Soulwax – From Deewee

Soulwax - Transient Program For Drums And Machinery (soulwax.com)

Soulwax – Transient Program For Drums And Machinery

Albumgegevens

Artiest Soulwax
Album From Deewee
Jaar van uitgave 2017

Beoordeling

Recensie

Op 4 april van dit jaar ging ik naar Soulwax in Paradiso. De naam van de tour was Transient Program For Drums And Machinery. Het nieuwe album From Deewee had ik nog niet gehoord, maar de podiumopstelling deed veel vermoeden en vooral beloven. Drie drumstellen en er tussenin veel synthesizers en electronica. Dit moest wel een combinatie worden van rock en dance. Een combinatie die mij erg aanspreekt, zoals in David Bowie’s Low, U2’s Pop of het hele oeuvre van LCD Soundsystem.

2 Many DJs - As Heard On Radio Soulwax Pt. 2 (wikipedia.org)

2 Many DJs – As Heard On Radio Soulwax Pt. 2

De broers Dewaele (Stephen en David), de breinen achter Soulwax, vallen sowieso goed in de smaak bij mij. Eerdere Soulwax albums zijn ook goed en, misschien nog wel meer, hun werk as 2 Many DJ’s vind ik erg goed.

2 Many DJ’s

2 Many DJ’s is ontstaan uit verveling. Tijdens eerdere Soulwax tours verveelden de broers zich vaak na het optreden en ze besloten er DJ sets bij te doen. Deze bevielen zo goed, en waren ook dermate creatief, dat het een side-act werd, die zelfs naast Soulwax kwam te staan. Onder beide namen worden optredens en tours gedaan, of gecombineerd onder de naam Radio Soulwax. Hun remix album As Heard On Radio Soulwax Pt. 2 uit 2002 was het eerste mash-up album dat werd uitgebracht.

Mash-up

Dewaele muziek collectie (demorgen.be)

Dewaele muziek collectie

Mash-up staat voor het mixen van muziek met andere muziek stukken. Een truc die veelvuldig werd toegepast was om instrumentale muziek van nummer X te combineren met (a-capella) vocalen van nummer Y. Dit leidde soms tot verbluffende resultaten. De muziek van The Stooges’ No Fun gecombineerd met Salt ‘N Pepa’s Push It, Destiny’s Child’s Independent Women Part 1 met 10CC’s Dreadlock Holiday of Dolly Parton’s 9 To 5 met Royskopp’s Eple leveren compleet nieuwe nummers op. Een indrukwekkende prestatie. Een dergelijke onderneming is uiteraard alleen goed te doen als je muziekliefhebber en kenner bent. Dat zijn de broers pur sang. De collectie platen en muziek die ze hebben is met recht indrukwekkend te noemen.

Prince en LCD Soundsystem

Despacio Sound System (geeky-gadgets.com)

Despacio Sound System

Zowel Stephen als David hebben uiteraard ook zo hun voorkeuren, maar waar ze samen komen is hun bewondering voor Prince, die onmetelijk is. Tevens werken ze af en toe samen met LCD Soundsystem. Ze hebben een paar remixen gedaan van LCD Soundsystem nummers (waaronder Daft Punk Is Playing At My House), maar ook op een andere wijze werken ze samen met LCD Soundsystem’s voorman James Murphy.

Despacio Sound System

Murphy liep al een tijd rond met het idee om een muziekinstallatie te maken, die er voor zou zorgen dat niet de DJ, maar de muziek de ster van de avond zou worden in de clubs en feesten. Dus ontwikkelde hij, samen met de Dewaele broers, het Despacio Sound System: een 50.000 Watt (!) geluidssysteem. In 2013 kon het resultaat worden getoond: een club geluidssysteem dat net zo goed klonk als een audiofiel systeem voor thuisgebruik.

Het album

Soulwax - From Deewee (soulwax.com)

Soulwax – From Deewee

Op 24 maart 2017 werd het achtste Soulwax album uitgebracht. In het boekje dat bij de fysieke cd wordt geleverd, staat dat niet zeker is op welke dag (6 of 7 februari) de opnamen van de cd plaatsvonden, omdat het artwork al moest worden aangeleverd voordat de opnamen hadden plaatsgevonden. Inmiddels is duidelijk geworden dat de opnamen voor dit album allen plaatsvonden op 7 februari 2017. Sterker nog, de opnamen zijn in één take vastgelegd. Het 48 minuten durende album is live in de studio ingespeeld. De band bestaat uit vast bandlid Stefaan van Leuven, 3 drummers (!) en een toetseniste. Er was al eerder getourd met deze band en podium-setup. Het idee werd geboren om dat 1 op 1 op te nemen in Soulwax’ eigen studio DEEWEE in Ghent, België. Alles van het album komt uit de studio DEEWEE, zelfs het artwork. Vandaar de titel.

Het album is een indrukwekkend geheel geworden. Een perfecte symbiose tussen rock en dance, met de nadruk op dance overigens. Maar de drie drummers maken het album, en de nummers, bij vlagen imponerend. De beats vullen het geluidsbeeld goed op en klinkt indrukwekkend, zeker als je beseft dat dit alles in één keer is opgenomen. Op het moment van schrijven van dit verhaal heb ik het album nog maar 8 uur in mijn bezit, maar ik luister niets anders. Ik start het nu voor de vijfde keer op. Het is een fantastisch album, dat nogal wat hoogtepunten kent. Masterplanned is het eerste nummer waarin de drie drummers een beat neerzetten die goed beukt. Missing Wires start met een hardcore ritme, waarna het nummer in rustiger vaarwater komt. Opvallend is dat de drummers perfect synchroon spelen. Dat geldt helemaal voor Is It Always Binary (extreem funky beat) en Do You Want To Get Into Trouble? (dat sterk doet denken aan LCD Soundystem, net als afsluiter Goodnight Transmission). Ook Transient Program For Drums And Machinery is een hoogtepunt.

From Deewee is een uitermate sterk en origineel album geworden met een uniek geluid en sound. De gebroeders Dewaele kunnen én doen het nog steeds!

Nummers

Soulwax - From Deewee keyboards (soulwax.com)

Soulwax – From Deewee keyboards

Alle nummers geschreven door David Dewaele en Stephen Dewaele. Masterplanned bevat een sample van Creator Has A Master Plan van Pharaoh Sanders.

 • Preset Tense
 • Masterplanned
 • Missing Wires
 • Conditions Of A Shared Belief
 • Is It Always Binary
 • Do You Want To Get Into Trouble?
 • My Tired Eyes
 • Transient Program For Drums And Machinery
 • Trespassers
 • The Singer Has Become A Deejay
 • Here Come The Men In Suits
 • Goodnight Transmission

Muzikanten

Staccato drums leaflet (staccatodrums.com)

 • Stephen Dewaele – Keyboards en zang;
 • David Dewaele – Keyboards en gitaar;
 • Stefan van Leuten – Keyboards, bas en gitaar;
 • Igor Cavalera – Staccato drums;
 • Blake Davies – Drums;
 • Victoria Smith – Staccato drums;
 • Laima Leyton – Keyboards.

Luisteren?

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!