The Mighty Diamonds – Right Time

The Mighty Diamonds - Live 1977 (jamaica-gleaner.com)

The Mighty Diamonds – Live 1977

Inleiding

In 1976 werd een groot aantal klassieke reggae albums uitgebracht. Hieronder ook het prachtige Right Time van The Mighty Diamonds.

The Mighty Diamonds

De groep werd in 1969 opgericht in de Trenchtown buurt van Jamaica’s hoofdstad Kingston. De groep bestond uit zanger Donald “Tabby” Shaw en harmonie zangers Lloyd “Judge” Ferguson en Fitzroy “Bunny” Simpson. Ze modelleerden zich nadrukkelijk naar Motown artiesten als The Temptations en The Stylistics, maar ook naar Jamaicaanse sterren als John Holt en Ken Boothe.

Na een aantal vroege opnamen met onder andere de legendarische producer Lee “Scratch” Perry, kwam de groep in aanraking met de Chinees-Jamaicaanse producer Joseph Hoo Kim in aanraking, waarop ze al snel uitgroeiden tot één van de belangrijkste Jamaicaanse groepen. Veel van de opnamen vonden plaats in Kim’s eigen Channel One studio.

Zoals voor meerdere Jamaicaanse groepen gold, verscheen The Mighty Diamonds op de radar van een grote Westerse platenmaatschappij. Normaliter werd veel van de reggae uitgebracht door Island Records, maar The Mighty Diamonds werden gecontracteerd door Virgin.

The Mighty Diamonds - Right Time (music-bazaar.com)

The Mighty Diamonds – Right Time

Right Time

Medio 1976 werd het debuutalbum van The Mighty Diamonds onder de titel Right Time uitgebracht. Het groeide al snel uit tot klassieker in het roots-reggae genre.

Zoals met zoveel reggae uit die tijd werd veel ingegaan op ongelijkheid, misdaad, terugkeer naar het Afrikaanse moedercontinent, de liefde voor Jah en Marcus Garvey (pionier in de strijd voor burgerrechten voor de zwarte bevolking).

In het titelnummer wordt expliciet ingegaan op het geweld en de negatieve gevolgen, niet alleen voor degenen die het geweld ondergaan, maar ook voor degenen die het plegen.

Man a go find him back against the wall
Oh yeah, it a go bitter when the right time come
Lord, some a go charge fe treason
Some a go charge fe arson, some a go charge fe murder
When the lawman come, some a go run till him tumble down

© 1976 The Mighty Diamonds – Right Time

Aan de andere kant is het nummer een ode aan Marcus Garvey en de Rastafari beweging. The Mighty Diamonds combineren wel vaker boodschappen in één enkel nummer.

Time a go dread
every gully a go run red
I need a roof over my head
and bread on my table
It is love in my heart
It is love for everyone

© 1976 The Mighty Diamonds – I Need A Roof

Ook hier weer die dubbele boodschap: zorg voor de mensen, maak een einde aan honger en armoede. Maar ook liefde en eenheid, misschien wel de basis voor wat The Mighty Diamonds wil zijn.

De groep had het veel over “righteousness”, goed gedrag ingegeven door het geloof in Jah. Een groot aantal nummers gaat over het juiste doen, wegblijven van de gevaren en misdaad en leven als een goed mens.

Channel One Studio & Joseph Hoo Kim (tripadvisor.com/discogs.com)

Channel One Studio & Joseph Hoo Kim

Muziek

Los van de teksten is ook de muziek van groot belang voor het succes van dit album. De invloedrijke ritmesectie Sly & Robbie geven dit album een onweerstaanbare groove mee, die een combinatie tussen roots reggae en soul lijkt te zijn. Het titelnummer Right Time kende een innovatief drumpatroon, waarbij Sly Dunbar een dubbel rimshot speelde, wat al snel een de facto standaard werd in toekomstige reggae nummers.

Maar hetgeen waar The Mighty Diamonds echt bekend om werden is die prachtige samenzang. De harmonieën zijn prachtig, rijk en geven alle nummers een meerwaarde.

Conclusie

The Might Diamonds’ Right Time is een klassiek album dat in iedere platencollectie thuishoort, dat onderdeel is van het beste dat reggae ooit heeft voortgebracht.

Singles

Het is een beetje onduidelijk hoeveel singles er nu precies zijn uitgebracht van het album, omdat veel alleen op Jamaica werd uitgebracht, maar Right Time en Shame And Pride kenden ook een internationale release. I Need A Roof, Africa en Have Mercy zijn op Jamaica ook uitgebracht als singles.

Door de chaos op Jamaica destijds is niet zeker vast te stellen hoeveel singles er verkocht werden, maar de inschatting is dat de groep één van de populairste acts op het eiland was.

The Mighty Diamonds (marleyarkives.wordpress.com)

The Mighty Diamonds

Nummers

Alle nummers geschreven door Lloyd Ferguson, Donald Shaw, Fitzroy Simpson en Joseph Hoo Kim, tenzij anders aangegeven.

 • Right Time
 • Why Me Black Brother Why (onbekend)
 • Shame And Pride
 • Gnashing Of Teeth
 • Them Never Love Poor Marcus
 • I Need A Roof
 • Go Seek Your Rights
 • Have Mercy
 • Natural Natty
 • Africa (Lloyd Ferguson)

Muzikanten

The Mighty Diamonds

 • Lloyd “Judge” Ferguson – zang
 • Donald “Tabby” Shaw – zang
 • Fitzroy “Bunny” Simpson – zang

Met hulp van

 • Radcliffe “Rad” Bryan – gitaar
 • Tony Chin – gitaar
 • Ansel Collins – keyboards
 • Anthony “Benbow” Creary – drums
 • Sly Dunbar – drums
 • Vin Gordon – trombone
 • Ossie Hibbert – keyboards
 • Herman Marquis – alt saxofoon
 • Tommy McCook – tenor saxofoon
 • Ranchie – bas
 • Robbie Shakespeare – bas
 • Sticky – percussie
 • Leroy “Horsemouth” Wallace – drums
The Mighty Diamonds - Na Right Time (discogs.com)

The Mighty Diamonds – Stand Up To Your Judgment, Deeper Roots, Changes, Reggae Street, The Roots Is Here, Struggling

Na Right Time

Voor de opvolger van Right Time, leek het Virgin wel een goed idee om de groep te koppelen aan Allen Toussaint in New Orleans. Het was een slecht idee, Ice On Fire flopte. De band keerde snel terug naar Jamaica en Channel One en bracht het prachtige Stand Up To Your Judgment uit. Het volgende Deeper Roots, dat weer op Virgin werd uitgebracht, was ook weer een groot succes.

Vanaf de jaren (19)80 ging de groep samenwerken met producer Gussie Clarke, met wie de groep veel succesvolle albums opnam, waaronder Changes, Reggae Street, Live At Reggae Sunsplash, The Roots Is There en Struggling.

Het nummer Pass The Kouchie, een nummer over het roken van ganja, werd in 1982 uitgebracht als een single van het Britse Musical Youth. De titel en de referenties naar ganja werden vervangen door verwijzingen naar eten. Onder de titel Pass The Dutchie (een “dutchie” is een kookpot) werd het een grote internationale hit.

De groep bleef ook vanaf de tweede helft van de jaren (19)80 met grote regelmaat albums uitbrengen, waarvan de albums Get Ready (1988), Speak The Truth (1994) en Inna De Yard (2008) aantoonden dat de groep nog steeds in staat was prima reggae te maken. De groep treedt nog steeds op, is nog steeds samen in de originele bezetting (!) en is verantwoordelijk voor ruim 40 albums.

Ter afsluiting

Wat vind jij van The Mighty Diamonds en Right Time? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: The Mighty Diamonds – Right Time. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!