Daft Punk – Homework

Daft Punk - Homework (senscritique.com)

Daft Punk – Homework

Albumgegevens

Artiest Daft Punk
Album Homework
Jaar van uitgave 1997

Beoordeling

Dance

Dance deed me nooit zo veel, totdat mijn vriend Bram mij The Prodigy’s Music For The Jilted Generation liet horen. Dat beviel me zeer goed! Het werd mijn eerste dance/house/EDM/techno album.

In 1996/1997 hoorde ik het nummer Da Funk van een nieuwe groep uit Frankrijk: Daft Punk. Heel erg funky en verslavend. Ik moest het album hebben. Het verscheen vandaag, 20 jaar geleden. Ik heb het album eind februari 1997 aangeschaft en het was mijn tweede of derde dance album. Ik vond ‘m direct geweldig, van begin tot eind en heb de plaat (lees: cd) veel gedraaid.

Datzelfde jaar heb ik veel dance gekocht (inhalen), waaronder Orbital, Prodigy en Chemical Brothers. Sinds begin 1997 koop ik regelmatig dance muziek. Het repetitieve karakter spreekt me erg aan; het heeft een mantra-achtige kwaliteit. Sommige stukken zijn ronduit ontroerend. Ik beschouw dance als een verrijking voor mijn collectie, sterker nog: LCD Soundsystem’s The London Sessions staat op nummer 3 in mijn album top 50!

Homework

Nadat ze een paar singles in eigen beheer hadden uitgebracht, en die succesvol bleken, ontstond er een soort oorlog tussen platenmaatschappijen. Uiteindelijk trok Virgin aan het langste eind en kreeg de distributierechten voor Daft Punk’s muziek (de masters van hun muziek is en blijft in het bezit van Daft Punk). Het grote idee achter Daft Punk is “to be free”.

Daft Punk - Homework (binnenhoes) (nbmt.ca)

Daft Punk – Homework (binnenhoes)

Het grappige is dat Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo (beide Daft Punk leden) eigenlijk niet van plan waren een album te maken. Het idee was om een aantal singles uit te brengen. Nadat ze meerdere nummers klaar hadden, begon het idee te dagen voor een album. Het album klonk eigenlijk direct al als een klassieker. In de (korte) hommage aan (FM) radio in WDPK 83.7 FM wordt de claim “the sound of tomorrow and the music of today” gedaan: geheel terecht zo bleek al snel. Na de release van het album kende de house muziek een revival en werd Frankrijk gezien als het nieuwe Mekka voor de house muziek.

Live

Ik heb Daft Punk nooit live gezien. Er gaan geruchten dat ze in 2017 gaan touren. Mocht het zo zijn, ga ik er zeker heen, ook al zal de nadruk op hun laatste album (Random Access Memories) liggen. Ook goed, maar niet zo goed als hun debuut of Discovery uit 2001.

Leuk weetje

In augustus 2012 is dit album door Rolling Stone verkozen tot het beste EDM album aller tijden.

Nummers

Het album bestaat uit 16 nummers:

 • Daftendirekt
 • WDPK 83.7 FM
 • Revolution 909
 • Da Funk
 • Phœnix
 • Fresh
 • Around the World
 • Rollin’ & Scratchin’
 • Teachers
 • High Fidelity
 • Rock’n Roll
 • Oh Yeah
 • Burnin’
 • Indo Silver Club
 • Alive
 • Funk Ad

Ter afsluiting

Wat vind jij van Daft Punk, en dan met name van dit album? Ook hun beste? Of komt dance helemaal niet voor in je collectie?

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!