Cat Power – Sun

Introductie

Op 29 augustus 2012 bracht Cat Power (echte naam Chan Marshall) haar 9e studio album uit. Indie en elektronica ontmoeten elkaar op dit indrukwekkende en grillige werkstuk.

The Greatest

Cat Power - The Greatest (genius.com)

Cat Power – The Greatest

Haar laatste album waarop origineel Cat Power materiaal stond, The Greatest, stamde al uit 2006. Dat album was haar meest succesvolle album tot dan toe. Het album loste de belofte volledig in, zowel artistiek als commercieel. Problemen begonnen al snel na de uitgave van het album.

Een grote tour, die in het kader van The Greatest zou worden gedaan, werd afgezegd, vanwege gezondheidsproblemen. De financiële gevolgen van die afzegging leidden zelfs tot een (persoonlijk) bankroet. Ook al begon het werk aan een opvolger al snel na de uitgave van The Greatest; het zou uiteindelijk 6 jaar duren voordat Sun daadwerkelijk verscheen.

De weg naar Sun

Een van de eerste dingen die Cat Power deed, was het besluit nemen zelf de kosten voor Sun te dragen, om zo controle te houden over het product en haar financiële situatie. In 2007 startten de opnamen voor de opvolger serieus, maar deze werden al snel stopgezet, vanwege een opmerking van een vriend, die haar “made me feel like I got shot” (Pitchfork, 25-06-2012). Ze stopte voor 8 maanden.

Cat Power - Jukebox (genius.com)

Cat Power – Jukebox

Het werk werd wederom uitgesteld toen ze in 2008 de cover plaat Jukebox opnam en uitbracht. Vlak daarna kreeg ze een relatie met acteur Giovanni Ribisi, waardoor ze zich, naar eigen zeggen, wilde concentreren op het zijn van “a  wife”. Ze besteedde veel aandacht aan de opvoeding van Ribisi’s dochter, Lucy (die hij kreeg vanuit een eerdere relatie).

Na een tijdje ging ze toch weer aan het werk met nieuw, elektronisch, materiaal. Cat Power: “I had no fucking idea what to do, but I knew I was not going to even look at a piano or touch a guitar. So I started out with a weird synthesizer. Eventually I had these skeletons of songs, but then I felt like a failure because I thought, ‘This is not fucking good, I don’t know what I’m doing.’ And I didn’t know what I was doing. I had lyrics and a beat and notes, but I didn’t have anything else. It sounded like a naked, shivering alien.” (Pitchfork, 25-06-2012).

Platenmaatschappij Matador begon zich zo langzamerhand zorgen te maken over de opvolger en adviseerde Cat Power een producer in de hand te nemen, maar dat viel niet in goede aarde: “Telling [a musician] they need a producer is like telling someone that they need a nose job. It activates something in you that makes you feel like a loser.” (Pitchfork, 25-06-2012).

Cat Power & Giovanni Ribisi (microsec.org)

Cat Power & Giovanni Ribisi

In 2011 organiseerde Cat Power een tour met haar band (The Dirty Delta Blues). Het was de bedoeling dat de band zich het nieuwe materiaal eigen zou maken om dit vervolgens op te nemen voor het album. Tijdens de tour werden Cherokee, Ruin, Real Life en Human Being gespeeld, evenals een aantal nummers dat het album niet zou halen (waaronder het later uitgebrachte, prachtige Bully). Uiteindelijk leverde het niet op wat Cat Power van plan was. Volgens eigen zeggen is alleen op Ruin de band aanwezig.

Cat Power nam de nummers opnieuw op en vroeg Cassius lid Philippe Zdar haar te helpen met het mixen van het album. Hij wilde dat doen, ook al kon Cat Power hem niet betalen, voordat het album daadwerkelijk uit kwam. In april 2012 werd de laatste hand gelegd aan het album. De maand daarvoor verliet haar vriend Ribisi haar voor een jonge(re) actrice en trouwde vrij snel daarna. Iets dat haar veel verdriet opleverde.

Sun

Cat Power - Sun (pitchfork.com)

Cat Power – Sun

De eerste single van het nieuwe Sun was Ruin, dat als gratis download werd aangeboden op 20 juni 2012. Een prachtig nummer, dat er voor zorgde dat reikhalzend werd uitgekeken naar het album, dat op 29 augustus 2012 werd uitgebracht. Sun is compleet anders dan voorganger The Greatest, maar past wel in de traditie van Cat Power albums, in de zin dat de albums wat vragen van de luisteraar. De enige constante op alle albums is de unieke, prachtige, hese stem van Cat Power, die klinkt of er ze er echt moeite voor moet doen.

De synthesizer wordt voor het eerst gebruikt op een Cat Power album. Het is tevens een album dat leunt op percussie. De instrumentatie is voornamelijk door Cat Power zelf ingespeeld.

Op 10 april 2013 was Cat Power te gast in het TV programma Later… with Jools Holland en daar speelde ze, het eerder niet op Sun uitgebrachte, Bully. Direct na de uitzending werd een aangepaste versie van Sun beschikbaar gesteld via iTunes, waarin Bully was opgenomen. Sun werd het eerste Cat Power album dat de top 10 haalde in de VS.

De elektronische muzikale omlijsting is nieuw, maar past perfect bij het album en de nummers. Het klinkt experimenteel, emotioneel uitdagend en riskant. Het album kent nogal wat hoogtepunten: van Cherokee via (eerste single) Ruin via Human Being naar het prachtige Manhattan (dat bijna een dance track is). Maar elk album dat een nummer als Nothin’ But Time bevat is al snel een meesterwerk.

A pop Life Logo (apoplife.nl)

 

Nooit meer een A Pop Life artikel missen? Abonneer je op de nieuwsbrieven!

 

Nothin’ But Time

Cat Power & Lucia Ribisi - Nothin' But Time - Live (youtubce.com)

Cat Power & Lucia Ribisi – Nothin’ But Time – Live

Nothin’ But Time duurt 11 minuten en is het hoogtepunt van Sun, en waarschijnlijk ook in het gehele oeuvre van Cat Power (al heeft ze wel heel veel prachtige dingen gemaakt). Dit nummer is fenomenaal. Het is een mantra achtig nummer dat uit twee akkoorden bestaat (die sterk lijken op David Bowie’s “Heroes”).

Het nummer kent een bijdrage van Iggy Pop (Cat Power schijnt David Bowie eerst gevraagd te hebben), die heel laid-back/teder zijn stemt leent aan dit prachtige, emotionele hoogtepunt. Het nummer is geschreven voor de dochter van haar vriend Giovanni Ribisi, Lucia, die (klaarblijkelijk) werd gepest. Maar Cat Power, die veel problemen heeft gekend met drug misbruik en psychiatrische problemen, zingt ook tegen haar jongere zelf: “I’m putting, like, a recycled aluminum-foil crown on her head. And that’s what I had to learn to do myself. No one taught me how to do that except my friends and, like, my dog and the birds and the clear water from the mountain. I spent a lot of my life being afraid of things that did and didn’t exist. I realized how foolish I was – now I’m not afraid.” (Rolling Stone, 30-08-2012).

Tot grote vreugde van Cat Power heeft Lucia het nummer een keer samen met haar live uitgevoerd.

I see you, kid, alone in your room
I see you, kid, you got the weight on your mind
I see you’re just trying to get by
But your world is just beginning
And I know this life seems never-ending
It’s up to you, it’s up to you, you know
It’s only time, and it ain’t’ got nothing on you
It’s nothing but time, and it ain’t got nothing on you

Never give away, never give away your body
Never, never give away your friends
Never, never give away what you always wanted
Never, never ever give in

They wanna live and be somebody
They want to give and be wanted
They want to forgive and not be forgotten
They want to reach the end
They want to live
Their way of living, their way of living

They want to live
Their way of living
You want to live – my way of living
You want to live – my way of living
You want to live – I want to live

You ain’t got nothing but time
And it ain’t got nothing on you

Your world is just beginning

It’s up to you to be a superhero
It’s up to you to be like nobody

© Nothin’ But Time, Cat Power, 2012

Nummers

Cat Power - Sun - Reclame (matadorrecords.com)

Cat Power – Sun – Reclame

Alle nummers geschreven door Chan Marshall (Cat Power).

 • Cherokee
 • Sun
 • Ruin
 • 3,6,9
 • Always on My Own
 • Real Life
 • Human Being
 • Manhattan
 • Silent Machine
 • Nothin’ But Time
 • Peace And Love

Singles

Er zijn drie singles uitgebracht van het album: Ruin, Cherokee en Manhattan.

Na Sun

Cat Power 20-10-2012 (instagram.com/catpowerofficial)

Cat Power 20-10-2012

Cat Power ging touren, maar ook nu ging het weer mis met haar gezondheid. Er was een tour gepland, die haar op 26 november 2016 naar Paradiso, Amsterdam zou brengen. Ik had kaarten gekocht. Op 20 oktober verscheen er een foto op het catpowerofficial account op Instagram. De foto was genomen vanuit een ambulance en werd begeleid door de tekst: “DONT WORRY TORONTO I WILL SEE U ON STAGE TONIGHT-GETTING BEST CANADIAN CARE ??”.

Cat Power 31-10-2012 (instagram.com/catpowerofficial)

Cat Power 31-10-2012

Er was helaas (weer) wat aan de hand. Cat Power had last van angio-oedeem (abrupt optredende zwelling van weefsel) in de keel, wat levensbedreigend kan zijn.

31 Oktober 2012 meldde Cat Power via Instagram: “I MAY HAVE TO CANCEL MY EUROPEAN TOUR DUE TO BANKRUPTCY & MY HEALTH STRUGGLE WITH ANGIOEDEMA. I HAVE NOT THROWN IN ANY TOWEL, I AM TRYING TO FIGURE OUT WHAT BEST I CAN DO. HEART BROKEN. WORKED SO HARD. GOT SICK DAY AFTER “SUN” CAME OUT & BEEN STRUGGLING TO KEEP ALL POINTS OF ME IN EQUILIBRIUM : MIND, SPIRIT, BODY HEALTHY CENTERED & GROUNDED. I AM DOING THE BEST I CAN. I FUCKING LOVE THIS PLANET. I REFUSE TO GIVE UP. THOUGH I MAY NEED TO RESTRATAGIZE FOR MY SECURITY & HEALTH.”

Cat Power - Utrecht - Vredenburg - 06-07-2016 (leicanoise.tumblr.com)

Cat Power – Utrecht – Vredenburg – 06-07-2016

De tour werd afgezegd. De optredens die wel doorgingen waren zeer wisselend. Van zeer slecht tot prachtig. Eigenlijk business as usual. Op 2 juli 2013 stond ze dan toch op het podium van Paradiso. Maar, het was slecht. En, het was ook ongemakkelijk en onprettig om naar te kijken. Ze was zo overduidelijk niet op haar gemak, op van de zenuwen en leek oprecht opgelucht toen het concert klaar was.

Drie jaar later was Cat Power weer in Nederland, nu in Utrecht. Ondanks de eerdere ervaring, toch nog een keer geprobeerd. Dit concert was niet ter promotie van Sun (waarvan ze alleen Manhattan speelde). Het was betoverend, prachtig en ontroerend. Nog steeds de onhandige presentatie, maar ze zong de sterren van de hemel. Een fenomenaal concert.

Ter afsluiting

Ken je dit album van Cat Power? Wat vind je van dit album en Cat Power? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!