AC/DC – Let There Be Rock

AC/DC logo (pinterest.com)

AC/DC logo

Inleiding

40 jaar geleden kwam het album Let There Be Rock van AC/DC uit. Ik kocht het destijds en was er helemaal weg van. Let There Be Rock is ook de titel van een nummer en de titel van een concert video.

Introductie tot AC/DC

AC/DC is een Australische hard rock/blues rock band, in 1973 opgericht door de broers Malcolm and Angus Young. AC/DC wordt ook wel gezien als een heavy metal band; de broers zelf noemen hun muziek gewoon “rock and roll”.

De familie Young verhuisde van Glasgow naar Sydney in 1963. De oudste van de kinderen, George, was de eerste die gitaar leerde spelen, en trad toe tot The Easybeats, de succesvolste Australische band in de jaren 1960. Alles wat George hier leerde paste hij, samen met Harry Vonda, later toe in de productiewerkzaamheden die hij deed voor (onder andere) AC/DC.

Angus

AC/DC Angus Young (pinterest.com)

AC/DC Angus Young

Malcolm en Angus leerden ook gitaar te spelen. Hierbij werd al snel duidelijk dat de jongste, Angus, een natuurlijke aanleg had voor het instrument. Ze besloten samen een band te beginnen. In den beginne was de focus gericht op glamrock, maar al snel werd gekozen voor een blues-rock geluid.

School-uniform

Angus Young had tijdens de glam-rock periode zijn karakteristieke outfit al ontwikkeld: zijn school-uniform. Het idee kwam van zijn zus Margaret. Hiervoor had Angus andere kostuums geprobeerd: Spider-Man, Zorro, een gorilla en een parodie op Superman (Super-Ang genaamd).

AC/DC - Let There Be Rock advertentie (flickdriver.com)

AC/DC – Let There Be Rock advertentie (mét oude logo)

Populair

Tussen 1974 en 1977, mede dankzij vele tv-optredens, werd AC/DC een van de populairste en succesvolste bands in Australië. In 1976, ondertekende de band een internationale deal met Atlantic Records, waardoor de rest van de wereld ook zou gaan horen van AC/DC.

Eerste albums

Het eerste internationaal verkrijgbare AC/DC album was High Voltage; het bestond uit een compilatie van nummers van de, alleen in Australië uitgegeven, albums High Voltage en T.N.T.. Het eerst volgende album, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, werd zowel in een Australische als een internationale versie uitgebracht. Het eerste album waarop AC/DC zijn eigen geluid (lots and lots of guitar) heeft gevonden volgt in 1977 met het fantastische Let There Be Rock (zie hieronder). Stevige blues rock met harde riffs op vol volume gespeeld. Ook de volgende albums Powerage, If You Want Blood You’ve Got It (live) en Highway To Hell borduren hier op voort. De laatste betekent de doorbraak van de band. Het titelnummer was op schoolfeesten vaste prik.

Dood Bon Scott

AC/DC zangers: Bon Scott / Brian Johnson (youtube.com)

AC/DC zangers: Bon Scott / Brian Johnson

Begin 1980 begon AC/DC aan de opvolger. Echter, op 19 februari 1980, raakte Bon Scott schijnbaar bewusteloos door overmatig drankgebruik. De volgende ochtend bleek hij overleden te zijn. De carrière van AC/DC leek in de knop gebroken. AC/DC overwoog te stoppen, maar, mede op aandringen van de ouders van Scott, besloten ze door te gaan.

Back In Black

Tijdens zijn leven heeft Scott weleens gesproken over de zanger van Geordie, genaamd Brian Johnson. Hij was onder de indruk van zijn kwaliteiten. De band ging op zoek naar Johnson en liet hem auditie doen. Johnson zong Whole Lotta Rosie en Ike & Tina Turner’s Nutbush City Limits en werd daarop gevraagd Bon Scott te vervangen. Samen met Johnson ging de band verder met de, reeds met Scott gestarte, opnamen van het nieuwe album: Back In Black. Het zou het best verkochte AC/DC album worden en een klassieker in de geschiedenis van de hard-rock. Het album bleef maar liefst 131 weken in de Amerikaanse Billboard 200 album hitlijst staan.

Na Back In Black

AC/DC - Live (amazon.com)

AC/DC – Live

AC/DC - Stiff Upper Lip (discogs.com)

AC/DC – Stiff Upper Lip

Na Back In Black volgden For Those About To Rock We Salute You, Flick Of The Switch, Fly On The Wall en Blow Up Your Video, die elk minder succesvol bleken dan de vorige. In 1990 echter was AC/DC helemaal terug met The Razors Edge, waarop het fantastische nummer Thunderstruck stond. De weergave van de daaropvolgende tour, op album Live, was zeer succesvol en geldt als een van de beste live-albums van de jaren 1990. Na Ballbreaker en een overzichtsbox Bonfire verscheen in 2000 het fantastische album Stiff Upper Lip. Hierna volgden nog Black Ice uit 2008 en Rock or Bust uit 2016.

Anno 2017

Inmiddels is van het originele AC/DC weinig meer over:

 • Op 16 April 2014 werd bekend gemaakt dat Malcolm Young ernstig ziek (dementie) was, op 23 september van dat jaar gevolgd door de bevestiging dat hij de band had verlaten;
 • Malcolm Young werd vervangen door Malcolm en Angus’ neef Stevie;
 • Op 6 november 2014 werd drummer Phil Rudd opgepakt wegens het voornemen een moord te plegen, moord dreigingen en het bezit van meth-amfetamine en cannabis. De beschuldiging van het voornemen een moord te plegen werd de volgende dag ingetrokken. Nadat Rudd in 2015 de openstaande beschuldigingen erkende, bevestigde de band in april 2015 het vertrek van Rudd;
 • Tijdens de Rock or Bust tour maakte Johnson op 19 april 2016 bekend dat hij de tour niet kon afmaken vanwege gehoor problemen;
 • AC/DC maakte daarop bekend dat Guns N’ Roses zanger Axl Rose de AC/DC tour zou afmaken als de zanger van de band;
 • Op 8 juli 2016 kondigde bassist Cliff Williams zijn vertrek aan bij de band.

Ondanks het feit dat AC/DC op sterven na dood is/was, werd na de laatste show (21 september 2016) bekend dat Axl Rose de vaste zanger zou worden en dat hij samen met Angus onder de naam AC/DC zou verdergaan.

AC/DC Live 1977 (cnn.com)

AC/DC Live 1977

Naam

Wat betekent de naam AC/DC? Volgens de reli-fundamentalisten, die platen ook achterstevoren afspelen op zoek naar verborgen satanistische boodschappen, is het ofwel Anti-Christ / Devils Children of After Christ / Devil Comes.

Dat klinkt natuurlijk erg exotisch, maar de waarheid is echter ontnuchterend. AC/DC staat voor Alternating Current / Direct Current electriciteit. Het idee komt van de zus Margaret van Malcolm en Angus, die AC/DC zag staan op een naaimachine. De beide broers vonden dat de letters (en de betekenis) de rauwe energie van de band prima weerspiegelde. Australiërs noemen de band veelal Acca Dacca.

Logo

Het logo (zie eerste foto bij dit artikel) van de band werd in 1977 ontworpen door Gerard Huerta. Het werd voor het eerst gebruikt op de (internationale) versie van het album Let There Be Rock.

Let There Be Rock (album)

AC/DC - Let There Be Rock (Australische versie) (discogs.com)

AC/DC – Let There Be Rock (Australische editie)

Op 21 maart 1977, inmiddels 40 jaar geleden, verscheen Let There Be Rock. Althans, toen verscheen de Australische editie. Op dit album stond het nummer Crabsody In Blue, verwijzend naar crabs, oftewel schaamluis. Dit nummer werd niet op de internationale editie opgenomen. Op die editie werd Crabsody In Blue vervangen door Problem Child, afkomstig van de Australische versie van Dirty Deeds Done Dirt Cheap. Crabsody In Blue werd in 2009 internationaal officieel uitgebracht op de boxset Backtracks.

De versie die ik kocht was (uiteraard) de internationale editie (zie afbeelding hieronder). Deze verscheen op 25 juli 1977. Ik weet niet meer precies wanneer ik het album heb gekocht, maar ik weet wel dat ik 12 jaar oud was. Het meest waarschijnlijke is dat ik Let There Be Rock in de tweede helft van 1978 kocht, omdat de single Whole Lotta Rosie in juni 1978 uit werd gebracht. Het was ruim voor de uitgave van Highway To Hell.

 

AC/DC - Let There Be Rock (joesalbums.com)

AC/DC – Let There Be Rock

Alle nummers zijn geschreven door Angus Young, Malcolm Young (muziek) en Bon Scott (teksten).

In 1977 was AC/DC behoorlijk populair in Australië en, vanwege hun indrukwekkende live-shows, enigzins bekend in Engeland en Europa. Amerika echter, was nog geheel onbekend met AC/DC. Atlantic had het voorgaande album, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, niet uitgebracht in Amerika, omdat de productie onder de maat was (althans volgens Atlantic). AC/DC had dus wat te bewijzen. In het VH1 (Amerikaanse televisie muziekzender) programma Behind the Music zei Angus Young in 2000: “Me and Malcolm said, ‘Well, we really want a lot of guitars,’ you know? ‘Big guitars'”.

Opnameproces

De studio waar de opnamen voor het album plaatsvonden was perfect. Alle instrumenten en, met name, versterkers stonden in dezelfde ruimte als de drums. Het geluid van de instrumenten ‘bloedde’ daardoor ook door op andere opnamen sporen, zodat van mixen bijna geen sprake kon zijn, maar het eindresultaat was opwindend: hard, direct en vol vuur gespeelde blues rock/hard rock waar de vonken (letterlijk) van afspatte. Tijdens opnamen van een gitaar solo begon Angus’ versterker tijdens het spelen en opnemen te roken en electriciteits-vonken te genereren. De producers moedigden Angus aan om vooral door te spelen, want wat er gebeurde was magisch.

Het hele album werd in een periode van twee weken opgenomen en was, zowel compositorisch als sonisch een enorme stap voorwaarts. De productie lag wederom in de handen van George young & Harry Vanda. 

Let There Be Rock (nummer)

Let There Be Rock video (hq-music-videos.com)

Let There Be Rock video

Het nummer Let There Be Rock is een klassieker geworden, en niet alleen in het oeuvre van AC/DC. Het is uitgebracht als single in september (internationaal) en oktober (Australië) 1977. 

De tekst van het nummer is door zanger Bon Scott in de studio geschreven met de hulp van een bijbel(!). Het gaat over de geboorte van rock ‘n’ roll. Refererend aan een regel uit Chuck Berry’s nummer Roll Over Beethoven: “… tell Tchaikovsky the news”, gaat Let There Be Rock verder: Tchaikovsky had de boodschap inderdaad begrepen en begon deze te preken. Het resultaat was de opkomst van rock ‘n’ roll. Na het laatste refrein eindigt het nummer met een lange solo van Angus Young (waar de versterker het begaf), die steeds verder en verder opbouwt qua intensiteit. Het resultaat is opzwepend en opwindend!

In juli 1977 is een video gemaakt bij het nummer in een kerk. Scott was verkleed als priester en de rest van de band als misdienaars.

Let There Be Rock (tekst)

In the beginning
Back in nineteen fifty five
Man didn’t know about a rock ‘n’ roll show
And all that jive
The white man had the smoltz
The black man had the blues
No one knew what they was gonna do
But Tchaikovsky had the news
He said

Let there be sound, and there was sound
Let there be light, and there was light
Let there be drums, and there was drums
Let there be guitar, and there was guitar
Let there be rock

And it came to pass
That rock ‘n’ roll was born
All across the land every rockin’ band
Was blowing up a storm
An the guitar man got famous
The businessman got rich
And in every bar there was a super star
With a seven year itch
There were fifteen million fingers
Learning how to play
And you could hear the fingers picking
And this is what they had to say

Let there be light
Sound
Drums
Guitar
Let there be rock

One night in a club called the shaking hand
There was a ninety two decibel rocking band
The music was good and the music was loud
And the singer turned and he said to the crowd

Let there be rock

© AC/DC, 1977

Whole Lotta Rosie (nummer)

AC/DC - Whole Lotta Rosie (single) (45cat.com)

AC/DC – Whole Lotta Rosie (single)

Whole Lotta Rosie gaat over een obese vrouw, genaamd Rosie. In het begin van het nummer worden haar maten bezongen. Halverwege wordt haar gewicht zelfs genoemd: nineteen stone (= 266 pond = 133 kilo).

De belangrijkste riff van het nummer is onderdeel van een ander, eerder opgenomen, nummer: Dirty Eyes.

Destijds hoorde (en zag) ik AC/DC voor het eerst voorbij komen op tv-programma Toppop. Ik vond het een heel erg opwindend, en hard (!), nummer. Ik herinner me ook dat Van Halen rond dezelfde tijd uitkwam met Runnin’ With The Devil. Ook al zo goed! Whole Lotta Rosie heeft me geïnspireerd het album Let There Be Rock aan te schaffen.

Whole Lotta Rosie (deel van tekst)

Wanna tell you story
About woman I know
When it comes to lovin’
She steals the show
She ain’t exactly pretty
Ain’t exactly small
Fourt’two thirt’nine fiftysix
You could say she’s got it all

© AC/DC, 1977

Overige nummers

Go Down werd geïnspireerd door “supergroupie” Ruby Lips. Overdose gaat niet over drugs, maar over een vrouw (Judy King). Dog Eat Dog gaat feitelijk over “survival of the fittest”.

Nummers

De volgende nummers staan op het Let There Be Rock album:

 • Go Down
 • Dog Eat Dog
 • Let There Be Rock
 • Bad Boy Boogie
 • Problem Child
 • Overdose
 • Hell Ain’t a Bad Place to Be
 • Whole Lotta Rosie

Singles

In totaal zijn 3 singles van het album uitgegeven:

 1. Dog Eat Dog
 2. Let There Be Rock
 3. Whole Lotta Rosie

Bonfire (boxset)

In 1997 werd de boxset Bonfire uitgegeven. In de set bevond zich, onder andere, Live From The Atlantic Studios en Let There Be Rock: The Movie.

Live From The Atlantic Studios werd opgenomen op 7 december 1977 in New York en is destijds ook uitgegeven als LP. Dit album was voor het eerst verkrijgbaar op cd als onderdeel van de Bonfire boxset. Het album kent de volgende nummers:

AC/DC - Live From The Atlantic Studios (bestlivealbums.com)

AC/DC – Live From The Atlantic Studios

 • Live Wire
 • Problem Child
 • High Voltage
 • Hell Ain’t a Bad Place to Be
 • Dog Eat Dog
 • The Jack
 • Whole Lotta Rosie
 • Rocker

Let There Be Rock: The Movie is een dubbelalbum dat is opgenomen in Pavillon de Paris in Parijs op 9 december 1979. De opnamen zijn in 1980 uitgebracht als soundtrack voor de film AC/DC: Let There Be Rock. Dit album was voor het eerst verkrijgbaar op cd als onderdeel van de Bonfire boxset. Het album kent de volgende nummers:

AC/DC - Let There Be Rock - The Movie - Live In Paris (coveralia.com)

AC/DC – Let There Be Rock – The Movie – Live In Paris

 • Live Wire
 • Shot Down in Flames
 • Hell Ain’t a Bad Place to Be
 • Sin City
 • Walk All Over You
 • Bad Boy Boogie
 • The Jack
 • Highway to Hell
 • Girls Got Rhythm
 • High Voltage
 • Whole Lotta Rosie
 • Rocker
 • T.N.T.
 • Let There Be Rock

Ter afsluiting

Volgens velen is Let There Be Rock het eerste echte AC/DC album: de band vond zijn eigen geluid en identiteit. Dit is ontegenzeglijk waar, maar waarom is dit album zo goed? Het is een hard album, maar toch vol soul. Zoals ik ook al berichtte in mijn eerdere artikel betreffende de beste Australische singles, hebben de AC/DC platen waar Phil Rudd op drumt een soort swing in zich. Het nummer Let There Be Rock bijvoorbeeld, is keihard met veel erg stevig gitaarwerk, maar toch swingt het nummer. Volgens mij is de combinatie van de wat ‘luie’ drums met het ultra-strakke gitaarwerk van de gebroeders Young de combinatie die AC/DC maakte tot wat AC/DC was.

Heb jij AC/DC muziek thuis? En wat vind je ervan? Laat het weten! Dat wordt erg gewaardeerd!

 

2 reacties

  • Marc Wingelaar op 23-03-2017 om 09:20
  • Reageer

  Leuk om zo’n verhaal over mijn favoriete band te horen. Kan niet wachten tot mijn CD’s uit de container komen. De aankondiging van Brian Johnson in Top-Gear was ook geniaal: Most of you will never have heard of him, but our guest tonight has sold more albums than the Beatles and Michael Jackson… Eén van de weinige bands die zo lang aan de top heeft gestaan en (op de originele zanger na dan) nooit ten onder is gegaan aan de rock-star lifestyle. Daarbij komt hun muziek in ontzettend veel films voor (Iron Man b.v.) en weten ze de brug te slaan van hard-rock naar mainstream. Whole Lotta Rosie, Back in Black, Thunderstruck en Highway to Hell vervelen nooit, net als het minder bekende “Shoot to Thrill” en “You shook me all night long”. Wie deze nummers niet kent: opzoeken!

  1. Ik wist dat ze veel hadden verkocht, maar zo veel?
   Wist overigens dat je liefhebber was, maar favoriet wist ik niet.
   Dank je wel voor de aanvullingen!

Complimenten/opmerkingen? Graag!