Public Image Limited: het leven na The Sex Pistols

Public Image Ltd - Op het dak van John Lydon's huis, 1978 (Dennis Morris, 1978)

Public Image Ltd – Op het dak van John Lydon’s huis, 1978

Public Image Ltd have nothing to do with Rock ‘n’ Roll, because Rock n Roll is the most sickening and boring thing this century has produced.

John Lydon, Muziekkrant Oor, januari 1979

Inleiding

Op 8 december 1978 werd het eerste album van Public Image Limited uitgebracht. Eén van de eerste/belangrijkste post-punk albums. Het verhaal van het verdwijnen van Johnny Rotten.

The Sex Pistols

In 1978 toerde The Sex Pistols door de Verenigde Staten, voor 12 concerten. Het was een compleet fiasco. Tegen die tijd was Sid Vicious zwaar verslaafd aan de heroïne, waardoor hij niet meer in staat was te spelen. Zanger Johnny Rotten sprak nagenoeg niet meer met zijn bandleden. Om de mislukking compleet te maken, had manager Malcolm McLaren de band geboekt in typische red-neck steden als Atlanta, Memphis, San Antonio, Baton Rouge, Dallas en Tulsa. Op basis van de bekendheid had een tour in grote steden als New York, Los Angeles en Washington logischer geweest. McLaren zorgde ook voor een grote groep journalisten die de tour nauwlettend versloeg.

The Sex Pistols - Winterland Ballroom - 14-01-1978 (popexpresso.com)

The Sex Pistols – Winterland Ballroom – 14-01-1978

De enige zaal van enige betekenis was tijdens het afsluitende concert, op 14 januari 1978. De band speelde in de Winterland Ballroom in San Fransisco. Tegen die tijd was Johnny Rotten echter helemaal klaar met alles wat The Sex Pistols waren geworden. Tijdens de afsluitende Stooges cover No Fun brabbelde Rotten “There’s no fun in being alone. This is no fun. It is no fun at all.”. De show eindigde met Rotten’s fameuze “Ever get the feeling you’ve been cheated?”, waarop hij van het podium liep.

Daarmee eindigde The Sex Pistols (tot de reünie in 1996). Rotten weigerde verder mee te werken aan The Sex Pistols opnamen, waaronder die voor de film en soundtrack The Great Rock ‘N’ Roll Swindle. Om de periode echt af te sluiten werd Johnny Rotten ten grave gedragen. Vanaf nu was hij, ook voor de buitenwereld, John Lydon.

Public Image Limited / Public Image Ltd / PIL

Logo Public Image Ltd (pastemagazine.com)

Logo Public Image Ltd

Wellicht tegen wil en dank, maar Public Image Limited werd de voorloper in de ontwikkeling van post-punk. Na de implosie van The Sex Pistols wachtten velen met spanning op wat er nu ging gebeuren. John Lydon was verstrengeld in een rechtszaak tegen Glitterbest (het management bedrijf achter The Sex Pistols) en walgde van punk en standaard rock. Lydon wilde wat anders/nieuws. Samen met ex-Clash gitarist Keith Levene, bassist Jah Wobble en drummer Jim Walker, richtte Lydon een nieuwe band op: Public Image Limited, ook bekend als Public Image Ltd of PIL. De naam verwijst naar de wijze waarop The Sex Pistols, volgens Lydon althans, in de markt waren gezet.

Maar PIL was ook een businessmodel. Alles werd zelf gedaan, van productie tot management. Compromisloos werd het pad uitgestippeld. Ook muzikaal was die houding overduidelijk. Zonder toe te geven aan de wensen (eisen?) van hun publiek, ging PIL zijn eigen weg. Ook al had punk wel zijn invloed op het groepsgeluid, werd de muziek voornamelijk bepaald door krautrock, dub, ‘noise’ en atonale muziek.

First Issue

Public Image Ltd - First Issue (publicimageltd.bandcamp.com)

Public Image Ltd – First Issue

Op 8 december 1978 werd het debuutalbum van PIL uitgebracht. First Issue maakte veel los. Het was nieuw en anders. Maar, zoals zo vaak met albums van dit kaliber, werd het gekraakt in de pers. Een belangrijk album in de ontwikkeling van post-punk, new-wave en doom, maar totaal onbegrepen in de tijd.

Het geluid van het album was ook geheel nieuw. De bas was nadrukkelijk aanwezig in het geluid. Het gitaargeluid leek eerder op een muur van geluid. Het repetitieve karakter van de nummers is de grootste aantrekkingskracht (voor mij dan). Het kan niet anders dan dat LCD Soundsystem’s James Murphy dit album goed heeft beluisterd en als inspiratie heeft gebruikt voor de blauwdruk voor zijn eigen muziek.

Public Image

Het album werd vooraf gegaan door de single Public Image. Het was het eerste nummer dat werd opgenomen voor het PIL album. De opnamen startten op 10 of 17 juli 1978 en is een overduidelijk afrekening met (Lydon’s plaats in) The Sex Pistols. Volgens Lydon luisterde niemand, inclusief de overige leden in de band, ooit naar zijn teksten.

Public Image Limited - Poster (pilofficial.com)

Public Image Limited – Poster – Public Image video still

Hello, hello / Hello, hello / Hello, hello

You never listened to a word that I said
You only seen me from the clothes that I wear
Or did the interest go so much deeper
It must have been to the color of my hair

Public Image Ltd - Public Image - Single (johnlydon.com)

Public Image Ltd – Public Image – Single

Public image

Oh what you wanted was never made clear
Behind the image was ignorance and fear
You hide behind this public machine
You still follow same old scheme

Public image

Two sides to every story
Somebody had to stop me
I’m not the same as when I began
I will not be treated as property

Public image

Two sides to every story
Somebody had to stop me
I’m not the same as when I began
It’s not a game of monopoly

Public image

Public image you got what you wanted
The public image belongs to me
It’s my entrance my own creation
My grand finale, my goodbye

Public image, public image / Goodbye

© 1978, Public Image – John Lydon

Public Image Ltd - First Issue - Reclame (fodderstompf.com)

Public Image Ltd – First Issue – Reclame

Met name Public Image geldt als een sjabloon voor de latere post-punk. Maar sonisch gezien geldt dat ook voor Theme. Het gitaargeluid is ongetwijfeld inspiratiebron geweest voor Killing Joke’s Revelations.

Religion I en Religion II zijn beiden een felle aanval op het katholicisme. Volgens Lydon bracht hij dit nummer naar The Sex Pistols, maar zij wilden zich er niet aan wagen: ‘It’s vile, can’t do that, people won’t like us’.

Annalisa gaat over één van de uitingen van extremistische religie. Het is geïnspireerd door het ware verhaal van een 15 jarig meisje, wiens ouders ervan overtuigd waren dat ze bezeten was door de duivel. Na consultatie met de kerk, werd het meisje uitgehongerd om de duivel uit te drijven. Ze overleefde het niet. Het hardste nummer van het album.

Low Life gaat over Sid Vicious, van oorsprong een goede vriend van Lydon, die door een heroïneverslaving afgleed. Echter, er wordt ook gespeculeerd dat het over Malcolm McLaren zou gaan.

Attack klinkt het meest als The Sex Pistols en is niet echt bijzonder.

Fodderstompf

John Lydon (1978): “You should’ve seen Branson’s face when he heard that, he was furious!”.

Het ‘fuck you’ statement van PIL. Op zoek naar materiaal om het album af te maken, besloot PIL dit nummer te gebruiken, dat 7:40 minuten lang was. Een disco beat, synthesizer en bas met Jah Wobble die praat/schreeuwt: “we only wanted to be loved” in een soort Monty Python achtige stem. Met name dit nummer werd door critici afgekraakt. Maar er was een plaats waar het nummer waanzinnig populair werd: New York’s disco Studio 54. Het nummer werd enthousiast mee gezongen/geschreeuwd door de drag queens en andere hipsters. Terugkijkend is het een voorbode voor de latere acid house en techno. In de nabije toekomst bleek het nummer een belangrijke hint te zijn voor het hierop volgende album Metal Box.

Public Image Ltd door Dennis Morris (thewire.co.uk)

Public Image Ltd door Dennis Morris

Amerikaanse uitgave

Begin 1979 maakte Warner Bros. in Amerika een testpersing van First Issue. De Amerikanen waren ongelukkig met het album, met name over de luide bas. PIL protesteerde, maar ging toch akkoord: het gehele album werd opnieuw opgenomen voor de Amerikaanse markt. Een opvallende knieval. Maar ook deze opnamen bevielen niet. De opnamen werden nooit uitgebracht, en daarmee het album ook niet.

First Issue werd pas op 18 juni 2013 voor het eerst uitgebracht in Amerika, ten tijde van de re-release van First Issue. Van de Amerikaanse opnamen is alleen de versie van Fodderstompf (onder de naam Megga Mix) verschenen als B-kantje van de single Death Disco, dat uitkwam in 1979.

Overigens was de Amerikaanse markt niet de enige die de muziek van PIL werd onthouden. Ook in Malta was het PIL album niet verkrijgbaar. De nummers Religion I en Religion II werden gekenmerkt als zouden ze ‘offended public morals and decency’.

Nummers

Alle teksten geschreven door John Lydon, alle muziek door Public Image Ltd.

Public Image Ltd - First Issue - Reclame (fodderstompf.com)

Public Image Ltd – First Issue – Reclame

 • Theme
 • Religion I
 • Religion II
 • Annalisa
 • Public Image
 • Low Life
 • Attack
 • Fodderstompf

Het nummer The Cowboy Song werd gebruikt als B-kantje voor de single Public Image.

Muzikanten

 • John Lydon – zang, piano
 • Keith Levene – gitaar
 • Jah Wobble – bas, zang en brandblusser op Fodderstompf
 • Jim Walker – drums, zang op Fodderstompf

Ter afsluiting

Wat vind jij van het debuut van Public Image Ltd.? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!