De lelijkste albumhoezen

Inleiding

Als vervolg op het (populaire) bericht De mooiste albumhoezen, hierbij, mede op aangeven van Vincent, de lelijkste albumhoezen.

Dit bericht toont echter, voor het eerst, de beperking van mijn enige (door mijzelf gestelde) voorwaarde: de muziek, waar ik over schrijf, moet ik ook daadwerkelijk in huis hebben. In dit bericht ga ik voor het eerst tegen deze voorwaarde in, weliswaar niet in de reguliere lijst, maar toch.

Ik heb wel een aantal albums met lelijke hoezen, maar er bestaat echt een complete wereld aan smakeloze, intens lelijke, zelfs (onbedoeld) angstaanjagende albumhoezen. Er zijn zelfs complete websites aan gewijd. Een van de eerste (en meest complete) die ik tegenkwam, en die ik niet wil onthouden, is Bad Record Covers.

Als ode aan de albumhoes, hierbij de tien lelijkste albumhoezen.

 

The Beach Boys - Pet Sounds (discogs.com)

The Beach Boys – Pet Sounds

(1966)

Brian Wilson wilde the greatest rock album ever made maken. Dat lukte redelijk.

Binnen de groep was er onenigheid over de hoes, die zelfs ‘crazy’ werd genoemd: the art department screwed up pretty badly on that one. Waarvan akte.

 

Rolling Stones - Goats Head Soup (discogs.com)

The Rolling Stones – Goats Head Soup

(1973)

De hoes is ontworpen door Ray Lawrence en gefotografeerd door David Bailey. De bedoeling was dat Mick Jagger er uit zou zien als Katherine Hepburn in de film The African Queen.

Ik zie het er niet aan af. Naar verluidt had Mick Jagger zelf ook zijn bedenkingen bij de hoes. Had hij in dit geval maar zijn intuïtie gevolgd, want dit is een uitermate lelijke hoes.

 

Andre Hazes - 'n Vriend (discogs.com)

André Hazes – ’n Vriend

(1980)

Misschien wel meer camp dan lelijk, en het is wellicht ook niet eerlijk naar André Hazes, niet één van de mooiste mannen op deze wereld. De hoes past misschien ook nog wel bij de muziek, maar toch, maar toch…

Overigens: Dit is zijn tweede album en kent veel klassiekers: Waarom, Het Is Koud Zonder Jou en ’n Vriend. Mijn favoriete André Hazes album.

 

Malcolm McLaren - Duck Rock (discogs.com)

Malcolm McLaren – Duck Rock

(1983)

Het album is een voorbode op dingen die nog zouden komen en liep behoorlijk voor op de rest van de (muziek) wereld.

Ondanks het ontwerpteam achter de hoes (Dondi White en Nick Egan) en de tekening van Keith Haring, bleek de hoes te erg om navolging te vinden; terecht.

 

Michael Jackson - HIStory (discogs.com)

Michael Jackson – HIStory

(1995)

Tja, mijn probleem met Michael Jackson prima tot uiting gebracht in deze hoes. De megalomanie van de beste man bereikt hier zijn hoogtepunt.

Als je je eigen aspiraties waarmaakt (zoals bijvoorbeeld James Brown dat deed) is het nog tot daar aan toe, maar je zelf uitroepen tot King Of Pop en dat vervolgens (zeker live) niet bewijzen, is zielig.

Eén van de slechtste concerten (zo niet het slechtste) die ik ooit bijwoonde was van Michael Jackson: 30 september 1996, ter ondersteuning van dit album, wat overigens met Scream en, met name, Stranger In Moscow een tweetal wereld nummers bevat.

 

Beck - Midnite Vultures (discogs.com)

Beck – Midnite Vultures

(1999)

Het fantastische Beck album, zijn beste zelfs naar mijn mening, die pareltjes als Sexx Laws en Debra bevat, heeft helaas een uitermate lelijke, plastic aandoende hoes, die de indruk geeft dat de inhoud zich beperkt tot fabrieksmatige formule muziek.

Niets is minder waar.

 

Smashing Pumpkins - Zeitgeist (discogs.com)

Smashing Pumpkins – Zeitgeist

(2007)

Dit album was verkrijgbaar in de kleuren groen, oranje, zilver, paars, blauw en (de meest verkrijgare) rood.

De hoes moet het Vrijheidsbeeld in New York voorstellen dat verdinkt in de Hudson rivier, waarvan het waterpeil, wegens ‘global warming’, dramatisch is gestegen…

Naar verluidt was Billy Corgan zeer te spreken over de hoes. Ik niet.

 

R.E.M. - Accelerate (discogs.com)

R.E.M. – Accelerate

(2008)

R.E.M.: huisleverancier van lelijke hoezen, gaat nu echt voor goud, en slaagt: wanstaltige hoes.

 

Sufjan Stevens - The Age Of Adz (discogs.com)

Sufjan Stevens – The Age Of Adz

(2010)

De hoes bevat een kunstwerk van Royal Robertson, een zelfbenoemde profeet uit Louisiana met de (zelf gegeven) titel: ‘Libra Patriarch Prophet Lord Archbishop Apostle Visionary Mystic Psychic Saint Royal Robertson’.

Ik vind de hoes uitermate lelijk, maar het heeft Sufjan Stevens, naar eigen zeggen, enorm geïnspireerd. Het (electronische) album bevat mooie nummers, dus het zal aan mij liggen…

 

Van Halen - A Different Kind Of Truth (discogs.com)

Van Halen – A Different Kind Of Truth

(2012)

Het Van Halen comeback album, althans comeback met David Lee Roth als zanger. Het album bevat uitgewerkte versies van nummers die, in sommige gevallen, zelfs al dateren van vóór het debuut-album uit 1978.

Waarom de hoes dan zo lelijk moest? Geen idee, ik kan me niet voorstellen dat de band het zelf weet. Alhoewel, hetzelfde thema wordt herhaald op de release uit 2015: Tokyo Dome Live In Concert.

 

Hieronder dan de hoes die niet voldoet aan mijn eigen voorwaarde (zoals ik in de inleiding heb geschetst). In mijn zoektocht naar lelijke albumhoezen was dit de eerste die ik zag. Ik ben er nooit meer overheen gekomen. Wees gewaarschuwd!

 

Tenslotte

Dit zijn mijn 10 lelijkste hoezen.

Heb jij een andere kandidaat? Laat het me weten via de reacties en ik plaats de hoes erbij!
Gezien de smerigheid die je tegenkomt, hou ik me het recht voor om kandidaten te weigeren. Ook mijn 8-jarige zoontje leest mijn blog.

 

Aanvullingen

The Dick Handler Quartet – I Should Have Been Crucified

(?)

Van Facebook groep De Platenkast

Dick Handler Quartet - I Should Have Been Crucified (badcovers.com)

 

 

Madonna – Hard Candy

(2008)

Van cinthia (zie reacties hieronder)

Madonna - Hard Candy (discogs.com)

 

6 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Yvon Jonckbloedt op 29-01-2017 om 19:20
  • Reageer

  Niet helemaal eens met je keuze, ik vond de hoes van de smashing pumpkjns juist wel mooi. Ik weet zeker dat er veel lelijkere zijn (mijn vader had vroeger echt wel lelijkere). Ik durfde te kijken en vond de laatste eigenlijk te leuk van lelijkheid.

  1. Ben met je eens dat er veel lelijkere hoezen zijn, echter die heb ík niet 😉
   Echter, Smashing Pumpkins vind ik toch echt erg lelijk. Smaken verschillen!
   Thx voor je reactie!!

  • Vincent op 30-01-2017 om 21:00
  • Reageer

  Erwin, je bent niet helemaal eerlijk geweest 🙂 Wij weten dondersgoed dat de lelijkste albumhoes er toch echt anders uit ziet …. iets met een trompet…… I dare U to post It! :))))))) Groet Vincent

  1. Ha ha, ik heb ook gesteld dat mijn 8-jarige zoontje dit ook leest, maar, akkoord, als er aanmeldingen/uitbreidingen komen, zal ik ‘m toevoegen!

  • cynthia op 02-02-2017 om 18:22
  • Reageer

  Ook spuuglelijk: Hard Candy van Madonna. Die pose, de blik, de outfit, het lettertype. Wat wil Madonna hier in godsnaam uitstralen?

  1. Helemaal eens; neem ik dan ook graag op. Bedankt voor je reactie!

Complimenten/opmerkingen? Graag!