The Child Of Lov

The Child Of Lov - BBC Radio 1 - Maida Vale Studios (bbc.co.uk)

The Child Of Lov – BBC Radio 1 – Maida Vale Studios

Inleiding

Begin 2014 hoorde of las ik dat Hugo Borst een muzikant van harte aanbevool. Een zonderlinge Belgisch/Nederlandse jongen die, nagenoeg alleen, een album had uitgebracht, dat zeer goed werd aangeschreven, ook in de internationale pers.

Martijn William Zimri Teerlinck

De echte naam van The Child of Lov (ook wel bekend als Cole Williams) was Martijn William Zimri Teerlinck. Geboren in België en opgegroeid in Nederland in Dedemsvaart, Alkmaar en Amsterdam.

Martijn was een zanger, muzikant, producer en dichter. Was, inderdaad. Door zijn slechte gezondheid (hij leed aan het Marfan syndroom) moest Martijn medio 2013 worden geopereerd. Door complicatie overleed hij op 10 december 2013, op 26-jarige leeftijd.

In Amsterdam studeerde hij literatuurwetenschappen en Italiaans en begon met dichten. In 2010 won hij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Maar het werd muziek.

The Child Of Lov (pitchfork.com)

The Child Of Lov

The Child Of Lov – De artiest

“Lov” is niet een afkorting voor “Love”, maar zou staan voor “Light-Oxygen-Voltage”.

Op 26 november 2012 werd debuutsingle Heal uitgebracht, in januari 2013 gevolgd door zijn tweede single Give Me, waarvan de Amerikaanse site Pitchfork de primeur had.

Helaas heeft The Child Of Lov nooit concerten gegeven. Hij is een keer live te horen geweest op de BBC radio. Op 9 mei 2013 speelde hij de nummers Fly en Give Me. In 2013 was hij geboekt voor het prestigieuze Glastonbury festival, alsmede voor het Best Kept Secret festival. De concerten werden afgezegd, omdat:

I’m a perfectionist, and I want to translate my music to a live setting the most perfect way imaginable, because I firmly and religiously believe that is what my music deserves.

Daarna liet zijn gezondheid het niet (meer) toe.

Als gevolg van zijn minimale media optreden en afgezegde concerten, werd hij omgeven door mysterie. Ten tijde van de uitgave van zijn debuut album, was nagenoeg niets bekend over hem. Zelfs zijn nationaliteit was nog een raadsel, getuige de review destijds in muziektijdschrift OOR. Ook verscheen hij soms in een rolstoel in het openbaar. Op dat moment wist (bijna) niemand wat er aan de hand was. Ondanks het mysterie (of is het dankzij?) won The Child Of Lov op 27 februari 2013 The Philip Hall Radar Award, uitgereikt aan veelbelovende nieuwkomers, tijdens de jaarlijkse NME Awards. Op dat moment had The Child Of Lov maar twee singles op zijn naam staan.

The Child Of Lov – Het album

The Child Of Lov - The Child Of Lov (ponikuta.com)

The Child Of Lov – The Child Of Lov

Op 6 mei 2013 bracht The Child Of Lov zijn debuutalbum uit, met de titel The Child Of Lov. In eerste instantie ging de uitgave langs me heen, maar Hugo Borst attendeerde mij (en waarschijnlijk anderen) erop in een interview. Op 4 maart 2014 werd mijn collectie verrijkt met dit verbazingwekkend goede (debuut) album.

Los van het feiten dat:

 • het album een zeer hoge kwaliteit kent
 • alles is geschreven, gearrangeerd, uitgevoerd en geproduceerd door een onbekende artiest met Belgische/Nederlandse roots
 • de invloedrijke Amerikaanse muziek site Pitchfork laaiend enthousiast was over The Child Of Lov’s muziek
 • het album is opgenomen in Damon Albarn’s 13 Studios
 • kent het album, door connecties van zijn manager, een drietal gastmuzikanten van internationale allure: Blur/Gorillaz’ Damon Albarn, Thundercat en MF Doom.

  De muziek laat zich wat moeilijk omschrijven. R&B, funk, psychedelica, soul, avant-garde. Het kan allemaal.

  The Child Of Lov zelf had het volgende te zeggen over zijn album:

  ‘Ik denk dat het een album is, het is muziek die uit eenzaamheid voort is gekomen. Ik maakte muziek op mijn kamer, in m’n eentje. Dat hoor je denk ik wel terug. Maar tegelijkertijd is het muziek waar je op kan dansen, of wat mee kunt vieren. Net als de blues, dat gaat over diep verdriet, maar het brengt ook mensen samen. Heel veel muziek, gospel of hiphop nu, gaat over diezelfde dingen. Verdriet en geluk. Die balans, daar gaat goede muziek over.’

  © 2013, djbroadcast.net

  Wat opvallend is, is dat The Child Of Lov in hetzelfde interview stelt dat teksten voor hem niet belangrijk zijn. En dat komend van iemand die een prijs heeft gewonnen met zijn dichtwerk. Desondanks zijn zijn teksten mooi, op momenten vol van religieze symboliek. Er is overduidelijk aandacht aan besteed:

  Oh, child
  Down by the river Jordan
  I’m gonna lift you up
  Down by the river Jordan
  I’m gonna bring the sound

  Maybe this is time for goodbye
  I really need my wings to fly
  I’m up in the sky

  © 2013, The Child Of Lov – Fly

  Recensie

  The Child of Lov - The Philip Hall Radar Award - 27-02-2013 (metro.co.uk)

  The Child of Lov – The Philip Hall Radar Award – 27-02-2013

  Het album kent veel hoogtepunten. De productie is indrukwekkend en is zeer gelaagd. De vocalen kennen meerdere lagen en zijn ingenieus. D’Angelo’s Voodoo schijnt een inspiratiebron te zijn geweest voor het album. Qua productie kan dat goed kloppen.

  Ik draai het album zeer regelmatig en ben elke keer weer onder de indruk dat dit is gemaakt door een onbekende jongen, die dit in zijn eentje op zijn kamer in elkaar heeft geknutseld. Het resultaat is verrassend rijk en gevarieerd. Het klinkt allemaal zeer ‘volwassen’.

  Los daarvan: het is in en in funky. De invloeden zijn wat breder dan D’Angelo. Ook Sly Stone, Prince en Questlove zijn hoorbaar. De complexiteit in de vocale harmonieën is soms adembenemend.

  Ik kan dit album niet genoeg aanprijzen. Een aanrader!

  Nummers

  Alle nummers geschreven, gearrangeerd, geproduceerd en uitgevoerd door The Child Of Lov.

  • Call Me Up
  • Heal
  • One Day (featuring Damon Albarn)
  • Living The Circle
  • Give Me (featuring Thundercat)
  • Go With The Wind
  • Owl (featuring DOOM)
  • Fly
  • Warrior
  • Give It To The People
  The Child Of Lov - Persfoto (dominorecordco.com)

  The Child Of Lov – Persfoto

  Epiloog

  Voor de muziekwereld was het overlijden van The Child Of Lov een schok. Zoals gezegd was een select aantal mensen op de hoogte van zijn ziekte. Zijn manager stelde: “Dit was een jonge kerel, die zijn hele leven leefde in de schaduw van de dood. Vanaf het moment dat ik hem twee jaar geleden leerde kennen, wist ik dat hij elke dag dood kon gaan.”

  Met die kennis is het aantrekkelijk om de teksten van The Child Of Lov te analyseren op hints. Dat laat ik graag aan anderen over.

  Na zijn overlijden bracht het management van The Child Of Lov de volgende verklaring naar buiten:

  On behalf of the family and as his manager I must announce that Martijn Teerlinck aka Cole Williams aka The Child of Lov aka Sun Patzer is no longer with us. He lived a life of struggle and can now rest peacefully. In his own words: ‘When I was younger, I had a tough time physically. I have seen too many hospital beds. It made me stronger. Makes you realize death is always near, for anyone. And what a wonderful thing life is and how grateful we should be.’

  Ter afsluiting

  Ken je dit album? Wat is je mening? Laat het weten!

   

  6 reacties

  Ga naar reactie formulier

   • Jan Be op 07-05-2018 om 06:41
   • Reageer

   Fijn stuk om te lezen. Ik kende het al wel (via jou). Ik kan het ook niet laten om dan te denken: wat had jij nog meer voor moois gemaakt als hij nog leefde. Maar laten we in zijn lijn blij zijn met wat we hebben.

   1. Hear hear!

   • Tom RS op 02-02-2022 om 16:15
   • Reageer

   Ook ik hoorde voor het eerst van child of lov in een radio programma van hugo borst, slechts een minuutje, was erg onder de indruk en benaderde borst. Die liet nix van zich horen, maar op een of onder manier wel gevonden! Uitzonderlijk mooi!

   1. Helemaal mee eens. Zonde dat zijn naam (te) onbekend is.

   • Jenö op 09-02-2022 om 07:28
   • Reageer

   Ik zag ooit een interview met de ouders, denk ik? Vijver DWDD en een opname uit de studio van “Fly”. Schitterend nummer. Schijnt de enige keer te zijn geweest dat er beelden zijn vertoond van deze waanzinnig getalenteerde muzikant

   1. Ja, er is helaas weinig Nederlands beeldmateriaal beschikbaar. Heel erg jammer!

  Complimenten/opmerkingen? Graag!