I Feel Love: de toekomst is hier en nu!

Giorgio Moroder en zijn Moog systeem (soundonsound.com)

Giorgio Moroder en zijn Moog systeem

 

This is it, look no further. This single is going to change the sound of club music for the next 15 years.

Brian Eno, 1977

Inleiding

Het revolutionaire I Feel Love werd 40 jaar geleden uitgebracht op 2 juli 1977. Dansmuziek zou nooit meer hetzelfde zijn. Ik weet nog goed dat ik het nummer voor het eerst hoorde: de toekomst was niet meer zo ver weg, de toekomst was hier en nu!

Productieteam

Het nummer wordt toegeschreven aan Donna Summer en is onlosmakelijk met haar verbonden. De schrijvers van het nummer zijn, naast Summer, de producers Giorgio Moroder en Pete Bellotte.

Eberhard Schöner en zijn Moog (astronautapinguim.blogspot.com)

Eberhard Schöner en zijn Moog

Het belang en de invloed van dit producer-duo is niet te overdrijven. Beiden zijn ongelooflijk belangrijk geweest in de (ontwikkeling van) elektronische dansmuziek. Ze ontmoetten elkaar begin jaren (19)70 in München, toen Moroder op zoek was naar een assistent. Moroder was al sinds 1970 sterk geïnteresseerd in een nieuw instrument dat werd gebruikt door klassiek componist, van voornamelijk ‘musique concrète’ stukken, Eberhard Schöner: de synthesizer. Toegang tot het nieuwe instrument (een Moog) was lastig, omdat deze het eigendom was van Schöner en hij niet wilde dat zijn instrument werd ingezet voor populaire muziek (snobisme moet toch ook eens onderwerp van een artikel worden).

Na een tijdelijk vertrek bij Moroder ging Bellotte medio 1974 weer met Moroder samenwerken, als gelijkwaardige.

Love To Love You Baby

Donna Summer - Love To Love You Baby (45cat.com)

Donna Summer – Love To Love You Baby

In 1974 gingen ze aan het werk met een zangeres, die in Duitsland terecht was gekomen door een rol in de musical Hair: Donna Summer. Ze namen een album op dat niet veel deed, op Nederland na waar The Hostage een bescheiden hit werd. In 1975 hadden ze een nummer liggen dat Love To Love You heette. Donna Summer ging akkoord met het opnemen van een demo versie, omdat ze niet zeker was of ze het nummer wel wilde opnemen. Echter, het nummer paste zo goed bij haar dat de producers er bij Summer op aandrongen het nummer op te nemen met als doel het als single uit te brengen onder haar eigen naam. Het nummer werd omgetoverd tot Love To Love You Baby. Omdat de vaste sessiedrummer niet beschikbaar was werd gebruik gemaakt van een drummer die niet ritme vast bleek. Er werd gezocht naar een drummachine, die vaak werd gebruikt door lokale veelal Italiaanse combo’s, die de beschikking had over 3 of 4 ritmes. Het klonk niet echt best, maar was maatvast.

Het nummer bleek een hit in Europa, ondanks (of juist dankzij) een ban op het nummer vanwege de sterk erotische inhoud van het gesteun en gekreun van Summer (volgens Time magazine worden er in totaal 22 orgasmes gesimuleerd in het nummer).

Casablanca

Casablanca Records Logo (medium.com)

Casablanca Records Logo

Omdat Casablanca baas Neil Bogart tijdens een feest bij hem thuis (waar onder andere alle leden van Kiss bij aanwezig waren) het nummer draaide en er vervolgens de hele nacht op werd gedanst, belde hij naar Europa met het verzoek om een extended version van het nummer. Hij wilde graag 16 minuten lang Love To Love You Baby, de maximale tijd die destijds kon worden geperst op vinyl. Dankzij de drum machine en snel edit werk was de remix binnen een week bij Casablanca op kantoor. Het werd een sensatie in de Verenigde Staten. Dit kende vele gevolgen:

 • Casablanca Records was uit de rode cijfers na het uitbrengen er van;
 • Casablanca Records zou alle Donna Summer albums en singles gaan uitbrengen in de Verenigde Staten;
 • Moroder, Bellotte en Summer verhuisden naar de Verenigde Staten en zouden voortaan vanuit de Westkust gaan opereren.
Minimoog (audiochocolate.com.au)

Minimoog

I Feel Love

Voor het album I Remember Yesterday, uit 1976, werd I Feel Love opgenomen. De persoon die hierbij genoemd moet worden is een studio engineer, Robbie Wedel genaamd. Hij was een techneut pur sang en ontdekte hoe verschillende Moog synthesizers geprogrammeerd konden worden, zodat deze gelijktijdig aan hetzelfde nummer bijdroegen en perfect gesynchroniseerd konden worden. Naast de al eerdere genoemde Moog wer ook de nieuwe Minimoog gebruikt voor de opname. De techniek die hij hiervoor gebruikte was zelfs voor Robert Moog (de ontwikkelaar van de synthesizers) onverwacht en nieuw en hij liet zich dan ook graag door Wedel bijpraten. Nadat Moroder had aangegeven hoe de bas moest zijn en de structuur van de songs duidelijk was, werd alles geprogrammeerd en gesynchroniseerd. Het geluid dat destijds klonk was buitenaards.

De muziek komt compleet uit de koker van Moroder, de tekst is van Bellotte en Summer. De uiteindelijke opname van het nummer duurde twee tot drie uur. De zang van Summer paste perfect bij het nummer. De makers van het nummer zelf waren niet erg onder de indruk van het nummer, ze vonden het ‘ok’. Casablanca baas Neil Bogart (h)erkende echter direct de potentie van het nummer en wilde het als single uitbrengen.

Succes

Donna Summer - I Feel Love (single) (anycontent.net)

Donna Summer – I Feel Love (single)

I Feel Love werd een enorm succes. Zowel artistiek als commercieel. De uitspraak aan het begin van dit artikel is van Brian Eno, die met het nummer de Hansa studio’s binnen kwam rennen, waar hij met Bowie midden in de zogenoemde Berlijn trilogie zat. Eno zag al heel snel het belang van de opname in. Zowel qua originaliteit als potentie: de klinische elektronische bas en drums, gecombineerd met de sensuele zang van Donna Summer. Helemaal weg van de rijk georkestreerde disco. Ik las ergens dat het een fusie is tussen “hardware and heart” en dat vind ik eigenlijk wel een passende omschrijving.

Invloed

De invloed van Kraftwerk’s Trans-Europe Express is duidelijk hoorbaar op het nummer. De Duitse pioniers zijn van onschatbare waarde geweest voor de (ontwikkeling van) (elektronische) muziek. Net als het complete Kraftwerk oeuvre is ook het nummer I Feel Love een belangrijke schakel in de route naar house en techno.

I Feel Love kwam uit in een tijd dat remixen, die in de clubs al veelvuldig werden gebruikte, voor het eerst ook aan het grote publiek beschikbaar werden gesteld. I Feel Love was een prima nummer voor een remix. De remix van Patrick Cowley uit 1978 is bijna net zo beroemd geworden als het origineel. Zijn versie duurde 15 minuten.

Het nummer is onderdeel van een groot aantal aan best-of lijstjes:

 • Nummer 12 in Mixmag’s 100 Greatest Dance Singles Of All Time;
 • Nummer 76 in VH1’s 100 Greatest Dance Songs;
 • Nummer 1 in Slant Magazine’s 100 Greatest Dance Songs;
 • Een van de 50 sleutelmomenten in de geschiedenis van dans muziek volgens The Guardian.
Donna Summer - I Feel Love (video) (videoobzor.org)

Donna Summer – I Feel Love (video)

Tekst

Ooh it’s so good, it’s so good
It’s so good, it’s so good
It’s so good

Ooh I’m in love, I’m in love,
I’m in love, I’m in love
I’m in love

Ooh I feel love, I feel love
I feel love, I feel love
I feel love

I feel love
I feel love

Ooh fallin’ free, fallin’ free
Fallin’ free, fallin’ free
Fallin’ free

Ooh you and me, you and me
You and me, you and me
You and me

Ooh I feel love, I feel love
I feel love, I feel love
I feel love

I feel love
I feel love
I feel love
I feel love

© Giorgio Moroder, Pete Bellotte, Donna Summer, 1977

Ter afsluiting

Donna Summer - State Of Independence (45cat.com)

Donna Summer – State Of Independence (single)

Het is grappig te constateren hoeveel disco classics er op Donna Summer’s naam staan. Nummers die een blijvende invloed hadden op de ontwikkeling van disco en dansmuziek van die tijd én op house en techno van de toekomst. Naast Love To Love You Baby en I Feel Love zijn Last Dance, MacArthur Park, Hot Stuff, Bad Girls en On The Radio uit haar gouden disco tijdperk allemaal klassiekers; op zijn minst in het genre en in een groot aantal gevallen breder dan dat.

In 1982 maakte ze met Quincy Jones het onderschatte album Donna Summer met daarop de twee singles Love Is In Control (Finger On The Trigger) en State Of Independence, waarvan met name de laatste tot mijn all-time favorieten hoort.

Maar dit artikel gaat over I Feel Love, dat ene nummer dat een hele andere wereld leek te voorspellen. Het geluid van de toekomst in 1977. Samen met Bowie’s Sound And Vision was dat de belangrijkste les uit 1977: de toekomst was niet meer zo ver weg, de toekomst was hier en nu!

 

6 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. Dit nummer draai ik nog minimaal één keer per week, het liefst de 15 minuten durende remix van Patrick Cowley…

  https://youtu.be/hJiKvkZUmXI

 2. Hoe het allemaal begon voor Donna in Nederland…

  https://youtu.be/z1Abfmg3k7g

  1. Ja. Wie is u nou weer? Donna!

   https://youtu.be/WpXah6oM9E8

  • A Pop Life (Erwin Barendregt) op 02-07-2017 om 18:37
  • Reageer

  Ha ha, ze is er later toch nog een keer geweest?

  • Patrick Banis op 02-07-2017 om 20:39
  • Reageer

  Helemaal met je eens Erwin! Geweldig en baanbrekend nummer, nog steeds overigens…

  1. Eens!

Complimenten/opmerkingen? Graag!