Prince & The New Power Generation – O(+>

Albumgegevens

Artiest Prince & The New Power Generation
Album
Jaar van uitgave 1992

Beoordeling

>

Introductie

Na het uitermate teleurstellende Diamonds And Pearls kwam Prince na een jaar met een opvolger. Helaas nog inclusief The New Power Generation, zijn zeer capabele maar weinig onderscheidende begeleidingsband, maar vooral nog steeds inclusief ‘rapper’ Tony M.

Ten tijde van de Diamonds And Pearls Tour begon Prince al nummers te spelen van zijn komende album, waaronder Sexy MF en Damn U. Beiden prima nummers, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Ook de reclame filmpjes die werden getoond voor de concerten waren veelbelovend.

Sexy MF

Prince - Sexy MF (single) (wikipedia.org)

Prince – Sexy MF (single)

Al tijdens het eerste concert van de Diamonds And Pearls Tour van 1992 dat ik zag, op 27 mei 1992, werd een nieuw nummer gespeeld: Sexy MF. Een heerlijk funk nummer, met een fantastische ‘rollende’ beat van drummer Michael Bland. Het ‘chickengrease’ gitaartje dat het hele nummer door klinkt is ook al zo goed. Ondanks de titel gaat het nummer juist over echte connectie: “In a word or two, it’s you I wanna do / No not your body, your mind you fool”.

Leuke première. Het nummer was funky en kende ook nog eens heerlijke blazerspartijen. Op 4 juli kocht ik de single Sexy MF die net was uitgekomen. Ik was in Maastricht voor mijn vierde (van de zeven in totaal) concert van de tour.

Vanwege de expliciete tekst, werd ook een gecensureerde versie van het nummer op televisie uitgezonden, waarbij “MF” werd vervangen door een typische Prince schreeuw “ah-uh-wah”.

Lopende de tour werd het nummer Damn U ook toegevoegd aan de setlist. Een klassieke, rat-pack achtige ballad. Mooi gezongen. Ook al prima. Toen eind september My Name Is Prince werd uitgebracht was toch wel duidelijk dat Prince weer op de weg terug was. Of toch niet?

Het album is geen titel die benoembaar is. Vandaar dat het album Symbol of Love Symbol wordt genoemd. Het wordt ook wel aangeduid als O(+>. In 1993 zou Prince zijn naam zelfs veranderen in . Maar dat was nog (redelijk) ver weg ten tijde van de release van dit album.

Prince - O(+> (last.fm)

Prince – O(+>

is het 14e Prince album, dat op 6 oktober 1992 in Nederland beschikbaar was, de dag dat ik het kocht. Net als Diamonds And Pearls, bestaat het uit origineel materiaal. Met uitzondering van The Flow, dat uit 1990 stamt, zijn er geen nummers uit de kluis gebruikt.

Het album kent een aantal segues (gesproken tussenstukjes, die een groot aantal cd’s uit de jaren (19)90 ontsieren). In het geval van werden de segues gebruikt om het verhaal van het album te duiden. Ze bevatten Kirstie Alley als verslaggever “Vanessa Batholomew”. Op eerdere configuraties van het album stonden meer segues, maar die sneuvelden toen Prince in juli 1992 het nummer Wanna Melt With U aan het album toevoegde.

Het album is grotendeels opgenomen met dezelfde configuratie van The New Power Generation als op Diamonds And Pearls. Rosie Gaines was vertrokken en de jonge danseres Mayte Garcia (later Prince’ eerste echtgenote) en D.J. Graves waren toegevoegd. Acht nummers op het album zijn uitgevoerd door Prince alleen. De andere bevatten The New Power Generation, op sommige nummers aangevuld met de blazerssectie die vaak onder de naam NPG Hornz werd aangeduid.

Nummers

Alle nummers geschreven door Prince, tenzij anders aangegeven.

 • My Name Is Prince *
 • Sexy MF **
 • Love 2 The 9’s
 • The Morning Papers
 • The Max
 • Segue
 • Blue Light
 • Wanna Melt With U
 • Sweet Baby
 • The Continental
 • Damn U
 • Arrogance ***
 • The Flow ****
 • 7 *****
 • And God Created Woman
 • 3 Chains O’ Gold
 • Segue
 • The Sacrifice Of Victor ******
*   Geschreven door Prince, rap geschreven door Tony M.
**   Geschreven door Prince, Tony M. en Levi Seacer, Jr.
***   Geschreven door Prince en Tony M.
****   Bevat een sample van Tramp door Lowell Fulson (geschreven door Lowell Fulson en Jimmy McCraklin)
*****   Bevat samples van:
I Know You Got Soul door Eric B. & Rakim (geschreven door Eric B. & Rakim)
Jazz It Up (Jazz Mix) door C.F.M. Band (geschreven door C.F.M. Band)
Niggaz 4 Life van N.W.A. (geschreven door The D.O.C., Dr. Dre en MC Ren)
******   Bevat een sample van God Made Me Funky van The Headhunters (geschreven door Bennie Maupin, Bill Summers, Blackbyrd McKnight, Mike Clark en Paul Jackson)

2 Whom It May Concern

De singles van dit album bevatten maar één B-kant: 2 Whom It May Concern. Een heerlijk funky nummer, dat geldt als een commercial/introductie voor het nieuwe album.

2 whomever it may concern / U must come 2 your senses / There are no kings on this earth / Only princes

© 2 Whom It May Concern, Prince, 1992

Ten tijde van de uitgave van dit nummer werd er beweerd dat de bovenstaande tekst en de strofe “You must become a prince before you’re king anyway” (uit My Name Is Prince) een reactie zouden zijn op Michael Jackson die zichzelf in 1991 had uitgeroepen tot “the king of pop”. Dit is echter nooit bevestigd.

Waardering

Prince - O(+> - Warner Bros advert (princevault.com)

Prince – O(+> – Warner Bros advertentie

is een verbetering ten opzichte van mijn eerste echte Prince teleurstelling Diamonds And Pearls, maar ook maar net. In tegenstelling tot het jaar daarvoor, begint het album prima. My Name Is Prince is onderdeel van mijn Prince nummers top 50 (nummer 41). Sexy MF behoort tot de afvallers voor de top 50. Love 2 The 9’s is ook een prima nummer, dat halverwege zeer funky wordt. Maar dan wordt het met The Morning Papers opeens erg slecht. Er zijn Prince liefhebbers die dit tot hun favorieten rekenen. Onbegrijpelijk, het is een saai, standaard nummer, Prince onwaardig. The Max is dan weer een prima nummer met een heerlijke zware bas-riff.

Eens in de zoveel jaar wordt er een nummer gemaakt dat elke vorm van goede smaak tart… Blue Light. Prince goes reggae… Een absolute draak. Ongelooflijk dat dit uit hetzelfde brein komt als, bijvoorbeeld, When Doves Cry, Paisley Park, Kiss en Hot Thing (om er een paar te noemen). Het probleem dat met The Arms Of Orion (van het Batman album uit 1989) startte, was nog niet opgelost. Tenenkrommend slecht.

Wanna Melt With U is ook iets dat Prince hiervoor nooit had gedaan, house/dance, maar, in tegenstelling tot het voorgaande nummer, het werkt. Alleen de tekst “Don’t look now, there’s a river of blood / You must have been a virgin / What am I guilty of? Oh no” vind ik persoonlijk nogal onsmakelijk. Ondanks dat: een goed nummer. Sweet Baby is een wat gewone ballad. Niet echt iets bijzonders. The Continental is dan weer goed, erg goed zelfs. Heerlijk gekrijs (als Prince krijst wordt het al snel goed). Vanaf 03:10 minuten wordt het zelfs extreem funky. Heerlijk! Damn U kende ik al en dat is een prima ballad. Arrogance is een niemandalletje. The Flow werkt, in tegenstelling tot de introductie daarvan tijdens de Nude Tour uit 1990, niet.

En dan 7. Voor velen een favoriet. Het is een prima nummer, met een goede tekst en Arabisch getinte riff. Het nummer kenmerkt ook de terugkeer van het gebruik van de vinger-cymbalen, die ten tijde van Around The World In A Day en Parade veelvuldig werden gebruikt. Was een goede single, die, ten onrechte, (te) weinig deed. And God Created Woman is prachtig.

Na Blue Light kon het toch niet veel erger worden, maar daar is 3 Chains O’ Gold. Nog zo’n draak van een nummer. Naast reggae wilde hij zich ook wagen aan prog-rock achtige muziek. Geen succes. Verre van dat, een flop eerste klas.

The Sacrifice Of Victor is een funk nummer, maar na het voorgaande nummer heb ik even genoeg gehad.

Samenvattend

Het begin was zo veelbelovend. Er staat een flink aantal goede tot zeer goede nummers op. Het aantal matige nummers is minder dan op de voorganger, maar de dieptepunten zijn zo onpeilbaar diep dat het album door zijn hoeven zakt. Voor sommigen geldt dit album als favoriet. Na zijn dood verschijnen er af en toe artikelen over de albums die in retrospect beter zijn dan destijds ingeschat. Dat geldt, wat mij betreft, niet voor Diamonds And Pearls en , twee albums die het slechtste in Prince naar boven haalden. In 1993 zou er weinig nieuws gebeuren, maar vanaf 1994 klonk er een nieuw, spannend en opwindend geluid vanuit Minneapolis. Prince was terug, en hoe! Onderwerp voor een later artikel.

Singles

Van het album zijn vijf singles uitgebracht: Sexy MF, My Name Is Prince, 7, Damn U (alleen in de VS) en The Morning Papers. Voor Blue Light, Sweet Baby en Love 2 The 9’s bestonden ook plannen om deze als single uit te brengen, maar werden vervangen door een release van The Morning Papers.

Act I Tour (princevault.com)

Act II Tour (princevault.com)

Act I en Act II Tour

Prince - Act II Tour ad (princevault.com)

Prince – Act II Tour advertentie

In 1993 ging Prince op tour door de VS, zijn eerste tour daar sinds Lovesexy ’88. De tour werd Act I genoemd en kende een vaste opbouw. De eerste helft van de show focuste zich op nummers van . De tweede helft spitste zich toe op ouder, soms obscuur, werk.

Na de Act I tour volgde Act II in Europa. Op 9 en 10 augustus deed Prince Nederland aan. Uiteraard was ik daar bij. Goede shows, met alweer nieuw werk: Peach (dat op single was verschenen), Chaos And Disorder (dat later op het album met dezelde naam zou verschijnen) en Johnny (dat op het debuutalbum van The New Power Generation, Gold Nigga, zou uitkomen). De belangrijkste wijziging betrof het vertrek van Tony M. Geen blerende rapper meer! De setlist verschilde behoorlijk ten opzichte van Act I en leek op een “greatest hits” show. Begrijpelijk, omdat tegen de tijd dat Prince de Act II tour deed, de eerste Prince verzamelaar (The Hits / The B-Sides) bijna uitkwam.

Tijdens de Act II tour speelde de naamswijziging van Prince een grote rol. Op 7 juni 1993, zijn 35e verjaardag, kondigde Prince aan dat Prince dood was en dat hij voortaan door het leven zou gaan als . Tijdens concerten vroeg hij meermaals “What’s my name?” om er vaak aan toe te voegen: “It ain’t Victor”. Velen dachten dat het nummer The Sacrifice Of Victor aanwijzingen voor een naamswijziging bevatte. Om het geheel nog complexer te maken, werden de concerten geopend met… My Name Is Prince.

Naamswijziging

Op 7 juni verscheen onderstaand bericht in de Twin Cities Pioneer Press, een krant uit Minneapolis:

He still may be funky, but his name is not Prince anymore. The Chanhassen-based singer celebrated his 35th birthday Monday by changing his name and announcing he’s breaking from his band, New Power Generation.

Prince - New name (princevault.com)

From now on, the former Prince (birth name: Prince Rogers Nelson) wants to be referred to as the combination symbol for male and female, the symbol that serves as the title for his latest album.

Michael Pagnotta, the Purple One’s publicist, said Tuesday he doesn’t know whether it’s a legal name change or an artistic whim. Only one person knows for sure and he’s not talking. Not even to pronounce his new name.

According to the Paisley Park office in Los Angeles, the singer signed the symbol in place of his name during a recent autograph session in Atlanta. No mention of how to pronounce it.

While this may seem like a Michael Jackson-type stunt, the lack of a spoken word for the symbol has left the media and the music industry slightly stumped.

“We don’t know what we’re going to call him,” an MTV press office spokesman said Tuesday. “There are people here working on it. I think they’re waiting to get the official word from Warner Bros. as to what sound we’re supposed to utter.”

A call to Warner Bros., with whom Prince has a $100 million contract, revealed it had no answers either. “This is as much of a surprise to us as to you,” a publicist said.

Over de naamswijziging meer op een later tijdstip.

Video

Prince - 3 Chains O' Gold Video (goldiesparade.co.uk)

Prince – 3 Chains O’ Gold Video

Op 16 augustus 1994 werd de video 3 Chains O’ Gold uitgebracht. De film is gebaseerd op de verhaallijn en nummers van het album.

Het verhaal begint met de moord op de vader van de Egyptische prinses Mayte. Mayte is ervan overtuigd dat de moordenaars achter de heilige “3 Chains Of Gold” aanzitten. Ze gaat op zoek naar Prince, omdat hij (volgens haar) de enige is die de chains kan beschermen tegen de moordenaars. Dit wordt gevolgd door een romance tussen Prince en Mayte, en Prince die er voor zorgt dat de moordenaars worden omgebracht.

Lokale (Minneapolis) tv-presentatoren Randy Meier en Lauren Green speelden zichzelf, aangevuld met Kirstie Alley, die ‘live’ rapportages verzorgde.

Vlak voor het einde van de film wordt de naamswijzigining uitgelegd, als gevolg van Prince’ wens “herboren” te worden en een perfect leven te leiden:

Upon the seventh day of the sixth month
Nineteen hundred and ninety-three
Marking the beginning and ending of cycles of creation
Prince, reaching the balance of thirty-five years,
Put into practice the precepts of perfection:
Voicing bliss through the freedom of being one’s self
Incarnating the New Power Generation into
The close of the six periods of involution giving
Birth upon himself to regenerate his name as
For in the dawn, all will require no speakable name
To differentiate the ineffable one that shall remain.

De film bevatte niet alle nummers van het album en sommige nummers die wel onderdeel van de film uitmaken zijn ingekorte versies.

Ter afsluiting

Wat vind jij van dit album? Ben jij wel te spreken over dit album? Laat het weten!

 

Meer Prince?

 

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Menzo Barendregt op 06-10-2017 om 17:32
  • Reageer

  Weer een prachtig en informatief verhaal !l Bedankt

  1. Dank je wel. Love you!

  • Peter van Soest op 02-11-2017 om 21:48
  • Reageer

  Heel stom misschien, maar ik vind eigenlijk alles goed van Prince. Een echte fan???

  1. Nee hoor, zeker niet stom. Prince heeft extreem veel goede muziek gemaakt, maar ik vind zeker niet alles goed…

Complimenten/opmerkingen? Graag!