Prince & The Revolution overdonderen Nederland

Prince & The Revolution overdonderen Nederland - Header (apoplife.nl)

Inleiding

1986 was een belangrijk jaar. Ik werd 20 jaar oud, verhuisde naar de Amsterdamse Bijlmer, waar ik een (zeer ruime) flat betrok. Ik kocht mijn allereerste cd-speler en op 18 augustus 1986 bezocht ik een concert dat nog zeer lang zou naklinken: Prince & The Revolution in Ahoy.

Leeswijzer

Eerder dit jaar verscheen het artikel over het album Parade, waarin ook een aantal subartikel wordt benoemd. Een klein aantal is mede van toepassing op het onderstaande artikel:

 

Nieuwsoverzicht 1986 (apoplife.nl)

Nieuwsoverzicht 1986

Wat gebeurde er in de wereld in 1986?

De grootste doem van begin jaren 80 was langzaam aan het verdwijnen. De werkloosheidscijfers daalden. Licht, maar toch, er was sprake van een daling. No future bleek toch iets genuanceerder te kunnen liggen. Er waren echter genoeg zaken om je druk over te maken:

  • Ronald Reagan was president van de VS;
  • De ramp bij Tsjernobyl vond eind april plaats. Het gevaar van kernenergie werd voor veel mensen invoelbaar
  • De ramp met de Challenger; de beelden van de ontploffende raket gingen (live) de hele wereld over (de ramp inspireerde Prince tot het schrijven van Sign O’ The Times)
  • Begin februari werd de Zweedse premier Olof Palme vermoord, waarvoor tot op de dag van vandaag, niemand verantwoordelijk is gesteld
  • De zittende coalitie van het CDA en VVD behoudt de meerderheid bij de Tweede Kamer verkiezingen
  • Wim Kok wordt verkozen tot de nieuwe leider van de PvdA
  • Het Brain-virus duikt op, het eerste computervirus in de geschiedenis. Het verspreidt zich door diskettes

Daarnaast vond in februari een Elfstedentocht plaats, wint Sandra Kim namens België het Eurovisie Songfestival met het nummer J’aime La Vie, wordt Argentinië aan de hand van Diego Maradona Wereldkampioen Voetbal, wordt Flevoland officieel de twaalfde provincie van Nederland, sluit het Elisabeth Ziekenhuis in Alkmaar definitief de deuren, overlijden Simone de Beauvoir en Willem Ruis en wordt het computernetwerk NSFNet in gebruik genomen (wat een onmisbare schakel bleek in het beschikbaar stellen van, uiteindelijk, commerciële internet verbindingen).

Albums 1986 (apoplife.nl)

Albums 1986

Wat gebeurde er in de muziekwereld in 1986?

Naast het absolute top album Parade van Prince, verschenen er dat jaar nog een heel groot aantal andere favoriete albums van mij: The Smiths The Queen Is Dead, Beastie Boys Licensed To Ill, Bruce Springsteen & The E Street Band Live 1975-85, Nick Cave Kicking Against The Pricks, Janet Jackson Control, Public Image Ltd. Album en David Sylvian Gone to Earth. Ook Nederlandse bandjes deden van zich spreken, met name The Fatal Flowers Younger Days en Claw Boys Claw With Love From The Boys.

Daarnaast stopten in 1986 The Clash, Dead Kennedys en Wham! ermee.

Singles 1986 (apoplife.nl)

Singles 1986

Hoe zag mijn wereld er uit in 1986?

d' Witte Leli (marktplaats.nl)

d’ Witte Leli

Ik studeerde in Amsterdam aan d’Witte Leli, lerarenopleiding. Ik woonde de eerste helft van het jaar nog thuis en treinde elke dag op en neer naar Amsterdam. Ik ging (zeer) veel uit en draaide de hele dag door muziek. Destijds nog veel Japan, David Sylvian, Joy Division, Bauhaus, etc. Sinds mei 1984 was Prince al wel een grote factor (toen hoorde ik When Doves Cry voor het eerst en de eerste grote bewondering was daar). In 1985 had ik Around The World In A Day gekocht op CD (geen speler waarop ik dit kon afspelen, maar dat hinderde niet) en voor mijn 20e verjaardag kreeg ik de (destijds net uitgekomen) singles Kiss van Prince & The Revolution en A Love Bizarre van Sheila E (wat ‘gewoon’ een Prince nummer was). Eind maart 1986 kwam Parade uit. Deze kocht ik ook maar alvast op CD (de speler kwam later dat jaar).

VVV Alkmaar (apoplife.nl)

VVV Alkmaar

Wat gebeurde er voorafgaand aan 18 augustus 1986?

Medio juli kwam het grote nieuws: Prince zou voor het eerst sinds 1981 naar Nederland gaan komen. Muziekkrant Oor had destijds Hij komt! op de cover staan. Niet alleen was daar de aankondiging; hij zou er ook al binnen een maand zijn! De voorverkoop begon op 1 augustus 1986. Samen met Martin ging ik ’s ochtends vroeg naar Alkmaar. Om 09:00 uur begon de voorverkoop en de opluchting was groot dat we 8 kaarten konden krijgen en zelfs twee Arena kaarten. 

In elke grote krant, elk groot muziekblad verschenen artikelen voor het grote evenement, waar door muziekminnend Nederland reikhalzend naar werd uitgekeken. De algemene teneur was overigens wel: eerst zien dat hij daadwerkelijk op het podium staat, dan geloven.

Prince & The Revolution 18-08-1986 poster (apoplife.nl)

Prince & The Revolution 18-08-1986 poster

Wat gebeurde er op 18 augustus 1986 in Ahoy Rotterdam?

Omdat Martin en ik de kaarten hadden gekocht en we twee Arena kaarten hadden weten te bemachtigen, mochten wij in de Arena staan. Dichtbij het podium aan de rechterkant. Het podium was afgeschermd met grote zwarte doeken.

Rond 20:30 hoorde ik het typerende intro van Around The World In A Day steeds luider worden. De lichten gingen uit, “Ladies and gentlemen, please welcome Prince & The Revolution!” Achter het gesloten gordijn viel The Revolution in. Open your heart, open your mind… Eerste refrein: gordijnen nog dicht, tweede couplet gordijnen nog steeds dicht. Tweede refrein: gordijnen open: Ahoy ontploft. The Revolution op oorlogsterkte en het onbetwiste middelpunt Prince die er (heel veel) zin in had.

Wat volgde was een soulrevue, waarbij Prince meerdere nummers aan elkaar reeg in extreem funky medleys en de band dirigeerde. Opvallend was de concentratie bij ieder lid van The Revolution. Geen moment verloren ze Prince uit het oog, want de kleinste handbeweging betekende dat er een bepaald coda, of bepaalde riff moest worden gestart. Middels On the one! En Good God! werd de machine moeiteloos gestopt en gestart. Ik was compleet overdonderd. Ik had al wel gehoord dat hij goed was, maar dit was buitenaards.

Toen na het eerste half uur, en na de geniale opeenvolging van Raspberry Beret / Delirious / Controversy / A Love Bizarre, het eerste rustpunt zich met Do Me Baby aandiende was overdonderd te zwak uitgedrukt. Wat hij vocaal neerzette was onnavolgbaar: zo goed, zo perfect, zo zuiver, zo vol van soul en gospel. De achteloosheid waarmee het ene na het andere hoogtepunt schijnbaar moeiteloos werd opgediend was iets dat ik nog nooit had meegemaakt. En dan moest When Doves Cry nog komen! Net als alle andere nummers in een andere uitvoering dan ik kende (iets wat hij tot aan zijn dood zou volhouden) met een mooie rustige opbouw en steeds opzwepender. Het kon niet op.

Prince & The Revolution 18-08-1986 concertkaartje (apoplife.nl)

Prince & The Revolution 18-08-1986 concertkaartje

Iets later één van mijn favoriete B-kantjes17 Days. De zaallichten gingen aan en het was een feest. Fantastisch nummer fantastisch uitgevoerd. Head kwam hierna en dat was extreem funky. Tot aan 1999 veel nummers van zijn laatste album Parade. America was de eerste, zeer lange, toegift. Prince nam plaats achter de drum-set en gaf een korte drumsolo en allerlei chants vlogen ons om de oren (The Roof Is On Fire, More Bounce To The Ounce). Na Kiss de afsluiter Purple Rain, waar ik voor het eerst meemaakte dat het gehele publiek het afsluitende zang-coda meezong, wat ik indrukwekkend vond.

Na het concert heb ik nog met open mond naar het podium gestaard. Ik kon niet geloven wat ik net voor mijn ogen had gezien én gehoord. Het begin van een levenslange be- en verwondering was daar.

Setlist

Around The World In A Day / Christopher Tracy’s Parade / New Position / Manic Monday ¹ / I Wonder U / Raspberry Beret / Delirious / Controversy / A Love Bizarre / Do Me, Baby / (How Much Is) That Doggie In The Window? / Lady Cab Driver (instrumental) / Automatic / D.M.S.R. / When Doves Cry / Little Red Corvette / Under The Cherry Moon / Anotherloverholenyohead / 17 Days / Head / Pop Life / Girls & Boys / Life Can Be So Nice / 1999

Encore:
America / Kiss

Encore 2:
Purple Rain

¹ Later bleek dat dit de enige keer is dat dit nummer is gespeeld door The Revolution; toch leuk.

Merchandise stand Parade tour (facebook)

Merchandise stand Parade tour

Merchandising

In 2016 zag ik op Facebook een foto voorbijkomen, die opviel. Ik herkende het meteen: dat rode hekwerk, de items, zo zag de merchandise stand in de Ahoy er ook uit in 1986. Ik heb daar voor de eerste keer merchandising gekocht, iets wat ik normaliter nooit deed: een t-shirt en een tourboek.

Zie het subartikel Prince And The Revolution – Parade Tour Book voor de inhoud van het tourbook dat bij de merchandising stand werd verkocht.

Unanieme loftuiting Nederlandse pers na concerten (OOR)

Unanieme loftuiting Nederlandse pers na concerten

Pers reacties op Prince & The Revolution

De pers was unaniem lovend over de concertreeks. Het tweede concert (‘mijn’ concert) werd naderhand uitgeroepen tot beste van de drie. Los van de pers waren vele Nederlandse muzikanten bij de shows aanwezig. Het verhaal (destijds verschenen in muziekkrant Oor) gaat dat Herman Brood er ook was en dat hij na een half uur de zaal verliet. Hij kon het zeldzaam hoge niveau niet meer aanzien en zijn eigen jaloezie niet onder controle krijgen.

Een selectie uit de pers van 1986: 

Overweldigende voordracht van superster.
(Algemeen Dagblad, 18-08-1986)

Prince in Nederland is een onvergetelijke gebeurtenis.
(Leidscher Courant, 18-08-1986)

Prince live is vooral een wervelende show van dans en muziek.
(Nieuwsblad van het Noorden, 18-08-1986)

Verbluffende revue-show van Prince.
(NRC Handelsblad, 18-08-1986)

De show is perfect. Het publiek danste onafgebroken op de stampende, schitterende muziek. De band speelt fantastisch, de belichting is adembenemend.
(het Parool, 18-08-1986)

Prince garandeerde al aan het begin van het concert een “party”, en dat werd het.
(de Telegraaf, 18-08-1986)

Met zijn dance, music, sex, romance toverde de geboren verleider én leider Ahoy’ om in één groot boudoir.
(de Volkskrant, 18-08-1986)

Begrijp me goed, best een uitstekend optreden, maar niet wereldschokkend.
(het Vrije Volk, 18-08-1986)

Want wie zich door Prince niet laat verleiden, is niet meer te redden.
(de Waarheid, 18-08-1986)

Zijne Koninklijke Slechtheid Prince was in Nederland. En zij die er bij waren, zullen het nooit vergeten.
(Eindhovens Dagblad, 19-08-1986)

Zeer goede soulrevue met te weinig rustige momenten.
(Limburgs Dagblad, 19-08-1986)

Prince toont zijn meesterschap in kaleidoscopische Ahoy’ show
(Trouw, 19-08-1986)

Prince; grote muzikale bagage.
(Algemeen Dagblad, 20-08-1986)

Hij was onbetwist heer en meester een eiste moeiteloos alle aandacht op.
(OOR 17, 23-08-1986)

Zie het subartikel Prince – Parade Tour – De recensies voor de complete recensies.

Prince bootleg Manic Monday (Rotterdam, 18 augustus 1986) (apoplife.nl)

Prince bootleg Manic Monday (Rotterdam, 18 augustus 1986)

Wat gebeurde er na 18 augustus 1986?

Na het concert kocht ik direct alle nog ontbrekende albums en reageerde ik op een advertentie waarin de opnamen van het concert op cassette werden aangeboden. De cassettes ontving ik op 17 november 1986 en die heb ik (letterlijk) kapot geluisterd. Ik luisterde destijds voor maanden en maanden niets anders dan dit concert. Ik ken ook elke aanwijzing, geluidje, riffje, etc uit mijn hoofd. De tape was op het laatst zo dun dat het cassette deck er niets meer mee kon. Gelukkig was vlak daarvoor de cd versie van dezelfde opnamen beschikbaar gekomen.

Alle volgende concerten die ik heb gezien werden afgemeten aan dit concert. Prince zelf is er nog een paar keer in de buurt gekomen (in 1988 en 2001), maar niets heeft dit concert, tot nu toe, kunnen overstijgen. Funk optima forma; zo funky heeft Prince zelf ook nooit meer geklonken.

Voor Prince waren de concerten in Ahoy het begin van een (langdurige) liefdesrelatie met Nederland. Hij heeft relatief veel concerten en aftershows gegeven in Nederland, culminerend in de TV-opnamen in Duitsland op 9 september 1988, waarbij Prince specifiek verzocht de kaarten in Nederland te verkopen, zodat hij Nederlands publiek tijdens het Lovesexy concert van die avond zou hebben.

Prince - Ontslag Revolution - OOR 22 01-11-1986 (apoplife.nl)

Prince – Ontslag Revolution – OOR 22 01-11-1986

Anderhalve maand na dit concert werd The Revolution ontslagen: het einde van een uitermate vruchtbare periode in de carrière van Prince, maar ook het begin van een nieuwe: binnen 5 maanden verscheen Sign O’ The Times en werd 1987 een ongeëvenaard topjaar qua releases. 

Voor nu: Ik zet de bootlegopname van het concert nog maar eens op!

Ter afsluiting

Was jij er ook bij? Wat zijn jouw herinneringen? Laat het weten via het reactieformulier hieronder!

Video
Zie een video opname van Prince & The Revolution in Ahoy Rotterdam, op 17 augustus 1986, hier

 

Meer Prince?

 

Dit artikel is een bewerking van het artikel 30 jaar geleden, het beste concert dat ik ooit zag, dat op 18 augustus 2016 is gepubliceerd.

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  1. Ik was een dag eerder aanwezig. Fantastisch, alhoewel ik het optreden in de Galgenwaard een jaar later nog wat hoger aansla (wellicht omdat ik toen op de eerste rij zat). Voor mij ook het begin van een leven lang Prince-muziek, met wat ups and downs.
    Fijne blog, je laat me af en toe ook periodes en muziek (her)ontdekken en herwaarderen.

    1. Dank je wel voor je reactie Tony. Ik hoop dat je nog veel meer zult (her)ontdekken!

  2. helaas gemist dit concert. Pas fan geworden in 1988 en de Nude Tour was mijn eerste Prince concert. Had hier heel graag bij willen zijn en uiteraard ook bij de concerten in 1987 en 1988. Leuk verhaal in ieder geval!

    1. Dank je wel!

Complimenten/opmerkingen? Graag!