U.K. Subs – Crash Course

U.K. Subs 1980 (punkygibbon.co.uk)

U.K. Subs 1980

Inleiding

In 1980 werden U.K. Subs opeens ‘populair’. Hun live album Crash Course werd zelfs goud. Dat album was een weergave van hun Brand New Age tour, die werd gehouden vanwege hun tweede album dat ook in 1980 uitkwam. Omdat U.K. Subs over twee weken in Amsterdam spelen met hun Brand New Age 40 year anniversary tour, de perfecte aanleiding voor aandacht voor hun fantastische Crash Course.

U.K. Subs

De band formeerde in 1976 onder de naam The Subversives. Zanger en oprichter Charlie Harper (echte naam David Charles Perez) bracht Nicky Garratt, Paul Slack en uiteindelijk Pete Davies samen en de oerbezetting van U.K. Subs was gereed om zich in de punk te storten, maar met een rock and roll en pub-rock invulling.

In eerste instantie trad de band veel op in de White Lion pub en Action Space in Londen. Veel van de eerste shows deden ze samen met de anarcho punk band Crass. Eén avond staat nog goed op de netvliezen van beide bands, toen er maar 2 mensen kwamen opdagen voor hun show die avond:

Steve Ignorant (Crass):

U.K. Subs & Crass - Concert poster (facebook.com)

The audience consisted mostly of us when the Subs played and the Subs when we played. Sometimes it was disheartening, but usually it was fun. Charlie Harper’s indefatigable enthusiasm was always an inspiration when times got bleak, his absolute belief in punk as a peoples’ music had more to do with revolution than McClaren and his cronies could ever have dreamt of.

Nicky Garrett (U.K. Subs):

We advertised it in the music press, yet for some reason still unknown to me, only two people showed up. We watched Crass and Crass watched us. Both bands turned in great sets and it was, for me, one of the best shows from that period. That is until we split the £ 1 taken at the door.

In mei 1979 tekende de band een contract met GEM Records, nadat de band zich had hernoemd naar U.K. Subs. De band bracht in korte tijd drie klassieke punk albums uit: Another Kind Of Blues (1979), Brand New Age en Crash Course (beiden in 1980).

Crash Course

U.K. Subs - Crash Course (punkygibbon.co.uk)

U.K. Subs – Crash Course

Na de uitgave van Brand New Age op 11 april 1980 ging U.K. Subs op tournee met het album. Op 30 mei zou worden gespeeld in de Electric Ballroom in Londen, maar vanwege de goedlopende kaartverkoop werd het concert verplaatst naar het (grotere) Rainbow Theatre.

Het concert werd opgenomen en zou op 12 september 1980 worden uitgebracht onder de naam Crash Course. Het verhaal gaat dat zanger Charlie Harper zo dronken was dat veel van de zang opnieuw moest worden opgenomen. Tussen de nummers schold en vloekte hij zoveel dat platenmaatschappij GEM Records zich genoodzaakt voelde de plaat te voorzien van de sticker “This Album is Offensive”.

Tegen de tijd dat het album werd uitgebracht was de oer-bezetting van U.K. Subs al uit elkaar. Op 4 juni 1980, slechts 5 dagen na het Crash Course concert was opgenomen, stapten zowel Slack als Davies op, direct na opnamen voor een TV optreden in Nederland.

Het album was onwaarschijnlijk succesvol voor de band, het kwam binnen op nummer 8 in de album hitlijst en leverde zelfs een Gouden Plaat op.

De eerste 30.000 exemplaren van het album bevatten de EP For Export Only, dat opnamen bevatte van een concert op 15 juli 1979.

Recensie

Destijds vond ik het een geweldig album. Ook al is er wel wat aan te merken op het geluid, het geeft een opwindende inkijk in de live prestaties van de band en die zijn echt goed. De puntige nummers worden in een sneltreinvaart gebracht met weinig opsmuk en pauzes. De gemiddelde duur van de nummers ligt rond de 2 minuten. Waarom zou dat ook meer moeten zijn?

Dit album is verplichte kost voor iedereen die Britse punk een warm hart toedraagt en voor allen die houden van recht toe recht aan rock and roll. Aanrader!

U.K. Subs - Tour & Poster (uksubstimeandmatter.net)

U.K. Subs – Tour & Poster

Nummers

Kant   Nummer   Tijdsduur
A   C.I.D.   2.11
    I Couldn’t Be You   1.57
    I Live In A Car   1.21
    Tomorrows Girls   2.23
    Left For Dead   1.22
    Kicks   1.50
    Rat Race   1.43
    New York State Police   2.38
    Warhead   3.20
    Public Servant   1.49
B   Telephone Numbers   1.05
    Organised Crime   1.56
    Rockers   2.43
    Brand New Age   1.27
    Dirty Girls   1.36
    The Same Thing   1.10
    Crash Course   1.29
    Teenage   2.45
    Killer   1.19
    Emotional Blackmail   3.07
U.K. Subs - Crash Course - Back cover & For Export Only (punkygibbon.co.uk)

U.K. Subs – Crash Course – Hoes achterkant & For Export Only (EP)

N.B.: De foto op de hoes achterkant van Crash Course is genomen op 26 april 1980, vlak voor de toegift tijdens het concert die dag.

Nummers EP

Kant   Nummer   Tijdsduur
A   I.O.D.   1.37
    Lady Esquire   1.51
B   Blues   1.47
    Young Criminals   2.11

Line up

 • Charlie Harper – zang
 • Nicky Garratt – gitaar
 • Paul Slack – bas
 • Pete Davies – drums

Na Crash Course

U.K. Subs - Crash Course - Gold record (uksubstimeandmatter.net)

U.K. Subs – Crash Course – Gouden plaat

Na het vertrek van Slack en Davies, veranderde het geluid van de band. Het ging meer in de richting van metal. Het eerste volgende album Diminished Responsibility kondigde dit al aan. Het zou het laatste album blijken dat nog succesvol zou zijn.

Maar, de band had nog steeds het imago van punk en verzet om zich heen. In juli 1982 speelde U.K. Subs als eerste Westerse band ooit in Polen, waar de vakbeweging Solidarność drie maanden later zou worden verboden. De band was daar op uitnodiging van het regime Jaruzelski zelf, die daarmee wilden aantonen dat de communisten zo slecht nog niet waren. Op het concert kwamen meer dan 20.000 mensen af!

Ondanks teruglopende verkoopcijfers, ging de band gewoon door, ook al liep het aantal ex-bandleden op tot ruim over de 30. Sterker nog, de band nam zich voor om al hun albums te laten beginnen met een opvolgende letter in het alfabet en dit vol te maken tot en met de letter Z. In 2016 was het eindelijk zover: de taak was volbracht.

Alle A-Z albums:

 • Another Kind Of Blues (1979)
 • Brand New Age (1980)
 • Crash Course (live, 1980)
 • Diminished Responsibility (1981)
 • Endangered Species (1982)
 • Flood Of Lies (1983)
 • Gross-Out USA (live, 1984)
 • Huntington Beach (1985)
 • In Action (Tenth Anniversary) (live, 1986)
 • Japan Today (1987)
 • Killing Time (1988)
 • Live In Paris Greatest Hits (live, 1989)
 • Mad Cow Fever (1991)
 • Normal Service Resumed (1993)
 • Occupied (1996)
 • Peel Sessions 1978-1979 (1997)
 • Quintessentials (1997)
 • Riot (1997)
 • Sub Mission – The Best Of U.K. Subs 1982-1998 (compilatie, 1999)
 • Time Warp – Greatest Hits (oude nummers opnieuw opgenomen, 2001)
 • Universal (2002)
 • Violent State Live (2005)
 • Work In Progress (2010)
 • XXIV (2013)
 • Yellow Leader (2015)
 • Ziezo (2016)
U.K. Subs - Crash Course - Ad (discogs.com)

U.K. Subs – Crash Course – Reclame

De band bestaat nog steeds. Op dit moment is de band op tournee met de Brand New Age 40 year anniversary tour. Enige constante Charlie Harper (75 jaar inmiddels) is nog steeds van de partij.

Ter afsluiting

Wat vind jij van U.K. Subs en Crash Course? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: U.K. Subs – Crash Course. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

4 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. UK Subs was eind jaren zeventig en begin jaren tachtig een uitstekende (live)band. Ik heb ze toen verschillende keren gezien en ben zelfs nog een keer vanuit Friesland naar Doornroosje in Nijmegen gereden om ze te zien. Gitarist Garrat haalde altijd acrobatische toeren uit. Hij klom overal op terwijl hij ondertussen gitaar bleef spelen. Ze waren altijd energiek en goed. De platen vond ik snel minder worden. De eerste twee zijn klassiekers. Vooral de CD-heruitgaven op Captain Oi! met extra nummers zijn de aanschaf waard.
  In de beginjaren kocht ik ook hun singles (alllemaal klassiekers) die net als de LP’s op gekleurd vinyl werden uitgebracht.
  Over Crash Course ben ik minder enthousiast. De geluidskwaliteit doet de muziek geen recht. Ik heb de plaat later ook nog op CD gekocht, maar kom er niet door. Another kind of blues en Brand new age draai ik nog steeds met veel plezier.

  Ongeveer 10 jaar geleden zag ik ze op een zondagmiddag nog spelen in de Kade in Zaandam. Ook Nicky Garrat deed toen mee. Het was toen een uitstekend optreden.

  1. Ik wist dat Crash Course niet aan jou besteed was en de voorkeur lag bij de twee voorgaande studio albums. Mijn kennismaking met U.K. Subs verliep via Crash Course, wat ook een goedkope oplossing bleek om de voorgaande albums toch te hebben. Qua geluid ben ik het helemaal met je eens, dat had beter gemoeten.
   Goed om te weten dat het 10 jaar geleden nog steeds goed was. Ik heb lovende recensies gelezen over de huidige tour, dus ik ben benieuwd hoe het gaat worden in de Melkweg!

 2. In 1980 the UK Subs played in a big hall in Venlo, the Netherlands. We, Cheap ‘n’ Nasty, asked the Bureau Pinkpop organisers whether we could open for them. No, we won’t pay a support band, they said. Then Charlie Harper offered to pay the petrol for the small car of our bassist/female lead vocals Terry. That way, we could travel all the way from the western Netherlands to Venlo. Only 2 people in the audience knew we would play: a Venlo girl subscriber to my Pin fanzine and a boy who travelled from Helmond. Still, we had to play an encore. Charlie: ‘Come back to play with us any time’! We did next year in Eindhoven. Then, Alvin Gibbs was the first to buy our Covergirl EP. Hear it at https://www.last.fm/music/Cheap+’N’+Nasty Photos of the Venlo gig at https://www.bacteria.nl/cheapnnasty-pictures/ sfcroll down.

  1. Hi, great story, thanks for replying!

Complimenten/opmerkingen? Graag!