Prince – De 15 beste gitaarsolo’s!

Prince - 15 Beste Gitaar solo's - Header (apoplife.nl)

Inleiding

Het A Pop Life Panel, dat inmiddels twee maal per jaar publiceert, heeft zich gebogen over een nieuw onderwerp waarover geschreven wordt. Na Prince – De 25 beste live bootlegs!, Prince – De 15 beste B-kantjes!, Prince – De 15 beste remixen!, Prince 1958-2016: 5 jaar later en Prince – De 15 beste albums!, hierbij de 15 beste Prince gitaarsolo’s!

Waarom een top 15?

In 2019 startte het A Pop Life Panel met het artikel Prince – De 25 beste live bootlegs!. Zowel de samenstelling als de vele reacties deden ons al snel besluiten om dit te herhalen. Inmiddels zijn we alweer toe aan de zesde (!) aflevering. Als eerbetoon aan Prince de gitarist hebben we ditmaal gekozen voor de beste gitaarsolo’s.

Bram, Edward, Leon, Rick en ik gingen vol vuur aan de slag en hebben onze eigen persoonlijke top 15 samengesteld. Voordat de lijst met 15 beste gitaarsolo’s (als onderdeel van een nummer) dan echt begint, nog een aantal dingen:

 • Het nummer met de meeste punten is winnaar en zo verder. De puntentelling is als volgt:
  • Nummer 1: 15 punten
  • Nummer 2: 14 punten
  • Etc

  Van alle 5 lijsten worden de punten opgeteld en dat maakt de definitieve lijst.

 • In het geval meerdere gitaarsolo’s hetzelfde aantal punten krijgt wordt de sortering uitgebreid met het jaartal van opname/uitvoering en de titel van het nummer (alfabetisch).
 • De keuze is vrij, dus zowel studio of live opname, officieel uitgebracht of bootleg opname of de herinnering telt mee.

Met gepaste trots en oprechte dankbaarheid aan de leden van het A Pop Life Panel, hierbij Prince’ 15 beste gitaarsolo’s!

Prince - Gitaar - Paard van Troje 1988 (twitter.com)

Prince – Paard van Troje (?) 1988

1. Just My Imagination

18-08-1988, Paard van Troje, Den Haag (aftershow)

Opmerkingen

Bram Perfectie bestaat dus… Dacht vroeger altijd dat dit een Stones nummer was. Nu weet ik niet beter dat ie van Prince is…
Edward En nog een track van Paard van Troje boot: de door Prince epische vertolking van Just My Imagination van The Temptations uit 1971 in deze set is opmerkelijk te noemen, met een meeslepende en krijsende gitaarsolo van maar liefst 4 minuten. Prince op zijn fysiek en artistiek hoogtepunt. Zijn zelfvertrouwen en showmanschap zijn nog nooit zo duidelijk geweest als hier. Echt verbijsterend.
Erwin Tja, wat een opbouw. Een van de meest geliefde gitaarsolo’s onder Prince kenners. Pure emotie, prachtig!
Leon Als er een gedeelde eerste plek mogelijk zou zijn, dan zou deze track de plek met Purple Rain delen. Legendarisch, vooral de opbouw van de solo… van zachtjes naar hard, van hoog naar laag, een waterval van noten die kolkend als rivier en rollend als de branding, tot een climax komt. Fantastische opname ook. Dit is voor mij Prince ten voeten uit, ongedwongen speels en volgens mij ook zelf echt aan het genieten wat er uit zijn handen onstaat… en dat gewoon na een regulier concert spelen… ongelooflijk.
Rick Ook deze solo komt uit de aftershow in het Paard. Dit is de beste versie van Just My Imagination die Prince, of iemand anders ooit heeft gespeeld. De solo begint rustig en bouwt op naar een ongelooflijke climax. Dit een van de langste solo’s op mijn lijst, maar het verveelt geen seconde, sterker je wilt alleen maar meer!
Prince - Gitaar - Motherless Child 2009 (youtube.com)

Prince – Motherless Child

2. Motherless Child

22-11-1999, Séptimo (TV optreden)

Opmerkingen

Bram Alles wat je met een gitaar kunt, gebeurt hier volgens mij. Kan wel janken, zo goed. Onderdeel van een fantastische set voor de Spaanse televisie. Voorafgaand aan dit mini concertje, was er een hoop gedoe tussen Prince en de tv mensen schijnt. De frustratie die daar uit voort kwam, heeft ‘m waarschijnlijk op scherp gezet.
Edward Prince geeft een miniconcertje op 22 november 1999, op bezoek bij het televisieprogramma Séptimo van de Spaanse TV-zender 2-TVE. Daar komt deze versie van Motherless Child vandaan. Een traditional uit het jaar 1850 dat Prince weet te verwerken tot een geweldig emotioneel opus met fenomenaal gitaarwerk, sterk aangezette vocalen, en dat alles op de beat van Love Thy Will Be Done. Larry Graham speelt een heerlijk partijtje bas op deze versie, dat mag niet onbenoemd blijven.
Erwin De passie die Prince hier tentoon spreidt is ongeëvenaard. Als er ooit een muzikant was die daadwerkelijk één werd met zijn instrument, is het Prince op deze dag, met deze uitvoering. Wat hij hier allemaal uit zijn gitaar haalt is nauwelijks te bevatten!
Leon Voor de mensen die Prince kennen van Raspberry Beret en The Most Beautiful Girl In The World, Kiss… die geen idee hebben dat het ook een goede gitarist is die eigenlijk alle stijlen beheerst… zelfs een stukje metal… luister dit optreden en je snapt meteen die Prince fans die kwaad worden als iemand zegt: “Prince…die speelt toch geen gitaar, die zingt toch alleen maar heel hoog”. Naast de scheurende en racende solos, maakt de dikke stampende bas van Larry Graham het nummer helemaal af en lekker heavy.
Rick  
Prince - The Undertaker (guitarplayer.com)

Prince – The Undertaker

3. The Ride

The Undertaker video (live opgenomen op 14-06-1993, Paisley Park Studios, Minneapolis)

Opmerkingen

Bram  
Edward The Undertaker is een niet uitgebracht album van Prince en werd in één take live opgenomen tijdens een repetitie op 14 juni 1993 in Paisley Park Studios. Een release op CD stond gepland in 1994 als extraatje bij magazine Guitar World in november 1994, met een oplage van 700.000 stuks (als we Prince moeten geloven, in een interview uit 1995). De officiële lezing echter is geloof ik nog steeds 1.000 stuks. Warner Brothers kreeg al snel lucht van het project en blokkeerde terstond de release. De eerste batch cd’s die Prince zelf al had laten produceren moesten weer de molen in om alle exemplaren te voorzien van een plastic laag waardoor ze onspeelbaar werden; sommige zijn wel af te spelen, ondanks de coating. En daarmee wederom een echt buitenkansje voor de Prince fanaat dit historisch schijfje op te sporen, na het teruggetrokken Black Album uit december 1987. Er gaan geluiden dat specifiek deze veto van WB Prince deed besluiten om voorlopig alleen nog met het woord “Slave” op zijn wang publiekelijk zijn opwachting te maken.
OK, nu de inhoud: The Undertaker is aanzienlijk buiten de box van het vriendelijke pop/rockgenre waarin Prince zich normaal tot dan toe begaf, een paar wilde uitstapjes daargelaten. Het leunt robuust op de blues alhoewel de gitaarsolo’s (en dat zijn er heel wat) zich veelal buiten de grenzen van traditionele bluesriffs begeven: soms vloeiend, soms episch, soms scheurend, soms vervormde waanzin. Misschien daarom juist ook zo aantrekkelijk, deze 36 minuten zoals je Prince nog nooit hoorde. Scotty, shake some indeed!
The Ride: deze opener van de CD is ongekend spannend, opbouwend, verkwikkend. Met geweldige begeleiding op bass van Sonny T en het strakke drumwerk van Michael B. De stem van Prince was die bewuste nacht niet optimaal, misschien dat hij daarom weinig zingt en vooral het werk overlaat aan z’n paarse symbol gitaar. Bewust heb ik gekozen voor deze 11 minuten versie van The Undertaker CD omdat het gitaarwerk je heerlijk om de oren blijft gillen. De live versies van de concerten en aftershows uit die tijd houden er doorgaans namelijk al na 5 minuten mee op, zo ook de officieel uitgebrachte live versie op Crystal Ball (1998). Gaan we niet doen dus.
Erwin Blues, zoals hier klonk The Ride niet eerder (later ook niet overigens). De gitaar huilt!
Leon Het hele optreden is een aaneenschakeling van gitaarwerk, als er een lijst van beste totaal optredens zou zijn, zou dit mijn nummer 1 zijn. Wat puur. Drummer, bassist en Prince op gitaar (omdat hij het nu eenmaal live niet allemaal zelf tegelijkertijd kan spelen), wat past dit goed in elkaar en wat is dit nummer sterk. Waarschijnlijk ook geschreven vanuit een gedachte een vette gitaarknaller te maken, absoluut gitaar in de hoofdrol. Voor mij is vooral de kalme solo op het eind een lust voor het oor, flink op het wah pedaal en in mijn ogen lekker aan het freestylen.
Rick  
Prince - Lovesexy Tour (apoplife.nl)

Prince – Lovesexy Tour

4. Lovesexy (Feel U Up jam)

Juni 1988, Paisley Park Studios, Minneapolis (rehearsal)

Opmerkingen

Bram Prince gaat tot ’t uiterste hier. “To boldly go where no one has gone before!” zeiden ze in Star Trek altijd. En dat is weer een mooi bruggetje, want dit is gewoon buitenaards…
Las ergens dat Questlove deze voor een langere tijd elke ochtend in z’n auto draaide als ie de kinderen naar school bracht. Hij liet zo zijn vrouw en kinderen verplicht luisteren. Als dit verhaal waar is, is dat niet meer dan terecht. Had ik verdomme ook moeten doen.
Edward  
Erwin Na 02:13 komt de gitaar binnengieren op een manier die ik graag zie. Het lijkt bijna een wedstrijd tussen Prince en de gitaar, die getemd moet worden. En dan die stop/starts, fenomenaal. “Fuck it up!”
Leon  
Rick  
Prince Lovesexy Tour (source unknown)

Prince tijdens Lovesexy tour 1988/1989

5. Rave Un2 The Joy Fantastic

18-08-1988, Paard van Troje, Den Haag (aftershow)

Opmerkingen

Bram Als ik m’n Paard cd draai, zit ik met smacht te wachten op dit moment. Die fuzz, of wat het ook is, is onweerstaanbaar.
Edward Een track van de bootleg die de lat legt: de meest essentiële klassieker in elke serieuze Prince collectie. Als je deze niet hebt, ga dan maar effe een rondje fietsen, na een uurtje zijn we dan wel ongeveer uitgevloekt. Met een fenomenale geluidskwaliteit, zeker voor een bootleg, was dit hèt gesprek in de fanatieke Prince gemeenschap begin jaren 90. Met een gerust hart kan ik zeggen: het beste wat Prince ooit aan de nachtelijke uurtjes heeft toevertrouwd, dit optreden in ons eigen Paard van Troje te Den Haag. De setlist die avond betreft lange geïmproviseerde jams, verbluffende blues/jazz-covers die moeiteloos worden gemixt met volledig nieuwe vertolkingen van een paar van zijn eigen klassiekers.
Deze embryo versie van Rave Un2 The Joy Fantastic is de maar liefst 16 minuten (!) durende afsluiter van het optreden in ’t Paard van Troje. Beginnend als een vrij eenvoudige edoch funky jam, waarin hij het publiek vraagt mee te ‘raven’, lijkt de track na zo’n 10 minuten te eindigen. Echter volgen er dan nog 6 minuten lang toegiften met knalharde, moordende gitaarsolo’s waar Carlos Santana en Jimi Hendrix trots op zou zijn. Echt ontzagwekkend! Legendarisch!
Erwin Prachtige solo voor het destijds onbekende nummer. Prince improviseert er lustig op los en gaat maar door. Hoogtepunt!
Leon  
Rick  
Prince - Gitaar - Manchester 2014 (dailymotion.com)

Prince – Manchester 2014

6. Something In The Water (Does Not Compute)

3rdEyeGirl YouTube account (live opgenomen op 22-02-2014, Manchester Academy, Manchester)

Opmerkingen

Bram Deze versie grijpt me elke keer weer bij de strot. In dit korte fragment zit zo ontzettend veel emotie, daar krijg ik maar geen genoeg van om naar te kijken en te luisteren. Het zit ‘m onder andere in de publieksparticipatie. Die is fantastisch. En in die magnifieke solo natuurlijk; want daar gaat deze lijst tenslotte over. Tot overmaat van ramp, passeer ik ook nog eens de 14 minuten versie uit 1984 hier… Kun je nagaan, wat een niveau. In welke uitvoering dan ook, dit nummer heeft altijd een melancholie die mij enorm bevalt.
Edward  
Erwin Ook in 2014 speelde Prince nog steeds de sterren van de hemel. De gitaar was het ultieme verlengstuk geworden. Pure opwinding.
Leon Dit is dus typisch Prince, van een nummer dat geen gitaarsolo heeft en een heel andere vibe, live een andere versie maken met een hele stevige gitaarsolo. De solo wordt voorafgegaan door een krijsende Prince en eigenlijk trekt de solo deze krijs gewoon door.
Rick  
Prince - Gitaar - America videoclip (twitter.com)

Prince – Live 1985

7. Temptation

Studio versie (Around The World In A Day album)

Opmerkingen

Bram  
Edward Ehm ja, wellicht niet verwacht maar dit blijft een grote favoriet van mij: Temptation, de hekkensluiter van het album Around The World In A Day uit 1985. Ik herinner me nog heel goed dat ik de plaat kocht op de dag dat ie uitkwam: gelukkig verwachtte ik niet direct een Purple Rain deel II. Nee, ik wilde verrast worden, ik wilde meegesleept worden in zijn reis… en dan is dit is wel dè plaat om dat te doen! Vaak aangehaald als Prince’s Sgt. Pepper, neemt het je inderdaad mee in een trip. Experimenteel, veelkleurig, psychedelisch, hallucinogeen om maar een paar woorden te noemen om de plaat te omschrijven. En het slotnummer Temptation vervult de rol van 8 minuten puur overdreven krankzinnigheid. Prince klonk nog nooit zo bombastisch als op deze track (in de studio, bedoel ik dan), met scheurende gitaren, uitzinnig drumwerk en vocalen die alle kanten op vliegen. Inclusief dialoog met God (gebruikt in de Purple Rain toer) waarin laatstgenoemde even uitlegt wat het het verschil is tussen liefde en seks. Alle ingrediënten voor een succesnummer aldus (ironisch bedoeld). Maar toch: heilig & zalig!
Erwin  
Leon  
Rick Wat als eerste een indrukt maakt blijft je voor altijd bij. Around The World In A Day was mijn eerste LP van Prince. Temptation is een apart rock nummer, en het is niet zijn bekendste gitaar track. Volgens mij heeft dit nummer ook nooit een setlist voor een concert gehaald. Ik ken er dan ook geen live versie van, deze solo live had vast een feest voor de gitaar freaks geweest. Maar de solo op de plaat die op 3:30 start is zeker niet mis in tegendeel. Het is misschien wel zijn meest vuige en onderschatte solo.
Prince - Gitaar - Las Vegas 2002 (exit13up400.com)

Prince – Live 2002

8. Joy In Repetition

Live versie (One Nite Alone… The Aftershow: It Ain’t Over album, opgenomen op 10-04-2002, The World, New York)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin Een van mijn lievelingsnummers, gebracht met de fantastische band die Prince begeleidde in 2002. Maar zoals altijd, is het Prince die de show steelt met zijn onnavolgbare solo. Perfectie!
Leon  
Rick Net als Empty Room kom ik ook van Joy In Repetition af en toe weer andere live versies tegen. Iedere versie van dit nummer is goed voor een vlammende gitaar solo. Maar deze officiële release is tot nu toe de beste versie die ik van dit nummer dat ik ken. In deze versie zitten twee solo’s op 2:52 en 7:35. De tweede is mijn favoriet.
Prince - Gitaar - Montreux 2009 (tmdb.org)

Prince – Montreux 2009

9. Empty Room

18-07-2009, Auditorium Stravinsky, Montreux (concert)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin  
Leon Hele goede show van begin tot eind. Empty Room is zo’n typisch Prince nummer, rustig opbouwend, verwerken van liefdesverdriet en de pijn van het verlies uitdrukken in een solo. Het mooiste aan dit optreden is eigenlijk wel dat er ook beeld is… zijn handen in close-up glijdend over de snaren. Wat hebben die handen toch mooie muziek gemaakt!
Rick Regelmatig verschijnen er op onder andere YouTube weer nieuwe live versies die ik nog niet eerder gehoord had. Dit is daar een voorbeeld van. De solo in deze versie is voor mij de beste van dit waanzinnig mooie nummer dat ik tot nu toe gehoord heb. Melodieus en emotioneel gespeeld.
Prince - Gitaar - Live 1979 (ultimateprince.com)

Prince – Live 1979

10. Bambi

Studio versie (Prince album)

Opmerkingen

Bram  
Edward De absolute showstopper van de tweede LP van Prince uit 1979. Net als I’m Yours van For You (1978) het enige rocknummer op de plaat. Voorlopig hield hij dus vast aan een formule, ik denk om niet in een bepaald hokje geplaatst te worden door de critics. Specifiek koos ik voor de studioversie uit 1979 vanwege de hoge spontaniteit die deze versie met zich meebrengt wat ik vaak mis in de latere live versies.
Het verhaal van Bambi: Normaal krijgt Prince altijd wel het meisje maar hier ligt een uitdaging van een andere orde: Prince probeert Bambi, een lesbienne, met hulp van een stevig aangezet gitaargeluid, aan te zetten om het toch eens met een man te proberen. Eigenlijk wel heel grappig als je bedenkt, dat ie ’t probeert met zo’n hoog falset stemmetje. Hoe dan ook, LHBT issues stonden toentertijd nog niet op de politieke agenda in vergelijk met vandaag de dag, zullen we maar zeggen. Zou jij het niet eens met een man proberen, Prince? Lijkt me wel een geinige film.
Erwin  
Leon 2e album van een hele jonge Prince, met een track die hem als gitarist in het rijtje der groten blaast, wat mij betreft. Veel live gespeeld en vooral lang onderdeel van concerten en aftershows. Ik vind het op CD al rauw en agressief klinken, laat staan live. De boosheid gericht op een meisje, in elektrisch versterkte vorm.
Rick  
Prince - Gitaar - Purple Rain live 1985 (syracuse.com)

Prince – Purple Rain live 1985

11. Purple Rain

Prince & The Revolution Live! video (opgenomen op 30-03-1985, Carrier Dome, Syracuse)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin  
Leon Het is voor mij het #1 nummer, de #1 solo, de #1 uitvoering. Het hele nummer bouwt op naar een solo die maar duurt en duurt en als het afgelopen is dan luister je gewoon nog een keer. Op meerdere momenten zie en hoor je dat alles klopt op dat moment. Legendarisch ook de gitaarwisseling, voor ´t echte werk komt de Cloud ten tonele. Heerlijk krijsende hoge noten en als je denkt dat het niet hoger en krijsender kan, komt er nog een golf.
Rick Zijn meest bekende solo in zijn grootste hit. Er zijn legio live versies van te vinden. Dit is voor mij de favoriet omdat ik deze versie al heel lang ken. Prince is hier de kers verse wereld ster die Purple Rain spelen nog niet zat is. Het vuur zit er nog lekker in deze solo.
Prince - Rock & Roll Hall Of Fame - While My Guitar Gently Weeps (thecurrent.org)

Prince – Rock & Roll Hall Of Fame 2004

12. While My Guitar Gently Weeps

15-03-2004, Rock And Roll Hall Of Fame (TV optreden)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin  
Leon Ik vind de solo legendarisch vooral omdat Prince hier niet als Prince op het podium staat, maar gewoon als gitarist van een band. De hele tijd op de achtergrond maar dan de solo: iedereen is onder de indruk… perfect gespeeld, emotioneel en vooral heel stoer. Gitaar de lucht in en van het podium aflopen alsof je net een broodje pindakaas hebt gesmeerd. Hij kwam, hij zag en hij overwon.
Rick Misschien wat cliché om deze solo te kiezen. Maar voor mij verdient het alleen al om nostalgische redenen een plaats de top 15. Prince en Tom Petty zijn er niet meer, maar hun muziek leeft voort en heeft ze onsterfelijk gemaakt. Dit bevestigt dat muziek een tijdmachine is die herinneringen ophaalt. En het is natuurlijk een fantastische solo.
Prince - Gitaar - Sister Dortmund 09-09-1988 (youtube.com)

Prince – Sister Dortmund 09-09-1988

13. Sister

Lovesexy Live video (opgenomen op 09-09-1988, Westfalenhalle, Dortmund)

Opmerkingen

Bram Een van de vele “ik word van mijn sokken geblazen” momenten tijdens deze show. Prince kan zelfs punk spelen, zo blijkt. ’t Staat ‘m goed! En dan zit hiervoor ook nog eens die geweldige Jack U Off/It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing)/Twelve! Die overgang naar Sister is echt meesterlijk.
Edward  
Erwin Mijn geliefde Lovesexy tour kende een aantal gitaarmomenten, maar hier gaat Prince in de 100e versnelling. Punky, hard, snel en gewoon weer een perfecte solo. Onvergetelijk moment in de show.
Leon  
Rick  
Prince - Gitaar - Bambi 1990 (youtube.com)

Prince – Bambi Tokyo 1990

14. Bambi

31-08-1990, Tokyo, Tokyo Dome (concert, TV registratie)

Opmerkingen

Bram Er zijn zo verdomd veel goeie versies van dit Prince-rocknummer der Prince-rocknummers, dat kiezen niet makkelijk is. Ik moest bijvoorbeeld ook gelijk denken, van enigszins recente datum, aan z’n optreden bij Jimmy Fallon Late Night uit 2013. Dat is me toch ook weer een versie hoor…! Maar de keuze is om sentimentele redenen gevallen op de Nude versie. Ik kan me mijn eerste draaibeurt bij Erwin thuis nog goed herinneren namelijk. Ik viel bij beluistering van ongeloof van de bank… Erwin lag volgens mij, nadat ie op de play knop van z’n cd-speler had gedrukt, al gestrekt op de grond. Deze superieure audio kwaliteit zag ik even niet aankomen! En deze briljante uitvoering allerminst; hij laat z’n gitaar ongelooflijk gieren! M’n bips doet nu nog steeds een beetje pijn van die val…
Edward  
Erwin Toen ik dit voor het eerst hoorde, kon ik het niet geloven. Dat geluid, het scheuren van de gitaar, het geluid! Juist met die band. Vanaf het eerste moment dat ik hoorde was het een favoriet voor altijd.
Leon  
Rick  
Prince - Gitaar - The Question Of U 1990 (youtube.com)

Prince – The Question Of U Tokyo 1990

15. The Question Of U

31-08-1990, Tokyo, Tokyo Dome (concert, TV registratie)

Opmerkingen

Bram Dat snerpende geluid bij 2 minuut 29 als ie over die snaar glijdt doet ’t elke keer weer voor me… Kippenvel!
Edward  
Erwin Korte solo, maar zo onwaarschijnlijk mooi! De gitaaraanslag alleen al is indrukwekkend. Het volle geluid is onbeschrijflijk. Puur genot deze uitvoering.
Leon  
Rick De live solo’s van dit nummer blijven meestal dicht bij de CD versie. Melodieus met een mooie opbouw naar de climax. Dit geen uitzondering. Maar deze live uitvoering heeft wel net dat extra rouwe randje ten opzichte de studio versie.

 

Duiding en verantwoording

Dit was het dan: de 15 beste gitaarsolo’s volgens het A Pop Life Panel. Uiteraard valt er nog wel wat over te zeggen.

Prince - 15 beste gitaarsolo's - Grafiek Jaar (apoplife.nl)

Prince – 15 beste gitaarsolo’s – Grafiek Jaar

Twee jaartallen springen nadrukkelijk naar voren: 1988 en 1994. Er is echter wel een duidelijk verschil te zien in het aantal aanleveringen dat uiteindelijk in de Top 15 terecht is gekomen. 80% van de aanleveringen voor 1988 kwamen in de uiteindelijke lijst terecht, tegenover 0% van 1994. Daarmee is 1988 hofleverancier van de lijst geworden, direct gevolgd door 1985 en 1990.

Prince - 15 beste gitaarsolo's - Grafiek Decennium (apoplife.nl)

Prince – 15 beste gitaarsolo’s – Grafiek Decennium

Het is grappig om te zien dat vanaf de jaren (19)80 het aantal aanleveringen en het aantal dat terecht kwam in de uiteindelijke Top 15 lijst zich omgekeerd evenredig heeft ontwikkeld. Opvallend ook dat de meeste aanleveringen uit de jaren (20)00 komen.

Gekeken naar aanlevering en opnamen in de eindlijst zijn de jaren (19)80 het meest succesvol gebleken: 55% van de aanleveringen kwamen in de eindlijst terecht. Direct daarna de jaren (19)70: 50%, de jaren (19)90: 30%, de jaren 20(00): 20% en de jaren (20)10: 17%.

Punten

Zoals hieronder is te zien in de complete lijst, is de nummer 1 de absolute winnaar. Het verschil tussen de nummer 1 en 2 is maar liefst 19 (!) punten. Van de in totaal 46 genomineerde nummers is er maar 1 door iedereen genomineerd.

Van de samenstellers ziet Erwin het grootste deel (67%) van zijn nominaties terug in de top 15, gevolgd door Bram en Leon (53%), Rick (47%) en Edward (40%). Leon ziet zijn persoonlijke top 7 terugkomen in de top 15, gevolgd door Bram (top 6) en Erwin (top 5). Opvallend is dat de nummers 1 van Edward en Rick niet in de uiteindelijke Top 15 lijst zijn opgenomen.

De volgende nummers zijn twee keer genoemd in verschillende uitvoeringen:

 • Beautiful Strange (2005 en 2011)
 • Days Of Wild (1999 en 2002)
 • Santana medley (twee opvolgende dagen in 1994)
 • Shhh (2003 en 2008)
 • Something In The Water (Does Not Compute) (1985 en 2014)
 • The Ride (1993 en 1994)

Het nummer Bambi is maar liefst in 3 verschillende versies genomineerd: de studio versie uit 1979 en 2 live versies uit respectievelijk 1990 en 1993. De eerste 2 uitvoeringen zijn allebei opgenomen in de uiteindelijke Top 15.

De complete lijst

Voor iedereen die er maar geen genoeg van kan krijgen, hieronder de complete lijst met genoemde nummers, gesorteerd op het aantal punten dat een nummer heeft gekregen, het jaar van uitgave/uitvoering en de titel van het nummer. Klik op de onderstaande tekst om de complete lijst te tonen.

De individuele lijsten

Alle lijstjes zijn voorzien van persoonlijk commentaar, opmerkingen en herinneringen. Alle lijsten zijn hieronder opgenomen. Klik op één of meerdere regels hieronder.

Eerdere gitaarartikelen

Op dit blog zijn de onderwerpen Prince en zijn gitaar al eerder besproken en behandeld:

Ter afsluiting

A Pop Life Panel

Net als ons eerdere A Pop Life Panel artikelen, hebben wij ook dit weer erg leuk gevonden om te doen. Dank aan alle deelnemers!

Uiteraard zijn we benieuwd naar reacties, op- en aanmerkingen en jullie mening. Gebruik het reactieformulier onderaan dit artikel en neem contact op. Het wordt gewaardeerd!

Er zijn plannen om in de toekomst wat vaker artikelen op deze manier samen te stellen. Mocht je wensen of voorstellen hebben, we vernemen ze graag. Graag melden door te klikken op het mail icoon op de A Pop Life Panel pagina.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince – De 15 beste gitaarsolo’s!. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Meer Prince?

16 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Dennis Obrink op 28-11-2021 om 18:57
  • Reageer

  Coole lijst, die Lovesexy rehearsal kende ik niet, maar de rest kan ik me helemaal in vinden…. Ik mis er wel eentje: Something in the Water, maar dan de versie van Miami,FL April 7, 1985 Soundcheck , Orange Bowl

  1. Dank! Zoek de Feel u up jam snel op, die is waanzinnig! De Miami soundcheck is maar 1 keer genoemd, vandaar niet in de eindlijst, helaas.

 1. Ja, ik heb een deel van deze solo’s gehoord en dat is voor mij Prince op zijn best. Zeker als hij af en toe ook een stukje Hendrix meeneemt. Ik denk dat ik het verstandig is als ik zeg dat het jammer is dat hij niet alleen maar dit soort muziek heeft gemaakt, dus dat doe ik maar niet. Bedankt voor het mooie overzicht. Prince heeft zeker zijn goede momenten, daar heb je me wel van overtuigd.

  1. Ik ken je voorkeuren, die niet verkeerd zijn overigens. Toch blij dat ik je kennis heb kunnen laten maken met Prince de gitarist 😉

  • Edward op 29-11-2021 om 07:27
  • Reageer

  Waanzinnige versie inderdaad Dennis, van SITWDNC. Daarom wel in mijn lijst. Enjoy!

 2. Op zich een lijst waar ik me helemaal in kan vinden. Maar tegelijk ook helemaal eens met Dennis Obrink. De omissie van Something In The Water tijdens die Miami soundcheck is wel zonde hoor. Jammer dat die maar 1x genoemd is. Die is wat mij betreft ‘up there’ met Just My Imagination. Ook een mooie is de recente Play That Funky Music van de W2A blu-ray, waarin hij die solo aan een flink staaltje showmanship koppelt.

  1. Dank voor je reactie! Ja, die Play That Funky Music is prachtig. ik kende het nog niet, lang leve de dvd bij Welcome 2 America 😉

  • Edgar Kruize op 29-11-2021 om 10:39
  • Reageer

  Ik zie net je beargumentatie, precies zoals het is inderdaad. Al betwijfel ik enigszins of het de witte cloud was waarop we hem horen. Hij gebruikte die gitaar tijdens die tournee amper. Alleen voor Purple Rain zelf kwam ‘ie uit de gitaarkoffer. Al was dat met een uitvoering van 20 minuten alsnog een groot deel van het optreden, haha!

   • Edward op 29-11-2021 om 16:03
   • Reageer

   Doet er ff niet toe welke gitaar.
   Het nummer staat genoemd.
   Ik kon ‘m iig niet weglaten uit de lijst.
   🙂

 3. Leuke lijst, maar wat ik totaal mis is The Cross uit de Sign o ‘ the times film. Kippenvel van die solo

  1. Dank je wel voor je reactie. Die is door geen van de panelleden genoemd. In vergelijking met de andere waarschijnlijk onvoldoende beschouwd?

  • Wilco Goossens op 03-12-2021 om 16:31
  • Reageer

  De lijst op mijn YT: Prince – 15 beste gitaar solo’s

  1. Dank, wow!

  • Edward op 04-12-2021 om 11:03
  • Reageer

  Geweldig! Dank Wilco.

  • Maurits op 08-12-2021 om 23:22
  • Reageer

  Leuk om te lezen. Wat dacht je trouwens van een top 15 samenwerkingen (Pepper Club met Judith Hill bijvoorbeeld) of top 15 nog ongereleasde tracks (Come Electra Tuesday).
  Keus genoeg ?

  1. Dank voor je ideeën. Ik stel ze voor aan het panel!

Complimenten/opmerkingen? Graag!