of The Beehive, The First Day (met Fripp), Dead Bees On A Cake en Blemish heeft hij toch nog een aantal indrukwekkende platen gemaakt. Daarnaast natuurlijk de tijdelijke Japan reĂĽnie uit 1989: Rain Tree Crow.
Ter afsluiting
Brilliant Trees is nog steeds een wonderlijk album. De muziek is rijk, divers en ontroerend. Sylvian zingt prachtig en de muzikanten van een ongekend hoog niveau (waarin alle Japan leden, behalve Mick Karn een rol spelen). Een perfect album on het verlies van Japan mee te compenseren.
Wat vind jij van Brilliant Trees? Laat het weten!
Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: David Sylvian debuteert met het prachtige, ingetogen Brilliant Trees. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.
6 reacties
Ga naar reactie formulier
En de live shows…… pĹ•achtig ! 🙂
Auteur
Ik geloof het graag. Helaas niet gezien destijds.
Geweldig album. Ik had het al jaren niet meer geluisterd, maar afgelopen begin augustus weer eens opgezet. De hele week niets anders kunnen luisteren! Wat een weelde, wat een pracht! Toen ook maar eens in de rest van de discografie gedoken. Blijken niet alleen de gezongen solo-albums en samenwerkingen waanzinnig mooi, maar ook de instrumentale albums zijn een lust voor het oor. Words with the shaman gaat verder waar Brilliant trees ophield, heerlijk. Ongelofelijk wat een talent. Elke dag nog alleen naar David Sylvian kunnen luisteren…
Auteur
Leuk om je enthousiasme te lezen! Sylvian is zeker een top talent.
Sinds Brilliant Trees verslaafd !!
Gaat dus al 40 jaar geen week voorbij zonder David te luisteren en weg te dromen naar waar je wil
De live uitvoering is voor mij het allermooiste nummer ooit (zet hem nog maar even op)
Dankbaar dat wij bij al z’n optredens konden zijn
Simply Brilliant
Auteur
Dankjewel Ray. Ik ga luisteren naar de live uitvoering, bedankt voor de tip.