Timbuk3 – Eden Alley

Timbuk3 - Live Santa Cruz 16-08-1988 (bbchron.blogspot.com)

Timbuk3 – Live Santa Cruz 16-08-1988

Inleiding

In 1988 kocht ik het album Eden Valley van Timbuk3. Ik had het gehoord in de Amsterdamse platenzaak Concerto, waar ik destijds werkte. Een terugblik op een miskend album en onderschatte band.

Timbuk3

Timbuk3 werd in 1984 opgericht door Pat MacDonald en Barbara K(ooyman) MacDonald, een echtpaar, die zelf hun muziek componeerde en zelf speelde. Hun thuisbasis was Austin, Texas. Na een optreden in het MTV programma The Cutting Edge werden ze getekend door I.R.S. Records.

In 1986 namen ze hun debuutalbum op, Greetings From Timbuk3. Het album bereikte de 50e positie van de Amerikaanse albumlijst, voornamelijk door het succes van hun debuutsingle The Future’s So Bright, I Gotta Wear Shades. Het echtpaar was sociaal en politiek geëngageerd. De reden dat de toekomst zo “bright” was, kwam door een nucleaire ramp. Door velen werd het nummer als een vrolijk liedje geïnterpreteerd over de zomer. Het zou de grootste hit voor Timbuk3 blijven, een reden dat Timbuk3 vaak wordt gezien als een “one hit wonder”.

Timbuk3 - Eden Alley (amazon.com)

Timbuk3 – Eden Alley

Eden Alley

Op 18 april 1988 werd het tweede album van Timbuk3 uitgebracht: Eden Alley. Het album ging verder waar Greetings From Timbuk3 was gebleven. Elektronische ritmes vormen de basis van de nummers, waarboven (analoge) instrumenten worden ingezet. De samenzang van de echtgenoten was wederom prachtig, maar het succes was minder.

Onbegrijpelijk, want de single dat van het album werd getrokken, Rev. Jack & His Roamin’ Cadillac Church is veruit het beste nummer dat de band ooit heeft gemaakt. Een goed geprogrammeerd ritme met een soort van swamp-blues achtig instrumentarium en melodie. Het was een bescheiden hit in de VS.

Recensie

Ik hoorde het album voor het eerst in Concerto, de Amsterdamse platenwinkel waar ik werkte van 1987 tot en met 1990. Het was liefde op het eerste gehoor. De combinatie van drum computers met traditionele blues instrumenten (slide gitaar, harmonica) klinkt nog steeds vernieuwend.

Daarnaast zijn de teksten van de groep fantastisch, sarcasme in combinatie met een politieke overtuiging die mij geheel past, maken van veel nummers een klein feestje, ook al zijn de onderwerpen vaak zwaar op de hand. De muzikale omlijsting en, met name, de samenzang zorgen dat de boodschap licht verteerbaar blijft.

Het album is dan ook van harte aanbevolen.

Timbuk3 - Eden Alley - Hoes achterkant (discogs.com)

Timbuk3 – Eden Alley – Hoes achterkant

Nummers

Alle nummers geschreven door Pat MacDonald, tenzij anders aangegeven.

 • Tarzan Was a Bluesman
 • Easy (Barbara K MacDonald)
 • Reckless Driver
 • Dance Fever
 • Sample The Dog
 • Too Much Sex, Not Enough Affection
 • Welcome To The Human Race
 • Eden Alley (Barbara K MacDonald)
 • Rev. Jack & His Roamin’ Cadillac Church
 • A Sinful Life
 • Little People Make Big Mistakes
 • Reprise (Don’t Stop Now)

Muzikanten

Timbuk3:

 • Pat MacDonald – zang, gitaar, bas, harmonica, drums, drum machine, bongo’s, sampler
 • Barbara K MacDonald – zang, gitaar, viool, drums, drum machine, percussie

Gast:

 • Ponty Bone – accordeon op A Sinful Life
Timbuk3 - Live (timbuk3music.net)

Timbuk3 – Live

Na Eden Alley

In 1988 zou de groep te zien zijn in de film D.O.A. (met Dennis Quaid en Meg Ryan), waarin ze als huisband met twee nummers te horen zijn.

In 1989 bracht de band haar derde album uit, Edge Of Allegiance. In 1991 werd Timbuk3 een ‘echte’ band na het aantrekken van Wally Ingram (drums) en Courtney Audain (bas). Er zouden nog twee albums volgen, Big Shot In The Dark en live album Espace Ornano. Ze werden gevolgd door een EP, Looks Like Dark To Me, waarna in 1995 het huwelijk tussen de MacDonalds eindigde. In datzelfde jaar bracht Timbuk3 met A Hundred Lovers hun laatste reguliere album uit. Timbuk3 eindigde samen met het huwelijk.

In 1992 werd de verzamelaar Some Of The Best Of Timbuk3: Field Guide uitgebracht. In 2019 werd het album Austin City Limits Live From Timbuk3, een live opname uit januari 1989, uitgebracht.

Zowel Pat MacDonald en Barbara K zijn nog steeds actief in de muziek.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Timbuk3 en Eden Alley? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Timbuk3 – Eden Alley. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!