The Sound en het superieure From The Lions Mouth

The Sound 1981 (arcane-delights.com)

The Sound 1981 (vlnr. Adrian Borland, Max Mayers, Michael Dudley, Graham Green)

Inleiding

In 1981 bracht The Sound hun tweede album uit. From The Lions Mouth was een meesterwerk, dat de band ongetwijfeld groot zou maken. Het liep allemaal anders. Een verhaal over grote verwachtingen, dromen, teleurstellingen en wonderschone muziek.

The Sound

In 1979 kwam het Londense punkbandje The Outsiders tot een einde. Zanger/gitarist Adrian Borland en bassist Graham Dudley gingen met drummer Mike Dudley en houtblazer Bi Marshall (echte naam Benita Biltoo) verder onder de naam The Sound. De muziekstijl wijzigde naar post-punk en new wave. Nog datzelfde jaar debuteerde de band met de EP Physical World, wat leidde tot positieve reacties in de pers en aandacht in het invloedrijke radioprogramma van BBC’s John Peel.

The Sound - Physical World, Jeopardy, Live Instinct (musicmeter.nl/spotify.com/discogs.com)

The Sound – Physical World (EP), Jeopardy, Live Instinct (EP)

De interesse van platenmaatschappijen was gewekt. De band tekende op het Korova label, waar ook Echo & The Bunnymen deel van uitmaakten. In november 1980 werd het debuutalbum van The Sound uitgebracht: Jeopardy. De pers buitelde over elkaar heen om de band te prijzen. Ook al bevatte het album met Heartland en Missiles twee Sound klassiekers, commercieel deed het album weinig.

Na de uitgave van Jeopardy verliet Bi Marshall de band en werd vervangen door Colvin ‘Max’ Mayers. Omdat de band het opvallend goed deed in Nederland, werd specifiek in die markt de live EP Live Instinct uitgebracht.

Voor hun volgende album zou The Sound gaan samenwerken met producer Hugh Jones, die een goede naam aan het opbouwen was als engineer voor onder andere Simple Minds, The Teardrop Explodes en Echo & The Bunnymen.

The Sound - From The Lions Mouth (spotify.com)

The Sound – From The Lions Mouth

From The Lions Mouth

Na productiewerkzaamheden in de Rockfield Studios in Wales werd op 1 november 1981 het tweede album van The Sound uitgebracht op Korova. De punky ‘in your face’ energie van Jeopardy was vervangen door een volwassener geluid en een perfecte productie, waarbij de energie nog steeds voelbaar was. Het album klinkt vandaag de dag nog net zo fris als destijds in 1981.

Net als Jeopardy werd From The Lions Mouth door de pers de hemel ingeschreven, maar commercieel bleef het album achter bij de verwachtingen. Er werden destijds ongeveer 100.000 exemplaren van verkocht. De band deed met name in thuisland Engeland bijna niets (alweer). De populariteit in Nederland was groeiende en ook in Duitsland begon de band het goed te doen.

De hoesafbeelding was afkomstig van het schilderij Daniel in the Lion’s Den van Briton Rivière uit 1872.

Recensie

Het album opent met het fantastische Winning, een hoogtepunt in de vroege jaren (19)80 muziek. Een fantastisch voortstuwend nummer met een net zo fantastische tekst:

What holds your hope together
Make sure it’s strong enough
When you reach the end of your tether
It’s because it wasn’t strong enough
I was going to drown
Then I started swimming
I was going down
Then I started winning

Het prachtige Sense Of Purpose (“A call to the heart / A call to have a heart”) wordt gevolg door een liefdesverklaring waarin weinig hoop schuilt, Contact The Fact (“Everything I touch / Turns to dust / And everyone I turn to / Turns on me”). Skeletons en Judgment maken de eerste plaatkant perfect af.

The Sound - From The Lions Mouth - Promo (instagram.com)

The Sound – From The Lions Mouth – Promo

De B kant opent met Fatal Flaw. De tekst hakt er direct weer in: “We all have weakness / Moments that we can’t contain / Right now I’m all weakness / I’ll make another retreat again”. Het volgende Possession komt zo mogelijk nog harder binnen: “There’s a devil in me / Trying to show his face / There’s a god in me / Wants to put me in my place”. Het heerlijk rockende (let op de bas!) The Fire laat horen dat de band perfect op elkaar was ingespeeld. De twee afsluiters Silent Air en New Dark Age completeren het album.

De Engelse media staat bekend om hun hype mentaliteit, maar de opmerking uit Melody Maker in 1981 komt aardig in de buurt van de waarheid: “Lions Mouth could be the end of the line for me and ‘rock’ records – it’s that good”. De muziek past precies in het tijdsbeeld en kan zich moeiteloos meten met tijdgenoten als Joy Division, The Cure, Echo & The Bunnymen. Maar The Sound heeft wel een eigen beeld en kleur. Voorman, belangrijkste componist en zanger Adrian Borland is gedreven, overtuigend en intens en zorgt voor een uniek geluid.

Ook al is de liefde voor Jeopardy onder The Sound fans erg groot, voor mij is From The Lions Mouth beter en completer. Niet alleen zijn de nummers beter, maar ook de sfeer en productie van het album spreken mij meer aan. Is Jeopardy een voornamelijk externe gericht politiek statement, op From The Lions Mouth lijkt met name Adrian Borland steeds meer naar binnen te kijken, wat de emotie en indringendheid van de muziek en teksten ten goede komt.

De teksten zijn zwaar, conform de tijdsgeest, waarin (jeugd)werkloosheid, economische malaise en de dreiging van een kernoorlog de sfeer onder jongeren bepaalde. Maar toch, een nummer als Winning klinkt toch majestueus en zelfs optimistisch. Die dualiteit maakt From The Lions Mouth tot een waar meesterwerk. Het is dan ook niet te bevatten dat zo weinig mensen dit album kennen. Zoek het op en geniet van het fantastische, warme en energieke From The Lions Mouth.

N.B.:
Medio 1985 werd bij Adrian Borland officieel de diagnose schizo affectieve stoornis vastgesteld. Het verklaarde de donkere teksten en de bezetenheid die hij in zijn optredens legde. Ook al is het verleidelijk om nu op zoek te gaan naar tekens op From The Lions Mouth die de stoornis lijken te bevestigen, ik ga dit hier niet doen. Dat is aan de luisteraar.

The Sound - Sense Of Purpose (single) (discogs.com)

The Sound – Sense Of Purpose (single)

Single

Er werd slechts een single van het album uitgebracht op 20 september 1981, Sense Of Purpose. Onbegrijpelijk dat Winning niet als single is verschenen.

Nummers

Alle teksten door Adrian Borland, muziek door The Sound, tenzij anders aangegeven.

 • Winning
 • Sense Of Purpose
 • Contact The Fact #
 • Skeletons ^
 • Judgement #
 • Fatal Flaw
 • Possession *, $
 • The Fire ^
 • Silent Air *
 • New Dark Age *

# Muziek door Adrian Borland, Max Mayers, Graham Green
^ Muziek door Adrian Borland, Benita Biltoo, Graham Green, Michael Dudley
* Muziek door Adrian Borland
$ Tekst door Adrian Borland, Adrian Janes

In 2002 werd het album in geremasterde vorm uitgegeven door Renascent, een label speciaal opgericht om alle The Sound albums opnieuw uit te brengen. De prachtige single Hothouse werd aan het nummer New Dark Age toegevoegd, wat tegen de wens van Adrian Borland inging. Hij wilde dat heruitgaven van dit album ongewijzigd bleven, omdat het album perfect was zoals het oorspronkelijk was.

The Sound - From The Lions Mouth - Bandfoto (spotify.com)

The Sound – From The Lions Mouth – Bandfoto

Muzikanten

 • Adrian Borland – zang, gitaar
 • Michael Dudley – drums, percussie
 • Graham Green – bas
 • Max Mayers – keyboards
The Sound - Hothouse, All Fall Down, Shock Of Daylight (discogs.com/musicmeter.nl/spotify.com)

The Sound – Hothouse (single), All Fall Down, Shock Of Daylight (EP)

Na From The Lions Mouth

In 1982 bracht de groep de fantastische single Hothouse uit, maar de teleurstelling over de tegenvallende verkopen van From The Lions Mouth resulteerde erin dat de band verhuisde van Korova naar hoofdlabel WEA. De band werd aangemoedigd een meer commercieel derde album af te leveren. De band kwam met ‘fuck you’ statement All Fall Down terug. Het resultaat werd door critici afgekraakt en WEA weigerde het album te promoten. Vervolgens werd het contract met de band ontbonden. Was All Fall Down dan zo slecht? Verre van zelfs, wederom had de band een prima album afgeleverd, dat alweer werd genegeerd door het publiek.

In 1984 tekende de band bij het Statik label en bracht de EP Shock Of Daylight uit, dat een jaar later werd gevolgd door Heads And Hearts. Helaas begon de ziekte van Borland zich steeds nadrukkelijker te openbaren. De frustratie van het maar niet van de grond krijgen van de carrière van The Sound zal ongetwijfeld hebben meegespeeld.

The Sound - Heads And Hearts, In The Hothouse, Thunder Up (spotify.com/musicmeter.nl)

The Sound – Heads And Hearts, In The Hothouse, Thunder Up

Het zat de band ook niet mee. Vlak na de uitgave van het livealbum In The Hothouse in 1985 ging Statik failliet. In 1987 verscheen het album Thunder Up. Tijdens de opvolgende tournee ging het fout met Borland. Meerdere shows werden afgelast en toen hij tijdens een show in Nederland halverwege het podium verliet was het klaar. In 1988 werd The Sound opgeheven.

Alleen Borland ging verder in de muziek. Zijn solocarrière duurde bijna 10 jaar, waarvan een grote periode vanuit Nederland werd gewerkt. Op 26 april 1999 maakte Borland een einde aan zijn leven. Hij werd slechts 41 jaar oud.

Nog datzelfde jaar verscheen het album Propaganda dat opnamen van The Sound bevatten uit 1979. In 2004 werd The BBC Recordings uitgebracht, dat uit twee radio sessies en twee concerten bestond.

The Sound - Propaganda, The BBC Recordings, The Dutch Radio Recordings (discogs.com/amazon.com)

The Sound – Propaganda, The BBC Recordings, The Dutch Radio Recordings

De bijzondere band van de groep met Nederland werd in 2006 onderstreept door de uitgaven van The Dutch Radio Recordings, een verzameling van 5 cd’s met opnamen uit Paradiso, Amsterdam (08-03-1981), No Nukes Festival, Utrecht (09-04-1982), Stokvishal, Arnhem (24-01-1983), Parkpop Festival, Den Haag (01-07-1984) en Vrije Vloer, Utrecht (09-04-1985).

Ter afsluiting

Waar lag het gebrek aan succes van The Sound nou aan? Waren de latere albums nou echt zo veel minder? Was Adrian Borland minder charismatisch dan zangers van U2, The Cure en Echo & The Bunnymen? Of waren het toch de psychische problemen van Borland? Het antwoord zal uitblijven, dus het mysterie blijft.

Wat vind jij van From The Lions Mouth en The Sound? Laat het weten, het wordt zeer gewaardeerd!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: The Sound en het superieure From The Lions Mouth. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

8 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Kees de Jong op 02-11-2021 om 06:16
  • Reageer

  Bedankt voor het verhaal. De eerste drie albums zijn prima. Jeopardy blijft mijn favoriet. Hun optredens waren altijd gedreven. Eigenlijk waren ze beter dan U2 en Echo. Maar helaas niet zo gezien.

  1. Eens dat ze beter waren dan U2 en Echo. Ze verdienden meer, maar helaas.

  • Johan Korpershoek op 02-11-2021 om 17:43
  • Reageer

  Erg leuk om het hele verhaal weer eens door te lezen. Direct het album opgezet en hoewel wat primitief goed om weer eens te beluisteren.
  Ooit een boek over zijn leven gekocht geschreven door Willemien Spook.
  Ik vond zelf de periode Adrian Borland and the Citizens erg goed.
  Waarom hij geen echt hele grote carrière heeft gehad zullen we inderdaad nooit weten.
  10 jaar later lukte het Into Paradise ook niet.
  Die vond ik in hetzelfde genre minstens even goed…..

  1. Ik ga me eens verdiepen in Into Paradise. Ik zie dat Borland hun album Churchtown heeft geproduceerd. Ben benieuwd!

  • Wim Kevenaar op 19-12-2021 om 20:23
  • Reageer

  Waar kan ik nog de CD’s kopen van deze geniale band. De LP’s zijn inmiddels niet meer draaibaar.

  1. Goeie vraag. Ik zou het niet weten. Ik heb gekeken op een aantal sites, maar leverbaarheid is slecht…

  • Claudia Dassen op 14-02-2023 om 17:34
  • Reageer

  Ik vind From the lions mouth een meesterwerk , evenals Heads and Heats ! Ik draai het naar zoveel jaren weer regelmatig. Zo jammer dat ze nooit groot geworden zijn . Adrian Borland staat nu op mijn profiel foto 😘

  1. Dankjewel voor je reactie. En, helemaal eens over From The Lions Mouth!

Complimenten/opmerkingen? Graag!