Boney M.’s Take The Heat Off Me: jeugdliefde of zonde?

Boney M. 1976 (twitter.com)

Boney M. 1976

Inleiding

Op 2 januari 1976 waren we op visite bij familie in Almelo. Ik was 9 jaar oud en Queen en muziek gek. We keken die avond naar Toppop (in kleur!). Er werd een video uitgezonden van Boney M., het nummer Baby Do You Wanna Bump. Wow!

Boney M.

In 1974 had schlager zanger Frank Farian een idee voor een dansnummer, genaamd Baby Do You Wanna Bump, dat hij opnam in december van dat jaar. Het nummer was gebaseerd op het nummer Al Capone van Prince Buster uit 1967, maar daar wordt in de credits geen melding van gemaakt. Het nummer staat op naam van Zambi, een pseudoniem van Frank Farian, want hij wilde (nog) niet geassocieerd worden met dansmuziek.

Het nummer is een (zeer) vroeg voorbeeld van euro-disco en swingt de pan uit, zeker in de lange versie. De tekst is minimaal:

Baby do you wanna bump
Do you do you wanna bump
Do you do you wanna bump
Do you do you wanna bump
B.U.M.P. Bump

© 1974 Zambi (Frank Farian)

Alle zang werd verzorgd door Farian, inclusief de vrouwen achtergrondzang. Hij gebruikte Boney M. als naam van de uitvoerende.

Boney M. - Baby Do You Wanna Bump - Toppop (hq-music-videos.com)

Boney M. – Baby Do You Wanna Bump – Toppop

Het nummer deed helemaal niets en verkocht mondjesmaat, totdat het nummer plotseling aansloeg in Nederland. Er werd gezocht naar de mysterieuze groep voor een optreden in het nationale muziekprogramma Toppop. In allerijl werd een groep uit de grond gestampt. Danser Bobby Farrell, danseres Maizie Williams en zangeres Marcia Barrett werden naar Nederland (en België) gestuurd als Boney M., en verzorgden daar playback optredens.

Zoals gezegd zag ik de clip voor Baby Do You Wanna Bump begin 1976 en vond het fantastisch. Een lekker dansnummer en het nerveuze, soms spastisch aandoende, dansen van Farrell werkte aanstekelijk.

Farian rook succes en nam extra nummers op met zangers Barrett, breidde de groep uit met zangeres Liz Mitchell en liet haar ook zingen op zijn nummers. De andere twee leden speelden geen rol in de studio.

Boney M. - Take The Heat Off Me (spotify.com)

Boney M. – Take The Heat Off Me

Take The Heat off Me

Op 28 juni 1976 werd het debuutalbum van Boney M. uitgebracht, met de titel Take The Heat Off Me. De uitstraling van de groep was erotisch, de hoes van het album bevat de drie vrouwen in lingerie met Farrell die toekijkt. De muziek was geënt op dansmuziek en disco.

Ondanks het succes van Baby Do You Wanna Bump deed het album niets. De groep liet zich niet uit het veld slaan en trad overal op: disco’s, clubs, kermissen, braderieën, alles om naamsbekendheid te genereren.

Nadat de groep in september 1976 in het Duitse muziekprogramma Musikladen met het nummer Daddy Cool had opgetreden, schoot het naar de eerste plaats van de hitlijsten. Europa en het VK volgde snel. De volgende single Sunny verzegelde het lot van de groep. Boney M. was een sensatie, het bijbehorende album Take The Heat Off Me schoot ook naar de hoogste regionen. Een nieuwe supergroep was geboren?

Recensie

Maar hoe goed is het album eigenlijk? Nou, niet al te, eerlijk gezegd. Het is wel op en top jeugdsentiment. Baby Do You Wanna Bump draai ik nog steeds regelmatig. Het is gewoon een enorm swingend, funky nummer. Ongelooflijk dat dit uit de koker van een Duitse schlager zanger komt. De hits Daddy Cool en Sunny stemmen me altijd vrolijk. De cover van Bob Marley’s No Woman No Cry is niet onaardig, net als Got A Man On My Mind. De rest is benedenmaats. Maar als 9 à 10 jarige jongen was ik er wild van.

De waardering? Destijds had ik er ongetwijfeld 4 sterren voor overgehad, maar nu kom ik uit op:

Boney M. - Take The Heat Off Me - De singles (manifo.com)

Boney M. – Take The Heat Off Me – De singles

Singles

Er werden drie singles uitgebracht van het album:

 • Baby Do Wanna Bump
  (uitgebracht in februari 1975)
 • Daddy Cool
  (uitgebracht op 31 mei 1976)
 • Sunny
  (uitgebracht op 22 november 1976)

Alleen in Duitsland werden daarnaast ook nog de singles Take The Heat Off Me en Got A Man On My Mind uitgebracht.

Nummers

Alle nummers geproduceerd door Frank Farian en opgenomen in Union Studios te München en Europasound Studios te Frankfurt. De componisten tussen weergegeven tussen haakjes.

 • Daddy Cool (Frank Farian, George Reyam)
 • Take The Heat Off Me (Bigazzi, Gianni Bella)
 • Sunny (Bobby Hebb)
 • Baby Do You Wanna Bump (Zambi (Frank Farian))
 • No Woman No Cry (Vincent Ford, Bob Marley)
 • Fever (Eddie Cooley, John Davenport)
 • Got A Man On My Mind (Frank Farian, Fred Jay)
 • Lovin’ Or Leavin’ (Frank Farian, Fred Jay
Boney M. - Take The Heat Off Me - Hoes achterkant (worldchesschampionship.info)

Boney M. – Take The Heat Off Me – Hoes achterkant

Muzikanten

 • Liz Mitchell – zang op Sunny, No Woman No Cry, Fever en Got A Man On My Mind, achtergrondzang
 • Marcia Barrett – zang op Take The Heat Off Me en Lovin’ Or Leavin’, achtergrondzang
 • Frank Farian – zang op Baby Do You Wanna Bump, achtergrondzang
 • The Rhythm Machine:
  • Gary Unwin – bas
  • Keith Forsey – drums
  • Nick Woodland – gitaar
  • Thor Baldursson – keyboards

Na Take The Heat Off Me

In 1977 bracht Boney M. de single Ma Baker uit, het laatste dat ik kocht van de groep. Destijds moest ik in Heerhugowaard naar Diskoland om muziek te kopen. Week na week keerde ik onverrichter zake naar huis. De single was niet aan te slepen en was elke keer direct uitverkocht. Na zes weken had ik de single dan eindelijk, maar toen was ik eigenlijk al klaar met het nummer…

In 1977 bracht de groep het album Love For Sale uit, wat gevolgd werd door een tournee, die goed werd bezocht. Live zong Bobby Farrell de partijen van Frank Farian. De hits Ma Baker en Belfast hielden Boney M. in de hoogte regionen van de hitlijsten.

Boney M - Ma Baker (45cat.com)

Boney M – Ma Baker

Was Boney M. al populair, in 1978 ontplofte het helemaal. De single met de dubbele A kant Rivers Of Babylon / Brown Girl In The Ring behaalde de top van de hitlijsten in heel Europa en werd zelfs één van de best verkochte single aller tijden in het VK. Het bereikte zelfs de 30e positie in de Billboard hitlijst. De single werd gevolgd door hun beste verkopende album Nightflight waarop ook nog de grote hit Rasputin stond. Eind 1978 werd de single Mary’s Boy Child – Oh My Lord uitgebracht en dat was net zo succesvol als Rivers Of Babylon, met uitzondering van de VS. Boney M. werd in 1978 uitgenodigd naar de USSR te komen, iets wat Westerse groepen bijna nooit overkwam.

De groep zou het succes van 1978 nooit meer evenaren. Het jaar 1979 begon met de uitgave van de single Hooray! Hooray! It’s a Holi-Holiday, een hit. Het album Oceans Of Fantasy werd nog goed verkocht, maar vervolgsingles van het album haalden de top 10 van de hitlijsten niet meer.

In 1980 werd de verzamelaar The Magic Of Boney M. – 20 Golden Hits nog prima verkocht. Eind 1981 werd Boonoonoonoos uitgebracht, maar de gouden periode was duidelijk voorbij. De albums Ten Thousand Lightyears en Eye Dance konden het tij niet keren, ook al had de groep nog een hit met Kalimba De Luna. Nadat de groep in 1986 hun 10 jarig bestaan had gevierd werd de groep ontbonden.

Echter, Boney M. was nog niet ten einde. Verschillende versies van de groep, al dan niet gebruik makend van de naam Boney M., gingen op tournee. Er werden zelfs singles uitgebracht, mét en zonder toestemming van Farian.

In 2007 werden alle Boney M. albums op cd uitgebracht met extra nummers. Tevens werden de albums ook in de VS uitgebracht, wat hiervoor nog niet was gebeurd.

Na een optreden in Sint Petersburg overleed Bobby Farrell op 61 jarige leeftijd op 30 december 2010.

Boney M. - Frank Farian Crew (boneym.es)

Boney M. – Frank Farian Crew

Milli Vanilli

In de hoogtijdagen was al wijd en zijd bekend dat Boney M. een studiocreatie van Frank Farian was. Het was bekend dat Farrell niet de zanger was op de nummers. Alleen zangeressen Barrett en Mitchell droegen daadwerkelijk bij.

In 1990 herhaalde Farian dit met Milli Vanilli. Hij maakte de muziek en er worden twee aantrekkelijke dansers gezocht als uithangbord. Het was een doorslaand succes: miljoenen verkochte platen en zelfs een Grammy Award. Men rook onraad toen tijdens een optreden de backing tape haperde, maar dit liep met een sisser af. Toen Farian vervolgens op de man af werd gevraagd of de dansers zongen op de nummers antwoordde hij eerlijk. De Grammy werd terug gegeven, er werden maar liefst 27 rechtszaken aangespannen in de VS, gevolgd door de uitspraak dat iedereen die het album gekocht had, recht had op terugbetaling.

Farian had niet op tijd ingezien dat wat in de jaren (19)70 geen probleem was, in de jaren (19)90 ‘not done’ was.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Boney M. en Take The Heat Off Me? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Boney M.’s Take The Heat Off Me: jeugdliefde of zonde?. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Edward op 28-06-2021 om 19:08
  • Reageer

  Hahaha. Leuk dit artikel. Gedurfd ook, hihi. Boney M, vooral een jeugdzonde, toch? Ik vond ze ook wel aardig alhoewel ik nou niet meteen bij elke nieuwe single naar de platenwinkel holde. Ik vond Gilla, het andere product van Farian toentertijd, veel leuker eigenlijk. Zij nam ook nummers van Boney M op, maar dan in het Duits. Echt zo grappig. Ik merk dat ik een CD van haar sneller opzet dan eentje van Boney M, gewoon omdat ik het geiniger vind. Tja ….

  1. Zeker jeugdzonde. Ik had het dan weer niet met Gilla. Dank je wel voor je reactie!

  • Michel op 01-03-2022 om 11:32
  • Reageer

  Ik hou niet van de benaming ‘guilty pleasure’ (of ‘jeugdzonde’). Waarom zou je je immers moeten schamen voor muziek waar je van geniet en blij van wordt. Boney M was mega-populair in de tweede helft van de jaren zeventig. Iedere nieuwe single schoot steevast als een komeet naar de hoogste regionen van de hitparade. ‘Take The Heat Off Me’ was in 1976 het eerste album en ik heb hier drie versies van: het originele vinyl album, de eerste CD versie uit 1994 en de CD versie (met bonus tracks) uit 2007. De hoes was inderdaad tamelijk gewaagd, maar bij ‘Love For Sale’ gingen ze nog een stapje verder, met de dames slechts gehuld in kettingen. Boney M besteedde veel aandacht aan de vormgeving van de LP hoezen. Ik kan me nog herinneren dat er vaak extra’s bij zaten, zoals posters en fotokaarten en ‘Oceans Of Fantasy’ (1979) kon uitgevouwd worden in een vierluik.
  Ik hou van de compacte albums uit die tijd met een speelduur van 35 tot 40 minuten. Op ‘Take The Heat Off Me’ stonden slechts 8 nummers. Ik moet zeggen dat ik (naast de grote hits) ook nog wel kan genieten van de minder bekende nummers op deze plaat, zoals ‘Take The Heat Off Me’ en ‘Lovin’ Or Leavin’, met de soulvolle stem van Marcia.
  Er werd al jaren gefluisterd dat niet (alle) leden op de platen zongen, maar bij ‘Oceans Of Fantasy’ werd daar ook geen geheim meer van gemaakt. Het stond gewoon vermeld op de binnenhoes wie de leadvocalen zong. Bij sommige nummers, zoals ‘Bye Bye Bluebird’ en ‘Oceans Of Fantasy’ was dat zelfs alleen Frank Farian. 1978 was inderdaad het topjaar voor Boney M maar in mijn beleving was 1979 ook nog een zeer succesvol jaar voor Boney M. Als ik me niet vergis was de dubbele A-kant ‘El Lute’/’Gotta Go Home’ van het album ‘Oceans Of Fantasy’ toen een enorme hit. Ook ‘I See A Boat On The River’ uit 1980 was nog een top 10 hit. Deze single stond ook op ‘The Magic Of Boney M’. Dit verzamelalbum uit 1980 bevatte 20 nummers (waarvan veel ingekorte versies zodat deze nog ingepast konden worden op een vinyl album) en vormde in feite de afsluiting van de gouden jaren van Boney M. Daarna ging de populariteit van de groep snel achteruit, met name toen blikvanger Bobby Farrell in 1982 vervangen werd door Reggie Tsiboe was de magie definitief verdwenen.

  1. Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Dat waardeer ik enorm! De extra’s destijds waren inderdaad mooi!

Complimenten/opmerkingen? Graag!