Sinterklaas avond 1976 & ABBA’s Dancing Queen

Sinterklaas avond 1976, 40 jaar geleden

Sinterklaas 1976 (apoplife.nl)

Sinterklaas 1976

Op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas stond de single Dancing Queen van ABBA. Dat wilde ik het allerliefste hebben. Mijn wens was zo groot dat ik, als mijn ouders weg waren, in huis op zoek ging naar de bewaarplaats van de Sinterklaas cadeaus. Na een tijdje had ik die gevonden!

En ja hoor, op een gegeven moment lag hij daar: de single! Ik zou hem krijgen!! Omdat mijn nieuwsgierigheid (of is het dat ik niet tegen verrassingen, en misschien teleurstellingen, kan?) te groot was bleef ik terug komen naar de kast om de rest te kunnen volgen.

Het moet te vaak zijn geweest, of ik was onvoorzichtig of had iets niet goed terug gelegd, maar op een keer deed ik de kast weer open en op de stapel cadeaus lag een briefje: Erwin, heb je alles kunnen vinden?, of iets van die strekking. Het handschrift was overduidelijk dat van mijn moeder! Shit, ze had me door! Ik geneerde me kapot en schaamde me diep. Mijn moeder heeft er nooit een woord over gezegd (ik, uiteraard, ook niet!).

Ik ben daarna nooit meer op zoek gegaan…

Dancing Queen

ABBA - Dancing Queen, 18-06-1976 (abbaontv.com)

ABBA – Dancing Queen, 18-06-1976

Hoe dan ook, na Sinterklaasavond 1976 was ik de trotse bezitter van Dancing Queen. Op die avond was het, na 15 weken, net (de week daarvoor) uit de top 40 verdwenen. Het had 5 weken op nummer 1 doorgebracht. Wereldwijd is Dancing Queen in totaal 8,8 miljoen keer over de toonbank gegaan.

Het nummer werd in augustus 1976 op single uitgebracht. De echte première (in het voorjaar was het al te zien geweest op de Japanse en Duitse televsie) van het nummer vond plaats op 18 juni 1976 in de Zweedse Koninklijke Opera tijdens een tv-gala aan de vooravond van de bruiloft van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. De opnamen hiervan zijn, net als de officiële clip, ook in Toppop regelmatig voorbij gekomen.

ABBA - Dancing Queen - videoclip (blogqpot.com)

ABBA – Dancing Queen – videoclip

Net als veel van de ABBA-hits is Dancing Queen geschreven op het afgelegen eilandje Viggsö, zo’n 30 kilometer ten oosten van Stockholm, in het vakantiehuisje van ABBA, in de herfst van 1975. Het nummer heette initieel Boogaloo. Het dansritme van George McCrae’s klassieker Rock Your Baby en het drumspel op Dr. John’s plaat Dr.John’s Gumbo vormden de inspiratie voor het ritme. Delay technieken werden ingezet voor echo.

Het nummer kent een enorme dynamiek. De coupletten zijn in een laag register gezongen en gaat, op weg naar de refreinen, steeds verder de hoogte in. Het verschil is een paar octaven. Het resultaat is verbluffend. Al tijdens de opnamen van het nummer wisten de ABBA-leden dat dit een gigantische hit zou worden.

 • Anni-Frid Lyngstad: I found the song so beautiful. It’s one of those songs that goes straight to your heart.
 • Agnetha Fältskog: It’s often difficult to know what will be a hit. The exception was ‘Dancing Queen.’ We all knew it was going to be massive.
 • Benny Andersson: It’s one of those songs where you know during the sessions that it’s going to be a smash hit.
ABBA - Dancing Queen (single) (ultratop.be)

ABBA – Dancing Queen (single)

Tekst

De tekst van het nummer is niet al te bijzonder: het gaat over een avond uit in een discotheek. Ondanks dat, is het wel een klassieke tekst; je kunt de muziek bijna horen bij de onderstaande tekst:

You are the Dancing Queen / Young and sweet / Only seventeen

Dancing Queen / Feel the beat from the tambourine, oh yeah

You can dance / You can jive / Having the time of your life

Ooh, see that girl / Watch that scene / Dig in the Dancing Queen

(© 1976 ABBA – Dancing Queen)

Het oorspronkelijke eerste couplet is niet op de uiteindelijke versie terecht gekomen, maar kan worden terugbeluisterd op (televisie) opnamen van de Zweedse staatsomroep, die toestemming had te filmen tijdens studio-sessies. Een van die sessies betrof opnamen voor Dancing Queen.

Baby, baby, you’re out of sight / Hey, you’re looking all right tonight

When you come to the party / Listen to the guys / They’ve got the look in their eyes…

(© 1975 geschrapte eerste couplet van ABBA’s Dancing Queen)

Arrival

ABBA - Arrival (cduniverse.com)

ABBA – Arrival

Dancing Queen staat op het album Arrival, dat, waarschijnlijk geholpen door Dancing Queen, het eerste echte grote ABBA-album werd. Dit album bewees ook dat ABBA geen eendagsvlieg was. Na Waterloo had ABBA nog wel wat hitjes, maar niet met dezelfde impact. In 1975 verscheen echter S.O.S., een prachtig nummer dat toch aangaf dat ABBA iets meer kon worden dan standaard Songfestival materiaal.

In 1976 werd dat wel erg duidelijk. Fernando en, met name, het prachtige Knowing Me, Knowing You (waarvan ik de single ook heb, waarschijnlijk gekregen voor mijn 11e verjaardag in maart 1977) waren de singles rond Dancing Queen. Alleen al op basis van die drie nummers moest toch wel duidelijk zijn dat dit een bijzonder muzikaal fenomeen was.

Niets was minder waar, althans volgens de critici. Arrival werd (bijna) unaniem gekraakt in de pers. Lichtgewicht, middelmatige wegwerp pop, zonder impact, gespeeld voor het geld. Tja, zoals wel vaker het geval is, zaten de critici er behoorlijk naast.

Het grappige is dat de mening van de, in sommige gevallen dezelfde als al die jaren daarvoor, critici, ten tijde van de uitgebreide heruitgaven en remasters van de ABBA albums, die medio 2001 van start ging, 180 graden was omgedraaid. De albums werden nu steevast geroemd om hun vakmanschap, composities en muzikale verfijning. Meerdere ABBA nummers worden regelmatig opgenomen in lijstjes met beste nummers aller tijden. Tijden veranderen…

Reacties

Reacties? Graag!

 

14 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Zuhal op 05-12-2016 om 16:40
  • Reageer

  Abba blijft leuk, lijkt me grappig dat je bij het schrijven al weet dat het een hit gaat worden. En erg leuk van je moeder dat ze het doorhad en een briefje achterliet

  • A Pop Life (Erwin Barendregt) op 05-12-2016 om 16:43
  • Reageer

  Cool hè? 😉

  • Martin Slooves op 05-12-2016 om 16:59
  • Reageer

  Dezelfde Sinterklaas ben ik op zoek gegaan naar mijn kado en dat bleek “Elvis Forever”.We weten wat daar van gekomen is…Moeders had het in mijn geval niet door.:-)

  • Martin Slooves op 05-12-2016 om 17:00
  • Reageer

  Overigens: love ABBA!! Zal mijn nichtenkant wel zijn.

   • Harald Advokaat op 05-12-2016 om 17:09
   • Reageer

   Heb ik ook last van

  • A Pop Life (Erwin Barendregt) op 05-12-2016 om 17:02
  • Reageer

  Ha ha, zeker weten!

 1. Van Dancing Queen kan ik me vooral het clipje met het optreden voor het Zweeds koninklijk paar herinneren.
  De dames in grote jurken en de heren als lakeien of zoiets.
  En dat dat continue op TV was…

  Arrival stond bij mijn ouders minimaal 1 keer per week op.
  Als het iets te vrolijke ‘When I Kissed The Teacher’ weer eens begon dan trok ik mij demonstratief terug op mijn kamer.
  ABBA, dat kon gewoon niet in die tijd. Dat mocht je gewoon niet goed vinden.
  Eens per week draai ik het niet, maar een enkele keer per jaar komt ABBA nu wel voorbij…

  1. Ha ha, ja, ‘When I Kissed The Teacher’! In de huidige tijd een wat vreemde tekst….
   ABBA kon later inderdaad niet meer, nee. Dat heeft toch wel een paar jaar geduurd, dat ABBA verbannen was.
   In 1988 ABBA The Singles gekocht en sindsdien regelmatig te horen!
   Over twee weken mijn ABBA top 10 nummers 😉

  • Menzo Barendregt op 06-12-2016 om 15:35
  • Reageer

  Tja , je hebt al eens eerder iets geschreven over guilty pleasures. Ik heb daar, zoals je weet nooit zo’n last van gehad. ik herinner me nog goed, dat Pet Sounds van de Beach Boys uitkwam. Ik vond het geweldig, speciaal om de fenomenale meerstemmige zang. Maar toen ging het alleen om de Beatles etc.

  Ik ben altijd een groot liefhebber van ABBA geweest; eerst om de muzikaliteit en daarna werden de teksten ook steeds beter.

  Voor mij moeten tekst en muziek mij beiden samen aanspreken. Een voorbeeld van recente datum? Ray LaMontagne – Empty
  (Prachtige melodie; sublieme tekst en en een hartverscheurend duo van cello en viool).

  Intussen: een muzikaal standbeeld voor ABBA is verdiend. Dank je wel.

  1. Graag gedaan!
   Het zal je goed doen dat over twee weken mijn ABBA top 10 gepubliceerd zal worden!

 2. Ach in de linnenkast van opa en oma Pel lagen de verlanglijstjes. Aan de kruisjes kon ik het inkoopproces volgen. Het is dus van alle tijden.

  • A Pop Life (Erwin Barendregt) op 06-12-2016 om 16:25
  • Reageer

  Ha ha, daar kom ik nu ook achter, ja. Vandaag op werk meer gehoord. Maar mijn kinderen toch niet? Hmmmmm…

  • Yvon Jonckbloedt op 07-12-2016 om 21:12
  • Reageer

  Grappig verhaal Erwin. Misschien heb ik in die tijd teveel Abba gehoord, gezongen nagedaan, waarvan nog verschillende foto’s getuige zijn gebleven en cassettebandjes. De revival is bij mij niet doorgedrongen, voor mij geen Abba muziek meer.

  1. Dan zul je blij zijn met de aanstaande ABBA top 10 (21 december gepland)… 😉

Complimenten/opmerkingen? Graag!