One Nite Alone… Solo piano and voice by Prince

NPGMC Logo (princevault.com)

NPGMC logo

Inleiding

Op 14 mei 2002 werd One Nite Alone… uitgebracht door NPG Records. Het fysieke album is alleen beschikbaar gesteld aan leden van de NPG Music Club, een online Prince community, die actief was van 2001 tot en met 2006, waar Prince direct met zijn fans communiceerde en muziek uitbracht. Tegen een jaarlijkse bijdrage van $100,- (vanaf het vierde jaar verlaagd naar $25,-) kregen leden elke maand (nieuwe) muziek, fysieke cd’s en toegang tot exclusieve voorverkoop van concertkaarten, met gegarandeerde plaatsen vooraan het podium.

Beschikbaarheid

Prince - One Nite Alone... NPGMC Flyer (geocities.co.jp)

Prince – One Nite Alone… NPGMC Flyer

Omdat het fysieke album alleen aan NPG Music Club leden beschikbaar is gesteld, is het nogal zeldzaam, wat resulteert in soms belachelijke bedragen die gevraagd worden voor een origineel exemplaar. Zelfs voor kopietjes lopen de prijzen op tot rond de € 50,-. Van 2015 tot en met medio 2016 is het album via online muziekdienst Tidal beschikbaar gesteld.

Ten tijde van het uitkomen van het album was ik niet echt overtuigd, maar het is, sindsdien, sterk in mijn achting ver gestegen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Emancipation, bleek dit album (voor mij althans) een groeiplaat te zijn. Het is wel een ‘zondagmorgen’ plaat; ik moet er voor in de stemming zijn. Zoals de subtitel, Solo piano and voice by Prince, al aangeeft, is het een solo plaat van Prince, waarop hij piano en zang verzorgt. Het album is eigenlijk een soort van voorloper op de allerlaatste tour die hij deed, Piano & A Microphone genaamd.

One Nite Alone…

Prince - One Nite Alone... (startribune.com)

Prince – One Nite Alone…

One Nite Alone… is het 25e studio album van Prince. Het album bevat nummers die uitgevoerd worden door Prince alleen, zingend en piano spelend. Slechts op twee nummers, Here On Earth en A Case Of U, wordt hij begeleid door drummer John Blackwell. A Case of U is een cover van het Joni Mitchell nummer A Case Of You van Mitchell’s onvolprezen album Blue uit 1971. Mitchell wordt bedankt in de liner notes en het nummer is opgedragen aan John L. (Nelson), Prince’ vader, die op 25 augustus 2001 was overleden. Het nummer Avalanche was een beetje controversieel, omdat Abraham Lincoln hierin als racist wordt bestempeld, omdat hij persoonlijk nooit voorstander zou zijn geweest van meer vrijheden voor de zwarten.

Naast John Blackwell worden ook Prince’ duiven, Divinity en Majesty, in de liner-notes bedankt: ze verzorgden ambient singing.

Zoals ook al beschreven in het stuk over The Rainbow Children werd de naam van het One Nite Alone… album ook gebruikt voor de tour die Prince deed in 2002 in het kader van The Rainbow Children. Tijdens de tour werden soms ook nummers van het One Nite Alone… album gespeeld, met name A Case Of U en Avalanche.

Prince - One Nite Alone... hoes achterkant (lipstickalley.com)

Prince – One Nite Alone… hoes achterkant

Nummers

 • One Nite Alone…
 • U’re Gonna C Me
 • Here On Earth
 • A Case Of U
 • Have A
 • Objects In The Mirror
 • Avalanche
 • Pearls B4 The Swine
 • Young And Beautiful
 • Arboretum

Trivia

Prince - One Nite Alone... CD label (lipstickalley.com)

Prince – One Nite Alone… CD label

 • One Nite Alone…, U’re Gonna C Me, Here On Earth, A Case Of U en Pearls B4 the Swine waren al eerder via de NPG Music Club (digitaal) beschikbaar gesteld in 2001;
 • U’re Gonna C Me is in 2009 opnieuw uitgebracht in een andere versie op het album MPLSound;
 • Tijdens een online sessie op (Prince-site) love4oneanother.com in 1999, werd Prince de vraag gesteld of hij ooit een solo piano album zou uitbrengen, gezien zijn onderschatte talent op het instrument, en zijn stijl, die deed denken aan Art Tatum en Bud Powell. Prince antwoordde “Eye so appreciate the compliment. If the demand is there, eye would release a solo piano joint. Get a petition 2gether”;
  (bron: princevault.com)
 • Dit was het eerste album dat werd uitgegeven tijdens het tweede NPG Music Club jaar. Er was beloofd dat er 4 cd’s zouden worden uitgebracht (en verscheept). De 3 cd’s tellende One Nite Alone… Live! box werd gezien als invulling van die belofte. Veel fans waren daarover nogal ontstemd. In het One Nite Alone… tour programma werd melding gemaakt van 3 andere cd’s die zouden uitkomen: Xenophobia, Last December en The Very Best Of , welke nooit zijn uitgekomen (Xenophobia is later alsnog uitgebracht, maar wel in een andere vorm).

Eindoordeel

Zoals hierboven al gesteld, was ik bij uitkomen van het album niet erg onder de indruk, maar dat is later goedgekomen. Ik draai het niet veel, maar als ik het draai ben ik elke keer weer onder de indruk van de prestatie. Het is een heel intiem album, waar Prince weer eens aantoont dat hij in een heel andere wereld vertoeft dan zijn tijdgenoten. Met name One Nite Alone…, het prachtige A Case Of U (duidelijk een favoriet van Prince, aangezien hij het vaak speelde), hoogtepunt Avalanche en het instrumentale Arboretum zijn mijn favorieten van dit album. Al met al een aanrader!

Ter afsluiting

Ken jij One Nite Alone…? Wat vind je ervan? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!