De beste Australische nummers

Go Between Bridge Brisbane at night (wikimedia.org)

Go Between Bridge Brisbane bij nacht

Inleiding

Omdat Lisette en Marc gaan emigreren naar Australië, hierbij dit ingelaste onderwerp.

Emigratie is een onderwerp dat regelmatig terugkomt in verschillende nummers. Van Woody Guthrie’s I Ain’t Got No Home In This World Any More, via Steely Dan’s The Royal Scam, Rammstein’s Mein Land, U2’s The Refugee, De Kreuners’ Cous-cous Kreten tot en met The White Stripes’ Icky Thump: deze nummers gaan over emigratie, maar dan wel de onvrijwillige soort. In bijna alle nummers is het gezichtspunt van de vluchteling het primaire onderwerp. Het logische gevolg is dat deze nummers niet erg vrolijk en/of positief zijn.

Over vrijwillige emigratie zijn, bij mijn weten althans, weinig nummers bekend. Misschien België van Het Goede Doel, alhoewel de reden van het gewenste vertrek uit Nederland niet benoemd wordt in het nummer. Misschien John Denver’s Leaving On A Jet Plane? Indien één van de lezers wel (een aantal) nummers kent, hou ik me aanbevolen.

In ieder geval: in het geval van Lisette en Marc gaat het over de vrijwillige variant. Ik vind het stoer om een dergelijke stap te zetten. Om de integratie te versoepelen en kennis te nemen van (een deel van) het Australische cultuurgoed, hierbij de 10 beste singles van (van oorsprong) Australische artiesten, in volgorde van uitgavedatum:

 

Saints - (I'm) Stranded (single) (45cat.com)

 

The Saints – (I’m) Stranded

september 1976

Eerste single/nummer van The Saints. Heerlijk energiek nummer. The Saints hebben nog een aantal prima platen uitgebracht!

 

ACDC - Whole Lotta Rosie (single) (45cat.com)

AC/DC – Whole Lotta Rosie

juni 1977

AC/DC, met Bon Scott: ongelooflijk goed. Op de een of andere manier brengt drummer Phil Rudd met zijn spel een soort van swing met zich mee. Alle platen waarop hij speelt hebben een soort boogie gevoel.

Let There Be Rock was de eerste AC/DC plaat die ik had. Het is nog steeds mijn favoriete album van de band. Whole Lotta Rosie was de eerste grote AC/DC hit.

 

John Paul Young - Love Is In The Air (single) (45cat.com)

John Paul Young – Love Is In The Air

december 1977

Opvallend vanwege het gebruik van electronica, destijds (nog steeds) een noviteit in popmuziek. De productie van het nummer lag in de handen van Harry Vanda & George Young, destijds ook het productie duo voor, onder andere, AC/DC.

Wereldwijde (disco)hit. Jeugdsentiment.

N.B.: Harry Vanda is een geboren Nederlander, die een grote rol speelde in de eerste grote Australische (rock)band The Easybeats.

 

Bee Gees - Night Fever (single) (45cat.com)

 

Bee Gees – Night Fever

februari 1978

De gebroeders Gibb zijn op latere leeftijd in Australië terecht gekomen. Omdat hun muzikale carrière startte toen de familie Gibb in Australië woonde, zijn de Bee Gees opgenomen in de Australië lijst.

De Bee Gees hadden met het nummer Jive Talkin’ al wat geëxperimenteerd met funk en disco-ritmes. Op het album Saturday Night Fever kwam het disco-element samen in een perfecte mix.

Dit nummer is één van de allerbeste nummers die ik ken. Met name het staccato gitaarwerk is heerlijk.

 

Olivia Newton John - Hopelessly Devoted To You (single) (45cat.com)

 

Olivia Newton-John – Hopelessly Devoted To You

september 1978

Robert Stigwood gaf, na Saturday Night fever, zijn goedkeuring voor de verfilming van een musical: Grease. Het werd een nog grotere hit dan Saturday Night Fever. De film stemt me altijd vrolijk. Het kwam ook uit in een tijd dat het leven nog onbegrensd leek en er geen enkele reden voor zorg was: de doem van de jaren 1980 was er nog niet en de No Future kretologie ging nog grotendeels aan mij voorbij. Ik zat ook nog op de lagere school; dit nummer is dan ook puur jeugdsentiment.

 

Icehouse - Great Southern Land (single) (45cat.com)

Icehouse – Great Southern Land

augustus 1982

Hey Little Girl was een bescheiden hitje. Ik vond dat een erg leuk nummer en kocht het album Primitive Man. Het nummer Streetcafe werd ook op single uitgebracht en bleek nog beter. Hoogtepunt van het album was Icehouse’ ode aan Australië: Great Southern Land. Een prachtig, wat weemoedig, nummer.

Standing at the limit of an endless ocean
Stranded like a runaway, lost at sea
Anyone will tell you its a prisoner island
Hidden in the summer for a million years
Great southern land

 

INXS - Original Sin (single) (45cat.com)

INXS – Original Sin

december 1983

Slechts een paar keer heb ik me gewaagd aan voorspellingen over bandjes, die naar mijn mening erg groot zouden worden. Naast U2, was INXS een voorspelling die meer dan waargemaakt werd.

Dit nummer was een voorbode voor alles wat zou komen. Het hierop volgende album, Listen Like Thieves, had alles wat een band in de jaren 1980 groot kon maken. Aan INXS werd de eer gegeven Australië te vertegenwoordigen tijdens Live Aid op 13 juli 1985. Het gebeurde voor INXS echter pas echt met het album daarna: Kick uit 1987.

 

Go-Betweens - Was There Anything I Could Do (single) (45cat.com)

The Go-Betweens – Was There Anything I Could Do?

oktober 1988

Internationaal bekend én erkend indie bandje uit Brisbane, Australië. De muziek kent new-wave invloeden en doet soms denken aan The Smiths, maar dan zonder de pathos. Dit nummer is het beste, maar heel veel van de band is goed. Aanrader!

Op 29 september 2009 werd, door de gemeente Brisbane, aangekondigd dat de brug Hale Street Link hernoemd zou worden naar Go Between Bridge, als eerbetoon aan de band.

 

Crowded House - Weather With You (single) (45cat.com)

Crowded House – Weather With You

februari 1992

De band is opgericht in Australië, ook al komt de belangrijkste liedjesschrijver (Neil Finn) uit Nieuw Zeeland. De band grossierde in prachtige Beatle-esque nummers. Van Don’t Dream It’s Over tot en met dit Weather With You: het is allemaal even mooi. In plaats van dit nummer had ook een willekeurig ander nummer uit het oeuvre gekozen kunnen worden. Prachtige muziek!

 

Nick Cave & The Bad Seeds - Jubilee Street (single) (discogs.com)

Nick Cave & The Bad Seeds – Jubilee Street

januari 2013

Ook voor Nick Cave geldt dat er zo veel andere nummers geselecteerd hadden kunnen worden: The Mercy Seat, Red Right Hand, Into My Arms, etc. Het is allemaal ontstellend mooi. Zo ook Jubilee Street van het prachtige album Push The Sky Away. Tijdens de tour ter promotie van dit album was Jubilee Street een onbetwist hoogtepunt.

Officer Of The Order Of Australia medaille (dpmc.gov.au)

Officer Of The Order Of Australia medaille

Op 26 januari 2017 is aan Nick Cave de Australian badge of honor toegekend voor zijn “distinguished service of a high degree to Australia or humanity at large”. Op deze wijze werd hij bedankt voor zijn bijdrage aan “the performing arts as a musician, songwriter, author and actor, both nationally and internationally, and as a major contributor to Australian music culture and heritage”. Hij ontving de titel Officer of the General Division of the Order of Australia.

 

Ter afsluiting

Australië heeft veel prachtige muziek opgeleverd. Met The Go-Betweens, Crowded House en Nick Cave zijn zelfs drie van mijn favorieten vertegenwoordigd. Wat vind jij van Australische muziek? Mis je nummers, en zo ja, welke? Laat het weten!

Rest mij alleen nog Lisette en Marc alle goeds te wensen met hun Australische avontuur. Bij deze!

N.B.: Nee, ik ben Men At Work’s Down Under niet vergeten. Ik vind het een verschrikkelijk nummer.

 

Aanvullingen (d.d. 26-02-2016)

Men At Work – Down Under / Midnight Oil – Beds Are Burning/ The Church – Under The Milky Way / The Triffids – Bury Me Deep In Love

(1981 / 1987 / 1988 / 1988)

Vanuit de reacties via mail, Facebook, Google+ en Whatsapp bleken de hiernaast opgenomen singles de rode draad te zijn.

Zoals al eerder gemeld: Men At Work’s Down Under vind ik verschrikkelijk. Dat geldt ook voor (alles van) Midnight Oil.

The Church en The Triffids daarentegen: prima aanvullingen!

Dank voor alle commentaren en reacties!

Australië - single aanvullingen (45cat.com/compilatie: apoplife.nl)

 

15 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Andre van Alphen op 24-02-2017 om 22:16
  • Reageer

  Nu je het zo vraagt heb ik er wel een paar voor je: Hunters & Collectors (een van mijn favorieten), Cold Chisel, Midnight Oil, Parkway Drive, Tame Impala, The Church en een andere favoriet; Dead Can Dance. En er zijn er nog zoveel meer. Maar weer eens wat gaan draaien uit die hoek.

  1. Thx! Ik ga inderdaad ook maar weer eens luisteren, maar Midnight Oil niet: ik kan er niet naar luisteren!

  • Lisette op 24-02-2017 om 22:19
  • Reageer

  Super !!! Dank je wel

  1. Heel erg graag gedaan!

  • Marc Wingelaar op 24-02-2017 om 22:32
  • Reageer

  Ik pak de handschoen op om een nummer te vinden dat over vrijwillige emigratie gaat. Wie doet er mee. AC/DC en Led Zeppelin telt niet…(hell/heaven)?

  1. Helaas Marc, zoals al gesteld: ik zou het even niet weten…
   😉

 1. Vergeet de Easybeats niet met Friday On My Mind niet.
  En hoe mierzet misschien ook, Split Enz als de voorloper van Crowded House, met Message To My Girl ook niet…

  En voor Lisette en Marc: Heel veel succes down under!

  1. Easybeats! Ja!
   Split Enz is echt Nieuw Zeeland, in tegenstelling tot Crowded House ook echt in Nieuw Zeeland begonnen. Heb ik onderzocht, want message To My Girl is een persoonlijke favoriet!

   1. Ai, je hebt uiteraard helemaal gelijk…

  • Jacques Teske op 26-02-2017 om 21:12
  • Reageer

  Vrijwillige immigratie? Zou het niet weten nee, het is idd een verzwegen onderwerp in de muziek, over de Australische lijst het volgende: Crowded House is niet Australisch (Split Enz dus ook niet) – Er komt veel goede muziek vandaan, ik kan nog noemen Little River Band, Mental as Anything, Silverchair, Empire of the Sun, Died Pretty, Stars, Skyhooks, Flash & the Pan, Sugarloaf. en Cold Chisel. Wens jullie veel geluk in de toekomst, jw teske

  1. Hoi Jacques.
   Bedankt voor je reactie.
   Met Crowded House heb ik de vrijheid genomen het toe te dichten aan Australië, vanwege twee Australische bandleden én het feit dat de band in Melbourne is opgericht…. Split Enz is dan ook Nieuw Zeelands.
   De toevoegingen geven wel aan dat er veel goeds uit Australië komt!
   Thx!

 2. Rock and Roll Outlaw van Rose Tattoo.
  Trouwens alles van deze band is heerlijk. 🙂

  1. Leuke tip, klinkt lekker!

  • Hans Berendsen op 27-02-2017 om 09:20
  • Reageer

  Nog een paar tips voor de liefhebbers van down under rock. Wel heel echt australisch is the Wide Open Road van the Triffids en het prachtige Surfing Magazines van Go-Betweens en natuurlijk ook Peter Garrett en Midnight Oil : Power and the Glory, Beds are burning. En dan Paul Kelly. Prachtige aboriginal muziek van Yothi Yindi (Treaty) en bijvoorbeeld Gurrumul. Genoeg te genieten hier.

  1. Wow, bedankt voor je reactie! Kan me er prima in vinden. Yothi Yindi en Gurrumul ga ik eens luisteren.

Complimenten/opmerkingen? Graag!