Verjaardag 1977 & Fleetwood Mac’s Go Your Own Way

Fleetwood Mac - Rumours (nme.com)

Fleetwood Mac – Rumours

Inleiding

2017 is het jaar dat Rumours, misschien wel de ultieme popplaat, 40 jaar oud wordt. Wat valt er nog te zeggen over dat album? Alles is al gezegd: de scheidingen, de emotionele achtbaan, de nummers die voor elkaar zijn geschreven, de heren die in een gezamenlijke ruimte sliepen en leefden, de dames die een appartement aan het strand hadden, de bergen cocaïne, de dunner en dunner wordende tape, maar ook de prachtige muziek. Dit wordt dan ook geen verhaal over Rumours.

Fleetwood Mac - Go Your Own Way (45cat.com)

Fleetwood Mac – Go Your Own Way

11 jaar

Op 14 maart 1977, vandaag 40 jaar geleden, werd ik 11 jaar oud. Later in het jaar zou ik het album, van mijn eigen geld, kopen bij Diskoland in (het destijds nog nieuwe) overdekte winkelcentrum Middenwaard. Op mijn verjaardag kreeg ik de single Go Your Own Way. Wat was dat goed! En ook, wat was Stevie Nicks mooi! Ik vermoed dat Stevie Nicks de eerste vrouw was die ik echt mooi/sexy vond. Naderhand begreep ik dat bijna iedereen in de (Westerse) wereld dat vond.

Fleetwood Mac - Go Your Own Way videoclip (youtube.com)

Fleetwood Mac – Go Your Own Way videoclip

Videoclip

Ik kan de clip van het nummer nog steeds heel goed voor de geest halen. Onwetend dat het nummer geschreven was door Lindsey Buckingham en gericht was aan Stevie Nicks, genoot ik van het drumwerk, de samenzang, het gitaarwerk van de fabelachtig goede Lindsey Buckingham en natuurlijk Stevie Nicks: alles was fantastisch!

Stevie Nicks 1977 (goldduststevie.tumblr.com)

Stevie Nicks 1977

Go Your Own Way

Nog steeds als ik het nummer hoor, gaan de rillingen over mijn rug. Met name de tweede gitaarsolo van Buckingham in het nummer is fabelachtig goed. Ik denk dat ik het duizenden keren moet hebben gehoord inmiddels, maar het is en blijft prachtig! Ook de verpakking was prachtig: de hoes zelf, maar ook de single, met dat mooie Warner Bros. logo uit die jaren op het etiket.

Fleetwood Mac - Go Your Own Way (label) (45cat.com)

Fleetwood Mac – Go Your Own Way (label)

Tekst

De tekst van het nummer gaat, uiteraard, over het einde van de relatie tussen Buckingham en Nicks. Stevie Nicks heeft gezegd dat de teksten van Buckingham vijandiger en agressiever waren dan haar teksten, waar ze wel een punt heeft. Met name de strofe Shacking up’s all you wanna do vond Nicks onnodig grievend en daar herkende ze zichzelf in het geheel niet in.

Fleetwood Mac 1977 (writeonmusic.com)

Fleetwood Mac 1977

B-kant

Op de B-kant van de single staat het prachtige Silver Springs. Ik kan me niet herinneren dat ik dat vroeger veel draaide, maar sinds de re-release van Rumours, waarbij het nummer was opgenomen, luister ik het regelmatig. Erg jammer dat dit niet op de originele Rumours paste, want het is een topnummer en had zeker niet misstaan tussen de andere nummers op het album.

Diskoland oude logo (leiden.courant.nu)

Diskoland oude logo

Rumours

Uiteraard kwam het album er ook. Na weken en weken niet leverbaar te zijn geweest (het album was niet aan te slepen), en elke week hoopvol naar Diskoland te zijn gegaan, kon ik het dan eindelijk kopen.

Maar… het betrof een mispersing. De plaat (vinyl) zat vol tikken en ruis. Ik weet nog goed dat ik echt kwaad (en gefrustreerd) was…

Fleetwood Mac - Rumours advertentie (superseventies.com)

Fleetwood Mac – Rumours advertentie

Ter afsluiting

Het is uiteindelijk toch goed gekomen. Rumours komt sindsdien elk jaar wel een paar keer voorbij: top plaat!

Wat vind jij van Rumours, en met name van Go Your Own Way? Laat het me weten!

 

2 reacties

  • Menzo Barendregt op 15-03-2017 om 11:18
  • Reageer

  Toen ik de LP voor het eerst hoorde, had ik natuurlijk geen idee van wat zich allemaal had afgespeeld “in the making”.
  Maar het was onmiskenbaar, dat hier iets bijzonders was gemaakt, wat mij diep raakte……an all time favourite!!!!!

  1. 🙂
   En zo is het!

Complimenten/opmerkingen? Graag!