Prince – De 15 beste B-kantjes!

Prince - 15 Beste B-kantjes - Header (apoplife.nl)

Inleiding

B-kantjes en Prince. Een combinatie die onder Prince liefhebbers tot de verbeelding spreekt. Voor velen heeft dit geleid tot een spannende en opwindende zoektocht naar (soms zeldzaam) vinyl. Omdat op deze datum in 1985 het B-kantje She’s Always In My Hair, dat door velen tot de beste van de B-kantjes wordt gerekend, werd uitgebracht, presenteert het A Pop Life Panel vandaag de 15 beste B-kantjes, op basis van 7 aanleveringen.

Wat is een B-kantje?

De term B-kantje werd in het vinyltijdperk gebruikt voor een nummer dat op de achterkant van een (maxi) single was geplaatst. De A-kant, de voorkant, was het nummer dat de bedoelde hit was. In het cd-tijdperk was het vaak een verwijzing naar een nummer dat op de (maxi) cd-single was opgenomen, dat niet bedoeld was als hit.

Er zijn verschillende typen B-kanten:

 • Een andere versie van de A-kant, waaronder een akoestische of instrumentale versie, of een remix.
 • Een ander nummer afkomstig van hetzelfde album waarvan de A-kant afkomstig was.
 • Een nummer dat niet op een album werd uitgebracht, waardoor het exclusief verkrijgbaar was op de (maxi) single.

Voor verzamelaars zijn met name de eerste en laatste typen interessant.

Prince - 15 beste B-kantjes - The Hits The B Sides - Disc Three (bol.com)

Prince – The Hits / The B Sides – Disc Three

Prince B-kantjes

Voor dit artikel hebben we het alleen over het laatste type, dus nummers die niet op een album zijn verschenen. Aanvullend daarop, geldt dat voor de initiële uitgave. Met andere woorden, ten tijde van de eerste uitgave was het nummer niet verkrijgbaar op een regulier album, of het eerst geplande album, en was het daadwerkelijk geplaatst op de B-kant van de betreffende (maxi) single.

Immers, in 1993 verscheen de compilatie The Hits / The B-Sides, waar disc 3 gevuld was met alle B-kantjes die in de jaren (19)80 waren verschenen, met uitzondering van God (Love Theme From Purple Rain), ♥ Or $, Alexa De Paris en Sex.

Rondom een aantal nummers kan discussie worden gevoerd of die wel gelden als B-kantje:

 • Gotta Stop (Messin’ About) was op 29 mei 1981 als single A-kant uitgebracht, alleen in de VK, maar was nooit onderdeel van een officieel uitgebracht album.
 • Sex is later op een officieel album uitgebracht, echter niet door Prince zelf, maar door Lois Lane.
 • Call The Law werd initieel uitgebracht als Prince And The New Power Generation B-kantje en twee jaar later nogmaals op het debuutalbum van The NPG, Gold Nigga.

Om elke discussie daarover te slechten, heeft het A Pop Life Panel ervoor gekozen om in die gevallen de site Princevault als leidraad te gebruikten. Als een nummer daar als B-kantje wordt gecategoriseerd, hebben we dat overgenomen. De complete lijst van nummers die onderdeel uitmaakten van de lijst B-kantjes, is opgenomen in de paragraaf De complete lijst.

Waarom een top 15?

Prince - 25 Beste Live Bootlegs - Header (apoplife.nl)

Prince – 25 Beste Live Bootlegs

In 2019 publiceerde het A Pop Life Panel het artikel Prince – De 25 beste live bootlegs!. Zowel de samenstelling als de vele reacties deden ons al snel besluiten om dit nog een keer te gaan doen. Vandaar vandaag het tweede artikel dat samengesteld is door het A Pop Life Panel, dat inmiddels is uitgebreid tot 7 personen!

Bram, Edward, Herman, Leon, Rick, Vincent en ik gingen vol vuur aan de slag en probeerden onze eigen persoonlijke top 25 samen te stellen. Echter, al snel werd duidelijk dat dat op problemen ging stuiten. Met uitzondering van Bram, was niemand in staat tot een lijst van 25 te komen. Gezamenlijk werd besloten het aantal items in de lijst terug te brengen tot 15.

Voordat de lijst dan echt begint, nog een aantal dingen:

 • Het B-kantje met de meeste punten was winnaar en zo verder. De puntentelling is als volgt:
  • Nummer 1: 15 punten
  • Nummer 2: 14 punten
  • Etc

  Van alle 7 lijsten worden de punten opgeteld en dat maakt de definitieve lijst.

 • In het geval meerdere B-kantjes hetzelfde aantal punten krijgt wordt de sortering uitgebreid met de datum van de eerste uitgave (oud naar nieuw) en de titel van het nummer (alfabetisch).
 • De plaatjes en de datum van uitgave die bij de B-kantjes worden getoond verwijzen naar de eerste uitgave van het betreffende nummer als B-kantje.
 • Voor alle B-kantjes geldt dat de 12-inch versie de voorkeur heeft boven de 7-inch versie (indien deze afwijkt).

Met gepaste trots en oprechte dankbaarheid aan Bram, Edward, Herman, Leon, Rick en Vincent, presenteren we hierbij Prince’ 15 beste B-kantjes!

 

Prince And The Revolution - Let's Go Crazy & Erotic City (discogs.com)

Prince And The Revolution – Let’s Go Crazy & Erotic City

1. Erotic City

(B-kantje Let’s Go Crazy, 18-07-1984)

Opmerkingen

Bram Wat een heerlijk ritme heeft dit toch ook zeg! ’tastisch! Maar GODDOMME! Hoe gaan we dit nou aanpakken? Moet deze track niet hoger in de lijst? Beter wordt het toch niet? Kortom: niet te doen deze top 15.
Edward De volledige titel is eigenlijk: Erotic City (Make Love Not War; Erotic City Come Alive) zoals vermeld op de 12″ Let’s Go Crazy waar dit nummer de B-kant van is. Gemakkelijk een van de meest gevierde, en zeker een van de meest controversiële killer B-sides.
Na de iconische single When Doves Cry/17 Days (zie 17 Days), was ik in juni 1984 naarstig op zoek naar de allereerste persing van de Purple Rain LP, op paars vinyl wel te verstaan. Er was uiteindelijk maar één winkel die ‘m bleek te hebben. En dat was niet eens een platenwinkel maar gewoon een groot supermarktconcern die toevallig ook een selectie had van de best verkopende LP’s van dat moment. Heel grappig hoe dat verliep … de platen waren namelijk allemaal gesealed daar. Dus ik moest toch heel brutaal de seal openritsen om te zien welke kleur LP erin zat. Meteen natuurlijk een verkoper op m’n nek: hé, je kunt niet zomaar het plastic eraf halen. Ik, terugkijkend met een gezicht van: watch me! Ik meldde hem kalm: wil even checken of de LP paars is. Hij: yeah right, watcha talking ‘bout? En toen kwam de plaat eruit rollen: inderdaad, paars! Haha! Dat gezicht van die verkoper … oh wow, ik koop er ook meteen eentje! Dus we moesten er hartelijk om lachen naderhand.
Nu ik deze persing eindelijk had kunnen bemachtigen, was ik erg enthousiast over de volgende 12″ op het menu die op het punt stond van uitkomen, in de late zomer van 1984. Op een of andere manier wist ik al dat deze 12″ een langere dance-mix had van Let’s Go Crazy maar ook een unieke B-kant, niet op het Purple Rain-album. Begrijpelijk, want Erotic City komt niet voor in bijbehorende film. We waren nog een decennium weg van het internet en de enige nieuwskanalen destijds waren muziektijdschriften (vooral de Britten waren behoorlijk up-to-date) en de radio. Ik gok dat ik het wist van een advertentie in de Britse New Musical Express? Ik moest deze 12-inch gewoon meteen hebben, zodra ie uitkwam. Dus op de dag van release, ging ik meteen naar de stad, slenterend elke platenzaak af, en er waren d’r nogal wat in die dagen. Maar niet elke winkel verkocht import 12-inches uit de USA. En houd in gedachten dat de USA 12″ veel eerder op de markt was, in vergelijking met de Europese 12″. Terug naar 1984 … slechts één winkel, die ook importeerde, had net een pakket van de USA 12″ binnengekregen, een uur eerder zoiets. Het moest nog allemaal worden uitgepakt. OK erg leuk, maar het kan me niet schelen … alsjeblieft nu?! (ik was in die dagen vreeslijk ongeduldig). Maar gelukkig begreep de verkoper mijn drang en met Prince die destijds een zeer goed verkopend artiest was, pakte hij de doos met een grote glimlach uit en ik kreeg mijn 12″ tot mijn grote vreugde. Ik luisterde meteen naar de plaat in de winkel via heerlijk overdreven koptelefoons met veel bas en danste op het hele nummer in de winkel, vooral met de wetenschap van dat extra instrumentaal gedeelte van 3 minuten op Let’s Go Crazy. Wow, gewoon WOW … ik was helemaal verbluft. Dit was geweldig spul! Nu de B-kant alsjeblieft. Eeeeuhm OK … wtf is dit nummer? … daar heb ik wellicht wat roodachtige wangetjes gekregen … die teksten! Ze zijn nogal … onbeschaamd en sleazy. En voor mij was dit een eerste ontmoeting met Sheila E, wiens album The Glamorous Life ik toen nog niet zo goed kende, hoewel ik wist wie ze was. Plus: wat is er met de stem van Prince ?! Het was het eerste nummer ooit waarop Prince zijn versnelde stem gebruikte, later volledig gerealiseerd in het Camille-project … wordt het al een terugkerend thema?! (zie Shockadelica en Feel U Up). Erotic City bevat feitelijk een kakofonie aan stemmen; sommigen versneld, sommigen vertraagd, sommigen van Prince zelf, sommigen van Sheila E.
Gewoon zo weggeblazen door deze 12″… Erotic City heeft zo’n aanstekelijke groove. Slim tekstgebruik, de aandacht van iedereen opeisend. Het kale arrangement van het nummer -alhoewel zeer overtuigend- herinnert aan de schaarse opzet van When Doves Cry, ofschoon hier een ongelooflijke baslijn aanwezig, naast dat het nummer heerlijk funky is. Het werd gezegd dat Prince aanzienlijk geïnspireerd werd door Laid Back’s White Horse voor dit nummer. Luister daar maar eens naar.
Ik besloot meteen daar in de platenwinkel dat dit mijn favoriete 12″ was … nou ja, voor 1984 in ieder geval. Dus je begrijpt, zeer goede herinneringen aan deze specifieke release. Het hele pakket, een A-kant met een heerlijke dancemix, een unieke B-kant in zijn uitgesponnen vorm, maar ook vanwege de iconische motorhoes (USA 12 “); sorry, ik ben niet bepaald dol op de Europese fotohoes, ondanks dat het een fragment uit de film is. ?
Erwin Prince op zijn allerfunky-est. De beat, de bas, de tekst. Ongelooflijk dat dit naar een B-kantje is verbannen!
Herman Prince gebruikte altijd B-kanten om nummers uit te brengen die niet op het album pasten of te ondeugend waren; Erotic City (‘Make Love Not War Erotic City Come Alive’) is dat allebei. De funk is hier funkier dan de funk-rock op Purple Rain en hoewel er niemand met een tijdschrift masturbeerde, gebruikt hij wel vaak het F-woord. Ondanks dat werd het nummer uitermate vaak gedraaid in de clubs in heel USA VS en nog steeds vult het de dansvloer zich op elk Prince-feest over de hele wereld.
Nogmaals, dit is een van die nummers dat langzaam tor bloei komt; een lang stuk gevuld met een moordende groove, en Prince speelt op vele manieren met de snelheid van zijn stem.
Net als 17 Days, is dit een nummer dat is gereduceerd van een oorspronkelijk langere versie, wat een perfecte kanshebber zou zijn geweest voor opname op de Purple Rain Deluxe Expanded set, maar helaas… Men kan alleen maar hopen op een Purple Rain SUPERdeluxe re-release om het recht te zetten.
Leon Al was het alleen maar om de discussie, wordt er nu funk of fuck gezongen? Een track zoals alleen Prince die maakte: funky, grappig, sexy, vreemd.
Rick De beat en de bas in dit nummer zijn wel heel lekker. In mijn jongere jaren werd dit nummer ook veel gedraaid in de disco waar ik toen regelmatig te vinden was.
Vincent Geweldig nummer waarin de Linn-drum computer zijn ware kracht laat zien aangevuld met een geweldige bassline. Dampende funk die lekker hard over de boxen moet worden afgespeeld!
Prince - When Doves Cry & 17 Days (discogs.com)

Prince – When Doves Cry & 17 Days

2. 17 Days

(B-kantje When Doves Cry, 16-05-1984)

Opmerkingen

Bram Wat een fantastisch liefdesliedje is dit ook. Neem dit nou: ‘Here I sit in my lonely room…’. Wie zegt, ik wil ze hier graag even aanhalen, dat alleen The Smiths in de jaren tachtig meesters waren in het zwelgen?
Edward Een absolute favoriet bij fans, denk ik. Ook hier weer, met een kaal arrangement, leek het zeer effectief te werken. Een zeer gedreven track. Dus is 17 Days een uiterst geschikte B-kant voor When Doves Cry, ook schaars van opzet. Zo’n krachtige combinatie en een iconische single release. Terugkijkend herinner ik me erg geïntrigeerd te zijn door Prince. 1999 was reeds op dat moment mijn favoriet dansdeuntje. Deze artiest, favoriete kleur paars, op zoek naar de grenzen van gender, het dragen van hoge hakken en een paarse trenchcoat … in de zomer van 1984 werd het echter absoluut kosmisch. De single When Doves Cry was meteen zó iconisch. Ik denk dat ik de hele zomer dat nummer speelde in de zwembaden … dat kale arrangement, geen bas, die vocalen … die geweldige paarse hoes met alleen Prince erop die een donkere bril draagt. Episch!
De track 17 Days valt op door het contrast van de trieste en eenzame teksten (van een minnaar die al 17 dagen weg is) tegen het nogal vrolijk klinkend ritme. Hoewel, de duidelijk gedreven monotone beat (nee, niet saai!) lijkt misschien op de sleur en eenzaamheid van de dag? Wendy en Lisa zorgen voor achtergrondzang, maar zij zijn niet de enige. Omdat dit nummer origineel bedoeld was voor een tweede LP met Vanity 6, kun je nog steeds de achtergrondstem van Brenda Bennett horen.
Ongeveer 35 jaar later werd eindelijk een volledige versie (7:23) ontdekt in de kluizen, met een uitgebreid instrumentaal gedeelte (nadat de vertrouwde 3:54 versie wegzakt), evenals extra lyrics. Een absoluut genot om dat te horen en ook om te weten nu dat het zelfs bestond! Jammer dat het nooit werd uitgebracht op de 12″ van When Doves Cry. Dat zou die release ongetwijfeld perfect hebben gemaakt.
Ook nog uitgebracht in 2018 als een piano-repetitie van 6 minuten op Piano & A Microphone 1983.
Erwin Een prachtig melancholish nummer met een in zelfmedelijden zwelgende Prince. Afwijkend, maar overtuigend!
Herman Staat bekend als de b-kant van When Doves Cry. Net als bij She’s Always In My Hair zou het geweldig genoeg zijn geweest als single op zichzelf. Het werd opgenomen met Brenda’s Bennett’s stem op de achtergrond, sommige van haar backing vocals bleven echter in de uitgebrachte versie. Maar een langer gesproken gedeelte van haar vocals staat nog steeds op de niet uitgebrachte langere versie van het nummer. Toen die niet-officiële langere versie de Prince-gemeenschap enkele jaren uit het niets opdook, viel ik van mijn kruk, omdat het zo geweldig is. Deze langere versie had op de When Doves Cry 12″ moeten verschijnen. Dus de alom bekende normale edit heeft een uitgebreide versie die het zoeken waard is.
Leon Een gevoelige meezinger! Zelfs een la,la,la segment erin verwerkt. Het gevoel wat Prince omschrijft in het begin “So here I sit in my lonely room, looking 4 my sunshine”, is precies wat je soms nodig hebt als je zelf even zo’n moment hebt, een medestander in je gevoel. En rookt Prince… (why the 2 cigarettes)?
Rick Als dit een B kant is dan weet je dat de lat heel erg hoog ligt. Living Colour heeft hier ook nog een leuke rock cover van gemaakt.
Vincent Geweldig nummer met een geweldig ritme. Ook weer aangevuld met een heerlijke bassline en super songtekst.
Prince - 1999 & How Come U Don't Call Me Anymore (discogs.com)

Prince – 1999 & How Come U Don’t Call Me Anymore

3. How Come U Don’t Call Me Anymore

(B-kantje 1999, 24-09-1982)

Opmerkingen

Bram Ook zo onvoorstelbaar: dit een B-kant? Het is toch echt A-klasse materiaal, hoor. Prince kon er geen plekje voor vinden op het 1999 album? Het zal. Ik denk dat ie gewoon een ijzersterk B-kantje voor zijn 1999 single wilde hebben!
Edward Fantastisch oprechte ballade, als tegenhanger van het nogal behoorlijk energieke feestthema van de A-kant: 1999. Een langzame ballad over een romantisch verlangen met enkele gospel-elementen, en bijpassende vocalen in zijn falsetto-bereik. Ik ben vooral dol op het bluesachtige pianospel waarmee het hele nummer wordt afgewisseld. Het is een ideale weergave/aanvulling op de pijnlijke ervaring die men na een breuk kan voelen. Een absolute klassieker in de Prince-catalogus en vele malen live gespeeld, ondanks dat het slechts een B-kantje was. Een fantastische langere live-weergave is te zien op de Carrier Dome-dvd tijdens de Purple Rain-tour, met extra zeer expliciete teksten. Toen ik dit concert live zag in de nacht van 30 maart 1985, zat ik anderhalf uur met m’n mond open te kijken: de energie, de dynamiek, de onbeschaamde teksten, vooral op dit nummer (onder andere). ‘Is he fine? Tell me, has he got an ass like mine?’ Geweldig gewoon, als je je realiseert dat de halve wereld toekijkt.
In 2019 ook uitgebracht in een uitgebreidere versie op de 1999 Super Deluxe Edition, gevonden in zijn onuitputtelijke vault.
Erwin Indrukwekkende ballad, waar Prince met zijn gospel geschreeuw je diep in het hart raakt.
Herman Een van de archetypische Prince-ballades. Hij op piano, zijn stem wervelend, gierend, fluisterend en jammerend over het verlies van zijn liefde. Het raakt alle juiste noten en het staat hoog op mijn lijst omdat het een van die nummers is waar hij zijn stem als instrument gebruikt (luister ook naar B-side God (Vocal) en Solo uit 1994 en je weet wat ik bedoel).
Het is een van die liedjes die je eigenlijk niet kunt beschrijven, want geen woorden kunnen de schittering recht doen. Dus, zet het nummer gewoon op, waarom niet?
Leon Vooral live op piano toch altijd een fijn nummer, ook vocaal zit er alles in. Een van de eerste concerten die ik zag; Syracuse… ik moest toch even pauzeren om te zien of ik het goed zag, op het moment dat hij zegt: “Is he fine, tell me…does your man have an ass like mine”.
Rick Een van mijn Prince favorieten sinds ik het voor het eerst hoorde. Ik had dit nummer in eerste instantie alleen op cassette bandje, maar op een platenbeurs de 1999 maxi single gevonden met deze B-kant.
Vincent Heerlijke pianoballad die al tijdens de 1999 concerten werd gespeeld. Ik vind dit een van de betere ballads en begrijp ook hier niet waarom dit nummer geen album heeft gehaald.
Prince - Let's Pretend We're Married & Irresistible Bitch (discogs.com)

Prince – Let’s Pretend We’re Married & Irresistible Bitch

4. Irresistible Bitch

(B-kantje Let’s Pretend We’re Married, 16-11-1983)

Opmerkingen

Bram Dat droge drum geluid, dat heerlijke synth-geluidje halverwege (vanaf minuut 2:42, een geluid die de band Japan zo zou kunnen gebruiken), de grappige tekst, de bas en de koortjes… O, o, o wat is dit toch lekker!
De tekst is ook erg komisch:
‘Every Friday night I call your butt up on the phone A deeper voice answers and it says you’re not at home
I bet you think that I’m a fool who’ll go for any line Well honey, put down all your money, you win every time’

Hier ga je toch van glimlachen?
Edward B-kant van Let’s Pretend We’re Married. Oorspronkelijk opgenomen kort na de Controversy-release eind 1981: de oorspronkelijke versie heeft een veel ruwere stem en het is een meer organisch nummer. Ik vond deze versie altijd wel geschikt voor The Time eigenlijk. De remake van 1983 heeft meer percussie, kalere productie, droge drummachines, samen met belachtige geluiden en vocale back-up van Wendy & Lisa. Op deze manier past het veel beter in de kaal geproduceerde 1999 modus. Zeker een vermakelijk nummer. Erg grappige teksten, met een bekend Prince-thema van een gekwetste minnaar die zijn vrouw goed behandelt, maar in ruil daarvoor slecht wordt behandeld. Ook een opmerkelijk plaatje, want Prince wijst hier al vooruit naar de toen nog opkomende hiphop. Het nummer werd live gespeeld tijdens de Purple Rain-tour en is te zien op de Carrier Dome-video/dvd.
Erwin Funky drums van Prince, rap avant la lettre?
Herman Bevatte het b-woord, dus kwam niet in aanmerking voor albumgebruik. Met de vroege backing-vocals van Wendy & Lisa is het een iconisch Prince-nummer; ondeugend, funky en speels.
Een van mijn favorieten, omdat het zijn oorsprong vond in jamsessies met Morris Day op drums, Prince op bas. Waar die twee aan het dollen waren, brachten die sessies enkele van de meest funkiest nummers van Prince voort, sommige nog niet uitgebracht of gebruikt op nog meer obscure releases, zoals The Time’s geweldige B-side Tricky.
Leon De titel is natuurlijk al fantastisch…goed voor de parental guidance sticker producenten. Wat een lekker funky nummer zeg, vooral de versie op de 1999 Super Deluxe Edition. Pfffeww!
Rick Net als Feel U Up zijn er meerdere versies van dit nummer in omloop. En lange tijd was dit de enige officiële release. Prima versie van dit nummer.
Vincent Leuk funky nummer met een lekkere drumloop en samples.
Prince - If I Was Your Girlfriend & Shockadelica (discogs.com)

Prince – If I Was Your Girlfriend & Shockadelica

5. Shockadelica

(B-kantje If I Was Your Girlfriend, 06-05-1987)

Opmerkingen

Bram We blijven dromen over een rechtvaardige wereld: zie commentaar track Feel U Up.
Edward Oorspronkelijk bedoeld voor zijn alter-ego Camille LP, en ook voor een single b/w Housequake eind 1986. Het hele Camille-avontuur werd opgenomen terwijl Prince experimenteerde met zijn stem in een kunstmatig gepitchte stijl om een androgyne toon te creëren. Weken voor de release werd het project om onduidelijke redenen teruggetrokken. Het evolueerde naar Crystal Ball, dat ook werd opgeschort, en uiteindelijk in Sign O’ The Times. Het nummer werd naderhand toch uitgebracht als de B-kant van de If I Was Your Girlfriend (oorspronkelijk ook van de Camille LP) single in 1987; beide nummers hebben de Camille-stem.
Dit nummer is simpelweg een Genie aan het werk. Met hoofdletter G. Eigenlijk moet men naar dit nummer luisteren als een soort alternatieve kunst. Je kunt het niet absoluut labelen: pop? rock? soul? funk? Hoe dan ook, Shockadelica is Prince op zijn hoogtepunt van creativiteit terwijl hij andere middelen durft te gebruiken om zijn talent, visie, inspiratie en vindingrijkheid over te brengen. Het is eigenzinnig & onconventioneel Prince. Überfunky, pakkend en een absoluut genot om naar te luisteren, en een heerlijk feestnummer. Ik krijg kriebels op mijn rug, elke keer als ik de introductie van dit nummer hoor; je wilt meteen een feestje gaan bouwen. Het lijkt in elk geval erop, dat Prince veel plezier had met het opnemen van dit nummer. Mijn eerste ervaring met dit nummer was toen ik in 1987 de UK picture disc 12″ kocht, dus dat voegde zeker een extra dimensie toe …. onmiddellijk werd ik er door aangetrokken (we wisten in die tijd, zeker weten, nog niets over het Camille-personage). Al met al, mijn favoriete B-kant aller tijden.
Betekenis van Shockadelica? Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een gevoel dat je krijgt wanneer je een verleidelijke vrouw tegenkomt, zonder de suggestie dat het gevoel wederzijds is, zeker niet in dit geval. Hier heeft de vrouw alle macht, bijna in een bovennatuurlijke staat (met het heksengedeelte in het lied als metafoor). De lyrics zijn buitenaards.
Erwin “Shockadelica, got you in a trance”. En zo is het!
Herman Sign O’ The Times was het album & de tour die me een die-hard fan / verzamelaar maakte en If I Was Your Girlfriend was een van de grootste redenen. Het was een verrassing voor mij dat het als single werd uitgebracht, omdat er grotere kanshebbers waren voor een single op dat album. Toen het echter toch uitkwam, was het waarschijnlijk mijn favoriete single ooit, qua ontwerp door middel van de fotografie van Laura LiPuma en Jeff Katz.
Maar de grootste winfactor was de B-kant Shockadelica, die duidelijk van Prince’s beroemdste alter-ego Camille was. Hoewel zijn stem niet duidelijk aanwezig was, maakte de versnelde stem dat wel duidelijk. Nogmaals, de funk is dik aanwezig op deze track, en zoals de andere B-kant uit 1987 (zie La, La, La, He, He, Hee) liet hij meer durf zien dan zijn normale funk.
Leon  
Rick Als het Camille album door had gegaan dan was dit gewoon een album track geweest, of misschien wel een single. Maar gelukkig kunnen we er nu toch nog als een B kant van genieten.
Vincent Grappig nummer waar Prince experimenteert met z’n stemvervormer en alter ego Camille.
Prince And The Revolution - Raspberry Beret & She's Always In My Hair (discogs.com)

Prince And The Revolution – Raspberry Beret & She’s Always In My Hair

6. She’s Always In My Hair

(B-kantje Raspberry Beret, 15-05-1985)

Opmerkingen

Bram De meeste nummers in deze lijst zouden gewoonweg niet misstaan op een regulier album. Zo ont-zet-end goed zijn ze! En dat geldt dus zeker voor She’s Always In My Hair. Het feit dat van dit fantastische nummer een B-kant is gemaakt, maakt ‘m (misschien) daarom juist wel nog beter, nog spannender en het verzamelen van Prince NOG leuker… Want wat was de ‘jacht’ op maxi’s en dergelijke in de nineties een uitdaging zeg. Maar: wel een vermakelijke uitdaging!
Hoe dan ook, om vele redenen voor mij de grote kampioen van deze lijst. Alleen al het geluid dat ’t nummer heeft (hoe moet ik dit duiden?). De live versies die ik ken: altijd weer raak! En neem nou zo’n bekentenis als: ‘Whenever I feel like not to great at all’. Dit is wat ik nou zo enorm waardeer aan Prince; naast stoerdoenerij en humor, ook onzekerheid en kwetsbaarheid tonen. Kortom: voor mij, P. op z’n best.
Edward  
Erwin Geïnspireerd door https://apoplife.nl/jill-jones-een-van-de-beste-prince-satelliet-acts/, dan kun je ook met weinig anders komen dan dit fantastische nummer! Jill was het daar overigens minder mee eens (zie ook verhaal over Around The World In A Day).
Herman Een klassiek Prince-nummer, zoals blijkt uit het feit dat hij het zijn hele carrière bleef spelen. Als dit ooit als single was uitgebracht, zou het veel airplay hebben gekregen; het ligt lekker in het gehoor en daarom zijn zoveel Prince-fans er zo dol op. kijk uit naar subliem, soepel gitaarwerk.
Leon Op 2 een tegenhanger van #1 (17 Days), iemand die er wel altijd is! Voor ieder gevoel een nummer. Vooral live is dit nummer toch echt een favoriet, vanwege de dikke solo. Prince vond het zelf kennelijk ook een lekker nummer, een van de weinige b-sides die hij tot t laatst speelde.
Rick En dan vooral de extended version van dit nummer. Te gekke bas en gitaar partijen en de opbouw van de drums naar het einde.
Vincent Nooit begrepen waarom dit nummer niet op een album is gekomen en als single is uitgebracht. Tijdens de live shows ging dit gepaard met een heerlijke gitaarsolo van Prince. Weet nog goed dat ik dit nummer live voor het eerst hoorde bij de Coca Cola report van MTV….. WOW!
Prince - Partyman & Feel U Up (discogs.com)

Prince – Partyman & Feel U Up

7. Feel U Up

(B-kantje Partyman, 18-08-1989)

Opmerkingen

Bram Stel je eens voor: in een parallel universum is het Camille album WEL uitgebracht… Daar wil ik heen… Daar wil ik zijn…
Edward Net als bij Shockadelica, raak ik meteen in een soort van opgetogen toestand wanneer ik dit nummer hoor. Het is zo pakkend, je wordt meteen meegezogen door de energie. Do your dance ….. alweer een nummer van de Camille LP. De hele opzet van dit concept is zo geniaal. Funky as hell. Bij wijze van spreken kan ik elke week naar dit album luisteren en me nooit vervelen. Zoals al gezegd bij Shockadelica, is dit mijn ultiem feestalbum.
Oorspronkelijk geconstrueerd in 1981 na de Controversy-release (en nu verkrijgbaar, enigszins bewerkt, op de 1999 Super Deluxe Edition uit 2019), werd het nummer opnieuw opgenomen in het najaar van 1986 voor het Camille-album, dit keer vele malen funkier, maar dus weer geen release. Deze laatste mix vond uiteindelijk toch zijn weg naar het publiek als de B-kant van Partyman in 1989, weer een perfecte match (zie nummer 1), omdat op het nummer Partyman ook een gepitchte stem wordt gebruikt.
Prince zet zijn seksuele frustratie van het Shockadelica-thema voort en probeert nog steeds de vrouw van zijn verlangen te veroveren. Je zou dus kunnen zeggen dat de nummers 1 en 2 perfect op één lijn liggen. Weer een feestje met schaamteloos perverse teksten. Mede omdat ik er zeker van ben dat iedereen zal opmerken dat het woord ‘feel’ op zo’n manier wordt uitgesproken dat je het woord ‘fill’ gemakkelijk kunt horen, wat nog beter bij de inhoud van de tekst past.
Erwin Oorspronkelijk opgenomen in 1981, werd het in 1986 opnieuw opgenomen en onderdeel van het geplande, en helaas geschrapte, Camille album. De 1981 versie werd in 2019 uitgegeven op de 1999 Super Deluxe Edition. Top nummer.
Herman Een beroemd lied in Prince-kringen; oorspronkelijk opgenomen in 1981, werd het opnieuw opgenomen in 1986 en maakte deel uit van het niet-uitgebrachte Camille-album. Vervolgens tot 1989 op de plank, toen het als B-kant van Partyman werd uitgebracht. In vergelijking met de 1981-versie is deze versie funky as hell, en de toevoeging van de saxofoon van Eric Leeds maakt het nog funkier.
Leon Best wel wat raunchy tracks in deze top 15, alsof hij op de A-sides toch rekening hield met de wat minder ervaren luisteraars. Voor mij zelfde redenen als Erotic City, Violet The Organ Grinder, Irresistible Bitch en Scarlet Pussy, waarom deze ook in de top 15 thuishoort.
Rick Er zijn ondertussen meerdere versies van dit nummer uitgebracht. Maar lange tijd was dit de enige officiële release en het blijft een lekker nummer.
Vincent  
Prince And The Revolution - Mountains & Alexa De Paris (discogs.com)

Prince And The Revolution – Mountains & Alexa De Paris

8. Alexa De Paris

(B-kantje Mountains, 07-05-1986)

Opmerkingen

Bram Fantastisch melancholiek instrumental die perfect past als score voor Under The Cherry Moon. Op de Veni Vidi Vici bootleg beleeft dit nummer ook nog een leuk moment: tijdens dit concert start bandlid Miko Alexa De Paris op de verkeerde plek van de show in namelijk. De reactie van Prince is dan erg komisch.
Edward  
Erwin  
Herman Toen de single Mountains uitkwam, had de instrumentale B-kant Alexa De Paris een link naar Venus De Milo van het album Parade en Prince’s enige andere instrumental God, ook in deze lijst. In de periode na 1985 waagde Prince zich vaker aan instrumentele fusie en bracht hij twee instrumentale albums uit onder het pseudoniem Madhouse.
Alexa De Paris is zwierig en vol temperament, geënt op de gitaar en het lijkt aangepast te zijn aan de stemming van Prince’s film Under The Cherry Moon, waarvoor hij nog veel meer, niet uitgebrachte instrumentale muziek scoorde. Zoals vaak met B-kanten paste het niet op het album, maar hier vindt het een liefdevol thuis.
Leon Ik krijg ineens zin om naar ’t strand te gaan, als ik dit nummer hoor. Een soort Prince versie van Fleetwood Mac’s Albatros. Instrumentaal, wat zeker niet betekent dat je iets mist. Vooral t gitaarwerk maakt het een lekkere track.
Rick Mountains was de eerste maxi single die ik kocht. Voor vijf gulden in de uitverkoop bak bij V&D. Wat een nostalgie. De B kant Alexa De Paris vind ik nog steeds geweldig, en van alle Prince B kantjes heb ik dit nummer het meest gedraaid. Wat een spannend nummer met al die verschillende stukjes, breaks, en instrumenten. En de gitaar die een mooie hoofdrol speelt.
Vincent Prince trekt hier al zijn registers open als componist. Fantastisch gitaarspel.
Prince And The Revolution - America & Girl (discogs.com)

Prince And The Revolution – America & Girl

9. Girl

(B-kantje America, 02-10-1985)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin Heerlijk minimalistisch nummer. De opmerking “all I have 2 do is think about U and I can have an orgasm” stemt mij altijd vrolijk.
Herman America’s B-side Girl staat altijd stevig in mijn Top 5 van favoriete Prince Trax om verschillende redenen. Waarvan de eerste de grootste reden is dat ik een Prince-fan ben; de stem van de man is als geen ander op aarde; veelzijdig, niet alleen gebruikt hij zijn stem op Girl als een instrument. Toen ik dit op mijn walkman afspeelde, voelde ik echt het verlangen van Prince naar dit meisje.
Een andere reden is de instrumentatie; de herhalende beat, bedekt met synthesizers, stemmen en liefdesgeluiden die, weleer, de tijd voor mij konden vervormen. En dat doet het nog steeds.
Voor fanatici: er is een fluisterende, achterwaartse stem op de achtergrond te horen, en wel die van Vanity, die de tekst verkondigt van een nummer genaamd “Boy”, als je het nummer andersom draait, kun je haar onderscheiden.
Leon Het beste van wat er overbleef, maar zeker niet een echte topper. Het ligt lekker in het gehoor, is vrolijk en heeft wel iets dat pakt.
Rick Als ik moet bedenken waarom ik dit een goed nummer vind dan schiet mij niets naar binnen. Maar ik heb Girl toch vaak gedraaid.
Vincent Leuke B side waar Prince vaak op zijn falsetto stem terugvalt. Tijdens het 3e NSJ nachtconcert heeft Prince dit nummer gespeeld als compensatie voor het slechte geluid van de eerste show.
Prince And The Revolution - I Would Die 4 U & Another Lonely Christmas (discogs.com)

Prince And The Revolution – I Would Die 4 U & Another Lonely Christmas

10. Another Lonely Christmas

(B-kantje I Would Die 4 U, 28-11-1984)

Opmerkingen

Bram Tikkeltje bombastisch, maar toch kan ik dit behappen. Groots ingezet allemaal. Vocaal wederom fenomenaal! Alleen daarom al verdient ie een plek in de lijst. Geen kerstbelletjes te ontdekken trouwens. Wie zegt dat dit een kerstliedje is trouwens?
Edward Uitgebracht als de B-kant van I Would Die 4 U eind 1984, wordt dit nummer beschouwd als het enige seizoengebonden nummer van Prince. Hij heeft er altijd op aangedrongen dat het nummer een fictief verhaal is. Ik heb het altijd een enigszins desoriënterend nummer gevonden. Piano en de andere instrumenten spelen synchroon, maar een overgedreven gitaar is neergelegd op de tracks en Prince’s stem is net boven de instrumentale track gemixt. Het komt me allemaal wat hard over, een beetje vervormd. Misschien imiterend op welke manier het lijdend voorwerp van het lied zijn omgeving op deze trieste momenten ervaart?
Het nummer is een melancholisch verslag van een man die rouwt om zijn geliefde, over herinnering en iemand missen, en een blik terug naar gelukkigere tijden; dan komen we erachter dat zijn geliefde is overleden, zeven kersten daarvoor, aan een soort ziekte, hoewel het pijnlijk onduidelijk is wat het nou precies was. Temeer omdat hij de gelegenheid elk jaar markeert door zijn verdriet te verdrinken met het drinken van bananen daiquiri’s tot hij blind is. Tegen het einde van het nummer scheurt Prince er nog even een prachtige gitaarsolo uit; ook hier is het weer lager in de mix dan men zou willen, edoch het is er en it’s cooking.
Slechts één keer live gespeeld (!) op 26 december 1984 tijdens de Purple Rain-tour.
Erwin  
Herman  
Leon Zelden zo’n triest kerstlied gehoord en toch draai ik ’t elk jaar. Ik zie de beelden voorbij trekken, zo beeldend is het gezongen en krijg altijd trek in een banana daquiri 🙂
Rick Mooi verhalend liedje waar Prince op het einde weer als vanouds schreeuwt en los gaat op de gitaar. Een van de weinige kerstliedjes die ik ook buiten december om wel eens draai.
Vincent Geweldig kerstnummer van Prince. Een van mijn favorieten en een geweldig songtekst. Er is een bootleg in omloop waarbij je Prince letterlijk het lied aan Wendy leert.
Prince - Sign O' The Times & La, La, La, He, He, Hee (discogs.com)

Prince – Sign O’ The Times & La, La, La, He, He, Hee

11. La, La, La, He, He, Hee

(B-kantje Sign O’ The Times, 18-02-1987)

Opmerkingen

Bram  
Edward Alleen een leuk nummer als er naar geluisterd wordt in de originele lange versie. Het lijkt misschien een beetje veel voor een nummer van 10 minuten over een kat in een boom, maar als je een groove hebt die werkt, maakt het niet echt uit waar de tekst over gaat. Heel grappig, levendig en anders. Ik word altijd superblij als ik dit nummer hoor. Gebaseerd op een opzwepende energiebeat die doet denken aan P-Funk, wat een achtervolging tussen een kat en een hond simuleert; en tevens een snaredrum die klinkt als de blaf van een hond, afkomstig van een sample-synthesizer. Sheila E. zingt ook mee.
Het nummer is gemaakt als reactie op een uitdaging van Sheena Easton die beweerde dat Prince geen liedje zou kunnen schrijven van zo’n basiszin over een kat in een boom die een hond plaagt (Sheena sarcastisch). Maar Prince antwoordde ‘dat zou een lied kunnen zijn’. Sheena van haar kant: ‘wat wil je dat ik zing? La La La He He Hee, ik hou van jou, jij houdt van mij? ‘. Prince stemde toe, tot haar verbazing, en zei: ‘Ja, dat zou best schattig zijn; ga je gang en schrijf het’ … wat resulteerde in haar co-credit op de track.
Erwin De aanleiding voor het nummer is net zo leuk als de daadwerkelijke uitvoering (uitleg wordt door anderen gegeven ). Funky en grappig tegelijk.
Herman Ik herinner me dat ik La, La, La, He, He, Hee (Highly Explosive) had opgenomen toen het voor het eerst op de Nederlandse radio werd uitgezonden en de drumsample van het hondengeblaf, in combinatie met de dwaze teksten over een hond die een kat achtervolgde, deed me dat glimlachen. Toen de 12″ werd uitgebracht, bleek het een 10 minuten durende funk extravaganza te zijn van het soort dat hij niet vaak zou uitbrengen op plaat. Als zodanig dus een grote vreugde in mijn Prince-collectie. Verbazingwekkend getoeter door Eric Leeds en Atlanta Bliss.
Leon  
Rick Een lekkere pretentieloze funk exercitie.
Vincent  
Prince And The Revolution - Kiss & Love Or Money (discogs.com)

Prince And The Revolution – Kiss & Love Or Money

12. ♥ Or $

(B-kantje Kiss, 05-02-1986)

Opmerkingen

Bram Wat een feestje dit nummer. Hoor ik daar in de verte Camille toevallig?
Edward a.k.a. Love Or Money. En wat hebben we hier? Ja, alweer ….. een Camille-track. Hoewel nooit bedoeld voor het project en niet beschouwd als een Camille-track als zodanig door Prince. Een nummer met een Parade-achtige sfeer, hoewel vol met verrassende instrumentatie, wat het een voller/drukker gevoel geeft, vergeleken met de schaarse productie van de andere nummers op het Parade-album. Een kort stuk van het nummer is echter wel te horen in de film Under The Cherry Moon. Wendy en Lisa zingen “Love or Money” door het hele nummer. Tekstueel bevond Prince zich nog steeds in een, laten we zeggen, compromisloze modus: “the boy was in need of some diehard pussy” (kan men alleen horen op de 12″ overigens). Leuke anekdote: toen ik deze 12″ kocht, dacht ik: jeetje, wat zijn die vocalen van Prince raar, dus draaide ik de 12″ op 33 toeren….wat resulteert in zijn normale stem met dus een vertraagd nummer, maar heel grappig om naar te luisteren.
Laterna gevonden voor de collectie als uncut 7″ picture disc (dus het lijkt een picture disc 12″, zie foto’s).
Erwin Fantastisch funk nummer, dat vreemd genoeg niet verscheen op de verzamelaar The Hits / The B-Sides (net als Alexa De Paris).
Herman  
Leon  
Rick  
Vincent  
Prince And The Revolution - Pop Life & Hello (discogs.com)

Prince And The Revolution – Pop Life & Hello

13. Hello

(B-kantje Pop Life, 10-07-1985)

Opmerkingen

Bram Wat was de Around The World In A Day toch een fijne periode. Hello is daar mede het bewijs van. Afkomstig van de maxi met een zéér fijne A-kant…
Edward  
Erwin Prince is boos, gekwestst en geïrriteerd. Hij bijt van zich af in dit pompende nummer. Heerlijk en oprecht.
Herman Around The World In A Day was een album dat een mooie set Prince B-kanten en uitgebreide versies heeft opgeleverd die me een die-hard fan hebben gemaakt. Hello (Fresh Dance Mix) was de B-kant van Pop Life en net Erotic City funky, terwijl zijn albummateriaal dat niet was.
Prince speelt op ritmegitaar en reageert lyrisch op de waanzin van zijn veel beschreven roem en de terugslag die hij ondervond omdat hij de We Are The World-opnamesessie niet bijwoonde.
Tekstueel is het één van die zeldzame nummers die hij direct uit op de slechte pers omtrent zijn persoon, muzikaal gezien is het een snelle trip van funky ritmegitaar die vooruitwijst naar de funkiness van het album Parade uit 1986.
Voor mij is het een van die liedjes die de tijd deed stilstaan toen ik het keer op keer op mijn walkman speelde.
Leon  
Rick Prima pop liedje en een sterke tekst.
Vincent
Prince - Delirious & Horny Toad (discogs.com)

Prince – Delirious & Horny Toad

14. Horny Toad

(B-kantje Delirious, 17-08-1983)

Opmerkingen

Bram Er was een tijd dat sommige B-kantjes niet op cd verkrijgbaar waren. Ook voor deze B-kant heb ik mijn stinkende best gedaan om ‘m te bemachtigen zeg. Daar waren de platenbeurzen in de nineties nou weer goed voor tenslotte. Die Delirious 7″ moest en zou ik hebben!
En weer zo’n grappige tekst:
‘If I had your number I’d call you on the phone
I’d breathe real heavy, if that didn’t work
Maybe I’ll start to groan…’

GE-WEL-DIG!
Edward Nog een koddig nummertje uit het 1999-tijdperk. Uitgebracht als B-kant van de single Delirious. Beide nummers van deze single zijn redelijk vergelijkbaar in rockabilly-stijl (à la Jack U Off op het album Controversy), instrumentatie en het gebruik van seksuele metaforen in de teksten. Hoewel ze in het nummer Delirious verborgen genoeg waren om censuur te voorkomen, werden de expliciete teksten van Horny Toad destijds als sadistisch geïnterpreteerd en was het de bron van enige controverse. Net als bij Irresistible Bitch, onderscheiden deze twee nummers zich tot op dat moment in de Prince-catalogus: het was zeer onwaarschijnlijk dat dit soort titels door de radiocensuur in 1983 kwamen. En op die manier vermoedelijk hoe dan ook wat ophef (en aandacht) creërend.
Bij het verzamelen van de Prince-catalogus was deze 7″ niet één van de onmiddellijke aankopen. Totdat ik de Britse postersleeve tegenkwam op een platenbeurs voor het astronomische bedrag van € 1. Ach ja, misschien is het nu dan toch tijd …
Markant feitje: een van de weinige nummers in de Prince-catalogus, dat nog nooit live is gespeeld!
Erwin  
Herman  
Leon  
Rick  
Vincent
Prince - I Wish U Heaven & Scarlet Pussy (discogs.com)

Prince – I Wish U Heaven & Scarlet Pussy

15. Scarlet Pussy

(B-kantje I Wish U Heaven, 20-09-1988)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin Robotische funk to the max. Onweerstaanbaar funky.
Herman  
Leon Als naam van een Bond girl had deze titel ook niet misstaan. Hij zat kennelijk toch te vaak met een dirty mind, gezien ook de overige titels in de lijst.
Rick Op de hoes van de CD single van I Wish U Heaven stond dit nummer niet vermeld. Dus een leuke bonus dat toen ik de CD single voor het eerst draaide. En nog een prima nummer ook.
Vincent

 

Duiding en verantwoording

Dit was het dan: de 15 beste Prince B-kantjes volgens het A Pop Life Panel. Uiteraard valt er nog wel wat over te zeggen.

Prince - 15 Beste B-kantjes - Grafiek - Resultaten (apoplife.nl)

Grafiek – Resultaten

Aantallen

Van de 40 geïdentificeerde B-kantjes zijn er in totaal 29 genomineerd voor opname in de top 15. Wat opvalt is dat de B-kantjes die in 1990 voor het eerst zijn uitgegeven niet zijn genomineerd, waarmee dat het enige jaar is dat geen nominaties opleverde.

Prince - 15 Beste B-kantjes - Grafiek - Decennia overzicht (apoplife.nl)

Grafiek – Decennia overzicht

Decennia

Opvallend is dat van alle uitgaven en nominaties per decennium, het overgrote deel uit de jaren (19)80 komt. Op zich niet verwonderlijk, omdat het merendeel van de uitgegeven B-kantjes (55%) ook uit dat decennium stamt, maar afgezet tegen het aantal nominaties komt het aandeel uit op maar liefst 76%. Sterker nog, de top 15 wordt 100% gevuld door B-kantjes uit de jaren (19)80.

Prince - 15 Beste B-kantjes - Grafiek - Jaren (19)80 (apoplife.nl)

Grafiek – Jaren (19)80

Jaren (19)80

De B-kantjes die uitkwamen in 1984 en 1985 leverden 3 nominaties elk op in de uiteindelijke top 15. Als de top 15 nominaties geaggregeerd worden naar jaar, en dezelfde puntentelling krijgen als de op de individuele lijstjes is toegepast, kom je uit op:

Jaar   Punten
1984   35
1985   20
1987   16
1983   14
1982   13
1986   12
1989   9
1988   1

Op basis van het bovenstaande is 1984 het meest succesvolle B-kantjes jaar. Niet gek, aangezien de nummers 1 en 2 uit datzelfde jaar komen en dat ieder A Pop Life Panel lid de nummers heeft genomineerd.

Punten

Zoals hieronder is te zien in de complete lijst, is de nummer 1 ook echt de onbetwiste winnaar met maar liefst 90 punten. Het verschil met de nummer 2 is 10 (!) punten. Van de 29 genomineerde B-kantjes zijn er 4 door iedereen genomineerd. Deze 4 bezetten ook de nummers 1 tot en met 4 in de samengestelde lijst.

Van de samenstellers ziet Rick het grootste deel (87%) van zijn nominaties terug in de top 15, gevolgd door Bram, Erwin en Vincent (allen 80%), Herman (73%) en Edward en Leon (67%). Verder valt op dat elke samensteller zijn top 6 terug ziet komen in de top 15. Erwin ziet zijn top 6 zelfs terugkomen in de top 6 van de top 15, zijn eigen top 3 is gelijk aan de top 3 van de top 15.

Aanleiding

O ja, hoe zat het ook al weer met de aanleiding voor deze lijst, de uitgave van She’s Always In My Hair op deze datum in 1985, dat door velen tot de beste van de B-kantjes wordt gerekend? Het nummer is geëindigd op de 6e plek in de top 15. Edward is de enige die het nummer niet heeft genomineerd.

De complete lijst

Voor iedereen die er maar geen genoeg van kan krijgen, hieronder de complete lijst met genoemde titels, gesorteerd op het aantal punten dat een titel heeft gekregen, de datum van uitgave en de titel van het nummer. Klik op de onderstaande tekst om de complete lijst te tonen.

De individuele lijsten

Alle lijstjes zijn voorzien van persoonlijk commentaar, opmerkingen en herinneringen. Alle lijsten zijn hieronder opgenomen. Klik op één of meerdere regels hieronder.

Ter afsluiting

A Pop Life Panel

Net als ons eerdere A Pop Life Panel artikel Prince – De 25 beste live bootlegs!, hebben wij ook dit weer erg leuk gevonden om te doen. Op persoonlijke titel wil ik nog even zeggen dat ik de uitbreiding van het A Pop Life Panel enorm inspirerend vind. Dank aan alle deelnemers!

Uiteraard zijn we benieuwd naar reacties, op- en aanmerkingen en jullie mening. Gebruik het reactieformulier onderaan dit artikel en neem contact op. Het wordt gewaardeerd!

Er zijn plannen om in de toekomst wat vaker artikelen op deze manier samen te stellen. Mocht je wensen of voorstellen hebben, we vernemen ze graag. Graag melden door te klikken op het mail icoon op de A Pop Life Panel pagina.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince – De 15 beste B-kantjes!. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Meer Prince?

2 reacties

 1. Hi Erwin,
  Heel leuk zo’n lijst met b-kantjes! Een van mn eerste verzamelobjecten medio jaren ’80. Ik snap alleen “Magnificent” als b-kantje van Musicology niet. En “Silver Tongue” als b-kantje van Call My Name ook niet. Mis ik iets?
  Groet, Bart Bosman

  1. Thx. Magnificent en Silver Tongue werden als digitale B-kantjes beschikbaar gesteld.

Complimenten/opmerkingen? Graag!