Bob Dylan – De 10 beste albums

Bob Dylan gaat elektrisch op het Newport Folk Festival in 1965 (billboard.com)

Bob Dylan gaat elektrisch op het Newport Folk Festival in 1965

Inleiding

Eind augustus 1965 verscheen Dylan’s beste album Highway 61 Revisted. Ik luister niet veel naar Dylan, maar heb toch redelijk wat albums van hem in huis. De meeste albums kan ik ook nog eens goed velen, dus hoog tijd voor een overzicht van mijn persoonlijke favoriete Dylan albums.

Top 10

Hierbij dan ook de 10 beste Bob Dylan albums, in volgorde van de datum van uitgave.

Bob Dylan - Bringing It All Back Home (popspotsnyc.com)

Bringing It All Back Home

1965

Dylan was klaar met akoestische folk en liet elektrische instrumenten toe in zijn muziek. Het leverde een revolutionair album op, met onder andere het prachtige Subterranean Homesick Blues, waarvoor Dylan de allereerste videoclip aller tijden maakte.

 

Bob Dylan - Highway 61 Revisited (discogs.com)

Highway 61 Revisited

1965

Zijn eerste compleet elektrische album, verpletterend mooi. Bevat Like A Rolling Stone, Ballad Of A Thin Man, Just Like Tom Thumb’s Blues en het schitterende Desolation Row. Ook rock kan intelligent zijn.

 

Bob Dylan - Blonde On Blonde (bol.com)

Blonde On Blonde

1966

Afwisselend, rijk, dit dubbelalbum is uniek in Dylan’s oeuvre. Nooit zou Dylan meer zo klinken. Zowel muzikaal als tekstueel op het scherpst van de snede.

 

Bob Dylan - Blood On The Tracks (bol.com)

Blood On The Tracks

1975

Het einde van Dylan’s huwelijk op muziek gezet. Emotioneel en rauw, een indrukwekkend document over een nieuw fenomeen dat zijn intrede deed in de (Amerikaanse) samenleving: echtscheiding.

 

Bob Dylan - The Basement Tapes (bol.com)

The Basement Tapes

1975

Zeven jaar nadat de opnamen voor het eerst op bootleg The Great White Wonder verschenen, werden ze nu officieel uitgebracht. Dylan en The Band werkten ontspannen aan muziek, en dat is te horen. Essentieel!

 

Bob Dylan - Desire (bol.com)

Desire

1976

Bevat meerdere originele invalshoeken en bevat het uiterst persoonlijke Sara, waarmee hij thematisch teruggrijpt op het voorgaande Blood On The Tracks. De overige nummers gaan over minder persoonlijke zaken, maar maken toch indruk. Bevat Hurricane, over de ten onrechte voor moord veroordeelde, bokser Ruben Carter.

 

Bob Dylan - Time Out Of Mind (bol.com)

Time Out Of Mind

1997

Dylan verbaasde vriend en vijand met dit prachtige album. Niet alleen bleek Dylan nog steeds mooie liedjes te kunnen maken en zingen, maar die liedjes konden zelfs wedijveren met zijn klassiekers, die 25 jaar eerder uitkwamen. Indrukwekkende prestatie!

 

Bob Dylan - The Bootleg Series Vol 4 The "Royal Albert Hall" Concert (amazon.com)

The Bootleg Series, Vol. 4: The “Royal Albert Hall” Concert

1998

17 mei 1966: Dylan speelde elektrisch in Engeland. Een van de meest gebootlegde concerten aller tijden werd in 1998 uitgebracht als onderdeel van Dylan’s indrukwekkende (en nog steeds lopende) The Bootleg Series.

N.B:
Het concert is opgenomen in Manchester en dus niet in de Royal Albert Hall (wat in Londen staat). De talloze bootleg uitgaven gingen daar altijd vanuit. Vandaar dat de naam van de zaal tussen quotes staat.

 

Bob Dylan - The Bootleg Series Vol 5 The Rolling Thunder Revue (amazon.com)

The Bootleg Series, Vol. 5: The Rolling Thunder Revue

2002

En alweer zo’n prachtige uitgave in The Bootleg Series. Een weergave van The Rolling Thunder Revue, waarmee Dylan indruk maakte. Het bleek de laatste grote artistieke bijdrage te zijn voor een zeer lange periode.

 

Bob Dylan - Modern Times (bol.com)

Modern Times

2006

Na Time Out Of Mind en Love And Theft, was dit het derde album op rij met nieuw materiaal dat verbijsterend goed was. Mooie tijden!

Ter afsluiting

Wat zijn jouw favoriete Dylan albums? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Bob Dylan – De 10 beste albums. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!