Albumgegevens
Artiest | Sezen Aksu |
Album | Söylüyor |
Jaar van uitgave | 1989 |
Beoordeling
Recensie

Sezen Aksu – Jeugdfoto
Onbekend maakt onbemind, deel 2.
Zonder Zühâl had ik Sezen Aksu’s muziek waarschijnlijk nooit leren kennen. Sterker nog, ik had waarschijnlijk nooit van haar gehoord. En dat zou zonde zijn geweest.
Sezen Aksu is een Turkse zangeres. Diva wordt ook wel eens gebruikt, maar dat vind ik niet passen. Ze is, naar mijn mening, de belangrijkste artiest van Turkije, zeker in het segment waarin ze zich begeeft. Ze is uniek in die zin dat ze traditionele Turkse muziek moeiteloos mengt met moderne stijlen, zoals pop en hip-hop, zonder dat het gemaakt of geforceerd overkomt. Het klinkt volkomen organisch.
Kritisch
Sezen Aksu heeft een kritische blik op de zaken. Tijdens een concert dat ik, ten tijde van de Gezi park demonstraties, in Rotterdam bijwoonde was zeer duidelijk waar haar sympathie lag. Dit viel bij een deel van haar, conservatieve, aanhang niet goed en die verliet daarop demonstratief de zaal. De Turkse nationale zender TRT boycot Sezen Aksu al jaren vanwege haar overtuigingen. Ook zingt ze liedjes in de Armeense en Koerdische taal. Los van de vraag of je muziek en politiek moet mengen, moedig is het zeker. Sezen Aksu is tevens een groot gay icon voor de Turkse LGBT gemeenschap, waarvoor ze zich ook uitspreekt.
Rol binnen de Turkse (pop)muziek
In de jaren 70 van de vorige eeuw was Sezen Aksu de eerste Turkse vrouw die zelf haar nummers schreef en publiekelijk vertolkte. In de jaren 80 was ze, samen met haar partner Onno Tunç, grotendeels verantwoordelijk voor (de bloei van) de popmuziek in Turkije en in de jaren 90 werd ze de belangrijkste figuur binnen de Turkse muziek scene.
Wie of wat is Sezen Aksu? De Turkse Edith Piaf? Madonna van de Bosporus? Geen van beiden. Ze is volstrekt uniek en dat maakt haar en haar muziek ook zo bijzonder en universeel. Het gevoel dat zij in haar liedjes weet te leggen komt absoluut over. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor een heel aantal liedjes, en carrières, van en voor anderen (waaronder Tarkan).
Inmiddels heeft ze meer dan 20 albums uitgebracht. Ik heb Sezen Aksu tot nu toe 5 keer live gezien en dat waren allemaal mooie, ontroerende avonden.
Waarom dit album specifiek?Ik zag Zühâl voor het eerst bij het toenmalige GAK hoofdkantoor aan de Staalmeesterslaan in Amsterdam. Ik was op slag verkocht. Later spraken we elkaar dagelijks en gingen we muziek uitwisselen. Ik kreeg van haar de cassettes van de albums Söylüyor en Gülümse. Beide albums zijn me dierbaar, maar Söylüyor is de speciaalste. De muziek is melancholisch, de teksten prachtig (Zühâl vertaalde destijds een aantal teksten in het Nederlands) en de muzikaliteit is groot. Een groot aantal nummers is zo (universeel) mooi, dat ik middels deze recensie dit album van harte aanbeveel bij iedereen die ook wel eens wat anders wil horen. Luister naar Bırak Beni, Gidiyorum, Yıllar Sonra en İstanbul Hatırası en laat je meevoeren met Sezen Aksu! |
![]() Sezen Aksu – Söylüyor (cassette) |
Andere (album) aanraders: Git, Gülümse en Adı Bende Saklı.
4 reacties
Ga naar reactie formulier
Sezen Aksu is heel bijzonder ❤
Echt wel!
Ik ga luisteren.
Auteur
Leuk, laat me weten wat je er van vindt. Ben heel benieuwd!