De beste ABBA singles

ABBA Tekening (carlmagnuspalm.com)

Inleiding

Op 5 december 2016 heb ik een verhaal gepost over Sinterklaas avond 1976. Het cadeau dat ik zo graag wilde was ABBA’s Dancing Queen. ABBA was tijdens mijn vroege jeugd een (belangrijk) onderwerp. Zoals de generatie voor mij zich druk maakte over The Rolling Stones en The Beatles, en wie van de twee beter was, maakten wij ons druk over Queen en ABBA. Ik vermoed overigens dat de strijd iets minder fel was, want ik herinner me ook de discussie wie van de ABBA zangeressen de leukste was: de donkere of de blonde.

In ieder geval was ABBA onontkoombaar. De wekelijkse Toppop uitzendingen bevatten (zeker vanaf 1976) eigenlijk altijd wel iets van ABBA. ABBA was heel erg groot. Bijna alles behaalde de nummer 1 positie. Als de ene single langzaam aan uit de hitlijsten verdween, was de volgende alweer onderweg omhoog.

Carl Magnus Palm - Bright Lights Dark Shadows - The Real Story Of ABBA (carlmagnuspalm.com)

Carl Magnus Palm – Bright Lights Dark Shadows – The Real Story Of ABBA

In mei 2014 was ik met mijn beide zoons op (een korte) vakantie naar Denemarken. Ik had de (prima) biografie Bright Lights Dark Shadows – The Real Story Of ABBA van Carl Magnus Palm en de (dubbel) cd The Singles: The First Ten Years meegenomen. Tijdens de vakantie hebben we eigenlijk alleen ABBA gedraaid en, nadat mijn zoons in bed lagen, heb ik het boek gelezen: een top vakantie gehad met mijn zoons en ABBA, zowel met het boek als de muziek!

Veel muzikanten zijn verzot op ABBA, waaronder Pete Townsend, Ray Davies, Elvis Costello, Bruce Springsteen, Kate Bush, Brian Eno, John Lennon, Kurt Cobain, Ritchie Blackmore, Eminem, Guns N’ Roses en U2. ABBA was ook uitermate populair onder de Engelse punk bands uit de tweede helft van de 70-er jaren van de vorige eeuw. Sex Pistols’ Glen Matlock was zo onder de indruk van S.O.S. dat hij het centrale thema van dat nummer verwerkte in een eigen nummer: Pretty Vacant. Zijn vervanger, Sid Vicious, zag Anni-Frid (de donkere) en Agnetha Fältskog (de blonde) op een vliegveld en rende naar ze toe om een handtekening te krijgen. Het verhaal gaat dat de beide dames in paniek op de vlucht sloegen voor die volslagen idioot.

Betreffende de donkere of de blonde: voor mij was het de blonde: Agnetha Fältskog. Er is iets aan haar stem dat me, telkens weer, raakt. Ik heb dan ook een voorkeur voor nummers waarin zij een prominente rol vervult. Medio 2014 kwam ik ergens op Youtube een filmpje tegen waarin Agnetha een (Zweedse) versie van I Don’t Know How To Love Him (van de Jesus Christ Superstar musical) zingt. Een superieure uitvoering van dat nummer: de emotie spat er van af!

Ondanks mijn grote voorkeur voor Agnetha’s stem, is ook Anni-Frid Lyngtad’s stem prachtig, meer jazzy en warm. Het ontbreekt aan de ‘snik’, maar gecombineerd met Agnetha’s stem levert het prachtige koortjes op: een handelsmerk voor ABBA.

Alle nummers zijn gecomponeerd door Benny Andersson en Björn Ulvaeus. ABBA bestond uit twee stelletjes (Benny & Anni-Frid en Björn & Agnetha). Dit liep allemaal minder goed af: beide stellen gingen, tijdens de ABBA carrière, uit elkaar. Het heeft prachtige muziek opgeleverd.

ABBA is een anagram van de eerste letters van de voornamen van de verschillende ABBA-leden:

 • Agnetha Fältskog;
 • Björn Ulvaeus;
 • Benny Anderson;
 • Anni-Frid Lyngstad.

Van de hieronder genoemde singles heb ik er zelf 2 (Dancing Queen en Knowing Me, Knowing You). De rest van de muziek heb ik in een andere vorm (cd).

Hierbij de 10 beste ABBA singles, in volgorde van uitgavedatum:

 

ABBA - S.O.S. (45cat.com)

S.O.S.

juni 1975

Het eerste ABBA nummer dat écht goed was, afkomstig van het album ABBA. Agnetha zingt het nummer met zoveel gevoel, dat ze soms in tranen lijkt uit te barsten. Ze nam het nummer later in het jaar op voor haar Zweedstalige album Elva Kvinnor I Ett Hus.

S.O.S. was ABBA’s eerste echte hit sinds de winst van het Eurovisie songfestival in 1974 (met Waterloo).

 

ABBA - Dancing Queen (single) (ultratop.be)

Dancing Queen

augustus 1976

Kan niet ontbreken in deze lijst.

Zie ook Sinterklaasavond 1976 & ABBA’s Dancing Queen.

 

ABBA - Knowing Me, Knowing You (45cat.com

Knowing Me, Knowing You

februari 1977

Van het album Arrival. Het eerste nummer dat direct over scheiding en/of relatieproblemen gaat. Het enige ABBA nummer in deze lijst dat voornamelijk door Anni-Frid wordt gezongen.

In 1976 en 1977 kon ABBA eigenlijk niets fout doen. Dit is ook (weer) een prachtig sfeervol nummer. Melancholisch, maar nergens (goedkoop) sentimenteel.

 

ABBA - The Name Of The Game (45cat.com)

The Name Of The Game

oktober 1977

Prachtig laid-back ABBA nummer, waarbij Anni-Frid en Agnetha samen zongen.

Het was destijds het meest complexe nummer dat ABBA tot dan toe had uitgebracht en kent prachtige melodieën, die soms door elkaar heen lopen.

 

ABBA - Take A Chance On Me (45cat.com)

Take A Chance On Me

december 1977

De tweede single van ABBA: The Album. Eén van de eerste singles waarvoor manager Stig Anderson geen tekstuele bijdrage meer verleende.

Het nummer is uptempo en kent een four-on-the-floor disco-ritme.

Het nummer is het meest bekend vanwege de opening, waarin Benny en Björn Take a chance, take a chance, take a ch-k-ch-chance zingen. Een groot deel van het nummer blijft dit hoorbaar op de achtergrond.

 

ABBA - Eagle (45cat.com)

Eagle

mei 1978

Het eerste nummer van ABBA: The Album, dat de soundtrack vormde voor ABBA: The Movie.

De B-kant Thank You For The Music werd dermate populair dat de single werd beschouwd als een dubbel A-kant uitgave. Wat mij betreft gaat het over Eagle. Een prachtig nummer, dat is geïnspireerd door de band The Eagles (waar zowel Benny als Björn bewonderaars van waren) of het verhaal Jonathan Livingston Seagull.

Met een lengte van 05:51 minuten is dit het langste nummer dat ABBA ooit uitbracht.

 

ABBA - Summer Night City (45cat.com)

Summer Night City

september 1978

Nummer dat niet is opgenomen op één van de ABBA albums. Het was bedoeld voor het Voulez-Vous album, maar werd daar uiteindelijk af gelaten. Misschien doordat het mixen van het nummer uitzonderlijk lang duurde voor ABBA begrippen. Het gevoel dat er iets niet klopte bleef maar terugkomen.

Uiteindelijk heeft ABBA het nummer, met tegenzin, als single uitgebracht. Benny & Björn zijn beiden van mening dat ze dit nummer niet hadden moeten uitbrengen. Onbegrijpelijk, ik vind het een hoogtepunt in het oeuvre.

 

ABBA - The Winner Takes It All (45cat.com)

The Winner Takes It All

juli 1980

Origineel getiteld The Story Of My Life. Het nummer gaat over de echtscheiding tussen twee personen. ABBA ontkent dat dit zou gaan over de scheiding tussen Björn en Agnetha, die het nummer zingt (de tekst van het nummer is van de hand van Björn).

Prachtige melodie, een van de meest bekende ABBA nummers. De emotie in het nummer komt (zeer) authentiek over. Waarschijnlijk één van de redenen dat het nummer universeel zo hoog wordt gewaardeerd.

 

ABBA - One Of Us (45cat.com)

One Of Us

december 1981

Prachtig nummer (wederom) gezongen door Agnetha. Erg Europees, erg melancholisch, met prachtige zang. Een indrukwekkende prestatie. De zang van Agnetha op dit nummer is één van haar allerbeste uitvoeringen.

ABBA’s laatste nummer 1 hit, afkomstig van het laatste ABBA album The Visitors.

 

ABBA - The Day Before You Came (everysinglevinylrecord.com)

The Day Before You Came

oktober 1982

Onderdeel van het volgende ABBA album dat nooit meer zou komen. Dit nummer is voor het eerst uitgegeven op de 1982 compilatie The Singles: The First Ten Years (nummer 21 in mijn album top 50). Dit nummer is de allerlaatste ABBA opname ooit.

Agnetha zingt het nummer als een ‘gewone vrouw’, iets waar de ABBA leden later spijt van hadden, maar het werkt prima en past goed bij de algehele sfeer van het nummer.

Het wordt gebracht vanuit het perspectief van een vrouw die de dagelijkse sleur van haar leven becommentarieert, de dag voor de komst van haar minnaar (?). Er wordt ook gezegd dat het haar moordenaar betreft, gezien de algehele sfeer van het nummer…

In ieder geval: een prachtige zwanenzang van ABBA.

 

Ter afsluiting

Wat vind jij van ABBA? Mis je nummers, en zo ja, welke? Laat het weten!

 

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Edward op 05-04-2017 om 19:26
  • Reageer

  Haha. Mooi gedaan Erwin. Mooie lijst. Heerlijk nostalgisch leesvoer effe. Ik was ook in de jaren 70 helemaal lijp van Abba met elke week een top 15 van alleen Abba trax (waar je je druk om kan maken hè, als je jong bent, hihi). Anyhoe, je samenvatting omvat wat mij betreft de beste singles ja; ikzelf vind Honey Honey (1974) ook te gek maar dat mist de typische Abba sound. Dus snap ik wel dat ie niet in de lijst staat. Verder ben ik niet zo heel gek op nrs als Chiquitita, I Have A Dream, net iets te mierenzoet allemaal met ‘no bite’. Dus blij dat die er niet in staan.

  1. Helemaal eens over de mierzoete nummers. Honey Honey vind ik leuk, maar halen het niet bij die anderen. Ik was eigenlijk meer into Queen als jongetje, maar ABBA was ook prachtig. Voor mij geen ABBA top 15. Met Queen maakte ik dat wel, maar niet elke week. Die toewijding ontbrak dan weer….
   Dank voor je reactie!

  • Lisette op 06-04-2017 om 11:55
  • Reageer

  Een van de mooiste nummers vind ik ‘Adante adante’. Niet heel bekend maar voor mij zo mooi. En natuurlijk de geniale musical Mama Mia. Alsof de liedjes ooit speciaal voor die musical geschreven zijn. Heel gaaf overzicht.

  1. Dank je wel voor je reactie! Heb je de musical ook ‘in het echt’ gezien?

Complimenten/opmerkingen? Graag!