Cat Power – You Are Free

Cat Power - Peel Sessions 12-02-2003 (youtube.com)

Cat Power – Peel Sessions 12-02-2003

Inleiding

In 2003 bracht Cat Power haar album You Are Free uit, een verzameling nummers waarop ze zichzelf begeleidt op gitaar en piano. Met een aantal bewonderaars/gasten.

Cat Power

Op 21 januari 1972 wordt Charlyn Marie Marshall geboren in Atlanta, Georgia. In de zesde klas koos ze haar bijnaam Chan, die ze later ook professioneel zou gebruiken. Op haar 16e verliet ze school en haar thuis. Eind jaren (19)80 richtte ze een band op die ze Cat Power noemde.

In 1992 verhuisde ze naar New York kwam ze in aanraking met free jazz en experimentele muziek. Ze nam haar eerste solo albums op in 1994, wat in oktober 1995 leidde tot de uitgave van de albums Dear Sir en in maart 1996 tot de uitgave van Myra Lee. Chan Marshall gebruikte de artiestennaam Cat Power voor haar albums.

Cat Power - 1996/1997 (lyriquediscorde.com)

Cat Power – 1996/1997

In 1996 tekende Marshall een contract met Matador Records. In september van datzelfde jaar bracht Cat Power haar derde album uit, What Would The Community Think. Twee jaar later volgde Moon Pix, waarvan 6 nummers waren geschreven “in one deranged night”, nadat ze een hallucinerende nachtmerrie had in de herfst van 1997. Het album viel goed in de smaak bij de critici en verkocht redelijk.

In 2000 bracht Cat Power haar eerste album uit dat louter uit covers bestond, The Covers Record getiteld. Dat kan als een gebrek aan inspiratie klinken, maar dat is het zeker niet. Als Cat Power een cover opneemt wordt het nummer eerst compleet gesloopt om vervolgens weer opgebouwd te worden volgens de Cat Power methodiek. Het resultaat is vaak verbluffend.

In het begin van het nieuwe millennium werd Cat Power omarmd door de mode industrie en beschouwd als een muze voor ontwerpers als Marc Jacobs en Nicolas Ghesquière. Ze werd een veelgevraagd model.

Haar live optredens werden soms ontregeld door haar onberekenbare gedrag en bij tijden zelfs ronduit onvriendelijke manier van doen. Haar temperament bleek een uitdaging voor haar platenmaatschappij en haar publiek. Dit in tegenstelling tot haar prachtige verstilde muziek, die een groot talent verraadden.

In 2002 begon ze met de opnamen voor een nieuw album, zo’n 40 nummers werden vastgelegd. De tijd die werd uitgetrokken voor het album was opvallend. Normaal gesproken werden nummers snel geschreven en opgenomen.

Cat Power - You Are Free (spotify.com)

Cat Power – You Are Free

You Are Free

Op 18 februari 2003 werd You Are Free uitgebracht op Matador Records. Na vijf jaar weer nieuwe muziek. Het album werd direct hoog gewaardeerd door de pers en het bleek haar eerste album dat in de Billboard 200 binnenkwam. Er was een publiek voor haar muziek.

Doordat Cat Power goede recensies kreeg en geliefd was onder muzikanten, wilden vele collega’s met haar spelen, waaronder Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), Eddie Vedder (Pearl Jam) en Warren Ellis (Dirty Three, Nick Cave And The Bad Seeds). Grohl zei over Cat Power: “She’s a girl with the most delicate, seductive, bluesy gospel voice and she sings these fucking heart-wrenching songs, so amazing”. Hij had/heeft gelijk.

De meerderheid van de nummer worden echter door Cat Power zelf uitgevoerd, waar ze zichzelf begeleidt op gitaar of piano en zelf harmonieën verzorgt.

Cat Power - You Are Free - Poster (markohe.com)

Cat Power – You Are Free – Poster

Recensie

Was het de tijd die Cat Power zichzelf had gegund voor dit album? Of was het gewoon dat het talent tot (volle) wasdom kwam? You Are Free is bedwelmend mooi. De centrale thema’s lijken verlies en kracht te zijn. Veel nummers gaan over verloren liefdes, verloren levens, opgelopen wonden en de manier hoe daar mee om te gaan.

De opener I Don’t Blame You is een perfect voorbeeld. De tekst is prachtig en verraadt al snel over wie het gaat.

Last time I saw you, you were on stage
Your hair was wild, your eyes were red
And you were in a rage
You were swinging your guitar around
‘Cause they wanted to hear that sound
But you didn’t want to play
And I don’t blame you, I don’t blame you

Al snel ging de theorie rond dat het nummer over Kurt Cobain ging, iets dat Cat Power pas veel later bevestigde. Het is een ontroerend liedje over de dood van een muzikant die gevangen zit in zijn eigen succes, de verwachting van zijn publiek en zijn eigen (artistieke) waarden en normen.

Het tweede nummer, Free, bevat een drumcomputer en achtergrondzang van Cat Power zelf. Haar stem die zich vermengt met haar eigen stem is magisch. En zo gaat het het hele album gewoon door: Good Woman, Speak For Me, Fool, Shaking Paper, het is allemaal even prachtig. Maar dan is het nog niet klaar. Maybe Not is tranentrekkend mooi. Minimale muzikale begeleiding met die prachtige (dubbel)stem en melodie.

Names is een schokkend relaas over kinder- en drugsmisbruik. Met name de strofes “He was ten years old”, waarbij “ten” doorloopt naar “fourteen”, komen keihard binnen. Diep tragische verhalen die als kale feiten worden gebracht, maar met een menselijkheid en empathie die zelden gehoord wordt.

Zoals Cat Power later zou doen op Sun, waar ze de stem van Iggy Pop perfect inzet voor haar muziek, doet ze dat hier op de afsluiter Evolution, waar Eddie Vedder niet klinkt zoals hij gewoonlijk klinkt. Prachtig einde van een hypnotiserend, ontroerend en artistiek hoogstaand album. Van harte aanbevolen!

Cat Power - You Are Free - Singles (discogs.com)

Cat Power – You Are Free – Singles

Singles

Er werden 2 singles uitgebracht van het album.

 • Free
  (uitgebracht in 2003, alleen als promo)
 • He War
  (uitgebracht in 2003)

Voor He War werd een video opgenomen. Marshall vond de video op zich aardig (het nummer vond ze naderhand slecht opgenomen), maar vond het filmen minder leuk: “These videos are so weird, because they had me playing a person… So in my video, I am me. It’s the weirdest feeling. You are you in the song… As far as some sort of artwork, I don’t know if that makes sense. It has nothing to do with music. Being in a video, lyrically speaking, your persona has nothing to do with being in a video”.

Cat Power - He War video still (albumism.com)

Cat Power – He War video still

Nummers

Alle nummers geschreven door Chan Marshall, tenzij anders aangegeven.

 • I Don’t Blame You
 • Free
 • Good Woman
 • Speak For Me
 • Werewolf (Michael Hurley)
 • Fool
 • He War
 • Shaking Paper
 • Babydoll
 • Maybe Not
 • Names
 • Half Of You
 • Keep on Runnin’ (John Lee Hooker)
 • Evolution

De Japanse uitgave bevatte een bonus nummer: The Party.

Cat Power - You Are Free - Poster (ongebruikt) (markohe.com)

Cat Power – You Are Free – Poster (ongebruikt)

Muzikanten

 • Chan Marshall – zang, gitaar, piano
 • D.G. (Dave Grohl) – bas op Speak For Me, drums op Speak For Me, He War, Shaking Paper
 • T.H. (Taylor Hawkins?) – drums op He War
 • E.V. (Eddie Vedder) – zang op Good Woman, Evolution
 • Warren Ellis – viool op Good Woman
 • Maggie & Emma – zang op Good Woman
 • David Campbell – strijkers arrangement op Good Woman, Werewolf
Cat Power - Speaking For Trees - Poster (markohe.com)

Cat Power – Speaking For Trees – Poster

Na You Are Free

Na de uitgave van You Are Free ging Cat Power langdurig op tournee. Ook nu werden sommige concerten ontregeld door haar onberekenbare en onvoorspelbare gedrag, waarover in recensies van haar optredens werd geschreven. Cat Power weet dat later aan een alcohol probleem. Rond 2012, na de uitgave van Sun, kwamen die problemen (gelukkig tijdelijk) terug.

In 2004 werd de DVD Speaking For Trees uitgebracht, een film waarin Cat Power was te zien terwijl ze liedjes zong met een akoestische gitaar in haar handen. Op 22 januari 2006 bracht ze het album The Greatest uit, een album vol met gloedvol origineel Southern soul materiaal. Het album was een groot succes, zowel bij de pers als het publiek.

Cat Power - Het model (gaite-lyrique.net)

Cat Power – Het model

Haar modellenwerk kreeg ook weer vervolg, zeker nadar Karl Lagerfeld haar had gezien in New York. Na nummers te hebben opgenomen met verschillende mensen en een filmdebuut, keerde Cat Power in januari 2008 terug met een tweede album vol met covers, Jukebox. In december 2008 werd de EP Dark End Of The Street uitgebracht, dat bestond uit outtakes van de Jukebox sessies.

Op 29 augustus 2012 werd Sun uitgebracht, waar Cat Power het gebruik van elektronica in haar muziek de boventoon laat voeren. Het album kwam binnen op de tiende positie van de Billboard 200 lijst, het grootste succes uit haar carrière.

Na haar vertrek bij Matador Records bracht Cat Power op 5 oktober 2018 het album Wanderer uit. Op 14 januari 2022 werd Cat Power’s Covers uitgebracht, haar derde album dat alleen gevuld is met covers.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Cat Power en You Are Free? Laat het weten, het wordt enorm gewaardeerd.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Cat Power – You Are Free. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!