Prince, top 50, nummers 50 tot en met 26

Prince-top-50-1

Dit is deel 2 (van 5) van de herinnering aan Prince, die op 21 april 2016 overleed. Onlangs heb ik (vanwege mijn verjaardag) een top 50 gemaakt (en gepubliceerd) van albums en concerten. Als logisch vervolg daarop heb ik een top 50 (officieel uitgebrachte) Prince nummers geworden. Hierbij presenteer ik de nummers 50 tot en met 26 (nummers 25 tot en met 1 volgen in delen 3 en 4). In de top 50 geen I Wanna be Your Lover, Do Me Baby, Computer Blue, Darling Nikki, Raspberry Beret, Anotherloverholenyohead, U Got The Look, Alphabet St, Batdance, etc. Allemaal topnummers, maar je moet toch kiezen… Maar toch, maak een playlist van deze 50 nummers en je hebt een top tijd tijdens het luisteren. Enjoy!

N.E.W.S. (album), 2003

N.E.W.S. (album), 2003

50. East

(N.E.W.S., 2003)

Dit nummer staat op album N.E.W.S. dat werd uitgegeven via zijn eigen NPG Records. Het album bevat 4 instrumentale stukken die ieder 14 minuten lang zijn. Opgenomen op één dag in Paisley Park Studios was het album initieel alleen via de NPG Music Club beschikbaar. Het zou het slechts verkopende Prince album zijn, maar ik vond (en vind) het een intrigerend album, waarop Prince wederom een nieuwe weg insloeg. Ik draai het album van tijd tot tijd en ben elke keer weer verrast door de spontaniteit, inventiviteit en muzikaliteit. Wát een muzikanten spelen hierop mee.

Sign O' The Times (album), 1987

Sign O’ The Times (album), 1987

49. The Ballad Of Dorothy Parker

(Sign O’ The Times, 1987)

Het nummer klinkt een beetje dof als gevolg van een technisch probleem. De thuisstudio was weliswaar geïnstalleerd, maar nog niet eerder gebruikt. Ten tijde van de opnames was, veroorzaakt door een stroomstoring, de helft van de (mogelijkheden van de) thuisstudio opgekomen. Aan het einde van de dag werd duidelijk wat de oorzaak was, maar Prince besloot de opname te houden zoals deze was. Het nummer werd geschreven nadat Prince het nummer had gedroomd. In het nummer wordt gerefereerd aan Joni Mitchell’s Help Me (‘Oh, my favorite song she said / And it was Joni singing /’ Help me I think I’m falling’), van haar album Court And Spark uit 1974. De tekst is levendig en grappig: Prince heeft ruzie met zijn vriendin en gaat, alleen, naar een restaurant (Yeah, lemme get a fruit cocktail, I ain’t too hungry). De serveerster zegt ‘You’re kinda cute — wanna take a bath?’. Ze besluiten samen de nacht door brengen, maar geen seks te hebben, omdat Prince is kinda going with someone. In het bubbelbad houdt Prince zijn broek aan en tijdens deze nacht leert hij hoe een vriend kan zijn voor zijn vriendin, dus hij gaat naar huis, gaat met haar in bad zitten mét broek aan en de ruzie stopt.

Girls & Boys (single), 1986

Girls & Boys (single), 1986

48. Girls & Boys

(Parade, 1986)

De opnamen begonnen in The Warehouse, Minneapolis (waar Prince veel opnam voordat Paisley Park Studios beschikbaar kwam). Girls & Boys is het eerste nummer dat Prince (onder zijn eigen naam) uitbracht waar Eric Leeds een bijdrage aan leverde (hiervoor had Eric Leeds een rol in het project The Family). Ook deze tekst is grappig: She had the cutest ass he’d ever seen / He did too, they were meant to be.

Paisley Park (single), 1985

Paisley Park (single), 1985

47. Paisley Park

(Around The World In A Day, 1985)

Het nummer heeft een psychedelische inslag en gebruikt jaren-60 Beatles invloeden, zoals echo en vinger-cymbalen (of beter het Turkse woord zil). Het nummer gaat over een soort utopiaanse plek die gevoeld kan worden in je hart. Dit nummer (net als het hele Around The World In A Day album overigens) werd opgenomen voordat de Purple Rain tour van start ging, iets wat Prince wel vaker deed. Eén van zijn klachten betreffende de platenmaatschappijen was dat als hij een album had afgeleverd en deze klaar was om te worden uitgebracht, hij al weer een ander album afhad. Ten tijde van de tour voor een album had hij alweer een album klaar, waardoor Prince iets moest promoten waar hij al geen directe connectie meer mee had (been there, done that). Het is overigens opvallend dat veel experimenteel werk destijds goed verkocht. In dit nummer zit veel prachtig overstuurd gitaarwerk. Het is achter in de mix geplaatst, maar met koptelefoon hoor je het perfect. Prachtig!

She's Always In My Hair (B-side Raspberry Beret single), 1985

She’s Always In My Hair (B-side Raspberry Beret single), 1985

46. She’s Always In My Hair

(B-side Raspberry Beret, 1985)

In 1993 is dit nummer ook opgenomen op The Hits/The B-Sides compilatie.

De initiële opname vond eind 1983 plaats bij Sunset Sound, Hollywood (op dezelfde dag als Erotic City). Ondanks dat het nummer wordt toegeschreven aan Prince & The Revolution, is het nummer alleen door Prince uitgevoerd. Ook gecovered door D’Angelo.

Irresistable Bitch (B-side Let's Pretend We're Married single), 1982

Irresistable Bitch (B-side Let’s Pretend We’re Married single), 1982

45. Irresistible Bitch

(B-side Let’s Pretend We’re Married, 1982)

In 1993 is dit nummer ook opgenomen op The Hits/The B-Sides compilatie.

De datum van opname in aanmerking genomen, is dit nummer een soort proto-rap. Prince verhaalt over een ‘irresistible bitch’ die hem slecht behandelt en zijn geest mishandelt, maar hij is weerloos tegen haar trucs. Een lekker funknummer.

Rainbow Children (album), 2001

Rainbow Children (album), 2001

44. Rainbow Children

(The Rainbow Children, 2001)

Rainbow Children is het eerste nummer van het gelijknamige album en was de opening tijdens de One Nite Alone… tour. Zijn nummer Sexuality (Controversy, 1981) wordt aangehaald met de tekst Reproduction of the New Breed, Leaders, stand up! Organize!. Het album The Rainbow Children is muzikaal gezien een nieuwe fase voor Prince. Thematisch en tekstueel is het echter niet mijn ding. Het gaat diep in op een specifieke groep van mensen (rainbow children) die een soort van spirituele ontwakening hebben meegemaakt flying on the wings of the New Translation (Jehovah’s Getuigen gebruiken de New World Translation of the Holy Scriptures als Bijbel). Het album (en ook dit nummer) zijn jazzier dan alles wat hiervoor kwam en dat maakt het album fris en sterk. Ook het feit dat Prince duidelijk gepassioneerd was, maakt dat hij veel aandacht heeft besteed aan het album en de productie. De tour die volgde op het album (One Nite Alone…) was een extreem goede, geïnspireerde tour, die met zichtbaar plezier werd uitgevoerd door zijn beste begeleidingsband ooit.

The Truth (album), 1998

The Truth (album), 1998

43. Don’t Play Me

(The Truth, 1998)

Waarschijnlijk ergens in 1996 opgenomen in Paisley Park Studios. Aanvulling op de Crystal Ball 3-cd set. Het album is voornamelijk akoestisch (gitaar en hier en daar wat percussie). Mooie melancholische sfeer: Don’t play me / I’m the wrong color & I play guitar / My only competition is well in the past / Time & time if time existed movin ever so fast / Don’t play me.

The Black Album (album), 1994 release

The Black Album (album), 1994 release

42. Superfunkycalifragisexy

(The Black Album, 1987/1994)

The Black Album is officieel uitgebracht in 1994, maar was gepland op 07-12-1987 als de opvolger van Sign O’ The Times en zou uitkomen met een geheel zwarte hoes, zonder titel, uitvoerende naam, productiegegevens of foto’s. De uitgave zou alleen het catalogus nummer (25677) bevatten op de zijkant van de hoes. Het was een poging zijn zwarte publiek terug te winnen, dat was afgehaakt bij Parade en Sign O’ The Times, omdat die albums te blank zouden klinken. Een week voor de release gaf Prince de opdracht de uitgifte van het album tegen te houden en alle reeds geperste (500.000 !) exemplaren te vernietigen. Ongeveer 100 kopieën overleefden de vernietiging. De redenen van het terugtrekken van The Black Album zijn nooit helemaal boven water gekomen, maar bevatten onderstaande:

 • Prince werd overtuigd dat het album te donker en kwaad was;
 • Prince kreeg last van zijn geweten betreffende de erotiek en het geweld in de teksten. In de videoclip Alphabet St., wordt, na ongeveer 24 seconden, de tekst Don’t buy The Black Album. I’m sorry getoond;
 • Prince besloot het album terug te nemen na een slecht verlopen (éénmalig) experiment met ecstasy (en de hallucinaties als gevolg daarvan), die hem deed inzien dat het album te negatief en hatelijk was en dat was niet de boodschap die hij naar buiten wilde brengen.

Direct na de beslissing The Black Album terug te nemen, verscheen het album als bootleg (het was ook één van mijn eerste bootlegs van Prince). Het werd één van de meest legendarische bootlegs aller tijden. Verschillende muzikanten en critici noemden The Black Album als een van hun favoriete albums van 1988. Superfunkycalifragisexy was een vast onderdeel tijdens de Lovesexy tour. Waarschijnlijk zijn de eerste opnames van september 1986. De tekst van het nummer is grappig en wordt half gerapt over een funkgroove: Maybe I’ll see u next Thursday night, maybe I won’t / But that’s alright, cuz in my possession, there’s a signed confession / that says, I was the best u ever had / 2 bad.

My Name Is Prince (single), 1992

My Name Is Prince (single), 1992

41. My Name Is Prince

(O(+>, 1992)

Het nummer gaat over Prince zelf en zijn muzikale kracht. Het is een funk stamper, waar ik erg blij van word. Ook hier geldt dat ik de tekst uitermate geestig vind: In the beginning / God made the sea / But on the 7th day / He made me / He was tryin’ to rest y’all / When He heard the sound / Sound like a guitar, cold gettin’ down / I tried to bust a high note / But I bust a string / My God was worried / ‘Til he heard me sing / My name is Prince / and I am funky / My name is Prince/ the one and only.

Parade (album), 1986

Parade (album), 1986

40. Life Can Be So Nice

(Parade, 1986)

De opnamen startten in april 1985 op dezelfde dag als Sometimes It Snows In April. Eén van mijn favorieten van het Parade album. Ik word vrolijk van het nummer, wat erg gelaagd is met allerlei verschillende instrumenten: Life can be so nice / It’s a wonderful world, sweet paradise / Kiss me once, kiss me twice / Life can be so nice / So nice.

Sign O' The Times (album), 1987

Sign O’ The Times (album), 1987

39. It’s Gonna Be A Beautiful Night

(Sign O’ The Times, 1987)

De basis van dit nummer is met The Revolution opgenomen op 25-08-1986 in Parijs tijdens de Parade tour (tijdens het concert zelf declareert Prince dat het gehele concert wordt opgenomen voor een uit te brengen live-album; dit is echter nooit gebeurd). De basisopname is aangevuld met veel overdubs, waaronder de transmississippirap door Sheila E, zo genoemd omdat Prince de rap opnam door de telefoon, terwijl Sheila E zich aan de andere kant van de Mississippi bevond. De overdubs startten in oktober 1986, toen The Revolution inmiddels was ontbonden. Het is het ultieme Prince feestnummer. Het duurt bijna 9 minuten en heeft een heerlijke live-vibe door het nummer heen. Het nummer heeft geen enkele pretentie meer te zijn dan het is.

Shockadelica (B-side If I Was Your Girlfriend single), 1987

Shockadelica (B-side If I Was Your Girlfriend single), 1987

38. Shockadelica

(B-side If I Was Your Girlfriend, 1987)

In 1993 is dit nummer ook opgenomen op The Hits/The B-Sides compilatie.

Dit is en zogenaamde Camille track. Camille was een pseudoniem (voor een alter-ego van) van Prince. Alle Camille tracks kenmerken zich door de versnelde vocalen. Hiervoor werden de nummers vertraagd afgespeeld tijdens het inzingen, zodat Prince zijn vocalen normaal kon inzingen. Als eindresultaat werden de tracks op normale snelheid afgespeeld, wat resulteerde in het versnelde stemgeluid. Het nummer is geschreven als een reactie op een album van dezelfde naam van voormalig The Time lid Jesse Johnson. Prince hoorde dat Johnson’s album Shockadelica heette en stelde dat een goed album ook een goed titelnummer moest hebben. Johnson was het daar niet mee eens, dus Prince nam het nummer op en liet het via een Minneapolis radio-station afspelen een week voordat Johnson’s album uitkwam.

Eye Hate U (single), 1995

Eye Hate U (single), 1995

37. Eye Hate U

(The Gold Experience, 1995)

I Hate U (of Eye Hate U om het oog-pictogram in de gepubliceerde titel weer te geven) was de eerste single van het fantastische album uit 1995 (het eerste album onder zijn O(+> naam). Een solo opname, waarmee begin 1994 is gestart in Paisley Park. Het nummer werd voor het eerst geopenbaard tijdens een feestje in (Prince club) Glam Slam in Minneapolis op 16-03-1994. Eén van de redenen waarom ik dit nummer zo fantastisch vind is de wijze waarop de gitaarsolo wordt geïntroduceerd (na 05:26 minuten). Het lijkt net alsof Prince zijn gitaar nog net onder controle kan houden om vervolgens één (van zijn vele) top solo weg te geven.

1999 (single), 1982

1999 (single), 1982

36. 1999

(1999, 1982)

Feestnummer tegen een apocalyptische achtergrond (Yeah, everybody’s got a bomb / we could all die any day / But before I’ll let that happen / I’ll dance my life away). De eerste keer dat het als single werd uitgebracht sloeg het niet aan. Nadat Little Red Corvette een hit werd en 1999 wederom werd uitgebracht bleek het zijn doorbraak te zijn in Amerika. De album-versie start met een vertraagde stem (Don’t worry / I won’t hurt you / I only want you to have some fun). Prince deelt de zangpartijen met Dez Dickerson, Lisa Coleman en Jill Jones. Prince, onder het pseudoniem Christopher, hergebruikte de couplet-melodie in Manic Monday.

In 1999 werd een her-opname van het nummer, samen met een aantal remixen, uitgebracht onder de naam 1999: The New Master, met als uitvoerende Prince and the Revolution. Rond deze tijd maakte Prince bekend dat hij zijn complete catalogus opnieuw zou opnemen en uitbrengen en dit als zijn new masters zou beschouwen (de originele masters waren eigendom van Warner Bros., niet van Prince). Of Prince dit ook daadwerkelijk heeft gedaan, is onduidelijk.

Purple Rain (single), 1984

Purple Rain (single), 1984

35. Purple Rain

(Purple Rain, 1984)

Purple Rain is de titel van het nummer, het album en de film. Voor het grote publiek is Purple Rain het meest bekende Prince nummer. De verkoopcijfers van Purple Rain het album (rond de 18 miljoen exemplaren) waren astronomisch. Het nummer was de derde single die van het album werd uitgebracht en wordt wereldwijd (h)erkend als hét Prince nummer. Met name de gitaarsolo is waanzinnig.

Het is opgenomen tijdens een benefiet concert voor het Minnesota Dance Theatre in First Avenue in Minneapolis op 03-08-1983. Dit concert wordt gezien als één van zijn belangrijkste en beste uit zijn carrière. Het was het eerste concert van Wendy Melvoin, één van de gezichtsbepalende leden van The Revolution. Het gehele concert is opgenomen met een mobiele opname studio. Overdubs vonden plaats in Sunset Sound in Los Angeles in augustus/september 1983. De origineel gespeelde versie was 11 minuten lang en dit werd teruggebracht tot 8 (een couplet sneuvelde, alsmede een deel van de gitaarsolo).

Parade (album), 1986

Parade (album), 1986

34. New Position

(Parade, 1986)

Van mijn favoriete album Parade. New Position is onderdeel van de eerste vier nummers van het album. De eerste vier nummers (Wendy’s Parade, New Position, I Wonder U en Under The Cherry Moon) werden op 17-04-1985 in één take achter elkaar opgenomen waarbij Prince de drumtrack in één keer vastlegde. Hierop volgde bas, gitaar en andere instrumenten. Het eindproduct zat al helemaal in zijn hoofd; het moest alleen nog op tape worden gezet. Dit soort verhalen maakt de bewondering alleen maar groter. Het eindresultaat klinkt alsof het een soort jams zijn, waarbij interactie tussen de spelers centraal staat, maar het is dus allemaal Prince zelf. Het nummer New Position is begin 1982 ook al opgenomen, deze opname is nooit uitgebracht.

America (single), 1985

America (single), 1985

33. America

(Around The World In A Day, 1985)

De laatste single van het album en is een bittere aanval op de Verenigde Staten midden jaren 80 van de vorige eeuw. Het refereert aan communisme, minimumloon en angst voor nucleaire oorlog. Het nummer begint hortend en stotend alsof een DJ de (vinyl) plaat tegenhoudt en weer loslaat. Het is onweerstaanbaar funky en kent veel gitaarwerk. De 12-inch extended version duurt meer dan 21 minuten en kent meerdere instrumentale solo’s. Het nummer kent een fade-out, omdat het nummer abrupt eindigt doordat de opnameband op was. Er wordt gezegd dat Prince deze opname eigenlijk op het album wilde hebben, maar Warner Bros. wilde daar niet aan. Daarop werd het nummer, voor het album, ingekort tot 03:40 minuten. De videoclip voor het nummer is een opwindende live-opname die is gemaakt in Nice, Frankrijk, waar Prince op dat moment zijn film Under The Cherry Moon aan het opnemen was. America werd tijdens sommige concerten van de Purple Rain tour geïntroduceerd bij het publiek.

Graffiti Bridge (album), 1990

Graffiti Bridge (album), 1990

32. The Question Of U

(Graffiti Bridge, 1990)

Origineel opgenomen tijdens de opname-sessies voor Parade. Het nummer is tevens opgenomen in de (draak van een) film Graffiti Bridge. Een instrumentale versie werd opgenomen op 28-12-1985 bij Sunset Sound met Sheila E., Levi Seacer, Jr. en Eric Leeds tijdens de Paisley Jam sessie. Toen Prince eind 1987 begon met Graffiti Bridge pakte hij de originele opname van The Question Of U en breidde de opname uit. Het plan was om The Question Of U als single uit te brengen, maar dit is niet gebeurd. Het nummer is prachtig en werd geïntroduceerd tijdens de Nude tour in 1990 met beukende drums. Het kent weinig tekst en het instrumentale coda waar het nummer mee eindigt kent een fantastische gitaarsolo.

Pop Life (single), 1985

Pop Life (single), 1985

31. Pop Life

(Around The World In A Day, 1985)

Pop Life was de tweede single van het album (Raspberry Beret was de eerste). Pop Life werd opgenomen voordat Purple Rain klaar was. Het drumwerk op het nummer is van Sheila E. Wendy & Lisa doen de achtergrondzang. De rest van het nummer is uitgevoerd door Prince. Tekstueel gaat het over teleurstellingen en de wijze waarop je daar mee om kunt gaan (Life it ain’t real funky / Unless it’s got that pop) en kent een specifieke referentie aan druggebruik (iets waar Prince van gruwelde): What U putting in your nose / Is that where all your money goes / The river of addiction flows / U think it’s hot, but there won’t be no water / When the fire blows. Elvis Costello wilde een cover uitbrengen met een gewijzigde tekst, maar Prince weigerde.

Crystal Ball (album), 1998

Crystal Ball (album), 1998

30. Crucial

(Crystal Ball, 1998)

De ballad Crucial was gepland voor musical The Dawn, die uiteindelijk werd geschrapt. Crucial kwam voor op de eerste configuraties van Sign ‘O’ The Times, maar werd vervangen door Adore. Het nummer kent twee varianten: een gitaar en een saxofoon versie. Deze verwijzen naar de solo’s op de respectievelijke instrumenten tijdens de outro van het nummer. De gitaarversie is fantastisch.

How Come You Don't Call Me Anymore? (B-side 1999 single), 1982

How Come You Don’t Call Me Anymore? (B-side 1999 single), 1982

29. How Come You Don’t Call Me Anymore?

(B-side 1999, 1982)

In 1993 is dit nummer ook opgenomen op The Hits/The B-Sides compilatie.

Het nummer bestaat uit de beat van een basdrum, piano en de vocalen van Prince en gaat over een man die in de steek is gelaten door zijn geliefde: I keep your picture beside my bed / And I still remember everything you said / I always thought our love was so right / I guess, I was wrong / I always thought you’d be by my side / Mama, now you’re gone. Gaandeweg het nummer wordt het verdriet steeds erger en barst het (gospel) gekrijs van Prince los. Kippenvel: Sometimes it feels like I’m gonna die / If you don’t call me, mama, girl, you gotta try / Down on my knees beggin’ you, please, please / Why can’t you call me sometime baby, yeah // It’s just one lousy dime, baby.

Around The World In A Day (album), 1985

Around The World In A Day (album), 1985

28. Around The World In A Day

(Around The World In A Day, 1985)

Het nummer werd geschreven en opgenomen door David Coleman (broer van Revolution lid Lisa) in juni 1984, toen hij twee dagen studiotijd cadeau kreeg van Prince, als verjaardagscadeau. Toen Prince het resultaat hoorde, was hij dusdanig gek van het nummer dat hij het wilde opnemen op zijn volgende album. Hij nam het opnieuw op en maakte wat muzikale en tekstuele wijzigingen. Het nummer is op zich al fantastisch met een verslavende beat, maar na 02:41 I think I wanna dance! volgt er een 15 seconden durend hemels funky synthesizer thema.

Kiss (single), 1986

Kiss (single), 1986

27. Kiss

(Parade, 1986)

Kiss startte als een korte akoestische blues van ongeveer 1 minuut lang. Prince gaf de demo aan funk band Mazarati voor hun debuut album. Mazarati en producer David Z maakten er een drastisch ander (funk) nummer van, met een minimalistisch geluid. Toen Prince de volgende dag het resultaat hoorde, nam Prince het nummer terug. Hij verving de hoofdzang, voegde het gitaar stukje in het refrein toe en haalde de bas weg. De achtergrondzang van Mazarati bleef intact. Op het laatste moment werd Kiss aan het Parade album toegevoegd. Warner Bros. wilde het nummer niet als single uitbrengen, omdat ze het net een demo vonden. Het werd een wereldhit voor Prince en werd veelvuldig live gespeeld. Hoogtepunt is het laatste refrein waarin Prince het refrein uitkrijst. Top!

 

Videoclip

De muziek video is een klassieker. Prince zingt en danst in een grote lege hal. Op een kruk zit Wendy Melvoin die gitaar speelt. De chemie tussen hen is perfect en de clip is altijd leuk om te zien.

C-Note (album), 2004

C-Note (album), 2004

26. Empty Room

(C-Note, 2004)

C-Note is een live album van Prince and The New Power Generation, dat via de NPG Music Club is uitgebracht in 2004 en bestaat uit 5 nummers die zijn opgenomen tijdens de soundchecks tijdens de One Nite Alone… tour. Vier van de nummer zijn genoemd naar de locatie waar de stukken zijn gespeeld: Copenhagen, Nagoya, Osaka, Tokyo, aangevuld met het reeds bestaande, nooit eerder uitgebrachte, maar onder fans uitermate populaire, Empty Room. Het nummer is geschreven rond augustus 1985, waarschijnlijk naar aanleiding van relatieperikelen tussen Prince en Susannah Melvoin (tweelingzus van Revolution gitariste Wendy). In 1992 is het opnieuw opgenomen. Er bestaat een videoclip voor Empty Room op basis van de 1985 versie. Beide studio versies zijn nooit officieel uitgebracht.

 

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Lisette op 01-05-2016 om 22:11
  • Reageer

  Wat gaaf dat je dit zo hebt gemaakt. Echt een tribute!

  1. Thx, Lisette. Leuk om te doen ook!

  • Marco Evers op 11-05-2023 om 11:48
  • Reageer

  Heel gaaf dit, ik ben weer helemaal terug in de jaren 80 toen ik het allemaal ontdekte. Wel een beetje jammer dat Lady Cab Driver er niet tussen staat. Heb je dat wel overwogen?

  1. Leuk om te horen Marco. Lady Cab Driver is zeker ook overwogen, zie ook Prince, de afsluiting.

Complimenten/opmerkingen? Graag!