Inleiding
In mijn zoektocht naar (obscure) funk kwam ik in de vorige eeuw Mandrill tegen. Een fantastische band. Onderschat en (te) onbekend. Een ode aan hun beste album: Composite Truth uit 1973.
Mandrill
Mandrill is vernoemd naar de West-Afrikaanse aapsoort. De band werd in 1968 opgericht in Brooklyn, New York. In eerste instantie bestond de band uit de broers Carlos Wilson, Lou Wilson en Ric Wilson, alle drie geboren in Panama.
Ze oefenden in de schoonheidssalon waar hun moeder werkte. De band werd al snel uitgebreid, gevolgd door een contract bij Polydor. In 1970 brachten ze hun debuut album Mandrill uit. De muziek was een mix tussen jazz-rock, Latin muziek, rock, soul en funk. Het tweede album, Mandrill Is uit 1972, leverde de eerste hits op met Ape Is High en Git It All.
Composite Truth
Met het opnemen van het derde album was de klassieke Mandrill line-up een feit. Eind 1972 dook de band de New Yorkse Electric Lady Land studio’s in voor de opnamen van Composite Truth. Het is het meest succesvolle album van de band, zowel commercieel als artistiek. De muziek was meer opgeschoven richting funk. De beide singles Hang Loose en Fencewalk zijn zeer afwisselend. Beide nummers kennen verschillende muzikale thema’s en tempo’s.
Het mooie aan het album is dat allerlei verschillende muziekstijlen op volstrekt natuurlijke wijze met elkaar worden gemengd. Daarnaast wordt er op top niveau gemusiceerd. De blazers sectie is zeer funky en aanstekelijk. Tevens staan er een aantal indrukwekkende gitaar solo’s op het album.
Het nummer Polk Street Carnival valt helaas uit de toon, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een duizelingwekkend eclectisch album, dat de moeite waard is om te luisteren.
Nummers
- Hang Loose
- Fencewalk
- Hágalo
- Don’t Mess With People
- Polk Street Carnival
- Golden Stone
- Out With The Boys
- Moroccan Nights
Personeel
- Carlos Wilson – zang, (ritme)gitaar, timbales, steeldrums, alto-saxofoon en trombone
- Lou Wilson – zang, conga’s en trompet
- Ric Wilson – tenor-saxofoon en achtergrondzang
- Claude ‘Coffee’ Cave – keyboards en achtergrondzang
- Omar Mesa – zang en gitaar
- Fudgie Kae Solomon – zang, bas en achtergrondzang
- Neftali Santiago – drums
Leuk weetje:
De zoektocht naar een nieuwe drummer leverde uiteindelijk twee namen op: Dennis Davis en Neftali Santiago. Dennis Davis werd niet gekozen, maar die werd al snel opgepikt door David Bowie. Dennis Davis zou onder andere drummen op Bowie’s zogenaamde Berlijn-trilogie.
Na Composite Truth
Na het vierde album Just Outside Of Town viel de klassieke line-up al uit elkaar. Na album nummer vijf, Mandrilland, bleven alleen de Wilson broers en Claude ‘Coffee’ Cave nog over. De band verliet Polydor en tekende, na twee albums op het label United Artists te hebben uitgebracht, een contract bij Arista. Het eerste album voor Arista, We Are One uit 1977, leverde twee grote hits op. Hierna werd het minder met het succes. De band werd in 1982 opgeheven. Eind jaren (19)90 kwam de band weer bij elkaar. Tot op de dag van vandaag wordt getourd.
Met de opkomst van de hip-hop werd ook Mandrill (her)ontdekt. Velen sampleden hun muziek, waaronder Public Enemy, DJ Shadow, Kanye West en Eminem.
Ter afsluiting
Ken jij het album Composite Truth? Wat vind je ervan? Laat het weten!