Prince – Deliverance

Prince - Deliverance (princerogersnelson.com)

Prince – Deliverance

Albumgegevens

Artiest Prince
Album Deliverance (EP)
Jaar van uitgave 2017

Beoordeling

Recensie

18 april 2017 laat in de avond (19 april in de vroege ochtend in Nederland) werd vanuit Vancouver, Canada bekend gemaakt dat op 21 april 2017, een jaar na het overlijden van Prince, de EP Deliverance zou uitkomen, die nieuwe muziek van Prince bevat. Tevens werd het nummer Deliverance direct online beschikbaar gesteld. Dat was leuk wakker worden vandaag.

Inmiddels weten we ook wat meer over het project.

RMA, een onafhankelijke platen maatschappij, die de EP uitbrengt, stelde de volgende informatie beschikbaar.

Deliverance bestaat uit zes niet eerder uitgegeven nummers: Deliverance, Man Opera, een vier nummer tellende medley bestaande uit I Am, Touch Me, Sunrise Sunset en No One Else, aangevuld met een verlengde versie van I Am. De nummers werden geschreven en opgenomen door Prince toen hij een onafhankelijk artiest was, als protest tegen de onrechtvaardige muziek industrie. RMA heeft het op zich genomen, ondersteunend aan Prince’ mening over grote labels, de EP uit te brengen. Ook stellen ze dat de meerderheid van de opbrengsten ten gunste komt aan de Prince estate.

Overigens werd de aankondiging gedaan op de website princerogersnelson.com, de volledige naam van Prince, maar zonder enige connectie met Prince.

Ian Boxill

Ian Boxill - Engineer in Paisley Park (huffingtonpost.com)

Ian Boxill – Engineer in Paisley Park

Hoe komen ze aan de opnamen? Ian Boxill, werkzaam voor Prince tussen 2006 en 2008, wordt op de albums 3121 en Planet Earth genoemd als engineer. Hij beweert dat hij heeft meegeschreven aan de nummers (in tegenstelling tot de bovenstaande mededeling dat Prince deze geschreven heeft) en dat hij, na het overlijden van Prince, heeft besloten de composities af te maken. Verder stelt hij dat hij dit onafhankelijk wil uitbrengen, omdat Prince dit zou willen.

Rechtszaak

Tja. Diefstal goedpraten is een gave. De famile is vandaag een rechtszaak gestart tegen Ian Boxill, die klaarblijkelijk een vertrouwelijkheidsverklaring heeft getekend, waarin expliciet is vermeld dat al de werkzaamheden die hij deed met Prince het exclusieve eigendom van Prince is, was en zou blijven. Verder wordt gesteld dat de ongeautoriseerde uitgave ingaat tegen de wens van Prince (lees: familie), en de wijze van uitbrengen van welke nummers op welk moment. De rechtszaak moet de uitgave van de EP tegenhouden.

Het lijkt mij in dit geval overduidelijk wie er gelijk heeft. De muziek is eigendom van Prince. De bewering dat Boxill de nummers samen met Prince zou hebben geschreven is twijfelachtig. De werkwijze is, op zijn zachtst gezegd, niet ethisch verantwoord. Naar mijn mening dient alles wat Prince heeft opgenomen, ongewijzigd uitgebracht te worden.

Erg goed

Ondanks dat, ben ik toch blij met de nieuwe nummers. Ik kende de titels niet, en ik ken er toch behoorlijk veel. Dat geeft te denken over wat er allemaal nog ligt. Het moet echt een ongelooflijke hoeveelheid muziek zijn. En als het dan allemaal minstens dit niveau is, gaan we nog vele mooie jaren tegemoet, als de vele opnamen uit de kluis uitgegeven gaan worden. Ik heb de hele EP inmiddels een flink aantal maal gehoord en er staat veel moois op:

 • Deliverance
  Een werkelijk fenomenaal nummer. Bluesy gospel, warm en geïnspireerd: This is not religion but common sense. Het doet denken aan het eveneens prachtige The Love We Make (nummer 17 in mijn Prince nummer top 50) van het Emanicipation album. Prachtig gitaarwerk en zijn stem bestrijkt zijn gehele vocale bereik, inclusief gekrijs. Vaak een indicatie dat iets aan zijn hart gaat. De belangrijkste reden voor de 4 sterren;
 • I Am
  Ook al een heerlijk nummer: rockend met wederom heerlijk gitaarwerk;
 • Touch Me
  Doet me denken aan een The Rainbow Children outtake, één van mijn lievelingsalbums van Prince;
 • Sunrise Sunset
  Een musical-achtig nummer; de reden waarom deze EP geen 5 sterren verdient;
 • No One Else
  Lekker bas- en gitaarwerk. Prima nummer!
 • I Am (extended)
  Zie eerder beschrijving betreffende I Am.

Origineel vs toegevoegd

princerogersnelson.com (jenesaispop.com)

princerogersnelson.com

De vraag dringt zich nu op wat origineel Prince was en wat er later aan is toegevoegd. Ik schat zo in dat een aantal koortjes later zijn toegevoegd, evenals strijkers en blazers. Voor de rest klinkt het erg Prince, rond de periode van 3121, maar dan geïnspireerder. En 3121 is één van zijn betere latere albums. Dit is echt een prima uitgave. Alleen jammer van de ongeautoriseerde toevoegingen.

Update

Op 20 april besliste de rechter dat de EP voorlopig niet mag worden uitgegeven.

Ter afsluiting

Gezien de oorsprong van de opnames beschouw ik dit voorlopig als een bootleg uitgave. Ben benieuwd naar het vervolg met de rechtszaak en of de muziek ooit officieel uitgebracht gaat worden.

Wat is jouw mening over de EP en de muziek? Laat het weten!

 

 

2 reacties

  • Menzo Barendregt op 24-04-2017 om 13:02
  • Reageer

  Het nummer Deliverance vind ik geweldig !!! De rest heb ik nog niet kunnen beluisteren.

  1. Zal je waarschijnlijk minder vinden. Laat het je wel een keer horen!
   Maar Deliverance is inderdaad prachtig.

Complimenten/opmerkingen? Graag!