Mijn 10 favoriete Nederlandse albums

Rock in de polder: de 10 beste Nederlandse albums (apoplife.nl)

Rock in de polder: de 10 beste Nederlandse albums

Inleiding

De Nederlandse rockmuziek komt er tot nog toe bekaaid af op dit blog. In de jaren (19)50 en (19)60 maakt Nederland kennis met pop/rock muziek van eigen bodem door The Blue Diamonds en Peter Koelewijn. Halverwege de jaren (19)60 wordt de Nederlandse popmuziek serieuzer met Cuby & The Blizzards, The Golden Earrings, The Outsiders en Q65, culminerend in de wereldhit Venus van Shocking Blue.

Golden Earring - The Very Best Of (edwinknip.com/apoplife.nl)

Golden Earring – The Very Best Of

In de jaren (19)70 wordt de Nederlandse popmuziek echt populair, ook in het buitenland. Bands als Alquin, Earth & Fire, Ekseption, Focus, Golden Earring, Kayak, Sandy Coast, Solution en Tee Set bepalen het beeld met goed ontvangen albums. De ‘Palingsound’ doet van zich spreken. The Cats zijn zeer populair. BZN begint, na jarenlang hard rock te hebben gespeeld, een jarenlang durende tweede carrière, waarbij albums al in de voorverkoop goud worden.

Ook in de lichte muziek scoort Nederland goed: The George Baker Selection scoort internationale hits, evenals de producers formatie Stars On 45. Teach-In wint het Euro songfestival en Pussycat scoort een hit met Mississippi. Vader Abraham heeft een grote hit met een liedje over de smurfen.

Als Je Haar Maar Goed Zit (Nederlandse punkverzamelaar) (youtube.com)

Als Je Haar Maar Goed Zit (Nederlandse punkverzamelaar)

Na de komst van de punk schieten de bandjes uit de grond. Herman Brood wordt enorm groot in Nederland. Hij gaat zelfs naar Amerika, maar het avontuur mislukt. In die tijd zijn er veel opwindende bandjes, waaronder Blue Murder, Gruppo Sportivo, The Meteors, New Adventures, Nits, Phoney & The Hardcore, The Rousers, Urban Heroes en Vitesse.

Nederlandstalige rock is niet meer exotisch: Frank Boeijen, De Dijk, Doe Maar, Drukwerk, Het Goede Doel, Klein Orkest, Normaal, Tröckener Kecks en The Scene zingen in het Nederlands en maken prachtige muziek. Vandaag de dag is het de normaalste zaak van de wereld, maar eind jaren (19)70/begin jaren (19)80 was het niet zo vanzelfsprekend.

The Ex - History Is What's Happening (theex.bandcamp.com)

The Ex – History Is What’s Happening

In het alternatieve circuit gebeuren mooie dingen. Halverwege de jaren (19)80 doet de ‘Amsterdamse gitaarschool’ van zich spreken met extreem goede bands als Claw Boys Claw en The Fatal Flowers. Het elektronische Clan Of Xymox en Minny Pops doen het erg goed in eigen kring. Het Nederlandse collectief The Ex geldt internationaal als vernieuwend.

Maar ook in soul, disco en funk doen Nederlandse acts het goed: Mai Tai, Spargo en Time Bandits maken goede, verzorgde muziek, die goed verkoopt, ook buiten Nederland. Hardrock gitarist Adje van den Berg schopt het via zijn band Vandenberg tot gitarist bij Whitesnake.

Centerfold - Man's Ruin (musicmeter.nl)

Centerfold – Man’s Ruin

Het Nederlandse damestrio Centerfold geldt een tijdlang als het Nederlandse antwoord op Vanity 6. Het nummer Dictator is een grote hit, net als de cover van Golden Earring’s Radar Love. Het Nederlandse Loïs Lane treedt op met Prince en neemt zelfs muziek met hem op. Saxofoniste Candy Dulfer treedt meermaals toe tot de band van Prince.

De jaren (19)90 worden ingeluid met internationaal succes voor de Urban Dance Squad en dance-act Quazar. Bettie Serveert doet het daarna internationaal ook prima. Met 2 Unlimited, Ten Sharp, Total Touch en de Vengaboys heeft Nederland internationale popacts die aanstekelijke liedjes schrijven en spelen.

Begin jaren (19)90 is Nederland de geboorteplaats van een nieuwe muziekstroming in de dance muziek: gabberhouse, extreem snelle dance.

De Jeugd Van Tegenwoordig - De Lachende Derde (ultratop.be)

De Jeugd Van Tegenwoordig – De Lachende Derde

Ondertussen doet hip-hop van zich spreken. Met Extince, Osdorp Posse en later De Jeugd Van Tegenwoordig wordt de Nederlandse hip-hop steeds beter en opwindender. Spinvis maakt in de nieuwe eeuw een aantal prachtige platen. Acts als Junkie XL, Within Temptation, Ayreon, Armin van Buuren en Tiësto doen internationaal van zich spreken in hun eigen specialistische omgeving(en).

Heden ten dage is Nederlandse pop/rock muziek bloeiend als nooit tevoren. De diversiteit valt ook op: Typhoon is heel anders dan Altın Gün is heel anders dan Pink Occulus. En toch allen succesvol én goed.

Het selecteren van 10 albums was moeilijk. Veel van de jaren (19)70 acts vielen toch af vanwege de wisselvalligheid van de albums. De wellicht grootste act die Nederland heeft gekend, Golden Earring, valt voor mij daardoor ook af. Veel, heel veel goede nummers, maar albums die van begin tot eind boeien heb ik niet gehoord.

Maar goed, mijn persoonlijke top 10 is uitgekomen op:

 

Ivy Green - Ivy Green (makeafuzz.com)

Ivy Green – Ivy Green

1978

Ivy Green wordt algemeen beschouwd als Nederlands eerste echte punkband, afkomstig uit het Zuid-Hollandse Hazerswoude. Begin januari 1978 wordt het debuutalbum in twee dagen opgenomen. Na nog drie dagen mixen is het totale opnameproces achter de rug. Bij het verschijnen is de (vaderlandse) pers unaniem lovend in zijn oordeel. Voor platenlabel Warner Bros. zijn de verkoopcijfers (2500 exemplaren) zeer tegenvallend. De band wordt van het label geschrapt. Halverwege 1979 begint het enthousiasme rondom de band af te nemen.

Wat blijft is een ijzersterk album dat ook vandaag nog perfect klinkt.

 

Herman Brood & His Wild Romance - Cha Cha (discogs.com)

Herman Brood & His Wild Romance – Cha Cha

1978

Zie Herman Brood maakt twee fantastische rockplaten in 1 jaar!

 

Doe Maar - Skunk (bol.com)

Doe Maar – Skunk

1981

Begin jaren (19)80 was Doe Maar de populairste band in Nederland. Het begon allemaal met dit album en de hit 32 jaar (Sinds 1 dag of 2). Doe Maar was hét boegbeeld van de golf aan groepen die in het Nederlands begonnen te zingen.

Dit album is het eerste waarop Henny Vrienten te horen is en nummers aandraagt. Vrienten zorgt voor een muzikale impuls. Vanaf 1982, na het verschijnen van het album Doris Day En Andere Stukken, is de band in Nederland net zo groot als The Beatles. Het constante succes, spelen en het tekort aan privacy worden de band teveel en in 1984 is het klaar.

Op 2 november 1999 maakt Doe Maar bekend weer bij elkaar te komen. De gekte slaat weer helemaal om zich heen. Een jaar later staat de band maar liefst 16 (!) maal in een uitverkochte Ahoy in Rotterdam. Sindsdien treedt de band nog regelmatig op.

 

Urban Heroes - Live (napster.com)

Urban Heroes – Live

1981

In 1980 verschijnt het album Who Said…Urban Heroes. De mengeling van new wave, ska en funk wordt goed ontvangen, zelfs in Amerika. De singles Get It en Not Another World War worden bescheiden hits. Een jaar later volgt album The Age Of Urban Heroes, waarvan de single Habadaba Riwikidi de grootste hit van de groep wordt. In hetzelfde jaar brengen ze dit Live uit. Ik heb het destijds heel veel gedraaid en drumde dan mee met de prima drummer.

Hierna neemt het succes snel af.

N.B.: Het album is geproduceerd door Golden Earring’s Rinus Gerritsen.

 

Claw Boys Claw - Shocking Shades Of Claw Boys Claw (audiophileusa.com)

Claw Boys Claw – Shocking Shades Of Claw Boys Claw

1984

In 1984 is daar opeens Shocking Shades Of Claw Boys Claw, een plaat die in 3 uur is opgenomen en op het eigen Hipcat-label wordt uitgebracht. Ondanks de slechte geluidskwaliteit wordt het album lovend ontvangen. Dankzij de zinderende optredens met een hoofdrol voor zanger Peter te Bos is Claw Boys Claw al snel de ‘meest opwindende live-band van Nederland’.

In 1986 treedt de band op op Pinkpop ’86 en behoort tot de hoogtepunten van het festival. De band maakt nog steeds platen en treedt nog steeds regelmatig op. Het explosieve debuut is echter nooit meer geëvenaard.

 

Tröckener Kecks - Betaalde Liefde (cdandlp.com)

Tröckener Kecks – Betaalde Liefde

1985

Van oorsprong Nederlandstalige punkband. Na het fantastische debuut Schliessbaum en opvolger In De Krochten Van De Geest verschijnt in 1985 het beste Tröckener Kecks album: Betaalde Liefde. Alles is goed op het album: de teksten, de muziek, de productie (van de hand van The Scene’s Thé Lau) en de gasten. Een perfect Nederlandstalig rockalbum!

 

Fatal Flowers - Younger Days (northendhaarlem.nl)

The Fatal Flowers – Younger Days

1986

De beste rockband die Nederland ooit heeft gekend, The Fatal Flowers. Hun tweede album Younger day bevat alleen maar goede nummers. The Fatal Flowers krijgt in 1987 een Edison en staat als opener op Pinkpop. In 1988 vertrekt de band naar Woodstock, Amerika voor de opnamen van de opvolger, Johnny D. Is Back!. De productie van het album ligt in handen van niemand minder dan Mick Ronson. Na het album Pleasure Ground, dat het meest succesvolle uit hun carrière is, besluit zanger, oprichter en schrijver Richard Janssen, als donderslag bij heldere hemel, The Fatal Flowers op te heffen. Helaas. The Fatal Flowers is niet meer.

 

Urban Dance Squad - Mental Floss For The Globe (mrhipster.com)

Urban Dance Squad – Mental Floss For The Globe

1989

Mental Floss For The Globe is het debuutalbum van de Utrechtse rock-rapgroep, dat meteen internationale successen behaalt. Urban Dance Squad is vernieuwend en anders: de band laat een volstrekt unieke mix van rock, funk, rap, hardcore en blues horen. Ook het combineren van een rapper, scratcher en een rockband was helemaal nieuw en heeft sindsdien veel navolging gevonden. Alles wijst erop dat Urban Dance Squad kan uitgroeien tot een absolute wereld-act. Ook in het buitenland zijn de reacties unaniem lovend. In 1991 verschijnt Life ‘N Perspectives Of A Genuine Crossover, dat het met name in Amerika slecht doet. Het momentum is alweer voorbij.

In 2000 stopt de Urban Dance Squad ermee.

 

Postmen - Documents (genius.com)

Postmen – Documents

1998

Een groep die bestaat uit 3 man. De groep vermengt hip-hop met reggae en wint bijna alle Nederlandse prijzen die er te vinden zijn. In 1998 verschijnt het debuutalbum van de groep: Documents. Het album wordt lovend ontvangen. In 2004/2005 is de groep feitelijk opgeheven en gaat The Anonymous Mis onder de naam Postman verder.

 

The Child Of Lov - The Child Of Lov (ponikuta.com)

The Child Of Lov – The Child Of Lov

2013

Zie The Child Of Lov.

 

Tenslotte

Dit zijn mijn 10 favoriete Nederlandse albums.

Heb jij een andere kandidaat? Laat het me weten via de reacties en ik plaats de hoes erbij!

 

Aanvullingen

Brainbox – Brainbox / Earth And Fire – Song Of The Marching Children / Focus – Focus II / Golden Earring – Moontan / Kayak – Starlight Dancer / Ayreon – The Source

(1969 / 1971 / 1971 / 1973 / 1977 / 2017)

Van Hans (zie reacties hieronder)

Keuze Hans (musicmeter.nl)

 

Gruppo Sportivo – 10 Mistakes – Gruppo Sportivo – Back to 78

(1977 / 1978)

Van Tom (zie reacties hieronder)

Keuze Tom (musicmeter.nl)

 

Supersister – Present From Nancy / Solution – Divergence

(1970 / 1972)

Van Peter (zie reacties hieronder)

Keuze Peter (musicmeter.nl)

 

8 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. Geen Earth & Fire, Kayak, Focus of Brainbox… Golden Earring of Ayreon? 😁

  1. Nee Hans, ik heb geen voorkeur voor symfonische rock. Daarbij vind ik vele jaren (19)70 albums te wisselvallig.
   Maar, als je titels hebt, voeg ik die toe!

 2. Gruppo Sportivo – 10 Mistakes én Back To 78 moeten er toch wel bij, vind ik…

  1. Ik neem het snel op bij het artikel! Bedankt voor je reactie!

  • Peter van Soest op 04-11-2018 om 13:14
  • Reageer

  Ik mis ook Super Sister bv Present from Nancy/To the highest bidder/Iskander; Solution – Divergence; 16Down

  1. Ik zal Supersister en Solution opnemen bij het artikel. Dankjewel voor het reageren!

 3. Waarom hoor ik nooit iets over het fantastische album van Akkerman en Kaz lux: ELI

 4. Ik mis Akkerman en Kaz Lux: ELI

Complimenten/opmerkingen? Graag!