Emotional Rescue, het vergeten Rolling Stones album

The Rolling Stones - Emotional Rescue vinyl (vinyl-records.nl)

Inleiding

Toen The Rolling Stones in 1978 Some Girls uitbrachten was iedereen opgelucht: na een aantal magere albums en jaren waren The Stones terug. Diezelfde reactie kwam na de uitgave van Tattoo You uit 1981. Het album uit 1980, Emotional Rescue, werd overgeslagen en vergeten, ook door The Stones zelf. Onterecht.

Op weg naar Emotional Rescue

Van 1968 tot en met 1972 brachten The Rolling Stones alleen maar fantastische albums uit, die nog steeds tot hun beste werk behoren:

 • Beggars Banquet (1968)
 • Let It Bleed (1969)
 • Sticky Fingers (1971)
 • Exile On Main St. (1972)

In de tussentijd werd ook nog de prachtige verzamelaar Through The Past, Darkly (Big Hits Vol. 2) en het waanzinnige live album Get Yer Ya-Ya’s Out! uitgebracht. Een gouden periode in de carrière van The Rolling Stones.

The Rolling Stones (Annie Leibovitz) 1980 (iorr.org)

The Rolling Stones (Annie Leibovitz) 1980

Hierna werd het allemaal wat minder. Het leek wel alsof de band dacht dat het niet uitmaakte wat ze uitbracht, het resultaat zou toch wel fantastisch zijn. De albums Goats Head Soup, It’s Only Rock ‘N Roll, Black And Blue en het rommelige live album Love You Live waren slappe aftreksels van wat The Stones ooit vertegenwoordigde.

Ondertussen was het muzikale landschap veranderd. Disco, reggae en punk waren opgekomen en The Stones leken niet meer relevant. Dat stak en het inspireerde de band tot het indrukwekkende Some Girls, dat qua geluid en intensiteit hedendaags klonk. Het vuur was terug. Ook na de uitgave van Some Girls werd er weer driftig opgenomen in de studio. De band deed een korte tour in de zomer van 1978 en was aan het begin van 1979 weer terug in de studio.

Problemen

Maar er waren ook problemen. Op 27 februari 1977 werd Keith Richards gearresteerd in zijn hotelkamer in Canada. Het was zeker niet de eerste keer dat hij in de problemen kwam door zijn heroïne verslaving, maar deze keer was het anders. Richards’ problemen waren uit de hand gelopen, en hij wist het zelf ook. Hij onderging alternatieve therapie om van zijn verslaving af te komen. Richards en de band hielden rekening met een celstraf, die zou kunnen oplopen tot zeven jaar, wat zwaar drukte op de toekomstperspectieven van de band.

The Rolling Stones - Canada 22-04-1979 (yesterdayspapersoftherollingstones.blogspot)

The Rolling Stones – Canada 22-04-1979

Op 24 oktober 1978 werd zijn vonnis geveld. Volgens de rechter moesten verslaafden direct de gevangenis in als ze misdaden pleegden voor hun verslaving of als ze niet wilden afkicken. Door zijn rijkdom viel Richards niet in de eerste categorie en hij was inmiddels zelf begonnen met (succesvol) afkicken. Zijn straf bestond uit de opdracht een concert te geven voor blinde kinderen in Canada. Het gerucht gaat dat de connectie tussen The Rolling Stones (met name Mick Jagger en Ronnie Wood) en de Canadese presidentsvrouw Margaret Trudeau (tevens moeder van de huidige Canadese president Justin Trudeau) van invloed was op de opvallend lage straf.

Op 22 april 1979 voerde Richards zijn straf uit en bracht de rest van The Rolling Stones mee. In de tussentijd was Richards’ relatie met Anita Pallenberg, zijn heroïne maatje voor zovele jaren, over en was hij verliefd geworden op model Patti Hansen (waar hij tot de dag van vandaag nog steeds mee samen is).

Ondertussen was Mick Jagger veel te vinden in de jet-set met zijn nieuwe vriendin Jerry Hall. Zijn vrouw, Bianca Jagger, vroeg daarop een scheiding aan, die op 2 november 1980 definitief werd. Charlie Watts fokte herdershonden en Bill Wyman dreigde (ook publiekelijk) de band te verlaten.

Wat doe je dan als je The Rolling Stones bent? Een nieuw album maken natuurlijk.

Opnamen

De opnamen voor Emotional Rescue vonden plaats van:

 • 26 augustus t/m 6 september 1978 in de RCA Studios in Los Angeles
 • 22 januari t/m 12 februari en 10 juni t/m 7 juli 1979 in de Compass Point Studios in Nassau op de Bahamas
 • eind juli t/m 15 augustus en 12 september t/m 19 oktober 1979 in de Pathé Marconi Studios in Parijs

Van oktober 1979 tot januari 1980 werden er overdubs opgenomen en werd het album gemixed in de Electric Lady Studios in New York City. Eind april werd er nog wat aanvullend mix werk gedaan op dezelfde locatie. De productie was in handen van The Glimmer Twins (Mick Jagger en Keith Richards).

The Rolling Stones 1980 Reclame (pinterest.com)

The Rolling Stones 1980 Reclame

De band, en met name Keith Richards en Mick Jagger, voelde zich herboren. Na Some Girls konden ze de wereld weer aan. Tientallen nummers nam de band op, waarvan velen werden doorschoven naar het volgende album, Tattoo You. Op veel van de nummers speelden alleen de bandleden, Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood, Charlie Watts en Bill Wyman, zonder hulp van buitenaf.

In maart 1980 werd een eerste configuratie van het album samengesteld, in mei gevolgd door een tweede. Naast de nummers die het album uiteindelijk haalden, werden ook Stuck In The Cold, Claudine, We Had It All, You Left Me, I Think I’m Going Mad, Ain’t No Use (In Crying), Neighbours en Stuck In The Cold onderdeel van de tijdelijke configuraties. Twee nummers kwamen uiteindelijk terecht op Tattoo You en een ander nummer uit dezelfde sessies, If I Was A Dancer (Dance Pt. 2), werd in 1981 op het compilatie album, Sucking In The Seventies uitgebracht.

Emotional Rescue

The Rolling Stones - Emotional Rescue (recordhub.com)

The Rolling Stones – Emotional Rescue

Op 20 juni 1980 werd het 15e (in de VS was het nummer 17) album van The Rolling Stones uitgegeven via hun eigen Rolling Stones label. Het album schoot direct over de hele wereld naar de toppen van de hitlijsten. Met name de uitgave van de single Emotional Rescue deed het album veel goed. Het werd een enorme hit.

Op 26 juni werd een release party gehouden voor de pers in New York, maar de critici waren niet onder de indruk. De voorganger was zo goed, hoe kon de band dan zo ‘slap’ klinken? Daarnaast, werd het niet eens tijd om te stoppen? The Rolling Stones waren al oud, Mick Jagger was al 36 (!), was het niet een beetje pathetisch om nog steeds de rockmuzikant uit te hangen?

Wellicht was het album te afwisselend? Funk, disco, blues, punk, ballads, new wave, alles komt voorbij.

Persoonlijk hou ik van het album. Nummers als het funky Dance (Pt. 1), de reggae pastiche Send It To me, het lekker rockende Where The Boys Go, de indrukwekkende blues van Down In The Hole en de aanstekelijke disco van Emotional Rescue kan ik niet genoeg horen.

Helaas zijn de beide ballads, Indian Girl en het door Keith Richards gezongen All About You niet van het gewenste niveau. Met name Indian Girl, over een kindslachtoffer van oorlog en geweld, klinkt nogal gratuit. De rijke rockster die stelt dat “Life just goes on and on, getting harder and harder”, komt ongeloofwaardig en bijna zelfingenomen over. Gaat All About You echt over Anita Pallenberg, Richards’ partner in zijn heroïnedagen?

En wat vond de band er zelf van? In 1980 zei Jagger: “I think people are misinterpreting Emotional Rescue. It’s just a lot of fun. A humorous, tongue-in-cheek record. It’s not supposed to be taken seriously.” en Richards zei: “Emotional Rescue is sort of half Rolling Stones working within the basic mold, and the other half is trying out things.”.

In 1995 zei Jagger: “It doesn’t have the resonance of Some Girls. You know, Emotional Rescue is a lot of leftovers from Some Girls. Really.”, in 2002 gevolgd door: “I don’t think Emotional Rescue was as coherent a bunch of sessions as Some Girls. All the fast, punk things had gone by then. We were doing more of the dance thing.”. Velen delen deze mening met Jagger, maar ik ben het er niet mee eens. Naar mijn mening is de trilogie Some Girls, Emotional Rescue en Tattoo You de laatste grote rockopleving voor The Rolling Stones. Hierna werd het minder, ook al vind ik Undercover overigens een prima plaat.

Hoes

Peter Corriston ontwierp de hoes voor Emotional Rescue, die bestond uit thermografische foto’s van de hand van Roy Adzak. Diezelfde techniek werd ook gebruikt voor de video’s bij de singles van het album, maar deze werden later opnieuw opgenomen. Waarschijnlijk was de band toch niet zo tevreden met het resultaat. Ik mag aannemen dat dat ook geldt voor de albumhoes, die toch wel bijzonder lelijk is.

The Rolling Stones - Emotional Rescue - Singles (dutchcharts.nl)

The Rolling Stones – Emotional Rescue – Singles

Singles

Er zijn twee singles van het album getrokken:

 • Emotional Rescue
  (uitgegeven op 20 juni 1980)
 • She’s So Cold
  (uitgegeven op 22 september 1980)

Nummers

Alle nummers geschreven door Mick Jagger en Keith Richards, met uitzondering van Dance (Pt. 1), waar ook Ronnie Wood aan meeschreef.

 • Dance (Pt. 1)
 • Summer Romance
 • Send It To Me
 • Let Me Go
 • Indian Girl
 • Where The Boys Go
 • Down In The Hole
 • Emotional Rescue
 • She’s So Cold
 • All About You
The Rolling Stones - Emotional Rescue - Reclame Billboard 12-07-1980 (rockrollnewspaperpresshistory.blogspot.com)

The Rolling Stones – Emotional Rescue – Reclame Billboard 12-07-1980

Muzikanten

 • Mick Jagger – zang, gitaar, achtergrondzang, piano, percussie
 • Keith Richards – gitaar, achtergrondzang, bas, piano, zang op All About You
 • Bill Wyman – bas, synthesizer
 • Charlie Watts – drums
 • Ronnie Wood – gitaar, bas, pedal steel, achtergrondzang, saxofoon

Aanvullende muzikanten

 • Ian Stewart – piano, percussie
 • Nicky Hopkins – keyboards
 • Sugar Blue – harmonica
 • Bobby Keys – saxofoon
 • Michael Shrieve – percussie
 • Max Romeo – achtergrondzang op Dance (Pt. 1)
The Rolling Stones - Emotional Rescue - Gouden plaat (gottahaverockandroll.com)

The Rolling Stones – Emotional Rescue – Gouden plaat

Ter afsluiting

Ik hou van de afwisseling van Emotional Rescue, het album waarop The Rolling Stones relaxed klonken en iets anders probeerden met een prima resultaat.

Wat vind jij? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Emotional Rescue, het vergeten Rolling Stones album. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!