Inleiding
1 jaar geleden overleed het muzikale genie Prince. Geheel onverwacht. Hij zou een hardnekkige griep hebben op het moment van zijn overlijden. Inmiddels weten we anders. Hij gebruikte pijn medicatie. Al die jaren dansen, springen, rennen en lopen op hoge hakken, hadden zijn lichaam geen goed gedaan. De officiële doodsoorzaak is een toevallige (accidental) Fentanyl overdosis.
In dit artikel wordt ingegaan op het afgelopen jaar. De focus heeft gelegen op de doodsoorzaak, de erfenis, het ontbreken van een testament en geruzie, zowel binnen de familie als onder ‘fans’. Mocht je Prince willen zien en beleven zoals hij was als live performer (wat ik me zomaar kan voorstellen) verwijs ik je graag naar de fantastische video Prince – Motherless Child.
Doodsoorzaak
Toch drugs… Of toch niet? Er is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart. Klaarblijkelijk was/is er een illegale Fentanyl markt ontstaan in de VS (de eerste geluiden dat dit middel ook in Nederland is aangetroffen in illegale medicijnen, zijn vorig jaar gehoord). De pillen die zijn aangetroffen bij Prince zouden illegaal de stof Fentanyl bevatten. De theorie is dat Prince niet wist dat hij zulke zware middelen slikte. Hij had in ieder geval geen recept voor Fentanyl.
Een dag voor zijn dood heeft Prince (of één van zijn naasten) de hulp ingeroepen van een arts die gespecialiseerd is in bestrijding van verslaving aan pijnstillers. De volgende ochtend kwam de arts aan bij Paisley Park en trof Prince bewegingloos aan in de lift.
Fentanyl-epidemie
Om Fentanyl even in het juiste perspectief te plaatsen: Fentanyl is honderd keer sterker dan morfine. Fentanyl is een trend op dit moment in de VS. Er zijn meerdere gevallen bekend waaruit blijkt dat Fentanyl in pillen is opgenomen, zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is (het wordt niet vermeld op het etiket).
In 2013/2014 werden ruim 700 (!) Fentanyl overdoses gemeld bij het Amerikaanse drugsagentschap DEA. Sinds 2013 zijn er ruim 5.000 mensen overleden aan het ‘medicijn’.
In maart 2017 hebben de Verenigde Naties strikte controles ingevoerd op chemische stoffen die gebruikt worden om Fentanyl te maken, in de hoop een halt toe te roepen aan de plotse stijging van overdoses aan het middel.
Drugs
Het is wrang dat Prince, na zijn dood, toch met drugs in verband wordt gebracht. Zijn afkeer daarvan was levensgroot. Hij tolereerde geen drugsgebruik om zich heen; het was reden voor ontslag. Het is bekend dat hij eenmalig XTC zou hebben gebruikt. Die ene keer had verstrekkende gevolgen (het terugtrekken van The Black Album). In nummers als Pop Life (What you putting in your nose? / Is that where all your money goes?) en No (The reason why my voice is so clear / Is there’s no smack on my brain), wordt direct gerefereerd aan het ge/mis-bruik van drugs.
Moord
In ieder geval is Prince per ongeluk overleden. Of toch niet? Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, zijn over Prince’ dood vele complottheorieën bedacht. Net als in de politieke arena tegenwoordig, worden deze als alternatieve feiten gebracht (alsof zo iets dergelijks überhaupt bestaat). En het gebrek aan bewijs is juist hét bewijs dat de complotten correct zijn. Tja. Er zijn meerdere communities bezig met het ‘onderzoek naar de moord’.
Een moord dient op zijn minst een motief te hebben. Uiteraard motieven te over:
- Hij had AIDS (?);
- De autopsie en crematie waren zo snel dat het verdacht was; er is dan ook vast en zeker haast gemaakt om zodoende eventueel bewijs op zijn lichaam te vernietigen;
- Prince was een gevaar voor de gevestigde orde met zijn gevecht voor muziekrechten;
- Vanwege zijn kennis van de (praktijken van) muziekuitgeverijen was hij een gevaar voor de status quo;
- Hij heeft zich ook wel eens uitgelaten over chem-trails (de condenssporen/witte sporen die vliegtuigen achterlaten in de lucht, die eigenlijk allerlei chemicaliën bevatten), wat ook een reden voor moord schijnt te kunnen zijn;
- De Illuminati: een geheime groep die de grondlegger is van de Nieuwe Wereldorde, die de macht over de hele wereld wil verkrijgen; het machtsimperium van de antichrist.
Tot slot heeft hij ‘aanwijzingen’ achter gelaten dat hij wist dat hij snel dood zou gaan. Op 16 april verscheen hij op het podium in Paisley Park waarin hij verzekerde dat alles goed was, met de mededeling ‘Wait a few days before you waste your prayers on me’. Volgens velen is dit een directe aanwijzing dat hij wist dat hij vermoord zou worden een paar dagen later.
Tja. Voor alle duidelijkheid: ik geloof niet in de bovenstaande complotten. Ik denk dat Prince’ dood een ongelukkige samenloop van omstandigheden is geweest.
Prince = Victor
Het grappigste dat ik heb gezien/gelezen is het verhaal dat Prince al lang Prince niet meer was.
In het kort komt het er op neer dat de echte Prince in 1985 om het leven is gekomen bij een motor ongeluk. Omdat de (financiële) belangen zo groot waren, werd Prince vervangen door, een via chirurgie sterk gelijkende, Christopher. Deze Christopher was echter een zwaar gelovig persoon, die grote moeite had met de seksueel getinte muziek en teksten van de ‘oude’ Prince. Omdat de ‘oude’ Prince zoveel muziek klaar had, kon Christopher zich langzaam aan ‘inwerken’. Alle materiaal tot en met The Black Album was al af. Maar Christopher werd sneller dan verwacht mondig en vond The Black Album niet passen. Het is ook Christopher die verantwoordelijk was voor de naamsverandering. Hij wilde zijn eigen naam gaan gebruiken, maar dat mocht niet van de platenmaatschappij. Na een lang gevecht gaf Christopher het op en noemde zichzelf dan maar weer Prince. O ja, The Revolution is niet ontslagen, maar die konden niet overweg met Christopher en namen ontslag. Ze hebben nooit iets gezegd over de persoonsverwisseling, omdat de platenmaatschappij ze anders zou vermoorden.
Uitermate leuk bedacht allemaal, maar er zijn dus echt mensen die dit soort sprookjes geloven. Maar, een grappig verhaal is het wel. Zie het artikel op de blog van Shane Speal voor het hele verhaal.
Erfenis
Opvallend is toch wel dat Prince geen testament heeft opgesteld. Vrijwel direct na zijn dood begon de zoektocht naar familieleden. Volgens de wetten van de staat Minnesota hebben (bij het ontbreken van kinderen en ouders) broers en zussen, inclusief halfbroers en halfzussen, recht op een gelijk erfdeel. Om geen mensen te ‘vergeten’ werd een periode ingesteld waarbinnen mensen konden reageren. Er zouden een aantal kinderen zijn, en verwanten die onbekend waren, maar (DNA) onderzoek wees uit dat dit niet het geval was, dus bleef het bij de reeds bekende groep mensen. Zus Tyka Nelson, de enige volle bloedverwant, werd het gezicht naar de buitenwereld namens de familie. Geen makkelijke taak, zeker als je niet gewend bent aan dat soort aandacht en veel mensen die een kans ruiken.
Muziekrechten
Een van de eerste dingen die geregeld moest worden was het onderbrengen van de muziekrechten bij een partij. Dat werd Universal (*). Maar daar was Tidal, de online muziekdienst waar zijn muziek voor een korte periode kon worden gestreamd, het niet mee eens. Tidal spande een rechtszaak aan, maar verloor. Alle muziekrechten, inclusief de streaming rechten, liggen nu bij één partij. Een gevolg is dat de vrije uitwisseling van muziek, die was opgestart via bijvoorbeeld YouTube, weer aan banden wordt gelegd. Op basis van willekeurige quotes uit het (rijke) Prince verleden wordt de keuze voor Universal of een platenmaatschappij überhaupt verketterd door Prince liefhebbers. Feit was, dat Prince een niet al te consequent pad bewandelde bij het uitgeven van zijn muziek en wie rechten kreeg er wat mee te doen. Van de ene op de andere dag mocht alles op Spotify om het er na een half jaar weer van te (laten) verwijderen. Hetzelfde met Warner Bros., de grote vijand tijdens de TAFKAP periode, maar waar wel een contract mee werd afgesloten voor de uitgave van Plectrumelectrum en Art Official Age uit 2014. Onderdeel van die deal was dat er een verzamelaar zou worden uitgebracht en Purple Rain zou verschijnen in een reissue uitgave. Op 22 november 2016 werd de verzamelaar 4Ever uitgebracht. De reissue van Purple Rain staat nu gepland op 9 juni 2017 en zal, volgens de eerste berichten, een aantal extra’s bevatten: “two incredible albums of previously unreleased Prince music and two complete concert films”.
(*) Er gaan verhalen dat Universal zich bekocht voelt, omdat Universal alleen de rechten heeft voor muziek vanaf 1996 en voor de kluis, maar niet voor de commercieel interessante periode 1978-1995. Die rechten zouden bij Warner Bros. liggen…
Paisley Park
Het tweede dat geregeld moest worden, was wat er met Paisley Park zou gaan gebeuren. Al snel werd duidelijk dat het als museum zou worden ingezet. De eerste bezoekers werden al in oktober 2016 toegelaten in Paisley Park. Ook daar kwam veel kritiek op. Het was te snel, Paisley Park werd ontheiligd, Prince zou dit nooit hebben gewild, onsmakelijke geldzucht, etc. Over de vraag of de urn met zijn as nou moet worden getoond, kun je twisten, maar gezien de vele (positieve) reacties van mensen die er zijn geweest, kun je niet volhouden dat het geen doel dient. Verder worden er op geregelde tijden Paisley Park Party’s georganiseerd, waar complete, nooit eerder vertoonde of uitgegeven, concerten uit de archieven worden getoond.
Gedurende 2016 verscheen een document online waarin ideeën om Paisley Park te zijner tijd in een museum te veranderen waren opgenomen, gedateerd in 2011: Collection Management Policy, The Prince Rogers Nelson Paisley Park Museum, Minneapolis, Minnesota, December 7, 2011.
Verhalen/artikelen
Na zijn dood heb ik, destijds nog primair via Facebook, verhalen gepubliceerd over Prince, waaronder ook mijn Prince top 50 nummers en de Prince satellieten. De reacties daarop hebben me doen besluiten dit breder beschikbaar te willen stellen. De start van mijn blog op 1 juli 2016 is een (afgeleid) resultaat daarvan. Prince is sindsdien regelmatig onderwerp van artikelen geweest.
Kritiek
De sterke voorkeur die ik heb voor zijn artistiek meest relevante periode (van 1980 tot en met 1988) komt ook op kritiek te staan: Prince ging verder en ik ben stil blijven staan/achtergebleven. Alsof het echt een serieuze vraag is of Condition Of The Heart beter is dan Diamonds And Pearls en When Doves Cry beter dan Jughead. Er is niet eens sprake van competitie. Het zijn compleet andere werelden. Andere dingen doen staat niet gelijk aan betere dingen doen. Natuurlijk heeft Prince, na zijn gouden periode, nog veel uitgebracht dat ook prachtig was (The Gold Experience, The Rainbow Children, N.E.W.S.). Echter, de frequentie was beduidend lager en werd vaak vergezeld van slechte nummers.
Bowie
Het is grappig dat dergelijke kritiek niet werd geuit door Bowie liefhebbers, toen ik stelde dat de beste periode van Bowie grofweg loopt van 1976 tot en met 1980: geen enkele kritische opmerking. Waar komt dat door? Zijn Bowie fans realistischer? Kijkend naar de carrières van beide artiesten zijn er veel overeenkomsten. Na de gouden artistieke periode hebben beiden nog wel platen gemaakt die (erg) goed waren, maar toch ook veel albums die beduidend minder waren.
Tributes
Het allereerste tribute was al vier dagen na zijn dood. Een in allerijl georganiseerd concert in Paradiso, Amsterdam. Een sympathiek initiatief, maar vaak tenenkrommend slecht. Twee leuke uitvoeringen, maar de rest was soms niet om aan te horen. Als afgeleid resultaat werd het gemis van Prince wel uitermate invoelbaar gemaakt. Op 13 oktober 2016 vond in Minneapolis het officiële Prince tribute plaats, waar de meningen verdeeld over waren. Ik heb er weinig van meegekregen. Ook tijdens vier grote evenementen werd er een Prince tribute georganiseerd:
- Op 22 mei 2016 deed Madonna met Stevie Wonder een, slecht ontvangen, tribute tijdens de Billboard Music Awards;
- Op 26 juni 2016 deed een keur aan artiesten (waaronder Erykah Badu, The Roots, Bilal, Maxwell, Janelle Monáe en Stevie Wonder) een tribute tijdens de BET Awards, die werd afgesloten met een (goed ontvangen) Sheila E optreden;
- Op 12 februari 2017 brachten The Time (in de originele bezetting) en Bruno Mars een ode aan de overleden Prince;
- Op 7 april 2017 bracht Lenny Kravitz een ode aan Prince tijdens de Rock And Roll Hall Of Fame ceremonie.
Collega’s
Ook veel voormalige collega’s, bandleden en overige intimi lieten van zich horen. Sheila E kwam met het nummer Boy Meets Girl, een mierzoete draak, en wierp zich vlak na het overlijden van Prince op als het ‘geweten’ van Prince, met allerlei meningen over de familie, de toekomst van de nalatenschap, etc. Dat is inmiddels gelukkig genormaliseerd.
Jill Jones bracht het nummer I Miss U uit. Dit kwam oprecht en eerlijk over. Een prima eerbetoon.
The Revolution heeft vorig jaar een aantal optredens gedaan in First Avenue te Minneapolis om Prince te herdenken. Klaarblijkelijk beviel dat zo goed, dat er een complete tour is aangekondigd die de komende zomer gaat plaatsvinden. De vraag is groot, want vele concerten zijn inmiddels uitverkocht. Er schijnen voorbereidingen te zijn ook richting Europa te komen.
The New Power Generation, met een nadruk op de eerste incarnatie, heeft identieke plannen. De komst naar Europa schijnt wat zekerder te zijn.
De vraag die zich opdringt is natuurlijk: Heeft dit wel zin? De begeleidingsband zonder de kopman? Persoonlijk zou ik The Revolution wellicht nog overwegen, maar The New Power Generation hoeft voor mij niet, omdat hij met die band zijn slechtste muziek heeft gemaakt, dus ik zit daar niet op te wachten.
Natuurlijk komt hierbij het argument ‘lijkenpikkerij’ om de hoek kijken. Waarom doen ze dit? Als eerbetoon? Dat kan eenmalig, waarom een tour?
Mayte Garcia
Mayte Garcia, ex-vrouw van Prince, heeft een boek geschreven: The Most Beautiful: My Life with Prince. Onlangs zijn er wat voorpublicaties vrijgegeven, zich concentrerend op het verlies van hun eerste kind, die zwaar gehandicapt en misvormd ter wereld kwam: een grote schok voor beiden. De emmer stront die Mayte over zich heen heeft gekregen, van zogenaamde Prince fans, is schokkend en mensonwaardig. Het is ongelooflijk hoe achterlijk mensen reageren op de dingen die ze schrijft. Ze heeft geen enkel verwijt, geen kwaad woord, maar een weergave van die tijd zoals zij het heeft beleefd. Uiteraard ligt niets aan Prince zelf, ze zal het er wel naar gemaakt hebben, expres zwanger zijn geworden, etc. De reacties zijn zelfs voor Neanderthalers ver beneden peil. Sommigen gaan zelfs zo ver, dat mensen die redelijkheid betrachten, als ‘Mayte spionnen’ worden weggezet en in privé mail worden lastig gevallen… Ik weet dat het mede ligt aan het huidige tijdsgewricht, maar toch ben ik elke keer weer geshockeerd door de, van weinig beschaving getuigende, hatelijkheden én de blinde ‘liefde’ voor Prince. Enge mensen.
Muziek
Veel van die mensen roepen ook op om nieuwe Prince albums, zoals het eerder uitgekomen 4Ever en de komende Purple Rain heruitgave, niet te kopen, want dat ‘zou Prince niet hebben gewild’. Als overtuigd bootleg-koper is dat argument niet aan mij besteed. Hoe het ook zij, het gaat om de muziek. Als er nieuwe muziek beschikbaar wordt gesteld wil ik het horen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de Purple Rain heruitgave, die voor begin juni staat gepland.
Take this beat, I don’t mind
I got plenty others and they so fine
© 1988, Prince – I Wish U Heaven (Part 1, 2 & 3)
Nalatenschap
De vraag is natuurlijk wat er moet worden gedaan met de enorme nalatenschap van Prince. Er is een onvoorstelbare hoeveelheid A-klasse materiaal dat nooit (officieel) is uitgebracht. Zoals engineer Susan Rogers in een Red Bull Academy interview in 2016 stelde: ‘release it all’. Ik ben het daar geheel mee eens.
De meningen daarover lopen uiteen:
- Hij heeft het niet uitgebracht, dus waarom nu wel?;
- Destijds paste het niet binnen het concept, maar dat betekent niet dat het nu niet kan;
- Outtakes zijn niet af, dus er worden dan onvolledige statements de wereld in gestuurd.
Maar wat vond Prince zelf? Zoals zo vaak het geval, liet hij zich hierover vaak cryptisch uit. Echter, in een uitzending van ochtendprogramma The View op 17 september 2012 werd hem de vraag gesteld ‘I heard that you have a vault of hundreds of unreleased song. Are you ever going to release them and let us hear?’. Zijn antwoord daarop was ‘One day someone will release them. I don’t know that I’ll get to release them’. Duidelijkheid alom dus.
Modus operandi
Volgens vele voormalige engineers die voor Prince hebben gewerkt, was zijn modus operandi tijdens opnamen zo, dat hij binnenkwam met een compleet idee in zijn hoofd. Hij begon vaak bij de drums, waarna hij overging op bas, gitaar, keyboards, vocalen en achtergrondkoortjes, waarna eventuele extra’s (percussie of iets dergelijks) werden opgenomen. Vaak werden meerdere mixen gemaakt, zodat een 12-inch of extended versie ook al gereed was. Alleen als hij anderen nodig had, die niet direct in de studio werden ontboden, (bijvoorbeeld voor de achtergrondkoortjes) werd over een opname meerdere dagen gedaan. Over het algemeen was het zo dat een nummer maximaal een dag in beslag nam, waarna het onderdeel van een project werd of in de kluis werd opgeborgen (voor eventueel later gebruik). Complete films en (video)clips schijnen in de kluis te liggen. Wellicht zal niet alles, maar wel heel veel uitgebracht kunnen worden, zonder dat er nog iets aan de nummers hoeft te worden gedaan.
Remasters
Wat ik persoonlijk het liefst zou zien is dat alle albums in geremasterde versie worden uitgegeven, met extra materiaal uit de betreffende periode, zoals extended versions en/of 12 inch mixen (uit die tijd!), aangevuld met nummers die het album niet hebben gehaald (wordt een leuke Sign O’ The Times uitgave ). Maak het compleet met een concert uit de betreffende periode. Een voorbeeld kan worden genomen aan de voortreffelijke serie heruitgaven van The Smashing Pumpkins.
Eerdere configuraties
Breng ook alle eerdere configuraties uit van albums die nooit zijn uitgegeven. Het zou prachtig zijn als, bijvoorbeeld, alle pre-Sign O’ The Times albums, Dream Factory, Camille en Crystal Ball, zouden worden uitgegeven.
Satelliet acts
Ook alle satelliet/Paisley Park/NPG Records uitgaven die niet onder de naam Prince zijn uitgebracht, zouden opnieuw moeten worden uitgegeven zoals de regulier albums. The Time, The Family, Jill Jones, The New Power Generation, etc. bevatten allen Prince muziek, velen zelfs behorende tot zijn top-werk en verdienen de aandacht.
Live-albums
Verder zou het prachtig zijn als het voorbeeld van Bruce Springsteen gevolgd zou worden. Naast de officiële releases is er een separate site, (live.brucespringsteen.net, die zich toelegt op het uitbrengen van live albums uit de persoonlijke archieven van Springsteen. Springsteen heeft elk concert, dat hij heeft gegeven, opgenomen. Een speciaal team, dat bepaalt wat relevant is, brengt met enige regelmaat concerten uit, uit het rijke concert verleden van Bruce Springsteen. Er zitten vele juweeltjes tussen.
Ook Prince heeft al zijn concerten opgenomen, die zich ook in de kluis schijnen te bevinden. Er zijn nogal al wat concerten die in aanmerking zouden komen voor uitgave, zoals het legendarische First Avenue concert van 03-08-1983, waar de basis tracks voor een drie-tal Purple Rain nummers werden opgenomen. Dat concert wordt door velen als een van zijn allerbelangrijkste gezien.
Een voorbeeld kan worden genomen aan de bootleg release live box City Lights. Een box met 9 concerten, van elke tour van Prince tot en met Parade, 1 of 2 concerten, in een perfecte geluidskwaliteit.
Laatste tour
Uiteraard zou ook een concert van de laatste tour uitgebracht moeten worden. Zijn Piano & A Microphone tour was al intiem, maar het allereerste concert van die tour, in Paisley Park op 21-01-2016, was, volgens de aanwezigen althans, zeer speciaal. Prince vertelde veel en leek zijn levensverhaal te vertellen tijdens deze show. Begin daarmee!
Experts
Maar bovenal, laat iemand met verstand van zaken, zoals Susan Rogers of oud-manager Alan Leeds, meewerken aan de releases en deze zelfs samenstellen, zodat dit met aandacht, samenhang en inhoud kan gebeuren. Tevens wordt daarmee voorkomen dat iemand het idee krijgt om de originelen te censureren, aanpassen of remixen; de muziek moet worden uitgebracht zoals het is: een waardevol stuk geschiedenis en kunst.
Deliverance
Wat dat betreft is de geplande uitgave van Deliverance een heel fout voorbeeld van hoe het zou moeten zijn. Illegale opnamen, gewijzigd door een derde, die tevens beweert mede-componist te zijn. Hoe goed het ook is om nieuwe nummers te horen, waarvan ik het bestaan niet eens wist, deze werkwijze is dé manier om het niet te doen. Inmiddels heeft de rechter ook zo beslist en mag de EP voorlopig niet worden uitgebracht.
Biografie
Een maand voor zijn dood werd bekend gemaakt dat Prince zou werken aan zijn autobiografie, genaamd The Beautiful Ones, die de periode van zijn jeugd tot zijn optreden in 2007 op de Super Bowl zou beschrijven. Volgens de uitgever van het boek had Prince een eerste opzet van 50 pagina’s aangeleverd. Wellicht dat die pagina’s alsnog kunnen worden uitgegeven.
Contacten
Het afgelopen jaar heb ik, mede dankzij mijn blog en de Prince artikelen, leuke en verrijkende contacten gehad. Dankzij een aantal van die contacten heb ik toch nog dingen gezien en gehoord die ik nog niet kende, waarvan vele extreem goed, en inmiddels horen tot mijn wekelijkse Prince repertoire. Dus dank aan een ieder die daar aan heeft bijgedragen!
Top 10 albums
Er schijnen overigens nog steeds mensen te zijn die geen Prince albums in huis hebben. Waarschijnlijk zijn deze mensen dermate onder de indruk van zijn genie dat ze niet meer weten waar ze moeten starten. Om die mensen te helpen, hierbij mijn top 10 Prince albums. Er zijn er meer die prachtig zijn, maar een keuze uit onderstaande albums staat garant voor uren luisterplezier. Allen essentieel, allen onmisbaar!
- Parade (1986)
- Sign O’ The Times (1987)
- Lovesexy (1988)
- Around The World In A Day (1985)
- Purple Rain (1984)
- Dirty Mind (1980)
- The Black Album (1987/1994)
- 1999 (1982)
- The Gold Experience (1995)
- The Rainbow Children (2001)
Prince artikelen verschenen op A Pop Life blog
Ter afsluiting
Laten we hopen dat er nog veel goede muziek op een mooie manier wordt uitgegeven en dat mensen die er niet bij waren op tijd inzien dat zwijgen nog altijd goud is.
4 reacties
Ga naar reactie formulier
Ik keek naar de lengte van het stuk en dacht pfff moet ik hieraan beginnen. Ik ken je stukken inmiddels wat beter en dacht: tuurlijk gewoon proberen. Zonder enige moeite in een adem uitgelezen. Zeer interessant stuk. Dank!!
Auteur
Thx Andre, erg leuk om te horen/lezen! Met dit soort reacties hou ik het nog jaren vol!
Heerlijk al die informatie. Ik sta open voor meer dus heb mij gelijk aangemeld voor jouw updates. Keep on going ?!
Auteur
Helemaal goed! Welkom!! En, dank je wel 😉