Inleiding
In dit artikel aandacht voor The Live Roxy Music Album uit 1976, het fantastische Viva! Roxy Music, dat zowel onderdeel is van mijn favoriete live albums als van mijn persoonlijke top 50 albums aller tijden.
Voor Viva!
In juni 1972 verscheen het debuutalbum van Roxy Music, Roxy Music genaamd. Een indrukwekkend album van de Engelse art-rock band onder leiding van Bryan Ferry, die ook verantwoordelijk bleek voor de muziek en de teksten. Binnen 9 maanden werd opvolger For Your Pleasure uitgebracht. Na het vertrek van de flamboyante Brian Eno, die met zijn experimenteerdrang onmisbaar leek voor de groep, kwam Roxy Music in november 1973 met het prachtige Stranded. Een jaar later verscheen Country Life, door velen beschouwd als hun beste album. Eind oktober 1975 werd Siren uitgebracht, dat met Love Is The Drug een grote hit bevatte.
De groep had in een periode van slechts 3 jaar maar liefst 5 (!) klassiekers opgenomen en uitgebracht. In de tussentijd werd onvermoeibaar getoerd, resulterend in optredens waarin het Roxy Music werk echt tot leven kwam. De band was een ‘must see’ sensatie.
In de tussentijd had zanger Bryan Ferry ook nog eens twee solo albums uitgebracht: These Foolish Things (1973) en Another Time, Another Place (1974), albums die vol stonden met covers.
Nadat de tour voor Siren begin 1976 klaar was, besloot de band even een time-out te nemen. Begrijpelijk na de voorgaande tropenjaren. Op 26 juni 1976 kondigde de band een pauze aan: “We have all decided to go our separate ways, for the rest of the year at least, to have a rest from Roxy Music for a while”.
Viva! Roxy Music
De band was in het voorjaar van 1976 nog bij elkaar gekomen om een grote hoeveelheid live opnamen te beluisteren en mixen voor een live album dat in 1976 zou moeten uitkomen. In april werd het album definitief samengesteld. Er wordt gezegd dat het initieel een dubbelalbum zou worden, echter heb ik dit niet kunnen bevestigen.
Het resultaat, Viva! Roxy Music, werd in de maand juli 1976 uitgebracht met de bedoeling de eerder aangekondigde pauze te overbruggen. Het werd echter meer dan dat: het is het ultieme live document geworden van de klassieke Roxy Music periode (1972 – 1975).
Dat wordt al direct duidelijk bij de eerste geluiden op het album, een uitzinnig publiek dat hongerig lijkt te wachten op Roxy Music. De eerste drumklappen kondigen Out Of The Blue aan in een energieke rauwe versie. Nog maar een minuut onderweg en het is duidelijk dat dit een mooie rit gaat worden.
Dat wordt elk nummer weer bevestigd. Een pompend Pyjamarama wordt gevolgd door het bevreemdende funky The Bogus Man. Met Chance Meeting kondigt zich het eerste, en betoverende, rustpunt aan. Dit wordt direct gevolgd door een werkelijk fenomenaal Both Ends Burning, waarop de band alles geeft en de euforie van een live optreden de huiskamer in wordt geslingerd. Een indrukwekkende ervaring, elke luisterbeurt weer.
Both ends burning
Burning
Burn!
Kant B van het vinyl bevat ‘slechts’ drie nummers, waarvan de eerste twee 20 minuten duren. If There Is Something is een prachtige muzikale reis, waarin het nummer keer op keer van sfeer wisselt en een ander gevoel, oproept. Het dreigende, prachtige, klassieke en ontroerende In Every Dream Home A Heartache, over een plastic pop, blaast de studioversie omver. Dit is de enige versie die er toe doet.
Inflatable doll
Lover ungrateful
I blew up your body
Gevolgd door een tik op de snare drum.
But you blew my mind
Waarna het nummer openbreekt in een meeslepende riff, aangevuld met een Phil Manzanera, die soleert of zijn leven ervan afhangt.
Oh those heartaches
Dreamhome heartaches
De afsluiter Do The Strand vliegt er daarna nog voor een laatste keer in en eindigt met drumslag vol echo.
Datum van uitgave
In veel online bronnen wordt augustus als de maand van uitgave bestempeld. Dit is echter onjuist. Afgaande op Nederlandse en Britse bronnen betreffende hitlijsten, komt het album al in juli uit.
Het Nederlandse dutchcharts.nl noteert 17 juli 1976 als datum van binnenkomst in de Nederlandse albumlijst. Verder onderzoek heeft zelfs een advertentie in het Algemeen Dagblad van 8 juli 1976 opgeleverd (verkoopprijs Æ’ 12,-!). De datum van de Nederlandse uitgave ligt misschien zelfs in de week van 5 en 9 juli 1976.
Het Engelse officialcharts.com noteert 31 juli als datum van binnenkomst in de Engelse albumlijst. Als dezelfde logica als hierboven wordt gevolgd zou de Engelse uitgave liggen tussen 19 en 23 juli 1976.
Ontvangst
Viva! Roxy Music kreeg, zeker voor een live album, lovende recensies. Het succes dat de band met voorganger Siren in de VS leek te krijgen, werd echter niet voortgezet met Viva! Roxy Music.
Hieronder zijn de belangrijkste opmerkingen uit twee Amerikaanse, een Engelse en twee Nederlandse recensies opgenomen. Voor een ieder die de gehele recensies wil lezen, zie het subartikel Viva! Roxy Music – De recensies.
But the music has the fire of Roxy’s best shows, and that’s as good as any English rock I’ve heard in the last couple years.
(Dave Marsh, Rolling Stone, 1 juni 1976)This isn’t bad, not for a live album issued in lieu of current studio product.
(Robert Christgau, 1976)It’s a genuinely exciting, often thrilling record, which captures precisely the flash and bravado of an impressive and intelligent band.
(Allan Jones, Melody Maker, 3 juli 1976)Roxy Music krijgt op deze live-plaat terecht een warm applaus. De huiskamers mogen niet achterblijven.
(Jim van Alphen, Het Parool, 24 juli 1976)Op ‘Viva!’ rockt en swingt het alle kanten uit, wordt er feller en intenser gemusiceerd; wat mij betreft mag de zevende Roxy Music-elpee ook een live-album zijn, want van hun concerten weet ik me nog veel meer fraais te herinneren.
(Wim Jassies, Nieuwsblad van het Noorden, 30 juli 1976)
Recensie
Zoals eerder vermeld in het artikel over Stranded was mijn vader een groot liefhebber van Roxy Music. Hij had alle albums tot en met Viva! Roxy Music. Ik heb de hoezen uitgepluisd en kon uren staren naar de foto’s. Met name Eno was fascinerend.
De liefde voor Roxy Music begon voor mij met Viva! Roxy Music, bij mijn weten het eerste dat ik van de band hoorde. Mijn reactie op en mening over dit album wordt ongetwijfeld beïnvloed door jeugdsentiment, maar dat neemt niet weg dat Viva! Roxy Music één van de meest opwindende live albums aller tijden is.
De ‘art’ in de art-rock verdwijnt meer naar de achtergrond op dit album. Al vanaf het eerste nummer klinkt de band steviger dan op de plaat, maar ook urgenter en dwingender. Vocaal is Bryan Ferry op de toppen van zijn kunnen. Het is ook een heerlijke plaat om bij mee te drummen, wat ik vroeger dan ook graag deed.
Ik weet nog goed dat, zeker toen ik jong was, het begin van het album mij enorm fascineerde. Ik voelde de spanning in het publiek, dat vol verwachting in de zaal stond, wachtend op het moment dat de band het podium zou betreden. Dat moest toch bijzonder zijn, zo’n concert. Dat wilde ik ook! (*).
Maar wat vooral opvalt is hoe goed Roxy Music de band eigenlijk is. Met name de ritmesectie valt op, zeker omdat er drie verschillende bassisten aan het werk zijn op de live opnamen, die zijn opgenomen tijdens de Stranded, Country Life en Siren tours. Ondanks het verschil in bron, band en tours klinken de nummers als één geheel, afkomstig van één concert, wat het album een coherent gevoel meegeeft.
Roxy Music vertaalde de opwinding die gepaard gaat met live optredens perfect naar vinyl en maakte het luisteren ernaar een belevenis die de live ervaring dicht benadert. Daarnaast musiceert de band, ook individueel, op top niveau en zijn de nummers fantastisch. Wat wil je nog meer?
Nou, vooruit, één kritiekpuntje dan. Het had wellicht beter een dubbelalbum kunnen zijn. Het enige dat ik wil na het beluisteren van dit album is meer, veel meer Roxy Music.
Viva! Roxy Music staat op nummer 23 in mijn persoonlijke top 50 albums aller tijden en behoort tot mijn favoriete live albums.
(*) In werkelijkheid werd Out Of The Blue als vierde nummer gespeeld tijdens de Country Life tour.
Nummers
Alle nummers geschreven door Bryan Ferry, behalve Out Of The Blue, geschreven door Bryan Ferry en Phil Manzanera.
- Out Of The Blue (#, †)
- Pyjamarama (*, Θ)
- The Bogus Man (#, ¤)
- Chance Meeting (*, φ)
- Both Ends Burning (±, ψ)
- If There Is Something (#, φ)
- In Every Dream Home A Heartache (#, ¤)
- Do The Strand (#, ¤)
Opgenomen in/op
* Glasgow, Green’s Playhouse (Apollo) / 2 november 1973
# Newcastle, City Hall / 27 of 28 oktober 1974
± Londen, Wembley Empire Pool / 17 of 18 oktober 1975
Afkomstig van album
φ Roxy Music
Θ Single (februari 1973, niet uitgebracht op een album)
¤ For Your Pleasure
†Country Life
ψ Siren
For Your Pleasure werd ook live opgenomen tijdens het 1975 Wembley Empire Pool concert en al in december 1975 uitgebracht als B-kantje van de Both Ends Burning single.
Muzikanten
Roxy Music
- Bryan Ferry – zang, keyboards
- Eddie Jobson – elektrische viool , synthesizer, keyboards
- Andy Mackay – saxofoon, hobo
- Phil Manzanera – gitaar
- John Wetton – bas
- Paul Thompson – drums
Aanvullend
- John Gustafson – bas op Both Ends Burning
- Sal Maida – bas op Pyjamarama en Chance Meeting
- The Sirens (Doreen Chanter en Jacqui Sullivan) – achtergrondzang op Both Ends Burning
Op het album wordt ook Rick Wills genoemd als bassist, maar die speelt op het album niet mee.
Na Viva! Roxy Music
Bryan Ferry gaf een vervolg aan zijn solo carrière, wat in 1976 al direct een grote hit opleverde met de single Let’s Stick Together. Het bijbehorende album bestond wederom uit covers, maar het In Your Mind album uit 1977 bestond uit origineel materiaal geschreven door Bryan Ferry. In 1978 verscheen The Bride Stripped Bare, een mix van eigen en cover materiaal. Roxy Music leden Phil Manzanera en Paul Thompson speelden mee op de solo albums.
Phil Manzanera herenigde met Brian Eno onder de naam 801 en bracht 801 Live uit. Eddie Jobson vertrok in eerste instantie naar Frank Zappa (Jobson is te horen op het fantastische Live In New York) en richtte daarna de groep UK op met voormalig Roxy Music bassist John Wetton.
Ondertussen bleek de aankondiging uit juni 1976 dat de groep een jaar pauze zou nemen in de praktijk toch wat ruimer te worden. Om de naam levend te houden werd in november 1977 de verzamelaar Greatest Hits uitgebracht. De single Virginia Plain werd ook opnieuw uitgebracht en werd opnieuw een hit.
Eind 1978 besloten de vier kernleden van Roxy Music weer bij elkaar te komen. Begin 1979 verscheen Manifesto, wat vooraf werd gegaan door de single Trash. Het werd een flop, maar ik weet nog dat ik het in dat jaar uit een uitverkoopbak viste voor Æ’ 1,- bij het inmiddels ter ziele gegane Vroom & Dreesmann. Ik vond het een top nummer! Na de albums Flesh + Blood (1980) en het prachtige Avalon was het dan toch echt gedaan met Roxy Music.
Althans, totdat de band besloot een reünie tour te doen in 2001. Dat bracht de band ook naar Nederland, dus daar moest ik heen. Op 13 september 2001 was het dan zover, eindelijk zag ik Roxy Music en ze waren goed, zeer goed zelfs. Heel blij dat ik ze heb gezien. Geruchten over een nieuw album werden bevestigd (zelfs Brian Eno zou deelnemen), maar de band besloot af te zien van uitgave. De band stopte de samenwerking in 2011. In 2019 werd Roxy Music opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.
Ter afsluiting
Viva! Roxy Music is een klassiek live album dat een heruitgave, inclusief extra’s, verdient. Er waren destijds genoeg opnamen om uit te kiezen. Het zou toch mooi zijn als de band van elke tour een concert integraal zou uitbrengen? Viva! Deluxe? Graag!
Wat vind jij van Viva! Roxy Music? Ook zo goed? Laat het weten!
Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Roxy Music en het grandioze Viva!. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.
10 reacties
Ga naar reactie formulier
Roxy Music live in New Castle 1974 is te vinden op YouTube ,is een fabuleus concert.Nummers hiervan zijn terug te vinden op Viva.
Auteur
Wow, dank je wel. Ik kwam ook Stockholm 1976 tegen, ook al zo mooi!
Top album
Auteur
Met je eens 😉
Ik zag Roxy nota bene voor het eerst bij de van Speijk ? Show oid , ze speelden diverse nummers van Siren en ik was kompleet van de kaart : de beste band ever vooral ook both ends burning …nog steeds vind ik Siren het best en toen kwam Viva. , wow voor mij het beste Live album ooit , wat een dynamiek en Ferry op de top van z’n zang partijen ( ik las ergens laatst dat hij niet zou kunnen zingen maar dan moet je toch echt beter luisteren naar Siren …) daarna natuurlijk Country life en Stranded gekocht , voor mij bijna net zo goed als Siren en vreemd genoeg vind ik de eerste twee albums wat minder maar dat komt vooral denk ik doordat ze nog niet zulke goede muziekanten waren ..na de reünie zag ik ze voor het eerst live in Carré en dat was ook geweldig vind Manifesto steengoed openings nummer en later in Ahoy . Het is voor mij nog steeds de beste Band en Bryan heeft ook geweldige albums gemaakt met In Your Mind en Boys and girls voor mij de hoogtepunten .
Auteur
Dankjewel voor je reactie!
Roxy Music
Newcastle Complete
verkrijgbaar bij Amazon
kompleet concert van één van de drie die voor Viva! werden gebruikt en hiermee maakt het van Viva! een ‘dubbelaar’.
Auteur
Wow, thx. Ik ga ‘m kopen!
Het grootste deel van Viva is afkomstig van een concert in Newcastle in 1974, enkel Both Ends Burning Wembley 1975, Chance Meeting en Pyjamarama zijn afkomstig van het Glasgow concert uit 1973, overigens niets van de eerste Roxy concerten of van de For Your Pleasure tour van 1973, dus niets mewt Brain Eno, is dat erg? Nee want Roxy Music was live misschien nog wel beter nadat Brain Eno was vertrokken, de skills van Eddie Jobson zijn geweldig en de rest van de band wordt in de loop van de jaren eigenlijk steeds beter. Hoe dan ook het ging in een razend tempo destijds voor en na de eerste LP waren er veel concerten maar geen echte tour maar daarna waren er in minder dan vier jaar tijd vier grote Roxy Music tours, 5 Roxy Music Albums, 2 Bryan Ferry Albums, 1 Bryan Ferry verzamelaar “Lets Stick Together” en een aantal Bryan Ferry solo concerten waarvan laatst een CD is verschenen. Viva is een mooie weeggave van de hoogtijdagen van Roxy Music en ik hebv inmiddels het Newcastle concert ook gevonde, net als het Wembley concert, alleen het Glasgow concert is nergens te vinden. Wel grappig is trouwens dat Ferry tijdens het concert in Newcastle al aankondigd dat dit concert werd opgenomen. “If you reealy lucky you be on our next album, recorded here in newcastle tonight. Het duurde iets langer maar het reslutaat was geweldig. Samen met Zappa in New York het beste live album ooit gemaakt.
Auteur
JP, dankjewel voor je reactie! Roxy was haast onaantastbaar van 72 tot 76, fantastische band. En, helemaal eens met je opmerking over Zappa In New York!