De eerste postume Joy Division uitgave: Love Will Tear Us Apart

Joy Division - Love Will Tear Us Apart - Video (youtube.com)

Joy Division – Love Will Tear Us Apart – Video

Inleiding

Over sommige bands en/of artiesten vind ik het moeilijk schrijven. The Beatles en Jimi Hendrix kunnen anderen, ook in mijn kennissenkring, veel beter dan ik. Joy Divison vind ik om een andere manier moeilijk, maar ik kan dat niet precies onder woorden brengen, er is iets wat me tegenhield. Dit jaar, het veertigste herdenkingsjaar van Ian Curtis’ zelfverkozen dood, is het echter onontkoombaar.

Deze maand dan ook twee stukken over Joy Division. Dit stuk, over Love Will Tear Us Apart, is het eerste. Later volgt mijn persoonlijke top 10 beste Joy Division nummers.

Mijn liefde voor Joy Division begon pas later, ruim na de zelfmoord van zanger Ian Curtis. Ik had het een en ander al op cassette, maar het eerste wat ik terug kan vinden is dat ik de 12-inch van Love Will Tear Us Apart heb gekregen van mijn beide zussen, het nummer waar dit artikel aan gewijd is.

Joy Division

Ten tijde van Ian Curtis’ zelfmoord had de band nog maar vijf uitgaven op haar naam staan:

 • An Ideal For Living (eigen beheer) on 3 juni 1978
  Single opgenomen toen de band nog Warsaw heette: Warsaw, No Love Lost, Leaders Of Men en Failures
 • A Factory Sample (FAC 2) op 24 december 1978
  Een dubbele sampler EP, waar Joy Division twee nummers verzorgde op de B-kant van EP nummer 1: Digital en Glass
 • Unknown Pleasures (FACT 10) op 15 juni 1979
  Het verpletterende debuutalbum van de band, een klassiek post-punk album
 • Transmission (FAC 13) op 7 oktober 1979
  Eerste stand-alone single van de band, beide nummers niet verkrijgbaar op LP: Transmission en Novelty
 • Licht Und Blindheit, 18 maart 1980
  Alleen in Frankrijk uitgebrachte single (op het label Sordide Sentimental), beide nummers niet verkrijgbaar op LP: Atmosphere en Dead Souls

Ondanks deze geringe output was de band, onder critici en liefhebbers, al tot astronomische hoogten gestegen en was de band al bijna heilig verklaard. De bandleden zelf waren daar niet zo mee bezig en merkten het ook niet echt. Bassist Peter Hook vertelde later: “People assume that when he [Ian Curtis] died it was like Nirvana but it wasn’t. The last gig we played, in Birmingham, we played to about 150 people. So we were not successful”.

Het tweede album Closer was reeds opgenomen, evenals de (eerste) videoclip van de band, voor Love Will Tear Us Apart. Op 18 mei 1980, aan de vooravond van hun eerste Amerikaanse tournee, pleegde Ian Curtis, slechts 23 jaar oud, zelfmoord in de keuken van zijn huis.

Joy Division - Love Will Tear Us Apart - Video - Ian Curtis (gfycat.com)

Joy Division – Love Will Tear Us Apart – Video – Ian Curtis

Einde Joy Division / Start New Order

Met de zelfmoord van Curtis hield Joy Division op te bestaan en zou de rest van de band onder de naam New Order verdergaan.

Er lag echter nog wel wat Joy Division materiaal op de planken, waaronder Closer en Love Will Tear Us Apart. Daarnaast was er nog wat materiaal beschikbaar dat opgenomen was, maar niet op de planning stond te worden uitgegeven.

De eerste postume uitgave was de single Love Will Tear Us Apart in juni 1980. Het werd het grootste succes van de band. In Nieuw Zeeland belandde het nummer zelfs op de eerste plaats van de hitlijsten.

Schrijven

Zoals bijna alle Joy Division nummers, ontstond Love Will Tear Us Apart in de oefenruimte. De eerste ingeving kwam van bassist Peter Hook, waarop Ian Curtis direct reageerde en met ideeën kwam voor gitaar en drums, waarna hij de tekst toevoegde. De band was zelf verbaasd over het resultaat. Dit was een pop liedje, afwijkend van wat de band eerder (en later) zou doen.

Maar de tekst was donker en geïnspireerd door Curtis’ huwelijksproblemen (zijn vrouw wilde scheiden).

Joy Division - Love Will Tear Us Apart - Video - Peter Hook (more-music-videos.icu)

Joy Division – Love Will Tear Us Apart – Video – Peter Hook

Opnamen

Love Will Tear Us Apart werd voor het eerst bekend toen de band het speelde in één van de Peel Sessions die de band deed in John Peel’s BBC radio uitzending. Het nummer werd in november 1979 uitgezonden en het maakte al snel deel uit van de live shows.

Love Will Tear Us Apart werd voor het eerst opgenomen op 8 januari 1980 in de Pennine Sound Studios in Oldham (tezamen met het beoogde B-kantje These Days). Echter, een aantal bandleden was niet tevreden en het nummer werd in maart 1980 opnieuw opgenomen. Deze opname werd wel goed bevonden. Producer Martin Hannett besteedde veel aandacht aan het nummer, hij wist dat het iets bijzonders was. Ook Factory eigenaar Tony Wilson wist dat en deed iets wat hij normaliter niet deed: hij maakte budget vrij voor een video.

Uitgave

Na de dood van Ian Curtis werd Love Will Tears Us Apart de eerste postume uitgave van Joy Division. In de maand juni 1980 werd het voor het eerste uitgegeven op single, in augustus gevold door een 12-inch uitgave. Het nummer werd een (bescheiden) hit in Engeland en in een aantal Europese landen. In Amerika bereikte het de Billboard disco (!) lijst.

Het is een vreemd nummer in het oeuvre van de band. Gitarist Bernard Sumner heeft zijn elektrische gitaar ingeruild voor een keyboard en akoestische gitaar, wat een vervreemdend, maar toch herkenbaar geluid oplevert. De ‘riff’ in het nummer is zeer herkenbaar en meezingbaar. De tegenstelling tussen de lichtheid van de muziek en de tekst, die over (het verlies van) liefde gaat kan bijna niet groter. Het onderwerp van het nummer was ook niet des Joy Divisions, liefde was niet vaak een onderwerp.

Het is dan ook opvallend dat Joy Division bekend en geliefd werd met een atypisch liedje, zowel muzikaal als tekstueel. En toch past het ook weer heel goed bij de band en met name de toekomst ná de dood van Curtis. Het is feitelijk de introductie tot New Order geworden.

Joy Division - Love Will Tear Us Apart - Video - Stephen Morris (dailymotion.com)

Joy Division – Love Will Tear Us Apart – Video – Stephen Morris

Tekst

En, waar gaat de tekst dan over? Lees het hieronder.

When routine bites hard
And ambitions are low
And resentment rides high
But emotions won’t grow
And we’re changing our ways, Taking different roads
Then love, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart again

Why is the bedroom so cold?
You’ve turned away on your side
Is my timing that flawed?
Our respect run so dry
Yet there’s still this appeal
That we’ve kept through our lives
But love, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart again

You cry out in your sleep
All my failings exposed
And there’s a taste in my mouth
As desperation takes hold
Just that something so good
Just can’t function no more
But love, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart again

© 1980 Joy Division

Het nummer is geschreven rond augustus 1979, nog voordat Ian Curtis een Belgische journaliste ontmoette waar hij een relatie mee kreeg. Het zou de betekenis van het nummer nog intenser maken, en Curtis’ schuldgevoel doen toenemen.

Hoesfoto

Volgens Curtis’ vrouw, Deborah, werd de oorspronkelijke single hoes foto gemaakt door de titel in een stuk metaal te beitelen/branden en dat, na bewerkt te zijn met zuur, te laten verweren. De 12 inch bevat een foto van een treurende engel afkomstig van het Ribaudo familiegraf dat ligt in het Monumental Cemetery of Staglieno in Genua.

Joy Division - Love Will Tear Us Apart - Video - Bernard Sumner (musicvideos-4free.icu)

Joy Division – Love Will Tear Us Apart – Video – Bernard Sumner

Video

Zoals hierboven al gemeld, kreeg de band toestemming een video te maken. Op 28 april 1980 nam de band zelf een video op in hun voormalige oefenruimte in T.J. Davidson’s Studio. De video was niet optimaal. Vanwege de slechte productie, is de kleur op sommige punten bruin uitgeslagen. Ook was het geluid van de playback slecht. Dit is later door de maatschappij die in Australië de single uitbracht opgelost, door de single track onder de beelden te plaatsen. Dat leidde tot wat synchronisatie problemen, maar het werd uiteindelijk de officiële clip. Het was de enige video die de band zou opnemen en is alleen daardoor al uniek.

Achteraf gezien bleek het voor niets te zijn. Toen de single werd uitgebracht in juni 1980 was hét pop programma in Engeland, Top Of The Pops, tijdelijk uit de lucht gehaald vanwege een staking en werd de video dus niet uitgezonden.

Nummers

Nummers geschreven door Ian Curtis, Peter Hook, Stephen Morris en Bernard Sumner, geproduceerd door Martin Hannett en Joy Division.

 • Love Will Tear Us Apart
 • These Days

De 12 inch versie bevatte op de B-kant de eerste versie van Love Will Tear Us Apart, die werd opgenomen in de Pennine Sound Studios in Oldham.

Ian Curtis - Grafsteen (weheartit.com)

Ian Curtis – Grafsteen

Graf

Na Curtis’ zelfmoord gaf zijn vrouw Deborah opdracht het opschrift ‘Love Will Tear Us Apart’ op zijn grafsteen te plaatsen. In de nacht van 1 op 2 juli 2008 werd de originele grafsteen gestolen (en nooit meer teruggevonden). In de nacht van 3 op 4 augustus 2019 werd het wederom geprobeerd, maar omdat de steen was ingemetseld lukte dat niet.

Ter afsluiting

Love Will Tear Us Apart is een prachtig, ontroerend relaas over het uiteenvallen van een relatie, waar liefde plaats lijkt te maken voor ongemak en verdriet over het (eigen) falen en de wetenschap dat datgene dat de geliefden bij elkaar bracht er voor zorgt dat dat eindig is.

Wat vind jij van Love Will Tear Us Apart? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: De eerste postume Joy Division uitgave: Love Will Tear Us Apart. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!