
Prince – Nude Tour – Rotterdam
Inleiding
Op 2 juni 1990 opende Prince zijn Nude Tour in Rotterdam. Het liep uit op een teleurstelling voor velen. Ook al speelde de regen daarin een grote rol, de stemming was al eerder omgeslagen, eigenlijk al sinds de uitgave van Batman.
Leeswijzer
Dit artikel is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel wordt de Nude Tour besproken op de cijfers en gegevens. Daarna ga ik in op mijn beleving destijds en nu, hoe de Nude Tour zich verhoudt tot eerdere tours en de verslaggeving in de (internationale) pers.
Naast de reguliere video die aan elk blog artikel is gekoppeld, bevat dit artikel nog vier subartikelen:
- Prince – Nude Tour – Televisie berichtgeving
- Prince – Nude Tour – De recensies
- Prince – Nude Tour Book
- Video: Prince – Nude Tour – DAT Intro

Prince – Nude Tour – Paisley Park press release
De vooraanloop
In 1988 bereikte Prince zijn onbetwiste commerciële en artistieke hoogtepunt toen hij Lovesexy uitbracht en later in dat jaar met zijn duizelingwekkende en caleidoscopische Lovesexy Tour de wereld overging. Prince’ populariteit vierde hoogtij. Althans, in Europa.
In de VS begreep men Prince niet meer. De Lovesexy Tour maakte grote verliezen in de VS (wat pas werd gecorrigeerd in 1989 toen Prince de tour naar Japan bracht). Prince zou pas weer in 1993 een tour doen in de VS. Hij sloeg de VS dus over met zijn tours uit 1990 (Nude) en 1992 (Diamonds And Pearls).
In 1989 kreeg Prince de mogelijkheid aan te haken op de Batman rage. Het Batman album, dat in juni 1989 werd uitgebracht, herstelde Prince’ commerciële status en bracht (veel) geld op. Artistiek gezien was het album echter geen hoogvlieger. Waren de eerste recensies eigenlijk nog redelijk positief, bij nader inzien vonden velen Batman zwaar tegenvallen. Prince begon van zijn troon te vallen in Europa. In die fase werd begin november 1989 bekend gemaakt dat Prince begin mei 1990 naar Europa zou komen. Het zou een tour worden waarbij veel (openlucht) stadions aangedaan zouden worden.
Nude Tour
De Nude Tour begon op 2 juni 1990 en eindigde op 5 september 1990 in Yokohama, Japan. In totaal speelde Prince 51 concerten in Europa en 5 in Japan, doorgaans in stadions. De concurrentie was groot. Madonna en The Rolling Stones waren ook op tournee. Destijds zorgde dat voor minder kaartverkoop voor alle concerten. In sommige markten verkochten de shows niet uit, met name in België en Italië. Maar in andere markten (Spanje, Japan, Engeland) waren de kaarten niet aan te slepen.
Tijdens de tour werden ook kleinere zalen aangedaan, waar de concerten binnen werden gehouden, waaronder het concert in Heerenveen, maar ook in Londen. In het Londense Wembley Arena, wat een capaciteit heeft van 12.000 man, gaf Prince maar liefst 16 (!) concerten in 1990.
De naam van de tour refereerde aan het ‘nude’ thema, vanwege de minimale aankleding en de focus op hele nummers. Ook het podium was zeer basic, in tegenstelling tot de twee voorgaande tournees, Sign O’ The Times en Lovesexy, die Prince veel lof opleverde, maar hem ook opzadelde met geldproblemen. De shows waren ook korter dan Europa gewend was van Prince, een gemiddelde show duurde 1,5 uur.

Prince – Nude Tour – Rehearsals in Paisley Park Studios
Nieuwe band
Ook de band was aangepast. Atlanta Bliss, Eric Leeds, Sheila E., Cat Glover en Boni Boyer waren verdwenen. Levi Seacer Jr. (bas) en Miko Weaver (gitaar) waren er nog wel, evenals oudgediende Dr. Fink. Nieuwe bandleden waren de fabuleuze drummer Michael Bland, destijds net 21 jaar oud geworden, keyboard speler/zangeres Rosie Gaines en de dansers The Game Boyz. Met name de laatste toevoeging zou Prince later nog op veel kritiek komen te staan, omdat Tony M. zich als rapper zou gaan profileren, wat velen niet aan konden horen, zeker live niet. Door velen werd de toevoeging van Rosie Gaines toegejuicht, vanwege haar stem en de ruimte die ze van Prince kreeg. Persoonlijk deed het me niet veel. Niet verkeerd, maar alle lof niet echt waard.
Na de tour verlieten Dr. Fink en Miko Weaver de band, waarna de eerste incarnatie van The New Power Generation werd opgericht. Het vertrek van Weaver kwam niet als een verrassing, Prince en hij hadden tijdens de rehearsals voor de tour al ruzie. Er wordt gezegd dat Prince zich bedreigd voelde door de ‘good looks’ van Weaver.

Prince – Nude Tour – Merchandise
Merchandise
De merchandise tijdens Prince’ Nude Tour uit 1990 bestond uit sieraden, t-shirts, broekjes, posters, etc. en een ’tour book’. Van elke Prince tour die ik heb bezocht kocht ik zo’n tour book, zo ook tijdens de Nude Tour Voor het eerst keek Prince, ook in schrift, terug op zijn carrière. Met name de centerfold was interessant. Ook al wist iedereen het al, het was voor het eerst dat Prince openlijk credit nam voor de nummers die hij, voor anderen of onder een pseudoniem, had geschreven.
Wellicht werd het ingegeven door de grote hit van dat moment, Sinead O’ Connor’s Nothing Compares 2 U. Het nummer was afkomstig van het album The Family van de gelijknamige Prince satelliet act. Het gemiddelde publiek wist dat niet en wist (dus) ook niet dat Prince het nummer had geschreven. Hoogstwaarschijnlijk was dat ook de reden dat Prince het tijdens de tour speelde. Ik heb overigens ergens gelezen dat Prince het nummer sowieso al wilde spelen, maar erg overtuigend vind ik dat niet.

Prince – Nude Tour Book
Zie de inhoud van het Nude Tour Book hier: Prince – Nude Tour Book.
Intro tape
Ter introductie van de Nude Tour concerten werd een 2,5 minuten durende tape afgespeeld, de zogenoemde ‘DAT’ Intro, waarbij DAT waarschijnlijk verwijst naar de Digital Audio Tape, een digitaal cassette systeem dat in 1987 werd ontwikkeld door Sony.
Na wat donkere tonen, worden achtereenvolgens verschillende samples uit de Prince catalogus gebruikt: For You, Partyup, Controversy, 1999, Let’s Go Crazy, Around The World In A Day, Girls & Boys en de Shut Up Already, Damn! uitroep uit Housequake.
Luister de ‘DAT’ Intro hier.

Prince – Nude Tour – Tokio TV opnamen
Televisie en radio opnamen
Een aantal concerten werd uitgezonden op (lokale) televisie- en radiostations. De gehele concerten in Madrid, La Coruña en Tokio, maar ook grote delen van de openingsconcerten en het (eerste) concert in Ierland werden opgenomen en uitgezonden. Er is dan ook veel perfect beeld- en geluidsmateriaal voorradig voor de Prince fans.
Graffiti Bridge
Begin 1990 was Prince nog druk bezig met zijn volgende project, het album en film Graffiti Bridge. Het zorgde voor het verplaatsen van meerdere concerten, waardoor het begin van de tour naar achteren verschoof. Prince zou ook tijdens de Nude Tour nog veel tijd en aandacht besteden aan het project. Met name de film had nog veel aandacht nodig. Tussen de concerten en soundchecks door werkte Prince hard door aan het schaven aan de film op zijn hotelkamers.

Prince – Nude Tour – Itinerary
Alle concerten
Tot slot, alle concerten die Prince speelde tijdens de tour zijn hieronder opgenomen. Klik op de onderstaande regel.
Mijn persoonlijke Nude Tour, context en beleving
Leuk en aardig, deze opsomming van feiten, maar wat zegt dat nou over de beleving of de muziek? Niet zo heel veel, lijkt me. Hieronder een weergave van de wijze waarop ik de Nude Tour heb beleefd en de stemming die in Europa aan het omslaan was. Prince bleek niet onaantastbaar.

Prince – Nude Tour – Nederland advertenties de Volkskrant 16 & 23 november 1989
Kaartverkoop in Nederland
Prince zou een concert geven in het Feijenoord Stadion, ook wel De Kuip genoemd. De kaartverkoop startte op zaterdag 18 november 1989. De vraag was zo groot dat een week later al een tweede concert in de voorverkoop ging. Prince zou weer komen en ik en vele van mijn vriend(inn)en hadden er zin in! We hadden kaarten voor beide dagen.

Prince – Nude Tour – Chick Huntsberry show
Minneapolis
Ondertussen was Prince in Minneapolis druk bezig met de voorbereidngen voor zijn nieuwe project, een nieuw album én een nieuwe speelfilm, Graffiti Bridge. De opnamen verliepen stroef en deadlines werden niet gehaald. Tot overmaat van ramp bleken de eerste resultaten van het testpubliek desastreus. De film werd afgekraakt. In april 1990 besloot Prince de tour uit te stellen om aan de film te kunnen werken.
Op 2 april overleed Chick Huntsberry (Big Chick), zijn voormalige bodyguard, waar Prince veel om gaf. Na zijn werkperiode bij Prince verloor Huntsberry zich in zijn cocaïne verslaving. Toen hij die te boven was gekomen werd hij evangelist. Huntsberry was slecht 49 jaar oud toen hij overleed en zijn gezin achterliet zonder geld.

Prince – Charles Huntsberry Benefit Concert
Prince besloot een benfietconcert te organiseren op 30 april 1990 in Rupert’s Nightclub in Minneapolis. Hij haalde $ 60.000 op voor de familie van Huntsberry. Tevens was het een mooie gelegenheid te oefenen voor zijn komende tournee. Zowel de Los Angeles Times als Rolling Stone plaatsten een (positieve) recensie (zie de recensies in het artikel Prince – Nude Tour – De recensies). Opvallend is dat in beide recensies wordt gesproken over een nieuwe tour die ook nog in dat jaar in de VS zou starten, gericht op zijn nog te verschijnen Graffiti Bridge. Overigens was het concert van 30 april het eerste Prince concert in het nieuwe decennium.
Op 4 mei gingen kaarten in de verkoop voor een officiële ‘preview’ van de Nude Tour, die 2 dagen later, op 6 mei 1990, in het uitverkochte St. Paul Civic Center te St. Paul zou worden gegeven.
Ondertussen werd er geoefend, maar vooral veel gewerkt aan de Graffiti Bridge film.
Klik op de pagina’s om deze te vergoten.
Ondertussen in Europa/Nederland
In Europa was men niet echt op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelde in Minneapolis. In de aanloop naar de concerten werden steeds meer berichten naar buiten gebracht over het nieuwe project dat er aan zat te komen: een nieuwe plaat en een nieuwe film, dat een vervolg zou zijn op Purple Rain, onder de naam Graffiti Bridge. Prince was druk (te druk?) met de werkzaamheden aan de film en concert na concert werd geannuleerd of verplaatst. Het zou toch niet, hè? Nee, gelukkig niet. Door al het schuiven werden de twee Nederlandse concerten gebombardeerd tot de (geplande) tour opening van de nieuwe Prince tour, die volgens de media Naked werd genoemd.
In Nederland verscheen een aantal voorbeschouwingen, zoals ook in het destijds nog relevantie Oor muziekmagazine. In de 10e editie van 19 mei 1990 werd een artikel opgenomen met de titel De Grote Schoonmaak (zie boven). Het ging in op het ontslag van zijn management, het verlieslijdende Lovesexy project, de nieuwe no-nonsense politiek in Minneapolis, en de keuze waar Prince voor stond: zou hij doorgaan op de no-nonsense tour en daarmee zijn Europese publiek verliezen en het Amerikaanse terugwinnen of zou hij gaan voor artisticiteit met de omgekeerde gevolgen?

Prince – Nude Tour – Pre-Show – Volkskrant 30-05-1990
Op 30 mei zou Prince een tour première geven voor de pers in het Rotterdamse Ahoy, maar dat werd op het allerlaatste moment afgezegd. Het zorgde ervoor dat de pers niet in naar beste humeur achterbleef. Die zagen hun eigen besloten feestje ineens niet doorgaan, en er waren al speciale pasjes voor gemaakt!
N.B.:
Ik weet niet zeker of de pasjes officieel waren of niet. Ze waren al te zien tijdens de touropening twee dagen later en sommigen zijn aangeboden of veilingsites en voor veel geld verkocht, dus de kans dat ze officieel zijn is groot.

Prince 02-06-1990 concertkaartje
2 juni 1990
Eindelijk was het zover. Ik zou Prince weer gaan zien. De laatste keer was duizelingwekkend goed, maar alweer bijna twee jaar geleden. Het werd weer eens tijd. We hadden er zin in, alleen het weer sloeg langzaamaan om. Was het in de ochtend en vroege middag nog redelijk goed weer, met af en toe zon, leek het steeds slechter en donkerder te worden.

Rotterdam Security t-shirt
Van het voorprogramma herinner ik me niets (wellicht heb ik het ook niet eens gezien), maar toen we er waren hadden we een prima plek voor het podium. Na een intro van tape (hoor hier) kwamen de drums erin. En hoe! Een beukende kickdrum die The Future aankondigde. Wow! Gevolgd door 1999, Housequake, Sexy Dancer, Kiss, etc. Het leek wel alsof hij alle hits er snel doorheen wilde jagen om daarna iets bijzonders te kunnen doen.
Helaas ging het al snel mis. Het water kwam met bakken tegelijk uit de hemel. Binnen de kortste tijd was iedereen doorweekt. Maar de muziek bleef fantastisch. Die avond heb ik voor het eerst The Question Of U gehoord, een hoogtepunt in het oeuvre van Prince (positie 32 in mijn Prince nummer top 50). Wat een fantastisch nummer, met heerlijk gitaarwerk.
Wat verder opviel was dat de nummers in zijn geheel werden gespeeld, waardoor het aantal nummers een stuk lager lag dan tijdens de Lovesexy Tour. Ook werd er relatief veel geciteerd uit andere, niet door Prince geschreven, nummers.
Klaarblijkelijk was regen niet genoeg, dus de bliksem deed zijn intrede, Prince’s piano kwam onder stroom te staan. De regen werd zo heftig dat direct na Baby I’m A Star Leon Ramakers, directeur van concertorganisator Mojo Concerts, op het podium kwam en aankondigde dat het concert niet verder door kon gaan. Het publiek reageerde teleurgesteld en boos. Velen voelden zich bekocht, maar de setlist voor die avond was geheel gespeeld. Volgens overlevering zou Prince maar drie kwartier hebben gespeeld, maar dat is onwaar. Het was met 80 minuten weliswaar kort, maar bij lange na niet de tijden die in de hoofden van veel mensen zit.

Prince 03-06-1990 concertkaartje
3 juni 1990
Ook op deze dag speelde de regen een grote rol. Het was iets minder dan de dag ervoor en de show hoefde niet voortijdig te worden gestopt. De duur was met 95 minuten ook meer in de richting die van Prince mocht worden verwacht, ook al was dat ook wat aan de korte kant.
Terugblik
En, wat vond ik ervan? Ik was wat dubbel. Ik had met name de eerste dag ontzettend veel lol gehad. De regen werkte sfeerverhogend en ik was blij dat ik Prince weer zag. Een aantal kippenvelmomenten, de opkomst van Prince, The Future, Alphabet St. in een mooi nieuw arrangement, het fantastische The Question Of U, een fenomenaal Controversy en topfinale. Maar toch, er miste iets. Ik had heel duidelijk het gevoel dat de show nog niet ‘af’ was. Waarschijnlijk was Prince te snel op tournee gegaan en had er meer voorbereiding in moeten zitten.

Prince – Nude Tour – TV verslaggeving
Recensie
De recensies in de (internationale) pers waren gemixt, maar minder negatief dan ik me herinnerde. De regen en bliksem werden uiteraard genoemd, maar de teleurstelling over hetgeen voorgeschoteld werd, werd als een magere voldoende beoordeeld.
De belangrijkste opmerkingen uit de recensies van de tour première zijn hieronder opgenomen.
De afgelopen vijf jaar kwam Prince vier keer naar Nederland. Elke toernee had niettemin een ander karakter. Net als het uiterlijk van de ster – ditmaal leek hij met zijn lange haar en stevige, donkere baard een hedendaagse variant op Raspoetin – verandert zijn muziek voortdurend.
Algemeen Dagblad, 05-06-1990Conform de codenaam van de show was de muziek de basis. In die natuurlijker ambiance toonde Prince zich minder verlegen en uitdagend.
Alkmaarsche Courant, 05-06-1990‘Eenvoud’ is bij Prince natuurlijk een relatief begrip.
Gazet van Antwerpen, België, 05-06-1990Misschien liggen daar [Graffiti Bridge] Princes besognes van het ogenblik en kwam daarom deze première net iets te snel.
Het Nieuwsblad, België, 05-06-1990Hoe dan ook, de eerder genoemde onvoorspelbaarheid plus zijn onmiskenbare muzikale talent maken Prince tot de interessantste en belangrijkste van de hedendaagse stadionsterren.
Leeuwarder Courant, 05-06-1990The question of you en Nothing compares to you waren zeldzame momenten van rust en bespiegeling tijdens een bruisende show, die sterk leunde op beproefd materiaal.
NRC, 05-06-1990Er ontstaat een raar, maar aangenaam broeierig sfeertje en ondanks, of misschien juist dankzij de regen wordt het geluid beter en beter. James Brown duikt weer op in de razende funkritmes en Prince’s gestoei met de microfoonstandaard, de dansers glijden over het water op het podium en het publiek danst zich uit de naad.
Parool, 05-06-1990Maar die argumenten konden niet verhelen dat de magiër uit Minneapolis de macht over eigen toverkunsten heeft verloren. Sign of the times?
Trouw, 05-06-1990Het begin van het concert, The future en 1999, klonk vooral als een statement: een eerste glimp van alles wat Prince voor het laatste decennium van deze eeuw in petto heeft. Dat belooft nog wat.
Volkskrant, 05-06-1990… was deze ontknoping ook nog eens een onhandig gebaar in de richting van de volop aanwezige internationale pers, die vier dagen tevoren al was teleurgesteld door het afgelasten van zijn geheime media concert in Ahoy’.
Vrije Volk, 05-06-1990Gulzig reageerde het Prince-maffe Nederland op de in bloedvorm stekende en tegenwoordig met een groezelig baardje getooide kleine meester.
Telegraaf, 06-06-1990De grootste zing en dans man van de wereld komt naar ons toe. Bereid je voor weggeblazen te worden.
Melody Maker, Engeland, 09-06-1990Nog steeds staat de kleine man uit Minneapolis (32) op eenzame muzikale hoogte.
Revu, 14-06-1990Met deze bescheiden middelen behaalde hij regelmatig het met het grootste gemak het kippenvel-resultaat. Hij was dan ook heer en meester in het Feyenoordstadion. Het publiek lag aan zijn voeten.
Hitkrant, 16-06-1990‘Electric Man’ of niet, de avond toont aan [dat] de Nude-tour in dit stadium één groot manco heeft: er is geen climax. Respect is weliswaar een aardige toegift, maar bepaald geen knock-out, die het publiek tollend van euforie huiswaarts zendt.
Oor 12, 16-06-1990Nieuwkomers waren misschien teleurgesteld, oudgedienden waren misshcien in de war, maar het zou belachelijk zijn Prince te beoordelen zonder rekening te houden met het walgelijke gedrag van Moeder Natuur.
NME, Engeland, 16-06-1990
Opvallend is dat de recensie van het Vrije Volk de opmerking bevat over de al teleurgestelde (internationale) pers, omdat Prince hun eigen beloofde persfeestje had afgeblazen. Ik vermoed dan ook dat dat zeker een rol heeft gespeeld in de reacties.
Voor de complete recensies verwijs ik graag naar het subartikel Prince – Nude Tour – De recensies en voor de gefilmde impressies verwijs ik graag naar subartikel Prince – Nude Tour – Televisie berichtgeving.

Prince – Nude Tour – Heerenveen advertentie & Dortmund brief en poster
Meer
Ik wilde, nee moest, nog een keer heen. Dat kwam goed uit: er waren nog kaarten voor het concert in Dortmund van 6 augustus 1990 (wat origineel gepland stond voor 5 juni). Op 4 juli kreeg ik de bevestiging van mijn bestelling binnen. Gelukkig, nog een keer!
Diezelfde dag verscheen een bericht in de media. Prince zou nog een keer naar Nederland komen. Het werd gebracht als een goedmaker voor de beide verregende Rotterdam concerten. Hij zou naar het Thialf ijsstadion in Heerenveen komen en wel op 5 augustus 1990. Weer twee dagen Prince achter elkaar!

Prince 05-08-1990 concertkaartje
5 augustus 1990
Een hete zomerdag, op weg naar Heerenveen. Het zou een memorabele dag worden. Ook hier weet ik niets meer van een voorprogramma, dat werd verzorgd door het Nederlandse Lois Lane. Voordat het concert begon verscheen al een aantal bandleden voor de gordijnen, waaronder Dr. Fink.
Bij de start was al direct duidelijk dat dit bijzonder zou worden. Sowieso zijn binnenconcerten te prefereren boven buitenconcerten, alleen al vanwege de lichtshow. Maar Prince bleek in een opperbeste stemming te zijn en de band leek veel beter op elkaar ingespeeld. 100 minuten lang werd hoogtepunt na hoogtepunt de zaal in geslingerd, waaronder de beste en meest emotionele versie van Purple Rain die ik ooit heb gehoord. Een fantastische avond in Heerenveen dus!

Herman Brood – prince hij zou komen
Roxy – Amsterdam
Er gingen geruchten de ronde dat Prince na het concert een aftershow zou geven in de Amsterdamse Roxy. Later bleek dat het meer dan geruchten waren, men was er klaar voor. Echter, Prince wilde het toch niet. De Roxy boos/teleurgesteld, net als het aanwezige publiek. Het inspireerde kunstenaar Herman Brood in 1993 tot het maken van het bovenstaande schilderij, getiteld prince – hij zou komen.

Prince 05-06-1990 -> 06-08-1990 concertkaartje
6 augustus 1990
De dag erop weer naar Dortmund, waar ik bijna twee jaar eerder het meest speciale Prince concert meemaakte, dat ik ooit bezocht. Ook hier weinig meegekregen van het voorprogramma (weer Lois Lane). Kon Prince het nog een keer? Zeker! In de 105 minuten durende show was Prince alweer op dreef en tot grote verrassing speelde hij een fantastische cover van Don’t Make Me Pay For Your Mistakes, waar stukken van Blues In C. waren verwerkt. Een leuke en extreem goede verrassing!
Terugblik
En, wat vond ik er nu van? Ik was helemaal om. Wat een show was dit. Het was duidelijk dat Prince er nog niet helemaal klaar voor was begin juni. De muziek was beter, meer ontspannen en vooral spontaner en vrijer. De beide augustus shows waren fenomenaal.

Prince – Nude Tour – Recensies
Recensies
Ook van het concert op 5 augustus verschenen meerdere recensies in de Nederlandse kranten. Uiteraard niet zoveel als de vorige keer. De toon was gematigd positief.
De belangrijkste opmerkingen uit de recensies van het Heerenveen concert zijn hieronder opgenomen.
Als er al een concept was heette het: party, niets meer en niets minder. Voor deze keer was het genoeg.
Leeuwarder Courant, 06-08-1990Het wachten is daarom op ‘Graffiti Bridge’ en de nieuwe tournee die daar ongetwijfeld op volgt. Die moeten bewijzen of Prince, hèt gezicht van de jaren ’80, in een creatieve impasse zit of niet.
Nieuwsblad van het Noorden, 06-08-1990Het publiek, dat hem zoals gewoonlijk goed aanvoelde, vond het een uur en veertig minuten lang zeer vermakelijk.
Algemeen Dagblad, 07-08-1990
Voor de complete recensies verwijs ik graag naar het subartikel Prince – Nude Tour – De recensies en voor de gefilmde impressies verwijs ik graag naar subartikel Prince – Nude Tour – Televisie berichtgeving.

Prince – Nude Tour – Bootlegs
Bootleg opnamen
Zoals al eerder gezegd, bestaat er een flink aantal opnamen van hoge kwaliteit van de Nude Tour. Mijn eerste opnamen had ik binnen op 7 augustus 1990 (twee dagen na het Heerenveen concert). Het waren cassette opnamen van het tweede Nude Tour concert. Fantastisch geluid, zeker voor een publieksopname. Twee weken later kocht ik de cd Hamburg June 9th 1990, met opnamen van die dag. Leuk extraatje was de uitvoering van Raspberry Beret. Een maand later had ik de cassette opnamen van het waanzinnige Heerenveen concert binnen.
Op 23 maart 1991 was ik op een platenbeurs en kwam Prince In Japan tegen. Destijds was bootlegs kopen toch een beetje een gok, want luisteren kon ik nog niet (later had ik een draagbare cd-speler), maar ik besloot de gok te wagen en legde ƒ 80,- neer voor de cd. Eenmaal thuis zette ik vol verwachting de cd op. Het geluid was perfect! Een waanzinnige uitvoering van Bambi volgde al snel, dat gitaargeluid, die solo, wow! En zo ging het maar door. De tour was bijna ten einde en de band en Prince staken in een bloedvorm. Maar niets had me kunnen voorbereiden op When Doves Cry. De beste uitvoering van dat nummer die ik ooit had gehoord (dat is het ook altijd gebleven), het moment dat de bas zijn intrede doet is een onbeschrijflijke sensatie.
Mocht je één ding van dit artikel willen overhouden, laat dan dan de zoektocht zijn naar de video’s van Bambi en When Doves Cry van het 30 augustus 1990 concert in Tokio.
Daarna volgden nog meer bootlegs, waaronder ook video/dvd’s. Allemaal perfecte opnamen, die een prima terugblik verzorgen op de zomer van 1990.

Prince – Nude Tour – Fotomodellen
Conclusie
De vier Nude Tour concerten die ik heb gezien waren prima, de laatste twee zelfs perfect. Waren de beide juni concerten waren nog wat stroef, de concerten in Heerenveen en Dortmund toonden weer aan dat Prince live op eenzame hoogte stond. Met minimale middelen was hij prima in staat de grote menigten waar hij voor speelde om zijn vinger te winden, muzikaal te verrassen en emotioneren.
Was het artistiek gezien een triomf? Nee, dat niet. Maar qua vermaak en plezier zeker wel. De Nude Tour was niet alleen ‘nude’ vanwege de minimale aankleding en de focus op de muziek, en dan met name de funk, maar ook qua boodschap was de tour ‘nude’. Geen opsmuk, geen prekerige one-liners, maar een artiest die zijn publiek geeft wat het wil, maar ondertussen een paar pareltjes verstopte in zijn shows, waaronder het weergaloze The Question Of U. Ik zou er heel veel voor over hebben nog een Nude Tour concert mee te maken.
Ter afsluiting
De Nude Tour was dan niet het meest artistiek geslaagde project uit Prince’ carrière, het was wel uiterst genietbaar en zeker goed voor een feestje. Behalve dat, was Prince überhaupt in staat slechte tours te organiseren? Daarover later wellicht meer. Voor nu, wat zijn jouw ideeën/meningen over deze tour? Laat het weten in het reactieformulier hieronder!
Dankwoord
Mijn dank gaat uit naar Bram en Edward voor het proeflezen.
Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince live in 1990, het verhaal van de Nude tour. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.
Meer Prince?

Prince – Model C gitaar, die aan de Nude Tour wordt gelinkt maar ook tijdens de Lovesexy Tour werd gebruikt (ontworpen door Jerry Auerswald)
8 reacties
Ga naar reactie formulier
Erg leuk om te lezen, zeker omdat mij toen is gevraagd én naar de Kuip én naar Heerenveen mee te gaan. Echter, ik was nog niet helemaal om en besloot af te slaan. Mijn beste vriend Jeroen plaagt me er nog regelmatig mee, te meer ik ook Lovesexy afgeslagen had. Kan me nog steeds voor mijn kop slaan, maar heb het inmiddels meer dan goed gemaakt met alles wat ik daarna gezien, geluisterd en gekocht heb.
Ik denk, voor zover ik dit kan beoordelen daar ik er niet bij was maar de opnames inmiddels van voor toch achter ken, Prince idd wat stroef was in juni. Dat klonk later toch iets beter. Vooral Tokio, Bambi en (niet op die Prince in Japan bootleg staande) The Question Of U. We moesten wachten op de video om dat nummer te horen. Het feit dat hij zó bezig was met GB en andere “randzaken” is tekenend voor de man.
Erg leuk en informatief artikel dat ik als inmiddels hard core fan met veel liefde heb gelezen.
René
Auteur
Leuke reactie. Dank je wel!
Hey Erwin, leuk stuk om weer te lezen, brengen weer veel herinneringen terug. Ik weet nog wel wat van de voorprogrammas. In de kuip was er een tape opgezet met harpmuziek van Andreas Vollenweider. Die vergeef ik je nog wel maar Heerenveen??? Weet je dan echt niet meer dat Carmen Electra daar in een kooi hing !!!! 😉
Auteur
Carmen Electra vergeten? Zeker niet! Ze was mee als voorprogramma tijdens de Diamonds And Pearls Tour in 1992!
Weer erg leuk om te lezen. Dit was mijn volgende concert VS SOTT. Lovesexy helaas moeten missen. Herinner me de regen nog heel goed! Kwam met bakken naar beneden. En de eenvoudige belichting met zwaailichten en zo op het podium. Net op YouTube de Tokio show gezien.
Auteur
Dank je wel voor je reactie! Jammer dat je Lovesexy hebt gemist!
Hi Erwin, Bedankt voor je uitgebreide uiteenzetting van Prince (2 juni 1990 – De Kuip). Ik heb het gebruikt voor deze podcast: < a href="https://liveaddicts.nl/live-addicts-on-air-aflevering-7-geen-ticket-maar-een-tangetje/" target="_blank" rel="noopener">Geen ticket maar een tangetje. Groeten, Stéphan
Auteur
Hoi Stéphan, leuk om te horen! Dank je wel voor de melding! Erwin