What Time Is It? Het Verhaal Van The Time

The Time - Promo (dystopiandanceparty.com)

The Time – Promo

Introductie

Vandaag 35 jaar geleden werd het tweede The Time album What Time Is It? uitgebracht. Na het Vanity 6 album, dat twee weken eerder uitkwam, was dit het tweede album met Prince materiaal in 1982. Er zou nog een dubbelalbum (1999) volgen in hetzelfde jaar. De release van What Time Is It? geldt als aanleiding voor het verhaal van The Time, de meest geliefde, en waarschijnlijk populaire, satelliet act van Prince.

Solo werk en solo carrières van The Time leden zijn ook opgenomen bij dit verhaal.

Grand Central / Flyte Tyme

Various Artists - Purple Snow - Forecasting The Minneapolis Sound (numerogroup.com)

Various Artists – Purple Snow – Forecasting The Minneapolis Sound

The Time frontman Morris Day en Prince kennen elkaar al lang. Toen Prince nog op de middelbare school zat, had hij zijn eigen band, Grand Central. Morris Day was de drummer in die band. De grote rivaal van Grand Central was Flyte Tyme. Ook een zeer getalenteerde band, met onder andere Jimmy Jam en Terry Lewis in de gelederen. De competitie in Minneapolis onder de bands was extreem groot. Er waren veel talentenjachten, waar geldprijzen konden worden gewonnen. Ondanks het talent van Prince, dat destijds ook al door iedereen werd gezien, was Flyte Tyme geregeld eerste tijdens dit soort wedstrijden. Veel van de muzikanten / groepen van die tijd zijn opgenomen op de prima verzamelaar Purple Snow – Forecasting The Minneapolis Sound (uitgebracht op 3 december 2013).

The Time

Het verhaal gaat dat Morris Day het nummer, of de groove daarvoor, Partyup had geschreven en Prince het nummer wilde hebben voor zijn Dirty Mind album. In ruil voor de rechten op het nummer zou Prince Morris Day aan een platencontract helpen en een band oprichten.

Op basis van een speciale clausule in Prince’ contract met Warner Bros. Records kon Prince The Time aanbrengen en een contract (laten) opstellen. De clausule stelde Prince in staat om andere artiesten aan te trekken en produceren voor het label. In 1981 had hij The Time opgebouwd: Jellybean Johnson op drums, Jimmy Jam en Monte Moir op keyboards, Terry Lewis op bas en Morris Day als zanger. Een gitarist werd gevonden in Jesse Johnson, de enige die niet oorspronkelijk uit Minneapolis kwam. Alexander O’ Neal is gevraagd de vocalen te gaan doen, maar hij wilde eerst geld zien, dus einde Alexander O’ Neal.

The Time - Live (pinterest.com)

The Time – Live

Het project The Time gaf Prince de mogelijkheid zijn funk roots ook aandacht te geven. Met zijn eigen albums concentreerde hij zich steeds meer op ‘hogere’ concepten, maar de funky feestmuziek had ook een uitlaatklep nodig. Het idee achter The Time was dat het ‘pimps’ waren, (materialistische) opscheppers met een groot ego en (heel veel) humor.

Met The Time creëerde Prince zijn  eigen competitie, omdat die er, naar eigen zeggen, niet was. Hij wilde een uitdagende groep/artiest hebben waarmee/waartegen hij kon ‘vechten’. De ironie wil natuurlijk dat Prince alles zelf deed voor de band. Echter, The Time bestond uit top muzikanten en, met name tijdens concerten, als voorprgramma van Prince, werd The Time soms enthousiaster onthaald dan het hoofdprogramma. Al een jaar na de oprichitng van de band had de groep zich bewezen als één van de meest populaire live bands in de VS. Alle drill-sessies die Prince The Time oplegde wierpen hun vruchten af.

Somebody Bring Me A Mirror (mturkforum.com)

Somebody Bring Me A Mirror

De muzikanten waren beter en completer geworden en hun show was erg goed en grappig. Morris Day had een heel eigen wijze van presenteren ontwikkeld. Alles draaide om het stralende middelpunt Morris Day, die über cool was. De strakke choreografie, gecombineerd met de nieuw aangetrokken Jerome Benton, die acteerde als bodyguard en kamerheer, die voor Morris Day de spiegel ophield op het podium, misten hun doel niet. The Time werd populairder en populairder. In sommige steden was Prince bang dat zijn show minder zou worden gewaardeerd dan die van The Time, en daar werd de band van het programma verwijderd.

Frustratie over de te grote controle van Prince op de band, die uit enorm goede muzikanten bestond, zorgde uiteindelijk voor het uiteenvallen van The Time.

Hierbij het verhaal over Prince’ eigen Frankenstein monster, album voor album.

Album: The Time

The Time - The Time (pinterest.com)

The Time – The Time

Op het moment dat The Time nog moest worden samengesteld was het eerste The Time album al klaar. Alle nummers bevatten guide vocals van Prince (ingezongen teksten door Prince, die door Morris Day nagedaan moest worden). En zo geschiedde. De rest is gedaan door Prince zelf, van het schrijven tot het inspelen tot en met de productie. De productie wordt toegeschreven aan Jamie Starr, één van de vele pseudoniemen van Prince.

Op 29 juli 1981 werd het debuutalbum The Time uitgebracht.

Nummers

Alle nummers gecomponeerd door Prince (tenzij anders vermeld).

 • Get It Up
 • Girl
 • After Hi School *
 • Cool**
 • Oh, Baby
 • The Stick ***

 

* Gecomponeerd door Dez Dickerson
** Gecomponeerd door Prince en Dez Dickerson
*** Gecomponeerd door Prince en Lisa Coleman
Jamie Starr (Prince) & Morris Day (pinterest.com)

Jamie Starr (Prince) & Morris Day

Singles

Het album bracht drie singles voort: Get It Up, Cool en Girl.

Recensie

Het album is, zeker voor een debuut, erg sterk. Het bevat met Get It Up, Cool en The Stick een aantal klassiekers in het Prince oeuvre. Het album bestaat uit een paar lange funk stukken (Cool duurt meer dan 10 minuten) en kent sterke melodieën.

De teksten zijn grappig en wijzen vooruit naar het Morris Day personage dat op het volgende album zou worden vervolmaakt. Met name het nummer Cool kent een aantal klassieke regels (vooruitlopend op de blingrap van midden jaren (19)80):

I got a penthouse in Manhattan
Two more in Malibu
I bought a ’87’s Cadillac Seville, girl
I got a Mazarati too

I wear diamonds on my fingers
I got a couple on my toes
I wear the finest perfume money can buy
It keeps me smellin’ like a rose

If you wonder how I do it
There’s just one simple rule

I’m just cool, oh, oh, honey
Baby, can’t you see?
Girl, I’m so cool
Ain’t nobody bad like me?

C-O-O-L
What’s that spell? C-O-O-L

When I look into the mirror
It just tells me something I already know

I’m so cool

Het eindigt met een vraag en antwoord spel tussen Morris Day en de (rest van de) band, die tijdens concerten opzwepend werkte:

Band? YES
Anybody hot? NO
You know why? WHY?
‘Cause we’re cool! COOL!

© Cool, Prince & Dez Dickerson, 1981

Vervolg

The Time werd door Prince tot het uiterste gedreven om live zo goed mogelijk voor de dag te komen (the show has got to be better than the album). Met name Jimmy Jam kan smakelijk vertellen over de eindeloze repetities en choreografie eisen, met daarbij wel de opmerking dat niemand harder werkte dan Prince zelf. Omdat alle bandleden van zichzelf al extreem goede muzikanten waren, werd The Time al snel een band om rekening mee te houden. De band werd beter en beter en werd door Prince meegenomen op zijn Controversy tour, eind 1981/begin 1982.

Album: What Time Is It?

The Time - What Time Is It? (besteveralbums.com)

The Time – What Time Is It?

Het tweede album werd op dezelfde wijze samengesteld als de eerste. Alles was weer geschreven, uitgevoerd en geproduceerd door Prince. Alleen Morris Day had een rol te vervullen, namelijk de guide vocals van Prince weer nazingen.

De helft van het album is opgenomen in januari 1982 en de andere helft in mei/juni 1982. Vanity heeft een gast-optreden in een skit (sketch) in het nummer The Walk.

Op 25 augustus 1982 werd What Time Is It? uitgebracht. 

Nummers

 • Wild And Loose *
 • 777-9311 **
 • Onedayi’mgonnabesomebody ***
 • The Walk ***
 • Gigolos Get Lonely Too **
 • I Don’t Wanna Leave You ***

 

* Gecomponeerd door Prince (als Jamie Starr) en Dez Dickerson (toegeschreven aan The Time)
** Gecomponeerd door Prince (als Jamie Starr) (toegeschreven aan Morris Day)
*** Gecomponeerd door Prince (als Jamie Starr) (toegeschreven aan The Time)

Singles

Het album bracht drie singles voort: 777-9311, The Walk en Gigolos Get Lonely Too.

De single 777-9311 bevatte het B-kantje Grace, wat een weergave is van een fictief interview, waarin Morris Day de interviewster (gespeeld door Jill Jones) Grace blijft noemen, ook al is haar naam anders.

Recensie

Het tweede The Time album is een fantastisch album. Alle nummers zijn sterke composities en worden perfect uitgevoerd. De hoogtepunten zijn Wild And Loose, 777-9311 (fantastisch gitaarwerk!) en The Walk. Het album bevat een aantal skits, die erg grappig zijn. Op dit album komt de bravoure van Morris Day tot volle wasdom en het personage Morris Day, als leider van The Time, wordt geperfectioneerd. Een album dat ik regelmatig draai. Eén van de (vele) hoogtepunten in het oeuvre van Prince en The Time.

777-9311 is regelmatig onderdeel geweest van Prince rehearsals en aftershows en werd gebruikt om de kwaliteit van de drummer vast te stellen. De polyritmiek werd probleemloos nagespeeld door Michael Bland en (meesterdrummer) John Blackwell. Indrukwekkend om te zien.

In het nummer The Walk zit een skit met Morris Day en Vanity. Vanity wil naar huis. Morris denkt dat dat komt omdat ze niet juist gekleed is. Morris haalt haar over wat lingerie aan te trekken. Maar eerst moet haar jeans uit. Dat lukt na wat getrek:

Mary, sweet mother Jesus!
I told you
Damn baby, how’d you get all that in them jeans?
It wasn’t easy
I know that’s right, mmm! Well, I think you’d be more comfortable in this
I’m sure I would. I don’t know
Hurry up Grace, song’s almost over
My name’s not Grace
I know that, but hurry up… Grace
Man, these are weird. I guess the tag goes in the back
Hurry up!
OK, OK, how do I look?
Almost as good as me, now let’s go!

© The Walk, Prince, 1982

The Time - What Time Is It - Reclame (s-endz.tumblr.com)

The Time – What Time Is It – Reclame

Vervolg

Ook voor dit album werd intensief getourd, als support act van Prince voor zijn 1999 tour. De tour werd ook wel de Triple Threat Tour genoemd, omdat het programma bestond uit Vanity 6, The Time en afsluiter Prince. Tijdens de tour verzorgde The Time de muziek voor Vanity 6 vanachter een gordijn.

Wederom was The Time een bedreiging: de show was nog strakker, beter en vermakelijker dan een jaar eerder. De toevoeging van Jerome Benton werkte prima in humoristische een-tweetjes, zoals dansjes en de bekende spiegel die op het podium kwam. De rol van kamerheer werd perfect vervuld door Jerome Benton. Aangevuld met de topmusici, waaruit The Time bestond, resulteerde dit in een onweerstaanbare show. Wederom verdween The Time soms van het programma.

In december 1982, tijdens een dag vrij van de tour, vlogen Jimmy Jam en Terry Lewis naar Atlanta voor productiewerk voor o.a. de S.O.S. Band. Ze hadden dit al eerder gedaan, maar Prince wist er niet van. Echter, op de terugweg was er een sneeuwstorm (iets dat al meer dan 30 jaar niet was voorgekomen in Atlanta) en ze waren te laat voor de volgende show. Tijdens die show verzorgde Prince de bas en Lisa Coleman de keyboard partijen. Jimmy Jam en Terry Lewis werden beboet en, na de Triple Threat Tour, ontslagen uit The Time, kort daarna gevolgd door het vrijwillige vertrek van Monte Moir. De oorspronkelijke line-up van The Time was niet meer.

In de 1985 versie van het nummer Old Friends 4 Sale (dat nooit is uitgebracht) wordt gerefereerd aan deze episode: The sun set in my heart this afternoon / 4 2 friends of mine got stuck in the snow.

Album: Ice Cream Castle

The Time - Ice Cream Castle (dustygroove.com)

The Time – Ice Cream Castle

Het vertrek van Jimmy Jam, Terry Lewis en Monte Moir werd opgevangen door de vervangers St. Paul Peterson, Mark Cardenas en Jerry Hubbard.

Het derde album bleek de meest succesvolle. Het liftte mee op het onwaarschijnlijk grote succes van Purple Rain. Ook voor dit album gold dat het merendeel werd geschreven door Prince. Echter, naast Morris Day kreeg ook Jesse Johnson wat meer vrijheid en de band zelf was te horen op (live) opnamen.

The Time kreeg veel aandacht door de rol die het speelde in de film Purple Rain. De acteerprestaties van Jerome Benton en, met name, Morris Day werden veel geprezen. Vooral de What’s The Password sketch is zeer grappig en geeft een goed beeld van de perfecte timing tussen Benton en Day. Het gevolg was dat The Time nog populairder werd.

Ice Cream Castle werd op 9 juli 1984 uitgebracht.

Nummers

Alle nummers geschreven door Prince (onder het pseudoniem Jamie Starr), toegeschreven aan Morris Day, tenzij ander aangegeven.

 • Ice Cream Castles *
 • My Drawers
 • Chili Sauce
 • Jungle Love **
 • If The Kid Can’t Make You Come
 • The Bird ***

 

* Gecomponeerd door Prince (als Jamie Starr) en Morris Day (toegeschreven aan Morris Day)
** Gecomponeerd door Prince (als Jamie Starr), Jesse Johnson en Morris Day (toegeschreven aan Morris Day en Jesse Johnson)
*** Gecomponeerd door Prince (als Jamie Starr), Jesse Johnson en Morris Day (toegeschreven aan Morris Day)

Singles

The Time - Dancing (prince.org)

The Time – Dancing

Het album bracht drie singles voort: Ice Cream Castles, Jungle Love en The Bird.

Het B-kantje van de single Jungle Love was Tricky. Een funky work-out, waarop Prince rapt/zingt en de drums verzorgd worden door Morris Day. Het nummer gaat over een has-been artiest, die direct wordt aangesproken: It’s time for you to … It’s time for you to retire. Ik heb wel eens ergens gelezen dat nummer gericht is aan Morris Day (als ‘wraak’ voor het verlaten van The Time), maar dat is onjuist. Het schijnt te gaan over George Clinton, maar dit is nooit bevestigd.
Overigens heeft Prince in 1988 George Clinton een contract aangeboden op het Paisley Park label en Clinton’s belastingschulden afbetaald.

Morris Day & Jerome Benton - What's The Password (pyxurz.blogspot.com)

Morris Day & Jerome Benton – What’s The Password

Recensie

Het tot dan toe meest populaire album van The Time is ook de slechtste. Jungle Love, The Bird en My Drawers zijn prima nummers, maar de echte drive ontbreekt. Het is allemaal wat vlak. Tevens bevat het album ook twee slechte nummers. Het betere werk in die tijd ging niet meer naar The Time, maar, bijvoorbeeld, naar Sheila E.

Doordat The Time een rol had in de film Purple Rain is wel vastgelegd hoe goed de show van The Time was. Ook Jesse Johnson is nog te horen in de film, en dat is een genot.

Vervolg

Op de achtergrond rommelde het. Ontevreden over de rol die de band zelf had, het ontslag van Jimmy Jam en Terry Lewis en de wens voor solo deals leidde tot het opheffen van The Time. Het uiteenvallen van The Time werd bekend gemaakt ná de première van de Purple Rain film.

 

Album: Corporate World

The Time - Corporate World (rateyourmusic.com)

The Time – Corporate World

In 1987 kwam de originele The Time, zonder Monte Moir, samen tijdens de Minnesota Black Musicians Awards. Het optreden was een doorslaand succes. In 1989, anderhalf jaar later, begon toch weer een samenwerking tussen Morris Day en Prince voor een nieuw The Time album: Corporate World. Ondanks het feit dat de nummers werden opgenomen door Prince en Morris Day alleen, was het de bedoeling het album onder de naam The Time uit te brengen.

In totaal werden er elf nummers opgenomen en het album werd aangeboden aan Warner Bros. met een voorgestelde release-datum van 14 november 1989, en het voorstel om Nine Lives als eerste single uit te brengen. Warner Bros. hield de uitgave echter tegen, omdat het graag wilde dat de rest van de (originele) band er ook bij betrokken zou worden.

Na een ontmoeting met Prince besloten de overige, originele, leden ook deel te nemen aan het project en Corporate World verdween naar de achtergrond. Van de elf nummers werden er drie overgenomen op Pandemonium, het vierde officiële The Time album, vier nummers werden op het Prince album Graffiti Bridge, uit 1990, uitgebracht en één werd opgenomen in NPG Ahdio Show #3 (2001) van de NPG Music Club.

Nummers

Alle nummer gecomponeerd door Prince.

 • Murph Drag ***
 • Nine Lives
 • Donald Trump (Black Version) *
 • Love Machine **
 • Data Bank *
 • Shake! **
 • Corporate World
 • The Latest Fashion **
 • Release It **
 • My Summertime Thang *
 • Rollerskate

 

* Uitgebracht op The Time album Pandemonium
** Uitgebracht op Prince album Graffiti Bridge
*** Uitgebracht als onderdeel van NPG Ahdio Show #3

Album: Pandemonium

The Time - Pandemonium (allmusic.com)

The Time – Pandemonium

Het vierde album van The Time werd uitgebracht in samenhang met het Prince project (album en film) Graffiti Bridge. Het bevat ‘slechts’ 8 nummers/skits waar Prince een bijdrage aan heeft geleverd. De rest van de nummers is geschreven, opgenomen en geproduceerd zonder enige deelname van Prince zelf.

Pandemonium werd op 10 juli 1990 uitgebracht. 

Nummers

Alleen die nummers waar Prince iets mee van doen heeft worden benoemd in de tabel opgenomen na de nummers.

 • Dreamland
 • Pandemonium ***
 • Sexy Socialites ***
 • Jerk Out *
 • Yount **
 • Blondie
 • Donald Trump (Black Version) **
 • Chocolate **
 • Cooking Class
 • Skillet
 • It’s Your World
 • Sometimes I Get Lonely
 • Data Bank **
 • My Summertime Thang **
 • Pretty Little Women

 

* Gecomponeerd door Prince, Jimmy Jam, Terry Lewis en Morris Day (toegeschreven aan The Time)
Ondanks het feit dat Jerk Out een Prince nummer is, heeft Prince schrijver-credits gegeven aan Jimmy Jam, Terry Lewis en Morris Day
** Gecomponeerd door Prince (toegeschreven aan The Time)
*** Gecomponeerd door Jimmy Jam, Terry Lewis, Jesse Johnson en Prince (toegeschreven aan The Time)
The Time - Pandemonium - Reclame (lansuresmusicparaphernalia.blogspot.nl)

The Time – Pandemonium – Reclame

Singles

Het album heeft twee singles voortgebracht: Jerk Out en Chocolate.

Recensie

Eén van mijn favoriete albums aller tijden. Dit albumt swingt, rockt en geeft plezier. Ik word uitermate vrolijk van dit album. Ook de niet Prince nummers zijn allemaal fantastisch goed. Jesse Johnson krijgt veel ruimte om met zijn gitaar te scheuren. Jimmy Jam & Terry Lewis kunnen hun productie kunde prima kwijt op ‘hun’ nummers. Het album voelt als een geheel en kent een prima flow.

De Prince nummers zijn allen top nummers. Met name Jerk Out (één van de meest funky nummers aller tijden) en Chocolate horen tot de beste nummers die Prince heeft geschreven. Donald Trump (Black Version) is, zeker op dit moment, een grappige toevoeging.

Ook dit album kent weer veel leuke teksten en skits:

Fellas? – Yeah!
I’m back – Back!
The aristocratic black – Black!
My whip ain’t got no crack – Crack!
But we got a hell of a bang – Got a hell of a bang!

© Pandemonium, The Time, 1990

Vervolg

The Time was erg actief in de promotie van het album. Er werd veel live opgetreden op televisie en op tour.

Echter, onenigheid binnen de band had tot gevolg dat Jesse Johnson, na stemming, uit de band werd gezet. Jimmy Jam en Terry Lewis verlieten de band, omdat ze de voorkeur gaven aan hun productiewerk. Begin 1991 viel de promotie stil. Toch heeft dit album meer exemplaren verkocht dan de voorgaande The Time albums.

Morris Day & The Time

Verschillende leden van The Time kwamen bij elkaar in 1995. Jesse Johsnson, Jimmy Jam en Terry Lewis maakten geen onderdeel uit van deze incarnatie. Vanaf die tijd worden, onder de naam Morris Day & The Time, tot op de dag van vandaag, vele optredens gedaan.

Omdat The Time nooit in Europa heeft opgetreden, was de komst in 1996 naar Paradiso, Amsterdam voor mij een feestje. Een topavond gehad, alhoewel Jesse Johnson, Jimmy Jam en Terry Lewis werden gemist.

Album: Condensate (The Original 7ven)

The Original 7ven - Condensate (amazon.com)

The Original 7ven – Condensate

Geheel onverwacht was daar opeens een vervolg. Een geheel nieuw album met 16 nieuwe nummers (waarvan 2 skits).

Maar waarom de naam ‘The Time’ niet gebruiken? De naam The Time is eigendom van Prince en hij weigerde het gebruik van de naam vrij te geven… Omdat alle originele 7 leden bij elkaar waren gekomen voor dit album, werd als uitvoerende de naam ‘The Original 7ven’ gebruikt. Als subnaam werd ‘The Band Formerly Known As The Time’ gebruikt.

Ondanks zijn (kinderachtige) weigering wordt Prince nog bedankt in de liner-notes van het album: Thanks to Prince for the lessons & the beginning.

N.B.:
Overigens was The Time niet de enige band die geen gebruik mocht maken van de originele naam. In hetzelfde jaar kwam ook The Family met een opvolger, maar ook die naam was eigendom van Prince. Ook die naam weigerde hij vrij te geven, waardoor The Family noodgedwongen onder de naam ‘fDeluxe’ doorging.

Op 18 oktober 2011 werd Condensate uitgebracht. 

Nummers

Prince speelde geen enkele rol in het componeren, uitvoeren en/of produceren van het album.

 • O7ven Intro
 • Strawberry Lake
 • O7ven Press Conference
 • Condensate
 • #Trendin
 • If I Was Yo Man
 • Role Play
 • Sick
 • Lifestyle
 • Faithful
 • Cadillac
 • AYDKMN
 • One Step
 • Toast To The Party Girl
 • Hey Yo
 • GoHomeToYoMan

Singles

Er is één single van het album uitgebracht: #Trendin.

Recensie

The Original 7ven (funkyprince.net)

The Original 7ven

Een leuk album, maar geen must-have. Het bevat wel een aantal zeer aardige nummers, maar overtuigt niet echt. De titel van het album wordt nog even toegelicht in een skit, waarin een journaliste vraagt of ze het nou goed had gezien dat Morris zijn cool aan het verliezen is, want zag ze hem nou zweten? Na de eerste schok van de vraag onder de aanwezigen neemt Morris Day het woord. De conclusie: So you see, I don’t sweat, I condensate. And yes, Morris Day is still cool!

De nummers Strawberry Lake, If I Was Yo Man en Sick zijn prima nummers en een leuke aanvulling op het oeuvre van The Time.

Vervolg

The Original 7ven bestond zeer kort. Al twee maanden na de release van het album was Jesse Johnson alweer vertrokken. De naam van de band was daarmee irrelevant geworden. Er is hierna nooit meer iets vernomen van The Original 7ven.

Na The Original 7ven

Morris Day & The Time werd door Prince uitgenodigd om begin 2016 op te treden in Paisley Park. Een paar maanden voor het overlijden van Prince waren Morris Day en Prince weer bij elkaar. Gelukkig maar.

Op 12 februari werd tijdens de 2017 Grammy Award Show een Prince tribute gegeven. The Time gaf een korte, maar spetterende, show weg. Alle originele bandleden waren aanwezig. The Time op volle sterkte is nog steeds onweerstaanbaar!

Solo-werk The Time leden

Na de eerste opheffing van The Time in 1984 ging ieder bandlid van The Time iets anders doen. Een aantal bleef bij Prince en werd onderdeel van The Family, of The Revolution. Maar de meesten gingen hun eigen weg en kwamen voor de reünies weer bij elkaar.

Morris Day - Solo albums (allmusic.com/apoplife.nl)

Morris Day – Solo albums

Morris Day

Morris Day is eigenlijk de enige uitzondering op deze regel, omdat, zoals hierboven ook al is gesteld, Morris Day vanaf 1995 veel tourt met zijn versie van The Time onder de naam Morris Day & The Time.

Na het vertrek vanuit Minneapolis en het Prince kamp kreeg Morris Day een solo deal aangeboden.

Zijn eerste solo-album Color Of Success uit 1985 was redelijk succesvol, dankzij de hitjes The Color Of Success en The Oak Tree. De opvolger Daydreaming (1987) kende de hit Fishnet. Na de tijdelijke The Time reünie met Pandemonium maakte Morris Day nog twee solo-albums: Guaranteed uit 1992 en It’s About Time uit 2004. Beide albums deden niets en stelden ook artistiek weinig voor. Zijn solo carrière was hiermee over.

FlyteTyme (facebook.com)

FlyteTyme

Jimmy Jam & Terry Lewis

De beruchte sneeuw-vlucht van Jimmy Jam & Terry Lewis had verstrekkende gevolgen. Ze waren in Atlanta om de S.O.S. Band te produceren. Ze werkten aan het nummer Just Be Good To Me, wat in 1983, geheel terecht, een zeer grote hit werd. Ook het album waar het nummer vanaf kwam, On The Rise, werd een hit. Het ontslag uit The Time was vooralsnog dus niet zo erg.

Ze richtten hun eigen productiemaatschappij op: Flyte Tyme Productions. Nadat ze in 1986 Janet Jackson’s Control hadden geproduceerd (en meegeschreven), groeide Flyte Tyme uit het meest succesvolle productie team uit de gehele geschiedenis van de popmuziek. De artiesten waarmee ze werkten zijn zeer divers. Flyte Tyme heeft één of meerdere nummers geproduceerd (en/of geschreven) voor de volgende artiesten: Janet Jackson, Michael Jackson, Cherelle, Alexander O’Neal, Boyz II Men, Mariah Carey, Big Daddy Kane, Klymaxx, Chaka Kahn, Usher, Mary J. Blige, S.O.S. Band, Barry White, Patti Austin, The Human League, TLC, Rod Stewart, Herb Alpert, Earth Wind & Fire, Spice Girls, Sting, Johnny Gill, Peabo Bryson, Crystal Waters en Sounds Of Blackness.

De sound van Flyte Tyme was gestoeld op de zogenaamde Minneapolis sound (die Prince had ontwikkeld en allang niet meer interessant vond). Het geluid van Flyte Tyme producties kenmerkt zich doorgaans door zware (electronische) drums met zware bassen en veel synthesizers. Ik ben erg gecharmeerd van hun sound, waarin drums prominent in de mix zijn opgenomen en waarin alle instrumenten duidelijk onderscheidbaar zijn.

Op 15 juni 2017 zijn Jimmy Jam & Terry Lewis opgenomen in de Songwriters Hall Of Fame.

 

Jesse Johnson - Solo albums (allmusic.com/apoplife.nl)

Jesse Johnson – Solo albums

Jesse Johnson

Na het vertrek uit The Time, kreeg ook Jesse Johnson een solo-deal aangeboden. Tot aan de eerste reünie van The Time in 1990 bracht Jesse drie solo-albums uit. Jesse Johnson’s Revue in 1985, waarvan de nummers Be Your Man, Can You Help Me en I Want My Girl hits werden. In 1986 bracht hij het album Shockadelica uit, waarvan het nummer Crazay een enorm grote hit werd. Hoe Jesse Johnson het voor elkaar heeft gekregen is onbekend, maar Crazay is een duet met niemand minder dan Sly Stone, die destijds ook al als kluizenaar door het leven ging. Het album bevat met Black In America een kritisch nummer over zijn ervaringen in de VS. In 1988 werd het album Every Shade Of Love uitgebracht met daarop de hit Love Struck.

De eerste drie albums borduren min of meer voort op het geluid van The Time. Maar gelukkig heeft Jesse Johnson voldoende eigenheid in te brengen. Alle drie de albums zijn zeer genietbaar en bevatten vaak heerlijk gitaarwerk van Johnson, een zwaar onderschatte (meester)gitarist.

Na de Pandemonium reünie van The Time bleef Jesse Johnson meer op de achtergrond en deed productiewerk en leverde muziek voor speelfilms. In 1996 verscheen er weer een solo-album: Bare My Naked Soul, de gitaarplaat van Jesse Johnson.

Na een lange periode waarin weinig tot niets werd vernomen van Jesse Johnson verscheen in 2009 het (dubbel) album Verbal Penetration, Volumes 1 And 2, een zeer veelzijdig en eclectisch album. Extreem goed, en helaas onbekend. Funk, soul, rock, alles door elkaar. Goede nummers, heerlijk gitaarwerk. Een absoluute aanrader!

D´Angelo & Jesse Johnson (theguardian.com)

D´Angelo & Jesse Johnson

Na de mislukte reünie onder de naam The Original 7ven, ging Jesse Johnson intensief samenwerken met D’Angelo. In 2012 ging hij mee op tournee. In 2014 verscheen het prachtige D’Angelo album Black Messiah, waarop Jesse Johnson gitaar speelt. De tour ter promotie van het album bracht D’Angelo And The Vanguard op 2 en 3 maart 2015 naar Paradiso, Amsterdam. Twee van de allerbeste concerten die ik ooit heb gezien.

Jesse Johnson is, van alle The Time leden, degene met de meest interessante en artistiek relevante solo-carrière.

Monte Moir

Naast The Time, bekend van zijn samenwerking met Flyte Tyme Productions. Tevens bekend van eigen productie werk, waaronder Alexander O’Neal en, in 2016, Rihanna.

Jellybean Johnson

Naast drummer ook gitarist. Na het opheffen van The Time werd Jellybean opgenomen in het (eveneens fantastische) satelliet project The Family. Is daarna als producer actief geweest voor onder andere Janet Jackson en blijft musiceren met onder andere fDeluxe en Morris Day & The Time.

Jerome Benton

Broer van Terry Lewis. Bleef bij Prince na het opheffen van The Time en werd ook onderdeel van The Family. Na het uiteenvallen daarvan, werd Jerome door Prince gevraagd als tegenspeler (in de rol van Tricky) in de film Under The Cherry Moon en als danser in een uitgebreide versie van The Revolution. In die hoedanigheid heb ik Jerome Benton dan ook gezien in het beste concert dat ik ooit heb gezien.

Prince

Prince & Morris Day (910amsuperstation.com)

Prince & Morris Day

Prince heeft meerdere malen gezegd dat hij voor niemand bang was, behalve voor The Time. Ondanks het feit dat het zijn eigen creatie was en dat hij zelf verantwoordelijk was voor hoe goed de band op elkaar ingespeeld raakte, was het succes van The Time, in de beginperiode, een zegen en een vloek voor Prince. Voor zijn eigen werk wilde hij uitdagendere, spannendere en nieuwe dingen doen dan rechttoe, rechtaan funk, hoe ingenieus de nummers ook waren.

Vanaf 2004 werden The Time nummers regelmatig in zijn shows verwerkt. Met name zijn uitvoering van Cool was tijdens concerten, voor mij althans, een hoogtepunt.

Ter afsluiting

The Time was de leerling die de meester ontgroeide. Binnen de eigen niche was The Time onverslaanbaar. Op en top Prince, maar met eigen invloeden. De combinatie was een funky storm, die helaas te snel luwde. Maar als de storm er was, was het fenomenaal.

Wat vind jij van The Time? Ken je de albums? Ben je net zo onder de indruk als ik? Laat het weten!

 

2 reacties

 1. Dol op The Time! Gek genoeg heb ik Prince’ vocalen in hun vroege werk nooit opgemerkt tot iemand me er pas relatief recent op attendeerde. Dat had ik overigens ook met bijvoorbeeld A Love Bizarre van Sheila E, maar als je ‘m eenmaal hoort kan je niet meer terug en is het net of hij de ‘main vocal’ heeft. Pandemonium is ook mijn favoriete The Time-album. Jesse Johnson heeft onlangs trouwens shows gedaan als (blues)rocktrio met Michael Bland en Sonny Thompson. Had ik graag gezien!

  1. Dank voor je reactie!
   Had zeker ook graag het power trio gezien!

Complimenten/opmerkingen? Graag!