Prince – De Lotusflow3r drie album set

Prince - Lotusflow3r - lotusflow3r.com (princeonlinemuseum.com)

Prince – Lotusflow3r – lotusflow3r.com

Inleiding

Dit artikel gaat over Lotusflow3r, MPLSound en Elixer, die allen op één dag werden uitgebracht: 24 maart 2009.

Leeswijzer

Nadat de wijze van uitgave is beschreven, worden de 3 albums behandeld, gevolgd door een conclusie en het vervolg. Hiertoe is dit artikel opgedeeld in 5 delen:

 1. Wijze van uitgave
 2. Lotusflow3r
 3. MPLSound
 4. Elixer
 5. Conclusie en vervolg

N.B.:
De officiële schrijfwijze voor het album Lotusflow3r is LOtUSFLOW3R, in dit artikel gebruik ik Lotusflow3r. De officiële schrijfwijze voor het album MPLSound is MPLSºUND, in dit artikel gebruik ik MPLSound.

Bria Valente - Another Boy (single) (princevault.com)

Wijze van uitgave

De eerste aanwijzing dat er nieuw materiaal in aankomst was werd gegeven op 30 september 2008, de dag dat het live album Indigo Nights werd uitgegeven. Die dag werd het nummer Another Boy online beschikbaar gesteld. Het bleek te gaan om een nummer van Bria Valente, dat afkomstig zou zijn van haar aanstaande album Elixir.

Nieuwe nummers

In december 2008 werden 4 nummers via het radiostation Indie 103 uit Los Angeles openbaar gemaakt: Crimson And Clover, 4ever, Colonized Mind en Wall Of Berlin. Eveneens in december 2008 werd de website mplsound.com operationeel. Initieel bevatte het alleen de instrumentale versie van (There’ll Never B) Another Like Me, later vervangen door de volledige versie van het nummer. De site had maar een korte levensduur: na een maand was het over. Maar tegelijkertijd werd aangekondigd dat er een nieuwe interactieve website zou worden gelanceerd: lotusflow3r.com, waarop fans nieuwe muziek en video’s konden “listen, watch and buy”. Drie nummers werden aangeboden: Crimson And Clover, Here Eye Come en (There’ll Never B) Another Like Me. Een paar weken later werd de site aangevuld met drie samples van 1 minuut: Chocolate Box, Colonized Mind en All This Love.

Prince - One night with Prince (latimes.com)

Prince – One night with Prince

Op 8 januari 2009 verscheen het artikel One night with Prince bij de Los Angeles Times, waarin schrijfster Ann Powers vertelt over haar ‘interview’ en luistersessie bij Prince. In zijn auto laat hij haar luisteren naar zijn nieuwe muziek en hij komt terug op het verslag van een controversieel gesprek met hem in The New Yorker onder de titel Soup with Prince, dat op 24 november 2008 was gepubliceerd, waarin hij twijfelachtige uitspraken zou hebben gedaan over religie en homoseksualiteit. Naar aanleiding van het interview worden meer titels bekend gemaakt: Hey Valentina (geschreven voor Salma Hayek’s dochter), Better With Time (opgedragen aan Under The Cherry Moon actrice Kristin Scott Thomas), Love Like Jazz, $ (over “the most popular girl in the whole wide world”) en 77 Beverly Place.

Op 31 januari 2009 werd de lotusflow3r.com site weer uitgebreid met drie volledige nummers: Colonized Mind, Discojellyfish (een instrumentaal nummer, dat niet op één van de te releasen albums stond) en Another Boy (het eerder vrijgegeven Bria Valente nummer).

Lancering lotusflow3r.com

Prince - Lotusflow3r - The Clock Is Ticking email 21-03-2009 (apoplife.nl)

Prince – Lotusflow3r – The Clock Is Ticking email 21-03-2009

Op 23 maart 2009 werd een demo van Chocolate Box (waarop Q-Tip niet meewerkt) gelekt. Een dag later, op 24 maart om 7:07 uur lokale tijd (in Nederland was het 16:07 uur), opende lotusflow3r.com officieel en konden gebruikers zich aanmelden voor een jaarabonnement van $ 77. Aanmelders kregen toegang tot streaming video (waaronder de indrukwekkende cover van Radiohead’s Creep tijdens het optreden op het Coachella festival in 2008) en video’s van Chocolate Box, Crimson And Clover en Everytime en downloads van de Lotusflow3r box set.

Vroege aanmelders kregen een founding member t-shirt en de mogelijkheid kaartjes te kopen voor Prince concerten die hij zou geven in Los Angeles en de geplande Tonight Show optredens. Ik had de aanmelding klaar op 25 maart 2009 om 13:20 uur (zie schermafdruk aan het eind van het artikel).

Een paar dagen na de opening van de website werden de albums fysiek uitgegeven, als een 3cd set. De set kon alleen bij Target winkels in de VS worden gekocht voor maar $ 11,98 (vergelijkbaar met de prijs voor een enkele cd). Via deze route kwamen ook vele sets terecht in Europa.

Op 7 september werd de cd set door Warner Music (!) in Frankrijk uitgebracht.

Promotie

Om de Lotusflow3r set onder de aandacht te brengen ondernam Prince een aantal promotie werkzaamheden. Voor de uitgave van de fysieke set werd een 30 seconden durende reclame video opgenomen, waarin Prince Dreamer speelde (zie de volledige reclame via het A Pop Life artikel Prince – Reclame voor de Lotusflow3r drie album set.

Prince - Tavis Smiley Show - 27/28-04-2009 (usatoday.com)

Prince – Tavis Smiley Show – 27/28-04-2009

Op 11 maart werd aangekondigd dat Prince drie opeenvolgende avonden zou optreden bij The Tonight Show with Jay Leno van 25 tot en met 27 maart 2009. Hij speelde Ol’ Skool Company, Dreamer en Feel Better, Feel Good, Feel Wonderful. Op 28 mei keerde Prince nogmaals terug naar de show en speelde het Planet Earth nummer Somewhere Here On Earth.

Op 22 april 2009 speelde hij Crimson And Clover bij The Ellen DeGeneres Show. Op 27 en 28 april werd een interview uitgezonden die een paar dagen daarvoor was opgenomen bij de Tavis Smiley Show, waar Prince een paar opvallende uitspraken deed. Eén daarvan was dat hij als kind epileptisch was en daarvan genezen was met de hulp van engelen. De andere was dat hij wel wat zag in de zogenaamde ‘chemtrails’ theorie…

N.B.: De ‘chemtrails’-theorie is een samenzweringstheorie die stelt dat de condenssporen die vliegtuigen achterlaten gevuld zijn met meer dan water en CO2, zoals chemicaliën, met als doel om <vul iets negatiefs in>.

Prince - Lotusflow3r - Live billboard reclame 28-03-2009 (pinterest.com)

Prince – Lotusflow3r – Live billboard reclame 28-03-2009

De grootste promotie stunt werd gedaan in de nacht van 28 en 29 maart waar Prince 3 shows speelde in verschillende zalen in het LA Live Nokia Center te Los Angeles. Elke show/zaal had een andere band. In The Nokia Theater speelde hij met een (selectie van) zijn band ten tijde van 3121, in The Conga Room met Michael B. en Sonny T. en in Club Nokia met een aantal muzikanten uit zijn One Nite Alone… Tour band.

 

Op 18 juli 2009 gaf Prince twee concerten in Montreux tijdens het prestigieuze Montreux Jazz Festival, op 13 en 16 augustus gevolgd door drie concerten in Monaco. Op 11 en 12 oktober gaf Prince een aantal optredens en een interview in Parijs, gevolgd door een promotie televisie optreden op 15 oktober.

Lotusflow3r

Prince - Lotusflow3r (princeestate.com)

Prince – Lotusflow3r

Lotusflow3r is het 33e studio album van Prince. De download versie van het album bevatte het nummer The Morning After in plaats van Crimson And Clover.

Het is opvallend hoe weinig informatie naar buiten is gekomen omtrent het ontstaan van het album. Prince zelf zei dat een aantal nummers afkomstig waren uit opnamesessies van het album 3121, dat uitkwam in 2006. De nummers waarop Michael B. en Sonny T. te horen zijn komen uit die periode.

Tevens speelt Támar Davis een rol op het album. Zij werkte samen met Prince in 2005 en 2006. Het is onduidelijk waarom, maar de samenwerking stopte na 2006. Van de overige nummers wordt aangenomen dat ze in 2008 zijn opgenomen, maar dat is niet zeker.

Al in juni 2006 werd het nummer Feel Better, Feel Good, Feel Wonderful (in een andere uitvoering dan op het album is beland) aangeboden op het online platform NPG Music Club, met het bijgaande commentaar dat het een ‘work-in-progress’ was. Het is waarschijnlijk dat 77 Beverly Park was bedoeld voor het MPLSound album, omdat het nummer wordt benoemd in het nummer Ol’ Skool Company op dat album.

Feel Better, Feel Good, Feel Wonderful was initieel onderdeel van de tracklist voor MPLSound. Het nummer wordt op de Target release (onjuist) Feel Good, Feel Better, Feel Wonderful genoemd.

Op 2 december 2009 werd het nummer Dreamer genomineerd voor een Grammy Award in de categorie “Best Solo Rock Vocal Performance”, maar won niet.

Net als alle andere albums binnen de (cd) set had Lotusflow3r een eigen pagina op de lotusflow3r.com website, waar naast het album ook de video voor Crimson And Clover en foto’s beschikbaar waren. Er zijn geen singles van het album getrokken.

Nummers

Alle nummers geschreven door Prince, behalve Crimson And Clover geschreven door Tommy James en Peter Lucia, Jr.

 • From The Lotus…
 • Boom
 • Crimson And Clover
 • 4ever
 • Colonized Mind
 • Feel Better, Feel Good, Feel Wonderful
 • Love Like Jazz
 • 77 Beverly Park
 • Wall Of Berlin
 • $
 • Dreamer
 • …Back 2 The Lotus

De digitale lotusflow3r.com uitgave bevatte The Morning After (een outtake uit 2006) in plaats van Crimson And Clover.

Het nummer Colonized Mind heeft een wel erg sterke gelijkenis met Miriam Makeba’s prachtige Quit It. Ik vind het onbegrijpelijk dat Makeba hier geen credits voor krijgt, zeker van een persoon die altijd bovenop zijn eigen rechten zat.

Muzikanten

Alle stemmen en instrumenten verzorgd door Prince, met hulp van:

 • Michael B. – drums op From The Lotus…, Colonized Mind, Love Like Jazz, Wall Of Berlin en …Back 2 The Lotus
 • Sonny T. – bas op From The Lotus…, Colonized Mind, Love Like Jazz, Wall Of Berlin en …Back 2 The Lotus
 • C.C. Dunham – drums op Boom, The Morning After, 4ever, $ en Dreamer
 • Joshua Dunham – bas op Boom, The Morning After, 4ever, $ en Dreamer
 • Mr. Hayes – keyboards op Boom, The Morning After en Colonized Mind
 • Maceo Parker en Mike Phillips – saxofoon en stem op $
 • Greg Boyer – trombone en stem op $
 • Lee Hogans – trompet en stem op $
 • Shelby J., Marva King, Bria Valente en Támar Davis – achtergrondzang op 4ever en Colonized Mind

MPLSound

Prince - MPLSound (princeestate.com)

Prince – MPLSound

MPLSound is het 34e studio album van Prince.

Ook van dit album is weinig bekend omtrent de ontstaansgeschiedenis. Het nummer U’re Gonna C Me werd al opgenomen in 2001 en voor het eerst uitgegeven op het One Nite Alone… album uit 2002. De versie op MPLSound is opnieuw opgenomen in 2008/2009 (na The Dance is dit het tweede nummer dat in verschillende versies op twee Prince studio albums verscheen). Alle andere nummers zijn ook opgenomen rond 2008/2009.

Op 29 augustus 2009 werd Dance 4 Me als (digitale) single uitgebracht in Frankrijk, op 29 september gevolgd door een uitgave in de VS. De eerste fysieke release van de single vond ruim 2 jaar later plaats op 9 december 2011. Die uitgave bevatte een aantal nieuwe remixen. Begin oktober 2009 werd een promo cd-single uitgebracht met het nummer U’re Gonna See Me. Overigens was deze promo alleen verkrijgbaar in Frankrijk (en is dan ook zeldzaam).

Net als alle andere albums binnen de (cd) set had MPLSound een eigen pagina op de lotusflow3r.com website, waar naast het album ook de video voor Chocolate Box en foto’s beschikbaar waren.

N.B.: De titel MPLSound is een duidelijke verwijzing naar de ‘Minneapolis sound’ (MPLS is de afkorting van Minneapolis, Prince’ thuisbasis), het genre dat Prince eigenhandig uitvond aan het begin van de jaren (19)80.

Nummers

Alle nummers geschreven door Prince.

 • (There’ll Never B) Another Like Me
 • Chocolate Box
 • Dance 4 Me
 • U’re Gonna C Me
 • Here
 • Valentina
 • Better With Time
 • Ol’ Skool Company
 • No More Candy 4 U

Muzikanten

Alle stemmen en instrumenten verzorgd door Prince, met hulp van:

 • Q-Tip – rap op Chocolate Box

Elixer

Bria Valente - Elixer (listen2prince.blogspot.com)

Bria Valente – Elixer

Elixer is het eerste en laatste studio album van Bria Valente (echte naam Brenda Fuentes) en is alleen verkrijgbaar geweest als onderdeel van de Lotusflow3r album set. Ook van dit album is weinig bekend over de ontstaansgeschiedenis.

In 2006 begon Prince samen te werken met Bria Valente die voor het eerst te horen was op het nummer The Song Of The Heart (dat onderdeel was van de Happy Feet soundtrack). Een aantal nummers die op Elixer terecht kwamen, waren oorspronkelijk bedoeld voor het geplande debuut album van Támar Davis, dat de titel Milk & Honey had. Het album kwam er niet. Aanvullende nummers werden opgenomen tussen 2006 en begin 2009.

Het merendeel van het album is opgenomen door Valente en Prince.

Van het album is één single getrokken: het download-only Another Boy werd op 30 september 2008 beschikbaar gesteld. Er werd ook een hoesje voor ontworpen, waarop werd vermeld dat “Another Boy” is taken from Bria Valente’s “Elixir”. Het was het eerste item dat aangaf dat er iets nieuws stond te gebeuren. Daarvoor waren Here Eye Come en Home al digitaal beschikbaar gesteld, maar niet als onderdeel van een aankomende release.

Valente zou samen met Prince optreden bij The Tonight Show With Jay Leno, maar dit werd afgeblazen. Ze verscheen wel bij de Tavis Smiley Show (maar trad daar niet op).

Net als alle andere albums binnen de (cd) set had Elixer een eigen pagina op de lotusflow3r.com website, waar naast het album ook de video voor Everytime en foto’s beschikbaar waren.

N.B.: Elixer is de foute spelling van het woord “Elixir” (de geplande titel van het album), volgens Princevault bedoeld als een seksuele woordspeling op ‘he licks her’.

Nummers

Alle nummers geschreven door Prince en Bria Valente, behalve Kept Woman geschreven door Prince.

 • Here Eye Come
 • All This Love
 • Home
 • Something U Already Know
 • Everytime
 • 2nite
 • Another Boy
 • Kept Woman
 • Immersion
 • Elixer

Muzikanten

Alle instrumenten verzorgd door Prince, alle zang verzorgd door Bria Valente met hulp van:

 • Prince – achtergrondzang op Elixer
 • C.C. Dunham – drums op All This Love, Something U Already Know en Kept Woman
 • Joshua Dunham – bas op All This Love, Something U Already Know en Kept Woman
Prince - Lotusflow3r set - Reclame (amazon.com)

Prince – Lotusflow3r set – Reclame

Conclusie

Net als de Crystal Ball uitgave nogal veel was voor één uitgave, bevatte de Lotusflow4r set ook veel muziek. Echter, in tegenstelling tot Crystal Ball, was er nu een disc die met kop en schouders boven de anderen uitstak.

Aanmeldformulier voor lotusflow3r.com (paisleyparkprince.wordpress)

Aanmeldformulier voor lotusflow3r.com

Recensie Lotusflow3r

Dit is de disc die met kop en schouders boven de rest van de set uit steekt. Een perfect samengestelde selectie van topnummers, in de goede volgorde. Lotusflow3r is een essentiële toevoeging aan het toch al zo imponerende Prince oeuvre. Opvallend ook, gezien de kwalitatief tegenvallende releases in het 2000-2009 decennium. Samen met The Rainbow Children is Lotusflow3r het beste dat Prince uitbracht in deze periode.

Eén nummer past echter niet: vermijd 77 Beverly Park, een onbeduidend instrumentaal muzak stuk.

Recensie MPLSound

Over het algemeen aardig album, dat met name in het middendeel terugzakt. Ook het ‘vroeger was alles beter’ thema dat af en toe opduikt (en werd geïntroduceerd op het Musicology album) past niet bij (mijn beeld van?) iemand van Prince’ statuur (of beter gezegd, zou niet moeten passen bij).

Recensie Elixer

Verwaarloosbare uitgave. Onbegrijpelijk dat dit is uitgekomen. Alleen interessant voor diegenen die de Prince collectie compleet willen hebben. Het enige nummer dat enigszins overtuigt is het titelnummer.

Het is veelzeggend dat bij de uitgave van Prince’ werk bij Tidal Elixer ontbrak. Ook nu is dit album niet beschikbaar via streaming diensten.

Eindoordeel

Lotusflow3r  
MPLSound  
Elixer  

Gemiddeld komt de boxset, afgerond naar boven, neer op .

lotusflow3r.com

Prince - lotusflow3r.com t-shirt (worthpoint.com)

lotusflow3r.com t-shirt

De website lotusflow3r.com en het bijbehorende abonnement voldeed niet aan de verwachtingen. Veel materiaal was allang beschikbaar. Veel overbekende videoclips waar fans niet op zaten te wachten, afspraken die niet werden nagekomen (het founding member t-shirt werd aan een handjevol mensen afgeleverd; ik wacht ook nog steeds op mijn exemplaar ), slechte (klanten)service en een te zwaar opgezette site, waardoor de performance niet voldeed voor de meeste internet verbindingen. De site was een jaar later alweer offline. Een roemloos einde van een veelbelovend initiatief.

Vervolg?

Rehabilitatie
Na de uitgaven van Musicology, 3121 en met name Planet Earth was Lotusflow3r een soort van rehabilitatie, ook al was dat voornamelijk op basis van album nummer 1 uit de set. Ik was Prince in de paar jaar daarvoor (vanaf 2004) toch wat uit het oog verloren. Ik kocht de muziek nog steeds, maar was niet echt onder de indruk.

Succes
De fysieke uitgave van Lotusflow3r verkocht goed, waardoor het in de eerste week eindigde op nummer 2 in de Amerikaanse The Billboard 200 Albums lijst en nummer 1 op de Billboard Top R&B/Hip Hop Albums en Billboard Independent Albums lijsten.

Prince arriveert bij de Stravinsky Hall in Montreux 2009 (swissinfo.ch)

Prince arriveert bij de Stravinsky Hall in Montreux 2009

Live
Prince kwam met zijn tours al sinds 2002 niet meer in Europa, en toch had ik niet het gevoel dat ik veel miste. Zijn ‘greatest hits’ shows trokken me niet aan (ook al hadden ze natuurlijk wel degelijk hun geniale momenten). Ik heb destijds ook geen seconde overwogen af te reizen naar Londen voor zijn 21 Nights In London shows.

Ook dat veranderde. Zijn beide Montreux shows van 18 juli 2009 waren fenomenaal en griezelig perfect. Zijn band was zo professioneel en goed dat de shows tot het beste behoren uit zijn carrière.

Internet
Een jaar nadat lotusflow3r.com online ging, werd de site op 23 maart 2010 offline gehaald. De domeinnaam is tot 2013 geregistreerd geweest op naam van Prince, maar werd daarna vrijgegeven. Deze keer was het online avontuur geen succes, met name in de uitvoering. Te hoge beloften, niet nagekomen afspraken aan gebruikers, te zware content (met trage verbindingen en scherm opbouw als gevolg) en uiteindelijk te weinig interessant aanbod.

Abonnement bevestiging lotusflow3r.com 25-03-2009 om 13:20 (apoplife.nl)

Abonnement bevestiging lotusflow3r.com 25-03-2009 om 13:20

Prince bleek klaar te zijn met het internet. In 2010 verklaarde hij:

“The internet’s completely over. I don’t see why I should give my new music to iTunes or anyone else. They won’t pay me an advance for it and then they get angry when they can’t get it. The internet’s like MTV. At one time MTV was hip and suddenly it became outdated. Anyway, all these computers and digital gadgets are no good. They just fill your head with numbers and that can’t be good for you.”

© Mirror, 05-07-2010

Het duurde bijna 4 jaar totdat Prince weer online verscheen. Op 1 februari 2013 verscheen de website 20pr1nc3.com, al snel vervangen door een website in het kader van zijn laatste project: 3rdeyegirl.com. In de tussentijd werden, in de internetloze jaren, op andere manieren boodschappen en soms muziek beschikbaar gesteld, waarvan de streams via Andy Allo’s Facebook pagina de meeste muziek opleverden.

Bria Valente

De vraag is of Bria Valente zelf eigenlijk wel zo graag een album wilde, laat staan in de openbaarheid te treden. Na haar tijd bij Prince is ze nauwelijks in het openbaar verschenen, heeft ze nooit haar Prince connectie benoemd, uitgebuit en/of gebruikt en is onvindbaar op sociale media platformen. Het lijkt er sterk op dat Valente’s album er alleen is gekomen vanwege een romantische relatie met Prince. Er lagen geen artistieke hogere doelen achter de uitgave, van Valente niet, maar ook zeker niet van Prince. Wat ze op dit moment doet is onbekend (in ieder geval bij mij).

Prince - Crimson And Clover - Video (youtube.com)

Prince – Crimson And Clover – Video

Ter afsluiting

Lotusflow3r was een veelbelovend project, dat in de uitvoering toch tegenviel. Als de uitgave alleen het eerste album zou zijn geweest, was het een prima toevoeging geweest op het oeuvre. Nu is het gevoel toch een beetje dubbel, juist vanwege de toevoegingen. Elixer heeft als album feitelijk meer kwaad dan goed gedaan.

Wat vind jij van Lotusflow3r? Laat het weten; dat wordt erg gewaardeerd!

Dankwoord
Mijn dank gaat uit naar Bram en Edward voor het proeflezen.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince – De Lotusflow3r drie album set. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Jürgen op 24-03-2019 om 20:48
  • Reageer

  Elixer heb ik veel veel veel vaker gedraaid dan dan de andere twee albums. Dat het (feitelijk) meer kwaad dan goed gedaan heeft is een vreemde opmerking.

  1. Echt waar? Leuk, een afwijkende mening!
   Naar mijn mening hebben de toevoegingen meer goed dan kwaad gedaan in relatie tot de positie die deze release inneemt in zijn oeuvre. De indruk die de eerste cd bij mij achterlaat verwatert een beetje door de (in mijn ogen) veel mindere MPLSound en Elixer.

    • Jürgen op 25-03-2019 om 07:41
    • Reageer

    Oh en 77 Beverly Park vind ik dus een mooi uniek nummertje! 😂

    1. 🙂

Complimenten/opmerkingen? Graag!