Prince – De 15 beste albums!

Prince - 15 Beste Albums - Header (apoplife.nl)

Inleiding

Als eerbetoon aan Prince en de herdenking van zijn overlijden had het A Pop Life Panel het plan opgevat om de beste Prince albums te selecteren en presenteren. Na Prince – De 25 beste live bootlegs!, Prince – De 15 beste B-kantjes!, Prince – De 15 beste remixen! en Prince 1958-2016: 5 jaar later, hierbij de 15 beste Prince albums!

Waarom een top 15?

In 2019 startte het A Pop Life Panel met het artikel Prince – De 25 beste live bootlegs!. Zowel de samenstelling als de vele reacties deden ons al snel besluiten om dit nog een keer te gaan doen. Als eerbetoon aan Prince en het vijfjarig jubileum van zijn overlijden hebben we ditmaal gekozen voor de beste albums.

Bram, Edward, Herman, Leon, Rick, Vincent en ik gingen vol vuur aan de slag en hebben onze eigen persoonlijke top 15 samengesteld. Voordat de lijst met 15 beste albums dan echt begint, nog een aantal dingen:

 • Het album met de meeste punten is winnaar en zo verder. De puntentelling is als volgt:
  • Nummer 1: 15 punten
  • Nummer 2: 14 punten
  • Etc

  Van alle 7 lijsten worden de punten opgeteld en dat maakt de definitieve lijst.

 • In het geval meerdere albums hetzelfde aantal punten krijgt wordt de sortering uitgebreid met het jaartal van initiële (bedoelde) uitgave en de titel van het album (alfabetisch).
 • Het album moet zijn uitgegeven tijdens het leven van Prince, dus voor 21 april 2016.
 • Elk album telt mee, dus dat geldt ook voor live albums en compilaties.

Met gepaste trots en oprechte dankbaarheid aan alle leden van het A Pop Life Panel, hierbij Prince’ 15 beste albums!

Prince - Sign O' The Times (startribune.com)

Prince – Sign O’ The Times

1. Sign O’ The Times

(1987)

Opmerkingen

Bram Inmiddels weet de hele wereld het dus. Met de uitgave van de Deluxe Edition hebben we gezien op wat voor een berg goud Prince zat. Luister naar een interview met Alan Leeds of Susan Rogers en hoor wat ze over deze periode te vertellen hebben en je mond valt open. Zelfs de mensen die zo dichtbij Prince stonden begrijpen er nog steeds niks van. Hoe kon één man, in zo’n korte tijd, dit allemaal presteren…? Alles klopt hier ook gewoon: elk nummer staat op de juiste plek, de flow is heerlijk. Geen misser te bekennen. De hoes is ook prachtig. Eén van zijn mooiste. Dit album bestaat louter uit hoogtepunten voor mij. Net op het moment dat je overtuigd bent dat je tijdens je verblijf op een onbewoond eiland (inmiddels een thema) voldoende hebt aan je Lovesexy cd-tje… Vergeet ’t maar…!
Edward Sign O’ The Times mag vanzelfsprekend niet ontbreken in deze lijst. Algemeen gezien als zijn beste werk. En ontstaan uit onuitgebrachte projecten Dream Factory en Crystal Ball. De dubbelaar bevat inderdaad toppertjes: het geëngageerde minimalistische titelnummer, funk odyssees Housequake en Hot Thing, tijd-voor-de-dansvloer It, gospel Forever In My Life, het ijzersterke sensuele If I Was Your Girlfriend, het magistrale Strange Relationship (alhoewel ik de Wendy & Lisa mix nóg beter vind), het opzwepende U Got The Look (ik mis wel enorm het lange opzwepende intro van de filmversie hier), het swingende It’s Gonna Be A Beautiful Night, en het majestueuze The Cross. Het komt allemaal nog beter samen in de concertfilm ervan. Helaas een groteske misser hier: persoonlijk vind ik I Could Never Take The Place Of Your Man een vreselijk gedrocht op de plaat. Terwijl de rest zo innovatief klinkt, doet dit nummer bij mij de schijn ophouden dat het in 5 minuten in elkaar is gezet; ik vind het echt een vreselijk puinnummer. Zelfs de originele outtake versie uit 1979 (op Sign O’ The Times Deluxe) is nog 10x spannender dan hier. Ik kan er echt niks mee. En daarom waarschijnlijk minder hoog dan men zou verwachten in een top 15. Echter begrijp ik volkomen dat ie op 1 staat in onze gezamenlijke top 15.
Erwin Van 1985 tot en met 1987 nam Prince een haast onvoorstelbare hoeveelheid muziek op. Een selectie daaruit kwam op Sign O’ The Times terecht, een caleidoscopisch dubbelalbum dat alle facetten van Prince liet zien. Crucial!
Herman Yup. Alweer. Er is een reden waarom zo veel mensen en critici dit album bovenaan hun lijst staat en het album dat meer dan elk ander dan ook wordt beschreven als zijn magnus opus, en daar is een reden voor; het is werkelijk perfect. Echt waar. Net de drie albums die daarvoor en de twee daarna (in dit geval reken ik The Black Album mee), maar Sign O’ The Times stijgt uit boven de rest door de hoeveelheid, blijkbaar nonchalante samengesteld en de schoonheid van de liedjes. Zoals ik zei; een perfect album; ik hou van elk nummer, ben dol op elke b-kantje en heb de hoes meer dan elk ander album beduimeld, maar vooral; het omvatte een tour die me een die-hard fam maakte en één die me niets minder dan een spirituele openbaring gaf. Ik voldeed aan mijn belofte uit 1986 om elk Nederlands concert uit 1987 bij te wonen en werd keer op keer verbaasd over de genialiteit. Ik heb geprobeerd de emotie samen te vatten van alle spanning, opgebouwd in de weken voor aanvang van de concerten, en het gevoel dat me overviel toen ik overweldigd werd door één van de meest briljante liveshows ooit, en de opeenstapeling van al die gevoelens in één enkel nummer; de live versie van Forever In My Life. Een langere versie dan de kortere album versie, openend met een akoestische gitaar en een zee van flikkerende aanstekers in het Galgenwaard-stadion, pulserend op de beat van de drumcomputer, vanaf de voorkant van het podium tot aan de top van het stadion, leek het alsof de pulserende zee van licht zijn best deed om de sterren te bereiken in donkerder donker wordende hemel.
Zoals ik zei; spiritueel. Het greep me zoals geen ander nummer ooit. En omdat ik niet rookte, kocht ik de volgende dag een aansteker om deel uit te kunnen maken van die golf. Zucht.
Naast de vier perfecte kanten van vinyl, heeft Sign O’ The Times alles waar ik het meest van houd; de fotografie, het ontwerp van de hoes, de speciaal ontworpen lettertypes en het mooiste Prince tourbook ooit.
Maar 1987 had ook méér muziek; het had de Madhouse-albums, het had The Black Album, het had het Jill Jones-album, het derde Sheila E.-album. En ik kwam thuis na het concert met mijn allereerste bootleg-tapes. Al deze extra’s maakten 1987 tot een paarse dollemansrit, en ik ben nog steeds dankbaar dat ik het live heb mogen meemaken. Fam4Life.
Leon Een teken in de tijd, dit album. Ik hoor een meer volwassen Prince die een andere sound heeft, het is wat minder macho en minder sexy… misschien wel meer spiritueel. De titel track, Housequake en If I Was Your Girlfriend zijn mijn meest favoriete nummers. Feit dat er ook een concertfilm verscheen heeft zeker bijgedragen aan het favoriet maken van dit album, ik denk dat ik de film wel 200 keer heb gezien.
Rick Dit is Prince zijn magnum opus. Veel critici beschouwen dit als zijn beste album. En in dit geval ben ik het daar mee eens. Hoe meer ik deze plaat draaide hoe beter ik het ging vinden. Wat heb ik hier fantastische luistersessies aan gehad. Met mijn hoofdtelefoon op en iedere keer weer nieuwe details in de muziek ontdekken.
Vincent Het tweede dubbel album van Prince en wat voor een! Opzwepende nummers (It’s Gonna Be A Beautiful Night), pop liedjes (I Could Never Take The Place Of Your Man en U Got The Look), mooie ballads (Adore en Slow Love). The Cross met z’n heerlijke gitaarsolo, voor mij persoonlijk de nummer 2.
Prince And The Revolution - Around The World In A Day (zavvi.nl)

Prince And The Revolution – Around The World In A Day

2. Around The World In A Day

(1985)

Opmerkingen

Bram Het rijkelijke van deze plaat is voor mij de aantrekkingskracht. De plaat zwiert als het ware. Ik verveel me er geen moment door. En dan te bedenken dat deze plaat al klaar lag vóór de release van Purple Rain… Ik word al duizelig van die gedachte… Wat een ongelofelijke single releases ook, met al die geweldige A en B kanten.
Edward Behoorlijk afwijkend van het commerciële geluid van zijn vorige release, en dus even geen goesting in Paarse Regen deel II, ziet dit album Prince experimenteren met psychedelische stijlen, onconventionele instrumenten en weelderige, soms cryptische texturen. De prachtig kleurrijke hoes verwijst naar de evenzo bonte pittoreske muzikale inhoud die wordt bewandeld op deze plaat. Om al deze redenen dan ook vaker aangehaald als Prince’s Sgt. Pepper. Het diende allemaal als een toekomstig sjabloon, zoals de rest van de wereld snel zou leren. Ik vond ’t heerlijk excentriek, eigenzinnig en toch toegankelijk, met poppy tracks als Raspberry Beret, Pop Life (die beide keurig dienst deden als singles), het kritische staccato America, de prachtige 7-minuten durende piano ballad Condition Of The Heart met een welig instrumentaal intro van 2,5 minuut: heel oprecht en diepgaand. The Ladder kan men naadloos aansluiten op het einde van het nummer Purple Rain (en daarmee toch nog de enige connectie naar zijn voorganger). Een schitterende bonte verzameling tracks, echter zijn mijn twee favorieten het heerlijk luchtige en trippy Tamborine, waarin de lyrics dienen als een reeks nauwelijks verhulde commentaren op de geneugten van masturbatie, met halverwege de song een uitbarsting van multi-track harmonieën, extatisch en spontaan klinkend, bijna als gospel. Tweede favoriet is afsluiter Temptation: 8 minuten aan flink aangedikte bombast van gitaren en drums – zeg maar gerust Prince als Hendrix, vocalen van Prince die ongecontroleerd alle kanten opschieten, de dialoog met God over het verschil tussen liefde en sex, en weer die mystiek aan het eind: “I don’t know when I’ll return”… inderdaad: de Prince die we hier horen is nooit meer teruggekeerd in deze vorm.
Erwin Het album na de grote hit. Prince vertelde dat hij in een ‘fuck you’ stemming was, hij wilde iets maken voor zijn fans. En daar zijn we hem dankbaar voor. Van de allereerste fluittoon tot en met de dialoog tussen Prince en God is het genieten geblazen. Vaak gezien als een Beatles plaat, maar eigenlijk gewoon extreem funky.
Herman Dit album eindigt niet vaak hoog op lijsten, overschaduwd door zijn voorganger, maar vaak vind ik het beter dan enig ander album dan ook, vanwege het feit dat de sessies een nummer bevat dat redelijk vaak mijn favoriete Prince-nummer ooit is; de hunkerende, eenzame weelderigheid van Girl, de B-kant van de America-single. Op de één of andere manier raakt de waterval van synthesizers en de manier waarop hij zijn stem als een instrument gebruikt, me diep in hart en ziel en tot de dag van vandaag kan het me alles doen vergeten en mijn ogen doen sluiten, zodat ik gewoon kan luisteren. Twee jaar nadat ik dit album voor het eerst hoorde, kreeg ik mijn eerste bootleg-tape met outtakes en daar stond Heaven op, nog zo’n zee van synthesizers waar ik zo dol op ben.
Maar vaak omschrijf ik dit als één van mijn favoriete albums, niet alleen vanwege de geweldige flow die het heeft, vol met prachtliedjes die Prince bleef spelen tot aan zijn laatste concerten, maar ook omdat 1985 als geheel zo geweldig was; met zijn niet aflatende reeks van singles met extended versions, remixes, en niet-album materiaal dat goed op zichzelf zo goed was dat het op het album had kunnen staan; alleen al She’s Always In My Hair dat bij veel mensen vaak bovenaan lijsten staat van favoriet Prince nummer ooit.
Ook een speciale vermelding voor het ontwerp van de hoezen van zowel het album en de singles; de speciaal ontworpen belettering gaven deze periode een soort van emotie, anders dan welk album dan ook en maakte het voor mij een apart hoofdstuk van één van de meest opwindende boeken waar ik ooit naar heb geluisterd.
Leon Het Beatle album. Beetje zweverig en dromerig, experimenteel. Niet voor elke mainstream fan weggelegd, denk ik. 2 nummers die er voor mij uitspringen: America en Tamborine. Het enige jammere is eigenlijk dat die nummers dan weer zo kort zijn.
Rick Dit was de eerste plaat van Prince die ik heb gekocht. Ik was wat laat met Purple Rain, en op het moment dat ik die wilde kopen kwam Around The World In A Day al uit. Dit is voor mij het sleutel album in mijn muzikale opvoeding, het heeft deuren naar zoveel andere muziek genres geopend. De world music feel van de titel track, waardoor ik bijvoorbeeld Fela Kuti en Manu Ciao ben gaan luisteren. Maar ook de rock funk pop en jazzy dingen die er op staan, waardoor ik naar 24-7 Spyz, Living Colour, de Peppers, Miles Davis, Ronny Jordan en wat al niet meer ben gaan luisteren.
Vincent Het album na Purple Rain en was iets psychedelischer en mysterieuzer dan z’n voorganger. Op dat moment was ik volop Prince fan geworden en kocht alles (12 inch extended versies en alternatieve versies) wat maar met Prince te maken had, het begin van het einde dus ;). Favorieten : Paisley Park (een van mijn honden heet Paisley), Condition Of The Heart, Pop Life en The Ladder.
Prince And The Revolution - Purple Rain (youtube.com)

Prince And The Revolution – Purple Rain

3. Purple Rain

(1984)

Opmerkingen

Bram Omdat het zo’n geijkt pad is om Purple Rain op een lijst te plaatsen, was ik geneigd ‘m over te slaan. Maar dat gaan we natuurlijk niet doen, hé! Want wat is het terecht dat ie door iedereen is grijsgedraaid. Kijk naar de tracklisting en je ziet, er is geen speld tussen te krijgen. 50.000.000 Prince fams can’t be wrong…
Edward Purple Rain, hèt album waarom iedereen in de wereld weet wie Prince is. Ditmaal een volledig band effort, met The Revolution. Muzikaal voller dan vorige albums, meerdere lagen gitaren, keyboards, elektronische synthesizereffecten, drummachines en andere instrumenten. En met een tikje psychedelische glans aan productie in de mix. Elke genialiteit is uit de kast gehaald om de paarse regen wereldwijd te laten vloeien. En ook al is ’t ondertussen volledig purper gedraaid, soms tot vervelens toe, met 25 miljoen exemplaren verkocht en op 8 in de Top 500 beste albums aller tijden, blijft het een absolute mijlpaal. We kunnen er niet omheen. Ook ik niet, in deze top 15.
De plaat kent een enorme drive, het hield dan ook mijn volledige aandacht vast van begin tot het einde, al was het maar omdat ik ’t zo prachtig vond, die paars gekleurde plaat die op mijn platenspeler ronddraaide (de allereerste persing was op paars vinyl namelijk). Met terecht als eerste trendsetter Let’s Go Crazy, de opener. Wat een energie gaat daarvan uit. Met die geweldige gitaarsolo op het eind… magic! Gevolgd door een verplicht popduetje met Apollonia, zijn vrouwelijke tegenspeler in gelijknamige film. De ballad The Beautiful Ones geeft ons een diepe kijk in de Prince psych, op een hartverscheurende en zeer overtuigende manier. Computer Blue en Darling Nikki: Prince at the top of his game. Rauw, vulgair, heerlijk gewoon. Zó klonk ie daarna nooit meer. Veelal verwezen muziekcritici ook naar de experimentele aspecten, waaronder het innovatieve When Doves Cry, zonder bas. En een buitengewoon energiek trio als afsluiter, net als in de film: I Would Die 4 U, het zeer opzwepende en speelse Baby I’m A Star en eindigend met het majestueuze Purple Rain. 9 minuten monumentale Paarsheid. Over deze laatste nog een grappig feitje: naar verluid bood hij Fleetwood Mac-ster Stevie Nicks de kans om de teksten te schrijven voor een vroege instrumentale versie van het nummer. “Het was zo overweldigend, dat ik ernaar luisterde en ik gewoon bang werd”, herinnerde Nicks zich. Ze belde hem terug en zei: “Ik kan het niet. Ik wou dat ik het kon. Het is teveel voor mij. Achteraf ben ik zo blij dat ik het niet heb gedaan.”
Erwin Het doorbraakalbum dat zijn beste nummer aller tijden bevat: When Doves Cry. Alles klopt op dit album en het katapulteerde Prince naar supersterdom. Hij kon doen en laten wat hij wilde en dat deed hij gelukkig ook!
Herman De eerste stap in mijn Prince famdom; dertien jaar oud speelde ik dit album eindeloos. Het is overduidelijk waarom dit album Prince tot een ster maakte en waarom het titelnummer het meest wordt gespeeld door fans die alleen de hits kennen, maar dat is ook wat het van de top van mijn lijst houdt. Maar, meer dan welk album dan ook, is dit zo’n gefocust album dat het moeilijk te negeren is.
Wat het voor mij verbazingwekkend maakt, is hoe hij het album tot in de puntjes polijst; hoe hij langere nummers inkort, zodat hij nieuwe nummers kon toevoegen die de film en het album sterker maakten. Naarmate we meer en meer te weten komen over hoe het samenstelde, door middel van de langere versies op de Purple Rain Deluxe en info uit het boek dat Duane Tudahl schreef over de opnamesessies (wat voor mij, samen met The Vault-site, mijn funkbijbel is), is het duidelijk dat het album zijn legendarische status verdient.
Leon Misschien het meest commerciële maar voor mij toch wel het beste album, omdat elke nummer gewoon raak is en 100% klopt. Het is een overtuigend album, stevig, vol energie, licht maar met een heerlijk ondeugend randje (Darling Nikki). Purple Rain is en blijft voor mij zijn meest pakkende en bezielende nummer, meestal ook in 1 adem genoemd als iemand wordt gevraagd ken je muziek van Prince, z’n magnus opus.
Rick Zijn grote doorbraak en commercieel succes. En terecht alle nummers zijn goed. Prince bewijst niet alleen zijn eigen stijl te hebben, en zeker in deze periode van zijn carrière, een eigen genre te zijn. De creatieve output leek grenzeloos te zijn. Buiten zijn eigen platen verschenen de albums van The Time, Apollonia 6, Vanity 6, Sheila E, Jill Jones, The Family, etc.
Vincent Purple Rain is toch voor mij het meest complete album waar ik persoonlijk van hou; scheurende gitaren, schreeuwende ballads en een eind apotheose die z’n weerga niet kent. Het album is af van begin tot het eind en heeft Prince vereeuwigd tot een megaster. Niet voor niets staan veel nummers van het album hoog genoteerd in de Nederlandse top 2000. Een persoonlijke noot: ik had liever het nummer Electric Intercourse op het album gezien dan Take Me With U, maar dat is persoonlijk.
Prince - 1999 (thefader.com)

Prince – 1999

4. 1999

(1982)

Opmerkingen

Bram 1999 bevat ook alleen maar krakers. Naar verluidt was dat ook het doel bij het schrijven van de liedjes; om de echte stap naar de mainstream te maken. Missie geslaagd zou ik zeggen. De meeste nummers van deze plaat heb ik pas echt goed leren kennen door de latere live shows in Prince z’n carrière trouwens. Op het podium staan deze nummers uiteraard ook als een huis.
Edward A giant step for mankind …. om maar even klein te beginnen. Een fantastisch en gedurfd experiment: een plaat met een dominante rol voor synthesizers en drum machines, met name de Linn LM1. Het levert een bijzonder kale productie op maar o, zo doeltreffend. En toch blijft het superfunky! Muziek die mij bij de strot greep. Op deze plaat staat in mijn opinie werkelijk geen enkele misser. Partytheme #1 of all time: 1999, poppy hit Little Red Corvette, rockabilly Delirious (luister eens naar de niet te versmaden full-length 6 minuten versie op 1999 Deluxe… damn!). Ik was helemaal lyrisch van Let’s Pretend We’re Married, een 2e feestnummer D.M.S.R., twee bijzonder sexuele getinte trax Automatic (bondage) en Lady Cab Driver (ontdek zelf maar even!), het fenomenaal mysterieus steriele Something In The Water (Does Not Compute), het kritisch new-wavy All The Critics Love U In New York en 2 ballads Free (op de piano!) en Prince-weer-eens-als-de-vocale-acrobaat met International Lover als hijgende afsluiter. “Welcome aboard flight Seduction 747!”
Uiteindelijk bedoeld om de crossover te maken naar het grote publiek. In de USA lukte dat, in Europa nog niet helemaal, echter maakte MTV veel goed want daar werden 1999 en Little Red Corvette paars gedraaid. De hoes (van de originele dubbel LP) is op z’n zachts gezegd spraakmakend en zeker reden voor nadere inspectie: de 1 van “1999” in de vorm van een pik, het embleem in de I van Prince met in spiegelschrift ‘and the Revolution’ (een eerste verwijzing naar zijn begeleidingsband) en de Rude Boy button in de tweede 9 van “1999”, verwijzend naar zijn vorige plaat Controversy.
Alhoewel al een fan van Prince sinds Controversy uit 1981, kocht ik deze dubbel LP pas een week na de release van Purple Rain, dus in juli 1984 (was namelijk best duur voor een scholier, platen kopen). Meteen was ik er helemaal weg van, alles wat erop stond was fantastisch. Punt! Dus ik had nu 2 platen binnen een week van een lumineuze wereldklasse en tegelijkertijd waren ze voor mij opzienbarend en toonaangevend. Nu was mij eindelijk volledige toegang verschaft tot de verwonderingwekkende wereld die Prince heet. En eenmaal daar aanbeland, schoot ik dan ook direct astronomisch de ruimte in. En dat zou decennia lang duren…
Leuke anekdote: Jaren later, toen ik Bram ontmoette (in 2003), vertelde hij pas veel later ingestapt te zijn met Prince, bij Lovesexy. 1999?! Nooit gekocht, veel te disco! Hahaha, dat is een grap die nu, 18 jaar later, nog steeds voorleeft als we naar muziek luisteren.
Erwin Op Free na een perfect album. Dat droge geluid, die synths en funky gitaarwerk. Alles grotendeels alleen in elkaar gezet in zijn thuisstudio. Wat had ik daar graag bij geweest!
Herman Het hoogste album op mijn lijst dat werd uitgebracht voordat ik fan werd en het album waar ik het meeste mee had toen ik zijn oudere werk begon te verzamelen, omdat je kunt horen hoe Prince zijn vak verstaat door het aanscherpen van zijn albums, zodat het beluisteren aanvoelt als een trip. Dit album doet dat als geen ander en terwijl de strakke jams van Purple Rain hem groot maakten, is dit het album waarop hij begon te spelen met kleuren en klanktonen en het album dat hem tot dan zijn grootste hits opleverde.
Maar bovenal is 1999 een album dat met lange jams, maar waar elke toon precies goed is. Ik moet toegeven dat de geremasterde versie dit album nog hoger heeft getild dan voorheen en de Super Deluxe is echt mijn baby.
Leon 1999 dat jaartal of getal is voor alle Prince fans niet zomaar een jaartal of getal; het roept altijd associatie op, als is het de prijs van een T-shirt. Wat een lekker album weer, vooral door lange nummer zoals: D.M.S.R., Automatic en Lady Cab Driver. Ik vind ook een album met een goede dosis humor, komt vooral terug in nummers als: Little Red Corvette en International Lover. Hoe komt hij erop vraag je je af. De meester van metaforen. Bij Little Red Corvette duurde het even voor ik alles doorhad… Trojaans… slaat niet op het paard.
Rick 1999 had ook nummer 3 kunnen zijn. Voor mij doet 1999 weinig tot niets onder voor Purple Rain. Misschien wat minder consistent maar wel lekkere lange hoofdzakelijk funky tracks zoals D.M.S.R. en Lady Cab Driver.
Vincent Het eerste dubbelalbum van Prince waar de megaster zich alvast voorsorteerde op de eeuwige roem. Heerlijke funky nummers afgewisseld met rock en R&B. Voor de jeugd die de muziek van Prince wil ontdekken is dit een perfecte instapper. Favorieten: 1999, Little Red Corvette, Free en International Lover.
Prince - Lovesexy (allmusic.com)

Prince – Lovesexy

5. Lovesexy

(1988)

Opmerkingen

Bram Lovesexy is voor mij het startschot van mijn passie voor Prince. We zijn 33 jaar verder en nog steeds laten beiden mij niet los. Hier begon de manie dus. Zodra ik de begintonen van deze plaat hoor ben ik verkocht. Wat was ’88 voor mij een betoverend Prince jaar zeg. Als totaalpakket is dit de absolute favoriet: de concerten, de aftershows, de band, de nasleep van The Black Album, de maxi releases, de gehele style. Alles vind ik gewoonweg subliem. De reden hiervoor zal wel liggen in het feit dat ik deze Prince periode bewust heb meegemaakt. Daar bedoel ik mee: singles van dit album letterlijk op de dag van release in de platenbak zien belanden enzo. Lovesexy beschouw ik als een eiland; ’t staat helemaal op zichzelf (o, jee, nu komen de hyperbolen, maar ik moet een mooie afronding hebben voor mijn verhaaltje). Een eiland, ik vind ’t wel een mooie beeldspraak. Op dit eiland is het prettig vertoeven. Ik wil er telkens naartoe. Sterker nog: van dit eiland wil ik niet meer af.
Edward  
Erwin Ook al zo’n volstrekt uniek werkstuk, waar Prince zijn hart en ziel in heeft gestopt. Van begin tot einde is het spanning, verbazing en puur genot. Hoe is het mogelijk dat dit allemaal uit één persoon kan komen na die al ongelooflijke run van 1980 tot en met 1987? Gevolgd door die waanzinnige tour die vriend en vijand voor altijd deed verstommen.
Herman Na de donkere, gruizige funk van Sign O’ The Times en The Black Album, was Lovesexy ongerept, pristijn en overduidelijk gospel, verpakt in prachtige proza en een haarscherpe blik op de samenleving. Het was duidelijk; Prince hield van zijn god en op de één of andere manier was Lovesexy, van al zijn religieuze openbaringen, degene die het meest uitnodigend leek voor ongelovigen, zolang je hart maar zuiver was.
Het is fijn dat er alternatieve opnames van sommige nummers rondzweven, alleen al zodat je kunt zien hoe Lovesexy’s geluid uniek is in zijn oeuvre; een nieuw geluid waarmee hij dit album anders doet klinken dan zijn andere albums.
En het werkte; de eerste twee singles zonder geïllustreerde hoezen, de onthullingen die hij met ons deelde, voelden persoonlijk en confessioneel aan en werden verpakt in een live-spektakel van hoog niveau, terecht uitgezonden en uitgebracht op video. Na getuige te zijn geweest van de tour, kan ik meedelen dat, ook al kan geen enkele video het werkelijke gevoel vastleggen van het bijwonen van een live artierst als Prince, de video is geweldig.
Leon Denk ik aan Lovesexy, dan denk ik aan: veel energie, positiviteit, complexe muziek (je ontdekt steeds meer geluid) en ook hier weer de live film opname die de ervaring compleet maakte.
Rick  
Vincent Een van de meer spirituelere albums van Prince. Het origineel was toen ik het kocht aan een stuk door gemixed en was een gevecht tussen goed en slecht. Voor mij met uitschieters zoals Anna Stesia, Alphabet St. en Positivity.
Prince And The Revolution - Parade (writteninmusic.com)

Prince And The Revolution – Parade

6. Parade

(1986)

Opmerkingen

Bram De eerste vraag die nu bij me opkomt bij deze plaat is: wat komt er straks op een mogelijke uitgave van een Parade deluxe allemaal op te staan? Zie de tracklisting van de Sign O’ The Times Deluxe en je wil weten: wat ligt er nog aan materiaal op de plank? Het lijkt erop dat we uit deze periode het grootste deel hebben gehad namelijk… Ja, kan wel een paar outtake kandidaten opnoemen hoor, maar toch. Kijk er in ieder geval enorm naar uit, want wat is dit weer een meesterwerk zeg. Alle nummers vormen een mooie eenheid. Alles is nagenoeg ‘kaal’, tot het maximale wat hier nodig is ‘uitgekleed’. Evengoed is het geluid warm en organisch. Wat een gemiste kans toch, dat Prince And The Revolution met deze stijl niet langer door konden gaan. De opvolger, Dream Factory had ik maar wat graag in mijn cd kast willen zetten. Dan maar, met een beetje mazzel, genoegen nemen met een dijk van een Parade deluxe edition!
Edward  
Erwin Barokke funk op een uniek, veelzijdig en invloedrijk (neo-soul!) album, dat helaas ondergewaardeerd is. Prince brengt innovatie, experiment, catchy riffs en ontroering samen in één onweerstaanbare smeltkroes stijlen, grooves en sfeer. Zal nooit meer herhaald (kunnen) worden!
Herman Ik realiseer me als geen ander dat mijn top 7 het hele tijdperk 1982/1988 omvat, maar geen enkele andere artiest heeft me zo lang weten te bekoren met een rij van opvolgende albums; met zowel singles en liveshows; allemaal in één pakket. Elk album was een nieuw geluid, een nieuwe look en hij liet het moeiteloos lijken/klinken.
Zo ook met Parade; geweldig album, weer een ander, uniek geluid; met een beetje van dit, een beetje van dat, maar het eindresultaat was absoluut PRINCE.
In dit geval weer een regenboog aan geluiden, verpakt in een stijlvolle zwart-wit hoes. Voor mij is dit de eerste keer dat een album met een tour die wij Europeanen ook mochten meemaken en ik werd weggeblazen, na het zien van één Nederlandse show, realiseerde ik me dat niet alle shows hetzelfde waren, dus ik nam me voor om de volgende tour ELKE Nederlandse show bij te wonen. Voor mij was dit stap twee naar de title super fan.
Vergeleken met de twee voorgaande albums was dit album kaler; minder rock, en meer koele, steenkoude funk, vermengd met de weelderige orkestraties van Clare Fisher, iets wat me nog meer deed teruggrijpen naar het album Ask Rufus van Rufus en Chaka Khan.
Zoals bij alle albums van Prince, was de flow belangrijk en dat is een andere reden waarom dit album zo strak klinkt, het feit dat Prince de drums van de eerste vier nummers in één keer op tape werd gezet, door Prince zelf, die de rest van de instrumenten al gewoon in zijn hoofd had zitten, al voordat het werd opgenomen; geniaal.
Leon  
Rick Van zijn debuut tot Lovesexy inclusief The Black Album is voor mij zijn beste periode. Met iedere plaat wist Prince me weer te verrassen steeds een andere stijl. Parade een meer jazzy plaat. Ook buiten de hits om ook top plaat.
Vincent In het begin moest ik even wennen aan de compositie, maar naarmate ik het album vaker luisterde, werd hij steeds beter. Het nummer Kiss is natuurlijk wereldberoemd, maar voor mij springen er een paar minder bekende nummers uit; Under The Cherry Moon, Venus De Milo en Sometimes It Snows In April zijn prachtig. Wederom een persoonlijke noot: Van mij had Alexa De Paris er ook wel op gemogen, heerlijk muzikaal nummer!
Prince - Dirty Mind (rhino.com)

Prince – Dirty Mind

7. Dirty Mind

(1980)

Opmerkingen

Bram Geen misser te bekennen. Alleen maar (Prince) classics dus. Ik kan alle hoogtepunten wel gaan opsommen hier, maar dat is echt overbodig. Bij deze plaat moet ik altijd denken aan een interview met Beck trouwens. Dat was ergens in de jaren ’90. Het was Beck ook opgevallen dat het recente materiaal allemaal wat minder spannend werd. Hij zei: “Om de vlam weer aan te wakkeren zou ik Prince zo graag willen opsluiten in een studio (en de sleutel weggooien) waar alleen een twee sporen recorder en een ontstemde piano staat…”
Edward Met een fusie van ongepolijste post-disco, new wave, funk en dance, wordt Dirty Mind uit 1980 beschouwd als het meest creatieve en zeker het meest gewaagde album van Prince. Niet alleen de controversiële thema’s (orale seks, incest en ejaculatie) trokken de aandacht, ook de hoge vrouwelijke zang van Prince, samen met zijn androgyne imago tijdens dit tijdperk. Hij zou het verder uitbouwen met o.a. opvolger Controversy. Het zijn voor mij (en menig ander) zeker één van de meest spraakmakende 30 minuten in de muziek geweest. De trax klinken heel rauw, wat ook de bedoeling was; het blijken gewoon vrijwel onbewerkte demo’s te zijn. Sterkste nummers: When You Were Mine, Head, Uptown en het titelnummer zelf. Dit half uurtje is ongeremd genieten van de vroege Prince.
Erwin De eerste uit de geniale reeks. Bevat met When You Were Mine een new-wave nummer en met Head het ultime Prince seks nummer. Korte, verpletterende plaat.
Herman Hoe goed Dirty Mind ook is, ik werd fan in 1984, dus de albums daarvoor werden achteraf ontdekt. En dit, met 1999, zijn degenen die bij mij blijven om de voor de hand liggende redenen; geweldig van start tot finish. Voor mij is dit waar Prince geweldig werd; zijn eerste stijlwisselalbum, iets waar ik een paar jaar later zo’n groot fan van werd.
Leon Op Dirty Mind hoor ik Prince zoals ik hem het liefst hoor; funkend, rockend, viezig en vooral not giving a f**k. Hij doet wat hij wil en daagt uit, met veel bravoure en macho gedrag. Head en Sister, zal veel mensen in shock hebben achtergelaten en vooral ook ervoor gezorgd hebben dat mensen niets meer van hem wilden weten. Bij mij integendeel, dirty mind is a joy for life 🙂
Rick Ten opzichte van zijn eerste platen spaarzaam gearrangeerd. De nadruk ligt meer op de nummers, die een mix van funk en rock zijn. Hier geldt minder is meer.
Vincent Heerlijk album met funk en soort van new wave georiënteerde songs. Het is Prince’s meest sexueel getinte album. Favorieten: Uptown, When You Were Mine en Dirty Mind.
Prince - The Black Album (apoplife.nl)

Prince – The Black Album

8. The Black Album

(1987, 1994)

Opmerkingen

Bram Vanaf ’86 zo een beetje, was ik een serieuze OOR lezer. In eerste instantie voor hele andere artiesten dan Prince. Maar bij de OOR was het niet te doen om te ontkomen aan Prince; elke maand werd er wel iets gemeld over ‘m. Mede daardoor begon er interesse te ontstaan; het maakte me steeds nieuwsgierig. Ik herinner me uit die tijd dus ook nog -dit speelde zich ergens af in maart van 1988, heb ik nog even snel opgezocht- het volgende. Tijdens een autoritje stond de radio aan, afgestemd op de zender Veronica. De gehele dag werd met beroering omgeroepen: wij hebben ‘m en gaan ‘m vanavond integraal draaien! Nou, weliswaar nog geen fan, maar aan die opwinding gaf ik gehoor, want hier gebeurde schijnbaar iets spannends. Mijn tape recorder stond dus klaar… Dat cassettebandje noemen we gemakshalve mijn allereerste bootleg. De rest is geschiedenis.
Edward Ja, het zwarte album alias The Funk Bible moet echt hoog in mijn lijst. Straks wordt je wel duidelijk waarom. Als je één plaat van Prince gedreven kan noemen, is het deze! Vanaf opener Le Grind is het één en al funk & feest met als enig rustpuntje When 2 R In Love. Cindy C, een ode aan Cindy Crawford, bevat een rap van Steve Silk Hurley, één van de meest invloedrijke house producers toentertijd. Dus dat trok ook al mijn aandacht want ik kocht alles wat los & vast zat wat betreft Chicago House in 1987. Dead On It is een ironische dig naar de rap en hiphop scene van dat moment (rappers kunnen niet zingen, was zijn insteek, en volgens mij zat ie er niet eens zoveel naast). Bob George is zonder enige twijfel het meest vreemde en tegelijkertijd iconische nummer dat Prince ooit opnam en voor mij één van de hoofdredenen waarom dit zo’n heerlijk album is. De LP kent veel versneld en vertraagd stemgebruik, ter bevestiging van de anonimiteit van de plaat (zwarte hoes zonder enig kenmerk van artiest). We mochten zgn. niet horen dat het Prince was (duuuh!). Bob George herbergt een monoloog voorgedragen door een zeer vertraagde, vrijwel onherkenbare stem van Prince waarbij hij de identiteit aanneemt van een man met een rijk godslasterlijk vocabulair die vermoedt dat zijn vriendin een affaire heeft. Het met wapens zwaaiende alter ego vuurt vervolgens een veelvoud aan geweerschoten in een opkomende manische episode inclusief confronterende booty-bass schizofrenie om uiteindelijk door de politie te worden overvallen. Volgens sommigen is het nummer een reactie op de toenemende verheerlijking van geweld en vrouwenhaat in gangsta rap. Met recht een buitengewoon formidabel crimineel nummer. Enfin, daarna is het weer terug naar funk van de bovenste plank met Superfunkycalifragisexy. Echt delicious! 2 Nigs United 4 West Compton is een frantische, instrumentale funk jazzjam. Het album eindigt met het aanstekelijke Rockhard In A Funky Place inclusief heerlijk getoeter van saxofonist Eric Leeds. Rockhard verwijst hierbij, inderdaad, naar de staat van zijn maaiersgereedschap want zoals in de lyrics voorbijkomt: hij haat ’t als een hard latje wordt verspild.
Zoals reeds gezegd, het ‘black’ verwijst naar de anonimiteit waarmee Prince de plaat wilde uitbrengen (helemaal zwart, sticker Warner Bros., verder niks, geen artiestennaam), alsmede vanzelfsprekend naar de kleur van de hoes. Het album was schijnbaar bedoeld als antwoord op de groeiende kritiek, met name in de USA, dat hij te pop georiënteerd werd (met Sign O’ The Times) en zijn zwarte roots aan het verloochenen was. Hij had dus iets te bewijzen en dat hoor je dan ook terug in het fanatisme van het album. Het verhaal kennen we ondertussen wel: eerste week van december 1987, boze Spooky Electric had dit album gecreëerd, de plaat spuwt verdorvenheid… alles moest weg in een oogwenk, besloot Prince, op het allerlaatste moment. Een half miljoen vinyl platen in Duitsland, woppa de vernietigingsmolen in. Een handvol ontsprongen deze dans en staan dan ook met menig trots in een paar selectieve paarse huishoudens ter wereld. Echter ontstak dat mystiek vuurtje juist alleen maar een wereldwijde brand aan: 33 jaar later is The Black Album nog steeds, met vele honderdduizenden exemplaren, het meest verkochte bootlegalbum aller tijden. Gedurende 1988, toen ik nog een bootleg ervan had, is menig avondje weggevallen wegens het opnemen van enorm veel cassettebandjes, want iedereen in mijn vrienden/kennissenkring wilde een graantje meepikken van dit fenomeen… tja, toen waren er nog geen MP3’s en dat je binnen 2 minuten een cd-tje kon branden. De prijzen voor een originele LP uit 1987 zijn, na zijn overlijden in april 2016, de pan uitgerezen. In recentelijke jaren gingen deze van de hand voor resp. $27.500 en $42.298. Op een persoonlijke noot: het album heeft voor mij een veel diepere betekenis dan louter de muziek en de mystiek. Exact in diezelfde eerste week van december 1987, zat ik in het diepste dal wat ik ooit heb gekend in mijn leven, met pas 21 jaar op de teller, dus het ‘zwart’ van het album is, in elk geval voor mij multi-interpretabel. Ook derhalve voor mij een week die ik graag wilde deleten…
Erwin De ‘missing link’ tussen Sign O’ The Times en Lovesexy, een feestalbum met dansbare nummers en grappige vondsten. Bevat met Bob George één van de meest afwijkende Prince nummers ooit.
Herman Alleen al vanwege Le Grind en Rockhard In A Funky Place is het zijn legendarische status waard.
Het is zo’n gefocust album en doet waarvoor het is ontworpen; D.M.S.R.. Maar de funk die hier wordt geserveerd is nog hedonistischer dan voorheen. Het is deels samengesteld rond tracks die zijn opgenomen voor een feestje en dat is precies wat dit is; lekker brutale, vuige Prince-funk.
Leon  
Rick  
Vincent  
Prince - The Gold Experience (prince.com)

Prince – The Gold Experience

9. The Gold Experience

(1995)

Opmerkingen

Bram Wat een mooie Prince jaren waren dat, ’93-’95. Hier is echt teveel gebeurd om nu over te schrijven. De opwinding begon ook weer via het medium radio trouwens. De radio had een DAT-tape ontvangen met nieuw Prince werk. Weer stond mijn tape recorder klaar… Wat een geweldige fase was er aangebroken zeg. Eindelijk weer nummers om echt blij van te worden. Weggeblazen werd ik door Interactive en Now. Grijsgedraaid is die tape… Maar goed, fast forward (we proberen het kort te houden). The Gold Experience staat vol met absolute favorieten en luistert heerlijk weg als een compleet album. Wel kan ik uuuuuuuren bakkeleien met iedereen over de vraag of er juiste keuzes zijn gemaakt wat de tracklisting betreft. De omissie van Days Of Wild doet nu nog steeds een beetje pijn namelijk… Dit zomaar als voorbeeld. Helaas, helaas. Maar nogmaals: wat blijft dit een magische fase, met veel hoogtepunten, in de Prince of beter gezegd geschiedenis!
Edward Een terugkeer naar betere tijden, ditmaal in mid-jaren 90. Er was gedurende de periode 1993-1995 een opmerkelijke output aan steengoed materiaal dus toen sessies voor The Gold Experience waren afgerond, hadden al een paar mogelijke tracklijstconfiguraties de revue gepasseerd. Helaas pakte dit minder uit, volgens velen, in hetgeen uiteindelijk verscheen op de officiële CD. Days Of Wild en Interactive waren inmiddels geschrapt, echt onbegrijpelijk! Deze twee nummers hadden The Gold Experience helemaal perfect gemaakt voor mij. Vol energie, coherent en compleet. The Gold Experience zou een volgende Purple Rain worden, zo vertelde Prince de pers. Edoch: helaas geen tweede bezoek aan hoogtepunten van conceptuele kunst en commercieel stardom zoals het magnum opus uit mid-jaren 80. Evenwel zijn hier een paar juweeltjes te bespeuren: Endorphinmachine (alhoewel hier plat geproduceerd, ik mis de rauwheid van eerdere versies), Shhh, Dolphin, Now, 319, Hate U, Gold.
Wist je overigens dat dit mijn favoriete concerttoer was van Prince? Lees alles over die tour in mijn artikel Prince 1995 Ultimate Live Experience in Nederland.
Erwin Het album dat nooit zou uitkomen, maar in september 1995 toch in de winkels lag. Prince had zijn mojo overduidelijk hervonden. Prachtig album!
Herman Prince zat op de wip, met zijn R&B / rap opnames en zijn harder rockende tracks en splitste Come en The Gold Experience door het midden. Wat Come en The Gold Experience gemeen hebben; een titelnummer dat me totaal niets doet. Dit album, zo verbonden met de vete die Prince had met zijn binnenkort voormalige platenmaatschappij, is voor mij verbonden met een fantastische reeks live-optredens, waar veel van deze nummers, en meer, werden uitgevoerd voordat het album ooit werd uitgebracht, En een aantal van de nummers van de sessies werden verkocht aan enkele Europese radiostations door Prince zelf, om zijn platenmaatschappij aan te sporen om dit album uit te brengen. Een paar van deze nummers kwamen uiteindelijk terecht op Crystal Ball, de verzamelaar.
Leon  
Rick Ik weet nog goed dat deze plaat net uit was. Ik liep met een oude vriend en concert maat de lokale bar binnen. De barkeeper en tevens drummer zei “Hebben jullie de nieuwe Prince al gehoord? Hij kan het nog”. En vervolgens knalde het intro van Shhh uit de speakers. Na Lovesexy 7 jaar eerder, eindelijk weer een goede plaat.
Vincent Voor mij een album waar Prince weer wat meer rocknummers speelt. Persoonlijk hou ik meer van Prince die rock speelt, dus voor mij koren op de molen. Met name Endorphinmachine vind ik geweldig! Favorieten: Endorphinmachine, Shhh, Dolphin, Hate U en Gold.
Prince - Controversy (genius.com)

Prince – Controversy

10. Controversy

(1981)

Opmerkingen

Bram Dit is de plaat die ik het meeste associeer met Prince z’n karakteristieke Fender gitaar. De gitaarlicks in het titelnummer die daar voorbijkomen zijn onweerstaanbaar. Hij blijft op deze plaat ten opzichte van Dirty Mind wel iets meer binnen de lijntjes. Ben dus erg nieuwsgierig hoe, als deze bestaan, de demo’s zouden klinken…
Edward Hier ligt de oorsprong waarom ik Prince fan werd! Het innovatieve, grenzen opzoeken, zijn androgyne voorkomen toentertijd. En daarom ook zo hoog in deze top 15. In 1981 werd de volledige album versie van het nummer Controversy vaak gedraaid in de Soul Show op donderdagavond, als één van de weinige plekken toen nog waar Prince met een grote regelmaat voorbijkwam. Toen ik de video zag, was ik helemaal verkocht. Een man op paarse stiletto’s, matching trenchcoat en make up?! Wow! Niet zozeer dat ik ‘m aantrekkelijk vond, maar het grensverleggende danwel grenzen opzoekend intrigeerde mij des temeer. Bovendien staat het album bol van speculaties over Prince uit die tijd, zoals zijn seksualiteit, geslacht, religie en raciale achtergrond, en hoe hij al die nieuwsgierigheid over hem niet kon begrijpen, aangewakkerd door al die krantenkoppen op de hoes. Die aandacht probeert Prince dan ook te verleggen naar de muziek, met belangrijkere thema’s als de koude oorlog die toen woedde (Ronnie, Talk To Russia), moorden op Afro-Amerikanen en John Lennon (Annie Christian, bedoeld als woordspeling voor de anti-christ). Vanzelfsprekend wordt ook onbelemmerd seksualiteit in overvloed verkondigd als fundament voor een liefdevollere samenleving (Sexuality, Private Joy, Do Me Baby,Let’s Work, Jack U Off). Daarnaast is dit het eerste album van Prince met een associatie naar de kleur paars en ook de later algemeen toegepaste zgn. sensational spelling (U, 2, 4 als in: you, to, for). En hier vond ik tevens een introductie in de 12″ catalogus van Prince, nl. Let’s Work met een langere versie van maar liefst 8 minuten b/w Gotta Stop Messin’ About, het eerste echte B-kantje (een outtake van de Dirty Mind sessies); heden ten dage is dit een veelgezochte 12-inch. Het beloofde allemaal nog veel meer spannends.
Erwin Een overgangsalbum, maar wat voor één: die eerste plaatkant is 100% perfect!
Herman  
Leon Controversy niet alleen moment van uitgeven maar ook in de top 15 na elkaar. Een logisch vervolg. Hij weet wat mensen van hem denken en licht dit in de titeltrack direct toe. Trouwens, alleen de intro kan wat mij betreft al 20 minuten opstaan, wat een pulserende groove. Verder is al het commentaar bij Dirty Mind ook van toepassing op dit album. Let’s Work bevat z’n lekkerste baslijntje en is typisch Prince funk, strak en minimalistisch en gezongen in falset. Ook de wat meer politiek bewuste en prekende Prince komt aan bod, nu in: Ronnie, Talk To Russia… niet de eerste keer maar vooral niet de laatste keer dat een album meerdere boodschappen bevat (dus niet alleen maar aan de dames).
Rick  
Vincent Dit keer een voor mij wat politieker album van Prince met een funky inslag. Favorieten: Controversy, Let’s Work en hoe kan het ook anders Do Me Baby voor mij een van de beste ballads van Prince.
Prince - Come (discogs.com)

Prince – Come

11. Come

(1994)

Opmerkingen

Bram Wat had het toch een fantastische actie geweest als deze en The Gold Experience gelijktijdig waren uitgebracht. Welterusten Prince, hallo . had met The Gold Experience natuurlijk gehoopt de winnaar te zijn, maar ik zeg Come heeft gewonnen. Want wat staan hier toch mooie dingen op. Deze periode is gewoonweg fantastisch. En ook hier is de, noem ’t droge, productie prachtig.
Edward Het staat in mijn geheugen gegrift: op 6 maart 1994 stuurde Prince een band met acht nummers naar Nederlandse radiostations waaronder de nummers Interactive, Pheromone, Loose, 319, Endorphinmachine en een 11-minuten durende versie van The Most Beautiful Girl In The World, bestaande uit verschillende mixen die naderhand verschenen op de maxi EP. Er brak voor mijn gevoel een nieuw Prince tijdperk aan. Wat een geweldige nummers, zeg! En een paar weken later was ’t er al op CD (weliswaar een bootleg: Now!). Prachtige tijden waren het. Overigens, voor de duidelijkheid, veel van de hier bovengenoemde nummers kwamen uiteindelijk (helaas) niet op de Come CD. Wel het titelnummer natuurlijk: het originele Poem (a.k.a.Come) werd opgesplitst waarvan het laatste gedeelte Orgasm werd. Het gitaargeluid op Orgasm is een sample van een gitaarsolo met feedback van Private Joy van zijn album Controversy uit 1981. Het gekerm op Orgasm is dat van Vanity, opgenomen in 1983 voor de niet uitgebrachte track Vibrator.
De algehele toon op Come is duister en experimenteel van aard aangezien Prince het up-tempo en meer commercieel materiaal bewaarde voor The Gold Experience. Prince diste de plaat ook als ‘oud materiaal’. Het is namelijk het allerlaatste album van Warner Bros. onder de naam Prince, vandaar ook zijn “overlijden” op de hoes, 1958-1993. De ruzie met Warner Bros. en geen promotie vanuit Prince maakte deze plaat wat obscuur toentertijd. Prince wilde dat Warner Bros. de platen Come en The Gold Experience tegelijkertijd zou uitbrengen, zodat het Prince-materiaal (Come) kon concurreren met The Gold Experience (wat Prince superieur achtte), en dat onder zijn nieuwe tijdelijke naam, een onuitsprekelijk symbool. Warner Bros. weigerde echter beide albums tegelijk uit te brengen, uit angst dat de markt werd overstelpt.
Dat gezegd hebbende: Come vind ik een geweldig album! De kale productie en bijna claustrofobisch geluid sluit goed aan bij de wat sombere toon van de nummers. Zelfs de hoes is erop aangepast, zwart/wit, duister. Terwijl het ijzersterke nummers bevat en bijv. veel coherenter en krachtiger klinkt dan The Gold Experience. Tja helaas, Prince. Pheromone, Loose, Race, Papa, Dark, Solo, Space zijn allen juweeltjes. Evenals de single Letitgo. Daarom deze verdiende hoge plek in mijn top 15.
Erwin Fantastisch album van Prince die aan het begin van zijn periode stond.
Herman Hij kon me niet voor de gek houden; het titelnummer was veel beter in de versies die we eerder live hoorden en op bootleg tapes. Maar de rest van het album is geweldig; een overgebleven product van nummers die begonnen met de noodlottige Glam Slam Ulysses-dansvoorstelling en, aangezien de meeste van deze nummers ontstonden rond dezelfde tijd als toen hij zijn The Gold Experience begon te promoten, smelt deze periode samen in een geweldige pot met geweldige nummers dat is een schatkamer voor maniakken van afspeellijsten; hoe maak je één geweldige set van de ’93 / ’94 nummers?
Leon  
Rick  
Vincent  
Prince - The Rainbow Children (therecordhub.com)

Prince – The Rainbow Children

12. The Rainbow Children

(2001)

Opmerkingen

Bram En zo komen we aan bij, wat uiteindelijk Prince’s meest controversiële plaat blijkt te zijn geworden… Nooit zal ik mijn eerste luistermoment van The Rainbow Children met Herman vergeten. Ikzelf, moet ik hierbij vermelden, ben een muziekluisteraar waar al snel de tekst van een liedje op een tweede plaats komt. Niet dat er geen interesse is voor de inhoud van een tekst -zo is het ook weer niet-, maar de muziek voert bij mij de boventoon. Afijn, bij Herman zit dat duidelijk anders. Ik zie nog steeds zijn gezicht vol ongeloof voor me: “Hoor ik P. dit echt allemaal zeggen?” Luister o.a. naar Muse 2 The Pharaoh en je weet wat ik bedoel. “Ja, maar dit kan toch niet Bram?” “Tja, alleen de muziek is wel lekker”, was mijn ‘simpele’ antwoord. “Toch…?” Toentertijd waren er zelfs recensies die bij de eerste luistersessies reacties hadden als: “We irriteerden ons aan zijn gepreek, maar konden onze voeten niet stilhouden…” En met die laatste opmerking slaan ze voor mij de spijker op zijn kop, want er gebeurt hier muzikaal zoveel moois, daar wil je wel naar blijven luisteren. En dat is wat degenen die ik spreek over dit album ook doen: ondanks dat ze af en toe ineenkrimpen, is er toch veel waardering voor dit album. De muziek wint ’t blijkbaar. Met The Rainbow Children zocht Prince op alle fronten gewoon weer eens de grenzen op dat bewondering afdwingt. Bewondering, omdat ie weer vol passie en overgave het (muzikale) avontuur aanging. Xpectation uit deze periode is daar ook zo’n prachtig voorbeeld van trouwens; het weer op avontuur gaan. Mooi, heb ik die ook even genoemd… Niet afdwalen nu… Zoals gezegd, z’n meest controversiële dus. Een die ik enorm hoog heb zitten. En o ja, wat was die tour die in het teken stond van deze plaat toch geweldig. Met die concerten heeft Prince denk ik toch wel wat zieltjes gewonnen… (hoefde hij in ieder geval niet langs de deuren) . Tijdens deze shows was ie weer op z’n aller, aller best. Daar heb ik bijzonder mooie herinneringen aan. Uiteindelijke conclusie: 2001-2003 was een ijzersterk Prince seizoen. Amen.
Edward Muzikaal gezien zoekt Prince weer eens behoorlijk de grenzen op middels experimenten met jazz(funk) op dit conceptalbum uit de winter van 2001. En het is zeker waar, The Rainbow Children was een belangrijk muzikaal en spiritueel keerpunt in de carrière van Prince. Echter is het evenzeer een herbevestiging van de creativiteit waarom Prince altijd bekend stond. Spirituele evolutie voor Prince? Klopt. Alleen jammer dat het album werd vertroebeld door de soms overdreven referenties aan de bijbel/Jehova via de vertraagde diepe stem, waardoor het soms wat belerend klinkt allemaal. Juist de zware verwrongen voiceover dwingt mij om beter te luisteren wat ie nou precies zegt waardoor ik niet meer op de muziek let. Bij de derde keer denk je wel langzamerhand: Shut up already, damn! Het verhaal in een notendop: via eerdergenoemde bijbelse kronieken en diverse speeches van Martin Luther King Jr. wordt een utopische samenleving, een nieuwe natie, opgebouwd door de Regenboogkinderen, een groep mensen die een soort van geestelijke verlichting hebben verkregen. Laten we ’t daarop houden voor nu. Het verhaal is nogal ingewikkeld en bij de 3e zin val je al in slaap. Het album is echter een prachtige samenballing van sublieme trax, stuk voor stuk, die wonderwel in samenhang werken, ondanks de soms grote verschillen. Op dit album staan vele diamantjes: het mysterieuze Digital Garden, het funky The Work, jazzy Mellow, 1+1+1=3, gospel Family Name, het uiterst dansbare en meeslepende Everlasting Now
Aan de bijbehorende tour in 2002 hebben alle Prince fans bijzonder goeie herinneringen. Voortreffelijke concerten, fenomenale nachtelijke aftershows. In tegenstelling tot eerdere tours, was Prince humoristisch, uitdagend, en soms neerbuigend op het podium. Tijdens soundchecks hadden zijn grootste fans toegang tot de zaal en was ie openhartig over eigendom van mediakanalen, de muziekindustrie, platenmaatschappijen en zelfs over de kritiek van mensen op zijn beslissing om een Jehova’s Getuige te worden.
Erwin Het controversiële album uit 2001. Aftrek voor de lelijke verhaalstem en de soms tenenkrommende teksten, maar wat is de muziek weer belachelijk goed!
Herman  
Leon  
Rick De jaren 90 is mijn minst favoriete periode in de carrière van Prince. In mijn optiek te veel focus op relevant willen blijven en niet op goede muziek maken. En dan is er ineens deze plaat. Prince lijkt zich gewoon pretentieloos als muzikant te vermaken, en ik vermaakte me als luisteraar ook weer als vanouds met deze plaat. Door het juk van relevant willen zijn van zich af te schudden komt de kwaliteit weer bovendrijven. Valt er dan niets aan te merken, jawel de teksten zijn wat te religieus voor mijn smaak. Maar dat wordt muzikaal meer dan goed gemaakt.
Vincent  
Prince - Lotusflow3r (princeestate.com)

Prince – Lotusflow3r

13. Lotusflow3r

(2009)

Opmerkingen

Bram Eindelijk weer een ‘echt’ album! Dit is wat ik soms zo mis aan de latere Prince: coherentie. Een kop en een staart. De nummers hier staan allemaal weer op de juiste plek, zeg maar. De productie is mooi (de hoes niet trouwens). Ik denk wel dat Lotusflow3r een beetje ondergesneeuwd is door de package waarin ie werd aangeboden. Zonde. Leidt zo ontzettend af. Hoe dan ook: het is een heerlijke gitaar plaat geworden met veel hoogtepunten. Wil daarom met name voor mezelf het fantastische ‘air guitar’ moment Wall Of Berlin even noemen. Wat een genot!
Edward En nog meer later materiaal uit de 00-jaren. Lotusflow3r is eindelijk weer eens een zalig consistent gitaaralbum en wordt gekenmerkt een mengeling van gitaarrock, psychedelica, en in wat mindere mate funk en jazz. Het instrumentale From the Lotus… waar het album mee aanvangt, met prominent gitaarwerk, dient als voorbode voor de rest. Boom, Colonized Mind en de cover Crimson And Clover zijn allen psychedelische rocknummers. De Hendrix referenties vliegen je om de oren, ook in Wall Of Berlin en Dreamer. Tevens wordt de funk nog even erbij gehaald met o.a. $ (Money) waarin Maceo Parker effe een flink toetertje meeblaast. De zangstem van Prince verwijst hier naar zijn vroegere alter ego Camille. Een zeer coherent plaatje van Prince. En derhalve verdiend in deze lijst.
NB: betreft alleen de CD Lotusflow3r, niet het elektronische ik-doe-hier-enorm-mijn-best-om-de-jaren-80-opnieuw-te-creëren-ja-ik-heb-mijn-LinnLM1-nog-en-lukt-het-enigszins?-nee-hè?-damn! MPLSound.
Erwin  
Herman  
Leon Wat mij betreft had MPLSound in the vault mogen blijven, maar Lotusflow3r is beter gaan bevallen gedurende de jaren. Dikke gitaartracks die er echt wel toe doen, met als mijn favoriet: Dreamer.
Rick Tijdens het samenstellen van mijn top 15 besefte dat ik Lotusflow3r erg vaak mijn CD speler heeft gevonden. De andere CD’s in de box MPLSound en Elixir van Bria Valente dan weer niet. Maar wat is Lotusflow3r een fijne consistente plaat met een lekkere sound, goede nummers en een aantal ijzersterke gitaarpartijen (o.a. Dreamer).
Vincent  
Prince - Prince (prince.com)

Prince – Prince

14. Prince

(1979)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin  
Herman  
Leon Met dit album was het echt wel duidelijk….dit is een genie…een superster in wording. I Wanna Be Your Lover, meesterlijk…tot op de dag van vandaag een instant lekker gevoel… helemaal het instrumentale stuk. En een van mijn all time greatest gitaarnummers: Bambi! Wat een potentieel laat hij zien.
Rick  
Vincent Het tweede album van Prince en vol met R&B nummers. Op dit album staat voor mij een van de meest favoriete nummers van Prince, Bambi, een heerlijk gitaarnummer met een geweldige solo op het eind. Het nummer doet het vooral goed wanneer dit door Prince live werd gespeeld. Favorieten: Bambi, I wanna Be Your Lover, With You, Why You Wanna Treat Me So Bad.
Prince - N.E.W.S. (princeestate.com)

Prince – N.E.W.S.

15. N.E.W.S.

(2003)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin Vier nummers van 14 minuten. Het klinkt als een gimmick, maar dat is het niet. Musiceren op hoog niveau. Het resultaat van een dag jammen in Paisley Park. Dit is toevallig vastgelegd en uitgebracht. Dit gebeurde bijna dagelijks daar!
Herman  
Leon Dit is echt bedoeld voor de die hard fans, een instrumentaal en experimenteel album. Muzikanten die doen wat muzikanten doen, vanuit het hart. Ik kan er van genieten, draai het niet vaak want je moet er echt even voor gaan zitten. Ogen dicht, licht gedimd en je mee laten voeren.
Rick Ik ben zeker een fan van Prince zijn jazzy kant. Vier lekkere instrumentale tracks van 14 minuten. N.E.W.S. en C-Note heb ik veel gedraaid tijdens vakanties in Sevilla. Op het dakterras genieten van de ondergaande zon terwijl de hitte van de dag verandert in een aangename avond. N.E.W.S. op de achtergrond, alvast even een biertje. En daarna tapas happen en het zinderende nachtleven Sevilla induiken.
Vincent  

 

Duiding en verantwoording

Dit was het dan: de 15 beste Prince albums volgens het A Pop Life Panel. Uiteraard valt er nog wel wat over te zeggen.

Prince - 15 beste albums - Grafiek Resultaten (apoplife.nl)

Grafiek Resultaten

Aantal nominaties

Van de 50 albums waaruit gekozen kon worden (alle officiële albums + live albums + compilaties, uitgegeven voor 21 april 2016) zijn er in totaal 33 genomineerd. Wat opvalt is dat zowel de jaren (19)70 en (19)80 een 100% score hebben in de nominaties, gevolgd door de jaren (20)10, (20)00 en de jaren (19)90 als hekkensluiter.

Decennium Totaal Nominaties Percentage
1970’s 2 2 100%
1980’s 10 10 100%
1990’s 13 7 54%
2000’s 18 10 56%
2010’s 5 4 80%

Zoals verwacht zijn de jaren (19)80 zwaar favoriet, opvallend dat ook de jaren (19)70 een 100% score hebben en met name de jaren (20)10 een 80% score!

Aantal top 15

De top 15 geeft een ander beeld. Geen enkel decennium heeft een 100% score gehaald, maar de jaren (19)80 kwamen in de buurt: 90%, gevolgd door (19)70, 20(00) en (19)90. De jaren (20)10 komen niet voor in de top 15.

Decennium Totaal Nominaties Percentage
1970’s 2 1 50%
1980’s 10 9 90%
1990’s 13 2 15%
2000’s 18 3 17%
2010’s 5 0 0%

De eerste plek zal niet verbazen, maar dat de jaren (20)00 eindigen voor de jaren (19)90 verbaasde toch wel. Het verschil is miniem, maar toch. Tevens opvallend dat van de nominaties uit de jaren (20)10 er geen enkele de top 15 heeft gehaald.

Punten

Zoals hieronder is te zien in de complete lijst, zijn de nummer 1 t/m 3 ook de echte winnaars. Het verschil tussen de nummer 3 en 4 is maar liefst 11 (!) punten. Van de 33 genomineerde albums zijn er slechts 5 door iedereen genomineerd. Deze 5 bezetten de nummers 1 tot en met 4 en nummer 7.

Van de samenstellers zien Bram en Erwin het grootste deel (87%) van hun nominaties terug in de top 15, gevolgd door Edward (73%) en Herman, Leon, Rick en Vincent (allen 67%). Verder valt op dat elke samensteller zijn top 6 terug ziet komen in de top 15. Vincent ziet zijn top 6 zelfs terugkomen in de top 6 van de top 15. Rick’s persoonlijke top 4 is gelijk aan die van de top 15.

Europa vs VS (epthinktank.eu)

Europa vs VS

Europa versus de VS

Gezien de eerdere opmerkingen op A Pop Life artikelen als “Europeans and their Parade/Lovesexy, hoe Europees is de top 15 eigenlijk? Ik vermoed toch behoorlijk. Loopt de meest favoriete periode van Europese liefhebbers grofweg van Purple Rain tot en met Lovesexy (inclusief The Black Album), loopt die voor de Amerikaanse liefhebbers van For You tot en met Purple Rain. En ja, natuurlijk is dit zwaar aangezet en zijn er uitzonderingen, maar dit is wel het beeld dat komt bovendrijven uit de op- en aanmerkingen.

Hoe zit het dan met de puntenverdeling voor deze periodes? Onderstaande tabel geeft inzicht in de score naar Europese en Amerikaanse (VS) voorkeur. De ‘Absoluut’ punten worden aan één van beiden gegund, de ‘Gewogen’ geeft de volledige score aan de partij waarvan het album binnen de voorkeur valt, en de halve score aan de andere partij. De enige uitzondering is Purple Rain, want die valt in beide voorkeuren.

  Absoluut   Gewogen
Album Punten Europees Amerikaans   Punten Europees Amerikaans
Sign O’ The Times 90 90     90 90 45
Around The World In A Day 85 85     85 85 43
Purple Rain 84 84 84   84 84 84
1999 73   73   73 37 73
Parade 58 58     58 58 29
Dirty Mind 54   54   54 27 54
The Black Album 44 44     44 44 22
Controversy 34   34   34 17 34
Prince 19   19   19 10 19
Totaal 541 361 264   541 452 403

De voorkeur is met beide rekenmethodes Europees, wat niet zo vreemd is uiteraard, want de lijst is samengesteld door uitsluitend Hollandse Europeanen. Maar wat zegt bovenstaande nou eigenlijk? Niet zo heel veel uiteraard, want de methode is, op zijn zachtst gezegd, wat kort door de bocht, maar het is toch opvallend. Het is al vaker gesteld op A Pop Life, maar er gaat in de toekomst nog eens een artikel verschijnen over het verschil in voorkeur en wat daarvan de oorzaken zijn.

De complete lijst

Voor iedereen die er maar geen genoeg van kan krijgen, hieronder de complete lijst met genoemde titels, gesorteerd op het aantal punten dat een titel heeft gekregen, het jaar van uitgave en de titel van het nummer. Klik op de onderstaande tekst om de complete lijst te tonen.

De individuele lijsten

Alle lijstjes zijn voorzien van persoonlijk commentaar, opmerkingen en herinneringen. Alle lijsten zijn hieronder opgenomen. Klik op één of meerdere regels hieronder.

 

Het A Pop Life Panel heeft tevens een top 5 van de minst favoriete Prince albums samengesteld. Dat resultaat is terug te vinden in het subartikel Prince – De 5 minst favoriete albums!. We weten dat er lezers zijn die denken (of overtuigd zijn) dat Prince nooit iets slechts heeft gemaakt. Mocht jij één van die lezers zijn, lees het subartikel Prince – De 5 minst favoriete albums! dan niet.

Ter afsluiting

A Pop Life Panel

Net als ons eerdere A Pop Life Panel artikelen, hebben wij ook dit weer erg leuk gevonden om te doen. Dank aan alle deelnemers!

Uiteraard zijn we benieuwd naar reacties, op- en aanmerkingen en jullie mening. Gebruik het reactieformulier onderaan dit artikel en neem contact op. Het wordt gewaardeerd!

Er zijn plannen om in de toekomst wat vaker artikelen op deze manier samen te stellen. Mocht je wensen of voorstellen hebben, we vernemen ze graag. Graag melden door te klikken op het mail icoon op de A Pop Life Panel pagina.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince – De 15 beste albums!. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Meer Prince?

2 reacties

 1. Dank jullie wel. Leuke inzichten. Zo viel vandaag door de feedback pas het kwartje dat lotusflower/mplsound eigenlijk dubbelt qua duo zoals gold experience en come destijds maar dan uitgebracht als 1 set.

  1. Leuk om te horen Eric, dat is waarom we het allemaal doen! Dank je wel voor je reactie.

Complimenten/opmerkingen? Graag!