Prince – Xpectation

Prince - Xpectation - New directions in music from Prince (mixcloud.com)

Inleiding

NPGMC Logo (princevault.com)

NPGMC logo

Op 1 januari 2003 was daar opeens een nieuw Prince album: Xpectation. Alleen beschikbaar gesteld als een MP3 download aan leden van de NPG Music Club, een on-line Prince community, die actief was van 2001 tot en met 2006, waar Prince direct met zijn fans communiceerde en muziek uitbracht. Tegen een jaarlijkse bijdrage van $100,- (vanaf het vierde jaar verlaagd naar $25,-) kregen leden elke maand (nieuwe) muziek, fysieke cd’s en toegang tot exclusieve voorverkoop van concertkaarten, met gegarandeerde plaatsen vooraan het podium.

Problemen

Voor het jaar 2002 was was er beloofd dat er 4 cd’s zouden worden uitgebracht (en verscheept). One Nite Alone… en de 3 cd’s tellende One Nite Alone… Live! box werden gezien als invulling van die belofte. Veel fans waren daarover nogal ontstemd. In het One Nite Alone… tour programma werd melding gemaakt van 3 andere cd’s die zouden uitkomen: Xenophobia, Last December en The Very Best Of , welke nooit zijn uitgebracht.

Volgens meldingen op wikipedia zou er zelfs aangifte zijn gedaan tegen Prince en de NPG Music Club:

Prince’s then-fan club, The NPG Music Club charged $100 for a membership that had advertised that paying members would receive 4 exclusive albums. After Prince released One Nite Alone… and the three-disc One Nite Alone… Live!, members who felt deceived sent complaints of Federal Mail Fraud to the Minnesota Attorney General’s office and the BBB after Prince failed to honor the agreement. The albums Xpectation and C-Note (slang for a $100 bill) was his response to being forced to comply to these demands.

© wikipedia.org

Ik kan niet met zekerheid zeggen of dit wel of niet heeft plaatsgevonden. Ik weet echter wel dat vele fans (waaronder ik) het niet eens waren met de invulling van de contractvoorwaarden destijds.

2003, het jaar van de instrumentale muziek

Prince - C-Note (princevault.com)

C-Note

De beide Madhouse albums uit 1987 waren de eerste complete instrumentale albums die Prince uitbracht. Xpectation was echter het eerste instrumentale album dat Prince uitbracht onder zijn eigen naam. In 2003 zouden nog twee releases volgen met instrumentale muziek: een on-line album, dat later de naam C-Note zou krijgen, op 3 en 4 januari en N.E.W.S. op 30 juni.

Prince - N.E.W.S. (princevault.com)

N.E.W.S.

De albums pasten allemaal binnen het jazz-idioom. Ik was (en ben) erg blij met de albums. Prince experimenteert met nieuwe muziek en dat levert bij vlagen prachtige muziek op. De muzikale route die was ingeslagen met The Rainbow Children beviel Prince klaarblijkelijk goed, want de 2003 releases zijn gemaakt zonder commerciële drijfveren. Er werd muziek gemaakt die Prince graag wilde maken. Twee van de drie albums zijn alleen beschikbaar gesteld aan leden van de NPG Music Club. N.E.W.S. is met minimale promotie uitgebracht.

Beschikbaarheid

Omdat Xpectation alleen beschikbaar is gesteld als MP3 zonder artwork voor het album, is het regelmatig uitgebracht als bootleg, met de bijbehorende prijzen. In 2004 werd het album aangeboden via de NPG Music Club’s Musicology Download Store. In september 2015 werd een lossless versie beschikbaar gesteld via streaming service Tidal. Het album heeft nooit een fysieke release gehad.

Xpectation

Prince - Xpectation (tidal.com)

Prince – Xpectation

Het NPG Music Club lidmaatschap voor 2002 hintte naar het uitkomen van een album genaamd Xenophobia. Xpectation is de invulling van die belofte.

Het album is hernoemd, omdat het nummer Xenophobia een kleine twee maanden eerder was uitgebracht in een live versie als onderdeel van de One Nite Alone… Live! boxset. Van het nummer is een studio versie beschikbaar, want een klein stukje daarvan is als teaser uitgebracht in 2001. De studio versie is echter nooit officieel uitgebracht.

Het Xpectation album is een instrumentaal jazz album, geheel gecomponeerd door Prince en gespeeld met een uitgeklede versie van de band die de One Nite Alone… Tour verzorgde. Opnamen voor het album vonden plaats gedurende de herfst van 2001. Saxofoon partijen zijn opgenomen in december 2001.

De hiernaast getoonde albumhoes is voor het eerst beschikbaar gesteld in 2015, toen het album werd aangeboden via on-line streaming service Tidal.

Prince - Xpectation - Song meaning (coveralia.com)

Nummers

Alle nummers geschreven door Prince.

 • Xhalation
 • Xcogitate
 • Xemplify
 • Xpectation
 • Xotica
 • Xogenous
 • Xpand
 • Xosphere
 • Xpedition

De productie was in handen van Prince.

Muzikanten

Prince - Xpectation - Musicians (coveralia.com)

Prince – Xpectation – Muzikanten

 • Prince – keyboards en gitaar
 • John Blackwell – drums
 • Rhonda Smith – bas
 • Candy Dulfer – akoestische en elektrische saxofoon
 • Vanessa Mae – viool
 • Stilte – zichzelf

Eindoordeel

Het album start met het mooie Xhalation, Xcogitate heeft een Twin Peaks achtige feel over zich. Xotica doet me denken aan het baswerk van Mick Karn. Xogenous bevat prachtig subtiel drumwerk van John Blackwell en mooi gitaarwerk van Prince. De rest van de nummers zijn ok, maar niet echt wereldschokkend.

Ter afsluiting

Ken jij Xpectation? Wat vind jij ervan? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!