Singles uit mijn lagere school tijd

Wegwijzer Rapport (apoplife.nl)

De Wegwijzer: mijn laatste rapport op de lagere school. Op naar de pubertijd!

Inleiding

Vandaag 40 jaar geleden, verliet ik mijn lagere school De Wegwijzer. Ik was kind af. Op naar de ‘grote’ school. Dit zou ook voor mijn muziekbeleving veel gaan betekenen. Ik had al LP’s in huis, maar dat waren er nog niet veel. Eenmaal op de middelbare school, zou ik in de weekeinden geld gaan verdienen en kocht ik regelmatig platen. Singles niet tot nauwelijks meer. Op de lagere school was dat wel anders. Geld had ik bijna niet, dus met mijn eigen geld kon ik eigenlijk alleen singles kopen. Op mijn verjaardag of met Sinterklaas kon ik LP’s vragen.

In dit artikel kijk ik terug naar de singles die ik kocht en kreeg vanaf mijn vroegste jeugd tot en met het einde van de lagere school.

Single

12-inch / LP (apoplife.nl)

12-inch / LP

7-inch / Single (apoplife.nl)

7-inch / Single

Toen ik jong was, was de single nog een belangrijk medium. Mijn eerste echte single kreeg ik op Sinterklaas avond, 1973: Roger Daltrey’s It’s A Hard Life.

Een single was (in mijn tijd) een vinyl plaatje ter grootte van 7-inch (in tegenstelling tot de grootte van de LP, 12-inch). Het bevatte per kant één nummer. De A-kant was het nummer dat in de hitlijsten werd genoteerd. 

De B-kant bevatte een nummer van het actuele of aankomende album. Over het algemeen werd er minder verwacht van het B-kantje. Het kwam wel eens voor dat de B-kant populairder bleek dan de A-kant. Soms werd de single dan snel opnieuw uitgebracht als een dubbele A-kant single en werd het ‘probleem’ zo opgelost.

Soms werden andere versies van bekende nummers op de B-kant geplaatst (een live versie, bijvoorbeeld). Heel soms werd er een nummer op de B-kant geplaatst dat niet op een LP stond of zou komen te staan.

Belang

Net 9 jaar oud, op vakantie, mét pick-up (apoplife.nl)

Net 9 jaar oud, op vakantie, mét pick-up

Singles werden door artiesten gebruikt als reclame voor de komende LP, maar ook vaak om te testen hoe het publiek zou reageren op nieuwe nummers.

Bij nieuwe artiesten golden andere regels. Vaak werd er eerst een single uitgebracht om de markt te testen. Nederland werd in die dagen gebruikt als testland voor het vasteland van Europa. Als het hier wat deed, werd de single in heel Europa uitgebracht.

Krijgen versus kopen

Ik kan me niet herinneren dat ik zakgeld kreeg. Waarschijnlijk was dat wel het geval, maar ik weet het niet zeker. Het zal niet veel (lees: genoeg) zijn geweest.

Ik kocht ook al LP’s, en die waren duur, soms wel ƒ 15,00 (€ 6,81)! Een klein fortuin voor mij.

Singles waren aanmerkelijk goedkoper in die tijd (ik meen me te herinneren dat ik ze nog heb gekocht voor ongeveer ƒ 3,95 (€ 1,79).

Maar de belangrijkste momenten in het jaar waren natuurlijk mijn verjaardag en Sinterklaas. Dat waren de momenten dat ik kado’s kon vragen. Ik vermoed dat ik mijn LP’s voornamelijk via die route heb gekregen. Singles voor een deel ook, maar die kocht ik ook van mijn eigen geld.

Verhalen

Een aantal singles zijn onderdeel geweest van eerder verhalen. Daar zal dan ook naar worden verwezen.

Voor nu: veel plezier met mijn ‘trip down memory lane’!

N.B.: Onder de titel staat een maand/jaar combinatie. Dit betreft de maand waarin de single voor het eerst in de Nederlandse Top 40 werd opgenomen. Dit is niet per definitie de maand waarin de single officieel werd uitgebracht.

 

Pippi Langkous - Hai! Pippi Langkous (45cat.com)

Pippi Langkous – Hai! Pippi Langkous

mei 1972

Het thema liedje voor de televisie serie Pippi Langkous, naar de verhalen van de Zweedse auteur Astrid Lindgren.

Pippi was een anarchist, beresterk, nergens bang voor en altijd in voor avontuur. Ik vond het fantastisch!

 

Roger Daltrey - It's A Hard Life (45cat.com)

Roger Daltrey – It’s A Hard Life

oktober 1973

Sinterklaas 1973: mijn eerste ‘echte’ single. Ik kan me niet herinneren of ik hierom had gevraagd, maar The Who was belangrijk thuis. Mijn vader draaide het veel.

Dit nummer komt van Roger Daltrey’s eerste solo album Daltrey, een klassieker binnen ons gezin.

 

Carl Douglas - Kung Fu Fighting (45cat.com)

Carl Douglas – Kung Fu Fighting

oktober 1974

Fantastische disco-stamper: Everybody was kung fu fighting HUHH!. Ik was er gek van. Ik heb nog eens een danswedstrijd gedaan op dit nummer. Ik won! Eerlijk is eerlijk, het was wel tijdens mijn verjaardagsfeestje, maar toch…

 

Moments & Whatnauts - Girls (45cat.com)

Moments & Whatnauts – Girls

maart 1975

Deze single heb ik van mijn eigen geld gekocht. Niet in Heerhugowaard of Alkmaar, maar vermoedelijk in Haarlem of Velsen. Ik kan me goed herinneren dat ik er met mijn moeder was en dat ik het geld overhandigde.

Ik vind dit een nog steeds een prachtig nummer met een prachtige melodie.

 

Afric Simone - Ramaya (45cat.com)

Afric Simone – Ramaya

juli 1975

Zomerhit van de zanger uit Mozambique.

 

K.C. & The Sunshine Band - That's The Way (I Like It) (45cat.com)

K.C. & The Sunshine Band – That’s The Way (I Like It)

oktober 1975

Eerste grote hit van deze disco, funk en r&b groep uit Miami, Florida. De grote leider, schrijver en arrangeur was Wayne Casey (K.C. uit de band naam).

De muziek van K.C. & The Sunshine Band kent een typerende swing, waardoor de band direct herkenbaar is. Ook in dit nummer.

 

Queen - Bohemian Rhapsody (45cat.com)

Queen – Bohemian Rhapsody

december 1975

Queen was mijn eerste echte grote muziekliefde. Dit nummer is inmiddels doodgedraaid en zo overbekend dat het kitsch is geworden.

Destijds was het een openbaring. Het zorgde bij mij voor een jarenlange verslaving aan alles wat Queen was.

Zie ook: Queen: mijn allereerste muziekliefde.

 

Diana Ross - Theme From Mahogany (45cat.com)

Diana Ross – Theme From Mahogany

januari 1976

Prachtig liedje van Diana Ross. Ze zingt hier prachtig, zonder de opsmuk die veel van haar liedjes ontsieren.

 

The Jimmy Castor Bunch - King Kong (45cat.com)

The Jimmy Castor Bunch – King Kong

februari 1976

King Kong prikkelde de fantasie. Een enorm funky nummer!

 

ABBA - Dancing Queen (single) (ultratop.be)

ABBA – Dancing Queen

augustus 1976

Eén van de mooiste liedjes aller tijden.

Zie ook: Sinterklaas avond 1976 & ABBA’s Dancing Queen en De beste ABBA singles.

 

 

Tavares - Don't Take Away The Music (45cat.com)

Tavares – Don’t Take Away The Music

december 1976

Klasgenootjes hadden Heaven Must Be Missing An Angel al gekocht, dus ik kocht deze. Heaven Must Be Missing An Angel was stiekem wel beter.

 

Fleetwood Mac - Go Your Own Way (45cat.com)

Fleetwood Mac – Go Your Own Way

maart 1977

Verjaardagskado 1977. Mooiste nummer van hit album Rumours. Stevie Nicks…

Zie ook: Verjaardag 1977 & Fleetwood Mac’s Go Your Own Way.

 

ABBA - Knowing Me, Knowing You (45cat.com)

ABBA – Knowing Me, Knowing You

maart 1977

Mijn tweede ABBA single. Ook gekregen op mijn verjaardag 1977.

Zie ook: De beste ABBA singles.

 

Gérard Lenorman - Voici Les Clés (45cat.com)

Gérard Lenorman – Voici Les Clés

maart 1977

Franse nummers waren een tijdje een ding in de Nederlandse hitlijsten. Leuk nummer.

 

Gibson Brothers - Non Stop Dance (45cat.com)

Gibson Brothers – Non Stop Dance

april 1977

Vrolijk disco nummer.

 

Fats Domino - Blueberry Hill (45cat.com)

Fats Domino – Blueberry Hill

1960

Vreemde eend in de bijt. De single zelf is uit 1960, maar ik kreeg het op 27 mei 1977. Zie en lees hoe en waarom in het verhaal Schoolreisje, gips en Fats Domino.

 

Boney M - Ma Baker (45cat.com)

Boney M – Ma Baker

mei 1977

Week na week na week na week naar Diskoland in Heerhugowaard. Het nummer, en daarmee dus ook de single, was niet aan te slepen.

Tegen de tijd dat ik het dan eindelijk thuis had, vond ik het eigenlijk al niet echt zo leuk meer…

 

Glady Knight & The Pips - Baby Don't Change Your Mind (45cat.com)

Gladys Knight & The Pips – Baby Don’t Change Your Mind

augustus 1977

Mooi soulnummer van mevrouw Knight. Ze speelde het nummer tijdens haar eerste optreden in Nederland in 25 jaar, tijdens haar optreden op North Sea Jazz, dag 2.

 

Santana - She's Not There (45cat.com)

Santana – She’s Not There

augustus 1977

Prachtige uitvoering van oud nummer. Heerlijk gitaarwerk van Carlos Santana.

 

Golden Earring - Just Like Vince Taylor (45cat.com)

Golden Earring – Just Like Vince Taylor

oktober 1977

Nederlands trots. Nummer gaat over Vince Taylor, waar zanger Barry Hay een groot bewonderaar van is/was.

Vince Taylor was inspiratie voor Bowie’s Ziggy Stardust. Zijn gebruik van zwarte leren pakken inspireerde o.a. Elvis Presley en Gene Vincent. Hij had een verhouding met Brigitte Bardot en werd beschouwd als de mooiste rockzanger uit die tijd.

In mei 1965 sloeg Taylor bij een concert alles kort en klein op het toneel. Dit inspireerde The Who dit later ook te doen.

 

 

Eruption - I Can't Stand The Rain (45cat.com)

Eruption – I Can’t Stand The Rain

januari 1978

Verjaardagskado van mijn opa en oma Pel. Als ik het me goed herinner, kwamen ze de dag na mijn verjaardag. Ik vermoed dat mijn ouders de single hadden gekocht.

 

Kate Bush - Wuthering Heights (45cat.com)

Kate Bush – Wuthering Heights

maart 1978

En toen was daar Kate Bush. Wat een verschijning. Mooi, gracieus en prachtig zingend in een soort van weide.

Ik wist niet dat ze alles zelf schreef, veel zelf speelde en extreem jong was. Ik vond het nummer betoverend mooi!

 

Mother's Finest - Piece Of The Rock (45cat.com)

Mother’s Finest – Piece Of The Rock

juni 1978

Heerlijk rock nummer. Ik draaide het kapot. Ik was gek van het geluid. Nog steeds erg goed!

Top 40

TopPop logo (waarkeekjijvroegernaar.nl)

Op de lagere school speelde de Top 40 een belangrijke rol. De lijst werd wekelijks uitgezonden in het televisieprogramma Toppop. Ik volgde dat elke week zeer nauwkeurig. Ik hield (handmatig) schriften bij en schreef me elke uitzending een ongeluk om alles te kunnen noteren.

Voor diegenen die dat leuk vinden: klik op onderstaande link om de Top 40 van 8 juli 1978 te tonen. Deze lijst was het resultaat van single verkopen gedurende de laatste week dat ik op mijn lagere school zat.

Hierna

In augustus 1978 startte ik op mijn middelbare school. Al snel verloren singles aan belang. LP’s werden de norm. Ik kocht ze zo vaak ik maar kon. Geldtekort zou altijd een issue zijn. Ik wilde inmiddels ook andere dingen: uitgaan, mijn eigen drumstel, een camera, mijn eerste stereo installatie, op vakantie, etc. 

De bulk van het geld ging echter naar de muziek. Terwijl de single importantie verloor, kwam een nieuw medium steeds nadrukkelijker op: de 12-inch. Met de komst van de cd werd de klassieke single historie. Er bestond wel zoiets als een cd-single, maar daar pasten veel meer nummers op dan de twee, waar de klassieke single uit bestond.

Ter afsluiting

Ik hoop dat deze ‘trip down memory lane’ plezierig was. Voor mij wel, in ieder geval. Wat waren jouw jeugdsingles? Veel disco? Of toch al de eerste tekenen van alternatievere muziek?

 

8 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Marga Beentjes op 07-07-2018 om 22:09

  Veel herkenbare muziek in de top 40 van 1978. Ik had net mijn middelbare schooldiploma binnen. Ik herinner me van die tijd Robert Palmer, best of both worlds. Bedankt voor de herinneringen!

  1. Dank je wel voor je leuke reactie!
   Lekker nummer trouwens, Best Of Both Worlds!

 1. Leuk om alles weer eens op een rijtje te zien en de pick-up, die we in 1963 hebben gekocht. Ik zal Han en Inge (buren) nog eens vragen of ze nog herinneringen hebben aan jouw muziekkeuze.

  1. Ha, ha, die zullen inderdaad nog wel wat kunnen melden….
   Dank je wel!

  • Victor op 20-07-2018 om 13:38

  Ach… dan steekt mijn allereerste aanschaf (wel vanuit de aanbieding) hier heel pover tegen af. Een Barg Die He Un Krul In De Steert van De Aal. Het schaamrood op mijn kaken want ik was toen al 15!

  Veel singletjes werden er niet gekocht, wel veel opgenomen met de cassette recorder van mijn vader! De tapes zijn inmiddels allemaal weggegooid, maar bij het opruimen van de berging als voorbereiding voor een verhuizing kwam wel een groot gedeelte van de collectie aan singles en LP’s terug. Met heel veel van Adam and the Ants en Prince. De pick-up is er inmiddels ook weer!

  1. Schaamrood is nergens voor nodig. Leuk dat je weer vinyl draait. Ik ben toch wel van de cd geworden. Streaming bijna niet…
   Dank je wel voor je reactie!

  • Lisette op 07-09-2018 om 15:21

  Leuke single collectie!! Soms bekend, soms niet. Ik nam meer van de radio op want, net als jij, was er toen meer om aan uit te geven dan dat er binnen kwam. Qua lagere school was het idd ABBA maar ook alle Nederlandse talige muziek (carnaval ??) waar wij onze handen op konden leggen.

  1. Carnaval? Grappig, in het buitenland luisteren naar ‘Er staat een paard in de gang’! Opnemen deed ik niet zo heel veel. Ik nam wel eens concerten op op de bandrecorder (ja, ja) van mijn vader. Dank je wel voor je reactie!

De reactietermijn is verstreken.