Prince – C-Note

Prince relaxing na soundcheck - Kodak Theatre Hollywood - 2002 (Afshin Shahidi)

Prince relaxing na soundcheck – Kodak Theatre Hollywood – 2002

Inleiding

NPGMC Logo (princevault.com)

NPGMC logo

Op 3 en 4 januari 2003 (na de onverwachte release van Xpectation op 1 januari 2003) werden vijf nummers beschikbaar gesteld als een MP3 download voor leden van de NPG Music Club, een on-line Prince community, die actief was van 2001 tot en met 2006, waar Prince direct met zijn fans communiceerde en muziek uitbracht. Tegen een jaarlijkse bijdrage van $100,- (vanaf het vierde jaar verlaagd naar $25,-) kregen leden elke maand (nieuwe) muziek, fysieke cd’s en toegang tot exclusieve voorverkoop van concertkaarten, met gegarandeerde plaatsen vooraan het podium.

Zoals in het stuk over Xpectation te lezen valt is C-Note een inlossing van een schuld aan de leden van de NPG Music Club en de tweede (van in totaal drie) releases met instrumentale muziek in 2003.

Beschikbaarheid

Prince - C-Note (2004 album cover) (archive.org)

Prince – C-Note (2004 album cover)

Omdat C-Note initieel beschikbaar is gesteld als MP3 zonder artwork voor het album, is het regelmatig uitgebracht als bootleg, met de bijbehorende torenhoge prijzen.

In 2004 werd het album aangeboden via de NPG Music Club’s Musicology Download Store. Toen kreeg het voor het eerst een album-hoes mee en werd het bekend onder de naam C-Note.

In september 2015 werd een lossless versie beschikbaar gesteld via streaming service Tidal. Toen kreeg het album zijn definitieve hoes mee. Het album heeft nooit een fysieke release gehad.

Initiële downloads

Prince - NPG Music Club Presents European & Japanese Soundchecks 2002 - Front cover (apoplife.nl)

Ik heb de nummers destijds gedownload en er een cd van gebrand. Ik heb ook een hoesje gemaakt op basis van de schermafbeeldingen van de links destijds. Aangezien er verder niets bekend was, heb ik de nummers op alfabetische volgorde op een disc gebrand. Deze disc was bij mij zeer geliefd. Ik vind deze uitgave interessant en goed. Ik vond de nieuwe route van Prince spannend en gedurfd. Nog steeds.

C-Note

Prince - C-Note (tidal.com)

Prince – C-Note

C-Note is het derde live album van de One Nite Alone… Tour. Het album bestaat louter uit opnamen van soundchecks die plaatsvonden voor de concerten later op dezelfde dag. Deze soundchecks waren toegankelijk voor leden van de NPG Music Club. Tijdens deze soundchecks speelde Prince nieuw materiaal, vaak ter plekke geïmproviseerd, en fan-favorieten.

Het album is instrumentaal, met uitzondering van Empty Room, een destijds onuitgebrachte outtake en enorm populair onder Prince liefhebbers.

Op 3 en 4 januari 2003 werden de nummers als losse MP3’s beschikbaar gesteld aan leden van de NPG Music Club, gegroepeerd onder de noemer European & Japanese Soundchecks 2002. In 2004 werden de nummers opnieuw aangeboden, maar nu onder naam C-Note, op dezelfde dag als The Chocolate Invasion en The Slaughterhouse, twee compilatie albums.

De titels van de instrumentale stukken verwijzen naar de steden waarin ze werden gespeeld. Het is aannemelijk dat er meer instrumentale jams in de Paisley Park kluis aanwezig zijn, wellicht (nog) niet met de naam van een stad.

Prince - The Chocolate Invasion 7cd set announcement - 2003 (princevault.com)

Eind 2003 werd aangekondigd dat er een 7cd tellende boxset zou gaan verschijnen, onder de naam The Chocolate Invasion. C-Note zou een onderdeel gaan vormen van die set, en dus een fysieke uitgave krijgen. Helaas is er van dat plan niets terecht gekomen.

Nummers

Alle nummers geschreven door Prince (niet bevestigd).

 • Copenhagen
 • Nagoya
 • Osaka
 • Tokyo
 • Empty Room

De productie was in handen van Prince.

Prince - NPG Music Club Presents European & Japanese Soundchecks 2002 (apoplife.nl)

Muzikanten

De eerste vier muzikanten spelen op Empty Room. Op alle andere nummers spelen alle onderstaande muzikanten mee.

 • Prince – alle instrumenten, behalve
 • John Blackwell – drums
 • Rhonda Smith – bas
 • Renato Neto – keyboards
 • Eric Leeds – saxofoon
 • Candy Dulfer – saxofoon
 • Greg Boyer – trombone
 • Dudley D. – scratching

Eindoordeel

Zoals eerder gesteld is dit album een persoonlijke favoriet. Veel heerlijk gitaarwerk van Prince en de losse sfeer van de soundchecks maken dat deze opnamen direct, spontaan en origineel klinken. Gespeeld door zijn, waarschijnlijk, beste band ooit.

Nummer per nummer

Prince - C-Note - Copenhagen (apoplife.nl)

Ik lees dat Copenhagen al op 29 oktober 2002 beschikbaar zou zijn gesteld aan NPG Music Club leden. Daar staat mij niets van bij. Ik heb het, bij mijn weten, pas op 3 januari voor het eerst aangeboden gekregen. Opgenomen op 25 oktober 2002 tijdens de soundcheck in Kopenhagen, Denemarken. Een funky nummer met veel toetsen en inventief drumwerk van John Blackwell.

De eerder aangeboden versie was 3:30 minuten langer dan de versie op C-Note. Het nummer is later ingekort, omdat het een stukje bevatte van Miles Davis’ nummer Jean-Pierre.

Het minste nummer van de set.

Prince - C-Note - Nagoya (apoplife.nl)

Ook hiervan wordt gesteld dat dit nummer al eerder beschikbaar is gesteld aan NPG Music Club leden, en met name aan Japanse leden. Opgenomen op 29 november 2002 in Nagoya, Japan. Uiterst funky nummer met prachtig (solo)gitaar werk van Prince. Een absolute aanwinst binnen zijn oeuvre.

Prince - C-Note - Osaka (apoplife.nl)

Opgenomen tijdens de soundcheck op 28 november 2002 in Osaka, Japan. Er wordt gezegd dat het optreden die avond het beste optreden van de hele One Nite Alone… Tour was. Afgaande op dit nummer, zou dat wel eens waar kunnen zijn. Prachtig laid-back nummer, waarin Prince halverwege zijn (solo) gitaar laat scheuren. Prachtig!

Prince - C-Note - Tokyo (apoplife.nl)

Veel aandacht voor piano en keyboards op dit nummer. Prachtige sfeer in dit relaxed klinkende nummer. Gespeeld en opgenomen op 18 november 2002 in Tokio, Japan.

Prince - C-Note - Empty Room (apoplife.nl)

Zoals al gemeld een fan favoriet. Een werkelijk schitterend nummer, ook onderdeel van mijn Prince nummer top 50 (nummer 26). Opgenomen op dezelfde dag als Copenhagen, op 25 oktober 2002 in Kopenhagen, Denemarken. Het enige nummer van C-Note dat beschikbaar is gesteld op 4 januari 2003.

Van alle nummers op C-Note is Empty Room het enige dat niet instrumentaal is en waar een studio versie van bestaat, meerdere zelfs. Het nummer is geschreven rond augustus 1985, waarschijnlijk naar aanleiding van relatieperikelen tussen Prince en Susannah Melvoin (tweelingzus van Revolution gitariste Wendy). In 1992 is het opnieuw opgenomen. Er bestaat een videoclip voor Empty Room op basis van de 1985 versie. Beide studio versies zijn nooit officieel uitgebracht.

Ter afsluiting

Ken jij C-Note? Wat vind jij ervan? Laat het weten!

 

Prince - NPG Music Club Presents European & Japanese Soundchecks 2002 - Press Here 2 Download (apoplife.nl)

Complimenten/opmerkingen? Graag!