Prince – Piano & A Microphone 1983

Prince - Nothing Compares 2 U (single) (princevault.com)

Prince – Nothing Compares 2 U (single)

Inleiding

Na de heruitgave van Purple Rain vorig jaar was de verwachting dat er al snel nieuwe uitgaven zouden worden aangekondigd. Dit bleek toch anders te gaan.

Geruzie binnen de familie, onduidelijke en (uiteindelijk) illegaal geachte contracten en wisseling in advocaten en representatie bepaalden het belangrijkste nieuws.

Op 19 april werd plotseling de Prince versie van Nothing Compares 2 U uit 1984 uitgebracht. Op 7 juni van dit jaar kwam er dan eindelijk meer nieuws…

7 juni 2018

Prince - Piano & A Microphone 1983 - Warner Bros aankondiging (twitter.com/wbr)

Prince – Piano & A Microphone 1983 – Warner Bros aankondiging

Op 7 juni van dit jaar had Prince Rogers Nelson, het muzikale genie uit Minneapolis, 60 jaar moeten worden. Op die dag maakte de Prince Estate, geleid door (half)broers en (half)zussen, bekend dat er op 21 september een album uit de roemruchte kluis zou worden uitgebracht.

Namens de Estate, stelde adviseur Troy Carter:

This raw, intimate recording, which took place at the start of Prince’s career right before he achieved international stardom, is similar in format to the Piano & A Microphone Tour that he ended his career with in 2016. The Estate is excited to be able to give fans a glimpse of his evolution and show how his career ultimately came full circle with just him and his piano.

Het album wordt uitgebracht door platenmaatschappij Warner Bros. Op dezelfde dag maakten ook zij het nieuws bekend met een Twitter bericht.

De uitgave is ook beschikbaar in een gelimiteerd CD + vinyl LP deluxe editie, die ook een 12-inch booklet bevat met liner notes, die zijn geschreven door de engineer die aanwezig was bij de opnamen, Lisa Coleman en Jill Jones.

Bootlegopnamen

Prince - Piano & A Microphone 1983 - Bootleg uitgaven (discogs.com/apoplife.nl)

Prince – Piano & A Microphone 1983 – Bootleg uitgaven

Op 21 september 1991 (op de dag af 27 jaar geleden, toeval bestaat niet…) kocht ik de bootlegs Eavesdropped In Intimate Moments en Just 4 U, Vol.2. De eerste bevatte een complete opnamen van Prince solo achter de piano. De opnamen waren afkomstig uit 1983. De geluidskwaliteit liet te wensen over, maar het was wel prachtig. De andere bootleg bevatte 2 nummers van dezelfde opnamen. In 2000 kocht ik Intimate Moments, dat betere opnamen bevatte van dezelfde piano rehearsal. Twee jaar later kocht ik Purple Rush 2 (onderdeel van de fantastische serie Purple Rush) kocht ik de opnamen nogmaals.

Gezien de beschikbaarheid van de opnamen, en met name het aantal jaar dat deze beschikbaar zijn, is de keuze voor het uitbrengen van deze opnamen wat curieus. Uiteraard is het begrijpelijk dat de Prince Estate geen rekening wenst te houden met bootleg opnamen, die onder liefhebbers al jaren bekend zijn, maar het is toch jammer dat er niets anders uit de kluis is gekozen. Zeker ook omdat de opnamen maar 34 minuten lang zijn.

Prince – Piano & A Microphone 1983

Prince - Piano & A Microphone 1983 (superdeluxeedition.com)

Prince – Piano & A Microphone 1983

Maar, is het wat die rehearsal? Jazeker! Het is mooi om te horen hoe ontspannen Prince was, ondanks de drukte die er heerste achter de schermen.

De 1999 tour was net afgelopen. Prince was bezig met een filmscript, dat uiteindelijk zou resulteren in Purple Rain. Vanity was nog steeds de beoogde tegenspeelster voor de film. Het belangrijkste concert uit zijn leven (3 augustus 1983) was nog in de toekomst. Gitariste Wendy Melvoin had haar debuut nog niet gehad. The Revolution was nog geen bekende entiteit in de wereld. Prince’ ster was rijzende, met name in de Verenigde Staten.

En toch neemt Prince de tijd te spelen op een piano en te zingen. Een groot aantal nummers dat voorbij komt zou later ook openbaar worden, hetzij in concert of op opnamen.

17 Days zou als B-kantje van When Doves Cry worden opgenomen en geldt als één van zijn allerbeste nummers, Purple Rain zou uitgroeien tot het nummer waar Prince tot aan zijn dood zou mee worden geassocieerd.

A Case Of You zou regelmatig tijdens concerten worden gespeeld (te beginnen met 3 augustus 1983) en verschijnen op het album One Nite Alone… Solo piano and voice by Prince uit 2002.

Prince 1983 door Allen Beaulieu (tiscali.it)

Prince 1983 door Allen Beaulieu

Ook Mary Don’t You Weep zou live worden gespeeld, met name rond 1994. Strange Relationship zou verschijnen op het fantastische dubbelalbum Sign O’ The Times uit 1987. International Lover was eerder verschenen als afsluiter van het dubbelalbum 1999 uit 1982. Wednesday heeft een tijdlang onderdeel uitgemaakt voor de configuratie van Purple Rain, maar is nooit uitgebracht.

De losse sfeer van de opnamen en uitvoeringen laten een ontspannen Prince horen, die zich concentreert op de (kracht van de) nummers. Vocaal krijst hij er af en toe op los. Het zijn prachtige opnamen uit een periode dat de totale gekte rondom Prince nog niet was losgebarsten. Een jaar later zou Prince gepromoveerd zijn tot superster status.

Ik vermoed overigens wel dat deze opnamen nou juist niet voor uitgave waren bedoeld. Prince nam voortdurend muziek op in studio’s en maakte de nummers over het algemeen in één langdurige sessie helemaal af. Deze opnamen zijn gedaan op een tussendoor moment, waarop Prince wat speelde met de muziek. De opnamen zijn ook niet op tape gezet, maar op een cassette.

N.B.: In het indrukwekkende boek Prince and the Purple Rain Era Studio Sessions: 1983 and 1984 van Duane Tudahl wordt deze piano rehearsal gedateerd op oktober 1983. In de liner notes stelt Lisa Coleman dat deze rehearsal nummers bevat waar Prince nog aan wilde werken en nog niet klaar waren (wat zou betekenen dat de datum voor 3 augustus 1983 zou liggen). Jill Jones stelt zelfs dat Why the Butterflies stamt uit de winter 1982/1983.

Nummers

Prince huis & thuisstudio Kiowa Trail, Chanhassen, Minneapolis (pinterest.com)

Prince huis & thuisstudio Kiowa Trail, Chanhassen, Minneapolis

Alle nummers geschreven door Prince, behalve A Case Of You (Joni Mitchell) en Mary Don’t You Weep (trad.).

  • 17 Days
  • Purple Rain
  • A Case Of You
  • Mary Don’t You Weep
  • Strange Relationship
  • International Lover
  • Wednesday
  • Cold Coffee & Cocaine
  • Why The Butterflies?

Bovenstaande nummers zijn allen opgenomen in 1983 in de Prince’ thuisstudio aan Kiowa Trail in Minneapolis. Don Batts was de engineer, die aanwezig was voor de opnamen.

N.B.: Mary, Don’t You Weep is een ’traditional negro spiritual’ die is ontstaan ten tijde van Amerikaanse Burgeroorlog. De eerst bekende opname van het nummer stamt uit 1915.

Voorafgaand aan de uitgave

BlacKKKlansman - Film (imdb.com)

BlacKKKlansman – Film

Mary Don’t You Weep werd op 7 juni 2018 beschikbaar gesteld als download en via streaming diensten als Spotify. 17 Days werd op 6 september beschikbaar gesteld als download aan een ieder die de komende cd/lp vooruitbestelde. Het nummer zal als vinyl single worden geleverd bij de Duitse uitgave van het tijdschrift Rolling Stone eind september 2018. Why The Butterflies werd op 13 september beschikbaar geteld.

Mary Don’t You Weep is opgenomen in de aftiteling voor de laatste Spike Lee film, BlackKKKlansman. Tijdens een privé vertoning van de film aan Troy Carter, die werkzaamheden uitvoert ten behoeve van de Prince Estate en de (inhoud van de) Paisley Park Vault, stelde Carter voor Mary Don’t You Weep in te zetten voor de film. Lee, die al eerder, mét Prince-lijke goedkeuring, Prince muziek in zijn films had opgenomen, was direct enthousiast. Op 22 augustus werd een lange trailer van de film openbaar gemaakt. De achtergrondmuziek voor de trailer was Mary Don’t You Weep.

Liner notes

De liner notes bij de deluxe edition zijn verzorgd door (voormalig Revolution toetseniste) Lisa Coleman, (zangeres) Jill Jones en (voormalig engineer) Don Batts. Leveren deze nog nieuwe inzichten op?

Batts is feitelijk en bewonderend, Lisa Coleman ook maar is warmer en Jill Jones plaatst het geheel in een persoonlijk licht. Alle bijdragen geven een nieuw inzicht in de Prince werkwijze rond die periode. Grote toegevoegde waarde dus.

Prince - Piano & A Microphone 1983 - Limited Edition Deluxe Set (superdeluxeedition.com)

Prince – Piano & A Microphone 1983 – Limited Edition Deluxe Set

Verzorging

Ik heb de Limited Edition Deluxe Set gekocht en de uitgave is zeer mooi verzorgd met mooi foto’s. het geluid is uiteraard prima, voor zover dat van een 35 jaar oude cassette kan worden verwacht. In ieder geval een enorme vooruitgang ten opzichte van mijn bootleg opnamen. Voor Prince fanaten is deze uitgave verplichte kost.

Ter afsluiting

Is deze uitgave bedoeld voor algemene muziekliefhebbers of alleen voor Prince fanaten? Ik vermoed toch het laatste. Ondanks het indrukwekkende spel en de hoge kwaliteit van het gebodene, zal het resultaat vooral door de fans worden gekocht, ook al heeft de meerderheid de opnamen al lang in huis.

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!