Prince’ tweede speelfilm: Under The Cherry Moon

Prince - Under The Cherry Moon scene - Kleur (prince.org)

Prince And The Revolution - Parade (writteninmusic.com)

Dit artikel hoort bij het verhaal Prince’ tweede soundtrack, het sublieme Parade.

Film nummer 2

Na het succes van Purple Rain was Prince de belangrijkste artiest van Warner Bros., van zowel het muziek als het filmbedrijf. Prince kon doen en laten wat hij wilde. Hij had een ideetje voor een film en kreeg onmiddellijk carte blanche. Er was zelfs nog geen script en Prince had zijn akkoord al binnen.

De ideeën van Prince werden door de compleet onbekende (en onervaren) Becky Johnson tot een script omgevormd. Prince had het idee opgevat een romantische komedie te maken met een jaren (19)30 sfeer. Als locatie werd Frankrijk gekozen. Medio juni 1986 ging Prince op zoek naar een geschikte locatie en kwam uit op Nice, een mooie stad aan de Franse Riviera, met genoeg uitwijkmogelijkheden in de bergen en weelderige huizen en hotels. Van hieruit kon ook snel worden uitgeweken naar de andere locaties: Beaulieu-sur-Mer, Cagnes-sur-Mer, Cannes, Cap d’Antibes, Villefranche en Villeneuve Loubet (met dank aan Sophie Roux, destijds set designer en later persoonlijk assistent voor Prince’ appartement in Parijs).

Het idee was dat Madonna de vrouwelijke hoofdrol van Mary zou spelen, maar na haar weigering werd gedacht aan Prince’ verloofde Susannah Melvoin, maar ze voldeed niet. Uiteindelijk kwam men terecht bij de jonge Kristin Scott-Thomas, die haar debuut zou maken. Mary’s ouders werden gespeeld door Terrance Stamp en Alexandra Stewart. De regisseur was Mary Lambert, een bekende, want ze had in 1984 Sheila E.’s video The Glamourous Life gemaakt. De video vertegenwoordigde de stijl die Prince zocht.

Notebooks

Na Prince’ dood zijn er een aantal veilingen geweest waar persoonlijk items zijn verkocht, waaronder filmscripts. Prince werkte zelf aan het script en twee van zijn ‘notebooks’ zijn geveild. Er zijn een aan aantal pagina’s beschikbaar gekomen uit twee verschillende ‘notebooks’. De eerste was van Prince, de tweede van zijn verloofde in die tijd (1985), Susunnah Melvoin.

Beide notebooks zijn interessant. In het tweede is de gehele ‘Wrecka Stow’ scene uitgeschreven (pagina’s 13, 14 en 15), zie ook verder op in dit artikel.

Notebook 1

Notebook 2

Klik op de pagina’s van de notebooks om deze te vergoten.

Filmen

Van 16 september 1985 tot en met het einde van november 1985 werd de film (in kleur) opgenomen. Prince wilde de film in zwart-wit opnemen, maar kreeg aanvankelijk geen toestemming. De uiteindelijke uitgave van de film was wel in zwart-wit, zelfs dit kon Warner Bros. niet weigeren.

De opnamen verliepen problematisch. Al na een paar weken vertrok Terrance Stamp, omdat de rol anders was dan hem was voorgehouden. Steven Berkoff nam zijn rol over. Mary Lambert’s rol bleek ook al snel onhoudbaar, ze werd ontslagen en Prince nam de regie rol over.

Prince - Under The Cherry Moon crew 1985 (pinterest.com)

Prince – Under The Cherry Moon crew 1985

Het verhaal

Christopher Tracy (Prince) is pianist in een chique hotel in Nice. Hij en zijn broer Tricky (Jerome Benton) zijn eigenlijk gigolo’s, die op zoek zijn naar rijke vrouwen, vooral hun geld. Op een dag komt Tricky er achter dat Mary Sharon (Kristen Scott-Thomas), dochter van Isaac Sharon (Steven Berkoff), binnenkort haar 21e verjaardag viert en dan zal beschikken over een fonds van $50 miljoen. Tricky haalt Christopher over om achter Mary aan te gaan, dus ze gaan naar het verjaardagsfeest, slippen naar binnen en proberen haar te spreken. Mary wil er niets van hebben en laat ze verwijderen.

Maar de vonk is overgeslagen. Christopher en Mary beginnen een relatie, ook al is Mary beloofd aan de Amerikaanse Jonathan. Mary krijgt haar fonds alleen als ze met Jonathan trouwt. Ondanks dat zet Christopher door: hij is verliefd. Mary’s vader is geïrriteerd door de opbloeiende relatie en zet alles op alles om Christopher tegen te werken. Hij krijgt hulp van Tricky, die Mary vertelt dat Christopher hem 30% van het geld heeft beloofd als Christopher er met Mary vandoor gaat. Mary is verdrietig en wil vertrekken naar New York om Jonathan te zien.

Op het vliegveld houdt Christopher haar tegen en neemt haar mee. Haar vader ziet het als een ontvoering en seint de politie in. Christopher en Mary praten en alles is weer goed. Op weg naar/van de boot wordt Christopher door de politie doodgeschoten en hij sterft in Mary’s armen.

De film eindigt met Tricky die in Miami een lux appartementencomplex beheert, na investering van Mary.

Prince - Under The Cherry Moon première - 01-07-1986 (thedailybeast.com)

Prince – Under The Cherry Moon première – 01-07-1986

Première

De film ging in première op 1 juli 1986 (3 maanden na de uitgave van het Parade album) in Sheridan, Wyoming. In de plaatselijke school werd een miniconcert verzorgd door Prince And The Revolution (met Mazarati in het voorprogramma). De reden dat dit zich allemaal afspeelde in Sheridan, Wyoming werd veroorzaakt door een wedstrijd georganiseerd door MTV. De 10.000 beller zou winnen, het werd de 20 jarige Lisa Barber. Dus verhuisde het Prince circus zich naar Sheridan, Wyoming, vanwaar de première werd verslagen door MTV.

Het verslag van de première werd op 21 juli 1986 gepubliceerd in People Weekly.

Prince - Under The Cherry Moon - Poster (imdb.com)

Prince – Under The Cherry Moon – Poster

Ontvangst

Helaas, de film werd slecht ontvangen, werd door de pers universeel afgekraakt en het publiek bleef weg. De belangrijkste opmerkingen uit de recensies zijn:

Hij heeft de film afgemaakt; hij produceerde entertainment dat, hoe beperkt ook, net zo goed is als de dingen die sommige professionals met een grote staat van dienst uitbraken, en hij deed het op zijn eigen manier.
(Detroit Free Press, 03-07-1986)

Ik heb “Under the Cherry Moon” gezien en ik vond het zeer amusant, maar ik weet nog steeds niet wat de film nou eigenlijk moet/wil zijn.
(Philadelphia Daily News, 03-07-1986)

Als je het weet uit te houden tot aan het einde, hou nog een paar minuten extra vol. Je wordt getrakteerd op de complete video van Prince’ “Mountains” tijdens de aftiteling. Het is opwindender dan alles wat ervoor kwam.
(San Jose Mercury News, 03-07-1986)

“We hebben lol gehad, nietwaar?” vraagt Prince aan het eind, vlak voordat hij naar de hemel gaat. Het is leuk te weten dat dat in ieder geval voor één iemand gold.
(Chicago Tribune, 04-07-1986)

De meeste scenes zijn zo onhandig, zo ongelooflijk onbekwaam dat het geheel lijkt op een studenten film, die op onbegrijpelijke wijze een multi miljoenen budget heeft gekregen.
(Los Angeles Times, 04-07-1986)

Prince zal wel nooit acceptabel acteur worden.
(het Parool, 04-09-1986)

Deze ode aan het plezier om het plezier heeft te weinig inhoud om een blijvende herinnering achter te laten.
(Trouw, 04-09-1986)

Tussen film en popmuziek is het nooit een goed huwelijk geweest, maar dit is een doodgeboren kindje.
(de Volkskrant, 04-09-1986)

Nee, Under The Cherry Moon heeft mij niet kunnen overtuigen van de status van Prince als onverbiddelijks superster.
(NRC Handelsblad, 05-09-1986)

Under The Cherry Moon een vervelende draak.
(het Vrije Volk, 05-09-1986)

Mislukte egotrip van Prince.
(Leeuwarder Courant, 10-10-1986)

Under The Cherry Moon is een saaie egotrip.
(Nieuwsblad van het Noorden, 10-10-1986)

Prince - Under The Cherry Moon - Flop Rolling Stone juli 1986 (Rolling Stone)

Prince – Under The Cherry Moon – Flop Rolling Stone juli 1986

Razzie Awards

De Golden Raspberry Awards (beter bekend als Razzies of Razzie Awards) is een prijsuitreiking voor de slechtste film, acteur, actrice, etc., als tegenwicht voor de Oscars. Op 29 maart 1987 werden de show georganiseerd en Prince/Under The Cherry Moon was de grote ‘winnaar’. Er werd gewonnen in de volgende categorieën:

Razzie (wikipedia.org)

Razzie

  • Slechtste film (samen met Howard, the Duck)
  • Slechtste acteur (Prince)
  • Slechtste supporting acteur (Jerome Benton)
  • Slechtste regisseur (Prince)
  • Slechtste muziek nummer (Prince And The Revolution – ♥ Or $)

Daarnaast werd de film voorgedragen in de onderstaande categorieën, maar won niet:

  • Slechtste supporting actrice (Kristin Scott-Thomas)
  • Slechtste script (Becky Johnston)
  • Slechtste nieuwe ster (Kristin Scott-Thomas)

Recensie

En, is het echt zo erg? Nou, nee, eigenlijk niet. Ik persoonlijk vind het een grappige film, waarin Prince weliswaar wat wereldvreemd overkomt, maar ook menselijk. Een aantal scenes in de film zijn erg grappig, waaronder de, onder Prince fans, beroemde “Wrecka stow” scene.

Ja, het verhaal is flinterdun. Ja, er zit veel melodrama in, maar de sfeer van de film bevalt me. De keuze voor zwart-wit werkt en maakt de film tijdlozer dan Purple Rain. Als de kijker echt een slechte Prince film wil zien, kies dan voor Graffiti Bridge. Under The Cherry Moon is een leuke, pretentieloze film, die een glimlach op het gezicht tovert én fenomenale muziek bevat!

Prince - Under The Cherry Moon - Wrecka Stow scene (pinterest.com)

Prince – Under The Cherry Moon – Wrecka Stow scene

Wrecka stow

En, wat is nou die “Wrecka stow” scene? Zie de scene, samen met de trailer voor Under The Cherry Moon in het (sub)artikel Prince – Under The Cherry Moon trailer & Wrecka Stow scene.

Recensies

Lees de filmrecensies in Prince – Parade – De recensies.

2 reacties

    • Chantal op 03-04-2021 om 02:32
    • Reageer

    Volgens mij zijn ze in de film hele goede vrienden maar geen echte broers toch?

    1. Ze waren oorspronkelijk volle broers, maar zijn in de film halfbroers. Ik dacht verschillende vaders.

Complimenten/opmerkingen? Graag!