Ook Mayte brengt een album uit, Child Of The Sun

Mayte & Prince 1991 (rollingstone.com)

Mayte & Prince 1991

Inleiding

Mayte Garcia was naast danseres en echtgenote ook een Prince satelliet project. In 1995 bracht ze haar eerste en enige album uit op NPG Records. Het verhaal over dat album en de introductie en het vertrek uit Prince’ wereld.

Nude Tour

Op 25 juli 1990 bezocht Mayte Garcia (geboren op 12 november 1973) met haar zus, vader en moeder een concert van Prince tijdens zijn Nude Tour in Barcelona. Mayte was destijds 16 jaar oud, maar al gewend aan optreden. Als danseres stond ze op het punt een groot contract binnen te slepen in Egypte met haar buikdansroutine. Onder de indruk van het concert besloot de familie dat Prince een video moest zien van wat Mayte tot dan toe had gedaan en dat ze dat nog tijdens dezelfde tour zouden overhandigen. Op 8 augustus 1990 deed Prince’ Nude Tour het Duitse Mannheim aan.

Toen de bus met de bandleden en Prince bij het stadion aankwamen zag Prince Mayte staan en zei tegen toetseniste en zangeres Rosie Gaines: “There’s my future wife”. Nog voor het concert werd de video afgegeven met het verzoek deze aan Prince te geven. Prince bekeek de tape en Mayte werd gevraagd kennis te maken. Ze wisselden nummers uit, zagen elkaar na het concert en bleven in contact met elkaar.

In 1991 werkte Mayte mee aan video’s voor het Diamonds And Pearls album en in 1992 speelde ze een belangrijke rol in het verhaal dat het O(+> album vertelde, zowel in de videoclips als de video 3 Chains O’ Gold (zie het artikel over het O(+> album). Maar wellicht nog belangrijker was dat ze mee ging op tournee met de New Power Generation in 1991 en 1993. Als danseres werd haar rol steeds bepalender. Na de naamsverandering van Prince naar , werd ze zelfs een soort spreekbuis voor .

Mayte & Prince 1995 (pinterest.com)

Mayte & Prince 1995

Child Of The Sun

Uiteraard kreeg ook Mayte ruimte voor haar muziek, althans ‘ muziek die voor een Mayte project werd klaargemaakt en/of geschreven. Het debuutalbum van Mayte, Child Of The Sun, werd op 27 november 1995 uitgebracht via NPG Records. Alleen in Europa overigens, omdat Warner Bros. weigerde het album uit te brengen in de VS.

Oorspronkelijk zou het album Latino Barbie Doll genoemd worden. Het plan was om reeds bestaande nummers opnieuw op te nemen/in te zingen, waaronder:

 • Latino Barbie Doll (een outtake voor het Sheila E. album van Sheila E., 1987)
 • If I Could Get Your Attention (uitgebracht op het Taja Sevelle album van Taja Sevelle album, 1987)
 • Telepathy (uitgebracht op het Telepathy album van Deborah Allen, 1987)
 • Violet Blue (uitgebracht op het Jill Jones album van Jill Jones, 1987)
 • Slow Love (uitgebracht op het Sign O’ The Times album van Prince, 1987)
 • Hold Me (uitgebracht op het Here It Is album van Jevetta Steel, 1993)
 • ¿Quieres Ser El Mas Bello De Este Mundo? (de Spaanstalige versie van The Most Beautiful Boy In The World, dat werd uitgebracht als B-kantje)
Mayte - Child Of The Sun (bol.com)

Mayte – Child Of The Sun

De bovenstaande nummers haalden het uiteindelijke album Child Of The Sun niet, maar ook dat album bevatte een groot aantal al eerder opgenomen, en voor anderen geschreven, nummers:

 • If Love U 2night (uitgebracht als If I Love U 2 Nite op het Contribution album van Mica Paris, 1991)
 • Love’s No Fun (uitgebracht op het I Am album van Elisa Fiorillo, 1990)
 • The Most Beautiful Boy In The World (herbewerking van The Most Beautiful Girl In The World, de eerste uitgave van uit 1994)

Het aflopen van eerder uitgebracht werk wekt de indruk dat er lukraak wat nummers bij elkaar zijn verzameld om maar een album te kunnen maken. De algehele teneur in de pers was ook wel dat Prince/ weer zonodig één van zijn vriendinnetjes een plaatje liet maken, waar artistiek gezien niets te halen was.

Maar, was dat ook zo? Ja en nee, sommige nummers zijn nogal magertjes, maar Mayte’s stem is (veel) beter dan verwacht en werkt goed in de meeste nummers. If Love U 2night, Ain’t No Place Like U en However Much U Want zijn zelfs prima nummers. Vocaal overtuigt Mayte ook in The Most Beautiful Boy In The World. Het enige nummer dat echt tenenkrommend is, is de cover van The Commodores’ Brick House (getiteld House Of Brick (Brick House)). Is dat echt alleen opgenomen vanwege de “mighty, mighty” frase die hier als “mighty Mayte” wordt gezongen?

Maar, Prince/ en Mayte hebben het hoorbaar naar hun zin gehad tijdens het opnemen van het album, waardoor het een prettige ‘feel good’ vibe heeft. Zoals wel vaker met de satelliet acts, zeker in de jaren (19)90, flopte het album (en de singles).

Mayte - Child Of The Sun - De singles (discogs.com)

Mayte – Child Of The Sun – De singles

Singles

In totaal zijn er drie singles uitgebracht van het album:

 • The Most Beautiful Boy In The World (B-kantje ¿Quieres Ser El Mas Bello De Este Mundo?)
  (uitgebracht op 22 juli 1994)
 • If Love U 2night (B-kantje The Rhythm Of Your ♥
  (uitgebracht op 6 november 1995, in Europa en het VK)
 • House Of Brick (Brick House)
  (uitgebracht in 1996, alleen in Duitsland, promo)

Een vierde single, Rhythm Of Your ♥, zou worden uitgebracht in 1998. Destijds werd een stapel met CD singles afgeleverd in Prince/ en Mayte’s huis in Marbella, Spanje. De uitgave ging niet door en in 2007 verkocht Mayte de single alsnog via haar eigen website (waarschijnlijk met goedkeuring van Prince).

Mayte - Child Of The Sun - CD (discogs.com)

Mayte – Child Of The Sun – CD

Nummers

Alle nummers geschreven door , tenzij anders aangegeven.

 • Children Of The Sun *
 • In Your Gracious Name
 • If Love U 2night #
 • The Rhythm Of Your ♥
 • Ain’t No Place Like U
 • House Of Brick (Brick House) ^
 • Love’s No Fun
 • Baby Don’t Care
 • However Much U Want
 • Mo’ Better $
 • If Love U 2night (Spanish)
 • The Most Beautiful Boy In The World

* geschreven door Mayte en
# geschreven door Paisley Park (Prince pseudoniem)
^ geschreven door William King, Thomas McClary, Walter Orange, Lionel Richie, Milan Williams en Ronald La Pread (onder de titel Brick House)
$ geschreven door , Andrew Hopkins en E.M. Hunter

Mayte - Child Of The Sun - Flyer (foute datum) (worthpoint.com)

Mayte – Child Of The Sun – Flyer (foute datum)

Muzikanten

 • Mayte – zang, vinger cymbalen op However Much U Want
 • – alle instrumenten, (achtergrond)zang

Met hulp van:

 • New Power Generation – instrumenten, The New Power Generation Drum Corp op Ain’t No Place Like U
 • Kirk Johnson – keyboards op Children Of The Sun en In Your Gracious Name, achtergrondzang op However Much U Want, instrumenten op Mo’ Better
 • Kathleen Bradford – achtergrondzang
 • Kameron Johnson – kinderstem op Children Of The Sun
 • Billy Franze – gitaar op If Love U 2night
 • Ricky Peterson – instrumenten op If Love U 2night, keyboards op Baby Don’t Care
 • Michael B. Nelson, Steve Strand, Dave Jensen, Kathy Jensen, Brian Gallagher – blazers op The Rhythm Of Your ♥
 • Eric Leeds – saxofoon op House Of Brick (Brick House), Love’s No Fun en Baby Don’t Care, fluit op Love’s No Fun
 • JD Steele, Jevetta Steele, Jearlyn Steele, Fred Steele – achtergrondzang op Love’s No Fun
 • Mike Scott – gitaar op Love’s No Fun
 • Todd Burrell – piano op Love’s No Fun
 • Troy Beyer – Spaanse zang op Baby Don’t Care
 • Levi Seacer, Jr. – achtergrondzang op However Much U Want
Mayte & Prince - Huwelijksprogramma (prince.org)

Mayte & Prince – Huwelijksprogramma

Mevrouw Nelson

Medio 1994 veranderde de relatie tussen Prince en Mayte en werden geliefden. De twee konden het zo goed vinden dat het paar op 14 februari 1996 trouwde. Al snel bleek Mayte zwanger te zijn en het paar was in de wolken. Helaas bleek al tijdens de zwangerschap dat het niet goed ging en op 16 oktober 1996 werd Amiir (Arabisch voor ‘Prince’) geboren. Al direct werd duidelijk dat de baby niet zou overleven. De diagnose Pfeiffer syndroom type 2 werd gesteld, een ziekte die zorgt voor ernstige afwijkingen over het gehele lichaam. De baby overleed een week na de geboorte.

Tijdens deze periode had Prince zijn “album he was born to make”, gemaakt en opgenomen, het driedubbelalbum Emancipation, dat geheel in het teken stond van zijn huwelijk, de zwangerschap en het aankomende ouderschap. En nu moest het album worden gepromoot. Er werd zelfs een videoclip opgenomen voor de eerste single Betcha By Golly Wow!, waarin Mayte ook meespeelde. Het verhaal speelt de boodschap van de zwangerschap na, Mayte heeft het net gehoord en het paar is gelukkig. Het is wrang om te weten dat de opnamen pas twee weken na de dood van hun kindje plaatsvonden. Een extreem moeilijke tijd. Prince heeft live weinig gespeeld van Emancipation, waarschijnlijk ook door de pijnlijke herinneringen.

Mayte zwanger 1996 (pinterest.com)

Mayte zwanger 1996

In november 1997 kreeg Mayte een miskraam. Intussen had Prince kennisgemaakt met Larry Graham, de wereldberoemde bassist, die in Sly And The Family Stone had gespeeld en een indrukwekkende carrière had opgebouwd als solo artiest en als onderdeel van zijn eigen band Graham Central Station. Graham was ook een devoot Jehovah’s Getuige en zijn invloed op Prince groeide. Prince was gevoelig voor de boodschap en begon zich steeds nadrukkelijker en overtuigender in die richting te ontwikkelen. Mayte niet, zeer duidelijk niet. Een kloof ontstond.

Tevens kwam er een nieuwe vrouw in Prince’ leven, Manuela Testolini, die uiteindelijk zijn tweede vrouw zou worden. Medio 2000 was het huwelijk tussen Prince en Mayte voorbij.

Mayte Garcia - The Most Beautiful - My life with Prince (mayte.com)

Mayte Garcia – The Most Beautiful – My life with Prince

The Most Beautiful – My Life With Prince

In 2017 bracht Mayte haar boek The Most Beautiful – My Life With Prince uit. Ik heb het boek inmiddels gelezen en het komt op mij over al een oprechte weergave van haar leven en haar tijd met Prince. Met name de beschrijving van de geboorte, overlijden en nasleep van hun zoon Amiir is hartverscheurend. Prince zelf wordt met respect en liefde behandeld, wat soms wat raar overkomt. Zeker als blijkt dat hij alle bezittingen die er nog waren die verwezen naar Mayte en Amiir heeft laten verbranden, inclusief de urn met de as van hun zoon, zonder met Mayte te overleggen. Zijn religieuze fanatisme zorgde ook voor ongemakkelijke, ronduit vervelende en zelfs gevaarlijke situaties.

Na het lezen van het boek kijk je met andere ogen naar mediaoptredens waarin Mayte en Prince samen verschenen, zoals het veelbesproken interview met Oprah Winfrey of het interview in de talkshow van Sinbad, waar Larry Graham het interview peipend en krakend tot een einde brengt met een van zijn ‘preken’.

Love 4 One Another (l4oa.org)

Love 4 One Another

En verder?

De muziekcarrière van Mayte heeft geen vervolg gekregen, al waren er plannen voor een vervolg in 1998, met de titel Scorpio, maar dat is op de plank beland. Tegenwoordig geeft Mayte danslessen en cursussen, onderhoudt een honden rescue centrum en is voorzitter in de liefdadigheidsorganisatie Love 4 One Another, dat ze in 1998 met Prince was gestart.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Mayte’s Child Of The Sun? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Ook Mayte brengt een album uit, Child Of The Sun. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Meer Prince?

2 reacties

 1. Oooh, Larry Graham. Best leuk hoor live voor een keertje maar dat was het dan ook wel. Het hele Jehova gedoe? Nee dank u… Al vind ik TRC wel een van zijn betere albums ironisch genoeg.

  1. The Rainbow Children is fantastisch, maar de teksten zijn vervelend en irritant…

Complimenten/opmerkingen? Graag!