Cheap Trick At Budokan: The Complete Concert

Cheap Trick (wwctfm.com)

Cheap Trick

Introductie

Zoals wel vaker is gebeurd met bands, was Cheap Trick immens populair in Japan, terwijl het in de rest van de wereld niet zo wilde vlotten. Hadden de Japanners gelijk?

Wat mij betreft wel. Een uitermate sympatieke rock ’n roll band, met pakkende nummers, leuke teksten en een heerlijke drive.

Cheap Trick

Cheap Trick bestaat al sinds 1974 en de originele bezetting, die tot 2010 (met een onderbreking van 6 jaar) bij elkaar zou zijn, bestond uit gitarist (en belangrijkste componist) Rick Nielsen, bassist Tom Petersson, drummer Bun E. Carlos en zanger/gitarist Robin Zander. De bandnaam komt van een opmerking van Petersson over een Slade concert: Slade gebruikte “every cheap trick in the book” tijdens hun show.

Cheap Trick - Cheap Trick / In Color / Heaven Tonight (amazon.com)

Cheap Trick – Cheap Trick / In Color / Heaven Tonight

De eerste drie albums Cheap Trick, In Color en Heaven Tonight werden in 1977 en 1978 uitgebracht en deden niet veel in Europa en de VS. Met name het laatste album is een prima rock album, waarin Cheap Trick compositorisch perfecte nummers produceert. Bij de recensenten en critici was de band geliefd, maar het publiek liet het afweten. Cheap Trick was niet succesvol. Het vierde album Dream Police zou daar verandering in moeten brengen. Maar eerst naar Japan.

Cheap Trick in Japan

Cheap Trick was dan niet succesvol in de rest van de wereld, maar in Japan was dat wel anders. I Want You To Want Me en Clock Strikes Ten werden hits. Ook de albums deden het goed. Ze behaalden alle drie de Goud status.

Cheap Trick - Concertkaartje - 28-04-1978 (imgrum.com)

Cheap Trick – Concertkaartje – 28-04-1978

Toen de band in april 1978 naar Japan ging voor een tour werden ze ontvangen door een uitzinnig publiek. Duizenden fans waren op het vliegveld aanwezig. De band dacht in eerste instantie dat er toevallig een heel beroemd persoon met hen was meegevlogen. Toen ze doorkregen dat de mensen daar stonden voor hun, konden ze het niet geloven. De rest van het bezoek moest de band onder politie escorte overal naar toe.

In hun thuisland was Cheap Trick al redelijk gewend geraakt aan het spelen in grote hallen en stadions, maar dan wel als voorprogrammma. In Japan stond de band er als headliner. Op 28 (vandaag 40 jaar geleden) en 30 april 1978 speelde de band in het Budokan stadium in Tokyo. 12.000 Uitzinnige Japanse fans maakten zoveel geluid dat de band soms werd overstemd. De beide shows werden opgenomen.

At Budokan

Cheap Trick - At Budokan (apopshop.com)

Cheap Trick – At Budokan

Ook al was de band niet tevreden met de opnamen (Rick Nielsen: “When we heard the tapes of the concert, we thought it sounded hideous”) werd het album Cheap Trick At Budokan op 8 oktober 1978 (alleen in Japan) uitgebracht. Dit werd mogelijk gemaakt door een ongebruikelijke constructie die gold bij Columbia Records (waar Epic ook onder viel), dat ervoor zorgde dat de Japanse maatschappij ongestraft live opnamen mocht uitbrengen. Veel van die uitgaven werden collector’s items.

Toen de band het hoesontwerp zag, vonden ze het verschrikkelijk, maar ze besloten het zo te laten, want “don’t worry, no one’s ever gonna see it outside of Japan”. Echter, vlak na de uitgave in Japan, begon een aantal DJ’s in de VS nummers van het album te draaien. De kleine, maar fanatieke, schare Amerikaanse fans, roerden zich ook. Ze bestelden en masse het album via Japanse import. Het feit dat het album door de import twee maal zo duur werd, was geen belemmering.

Cheap Trick - From Tokyo To You (kdrth.free.fr)

Cheap Trick – From Tokyo To You

Platenmaatschappij Epic bracht daarop een promo van het album, met de titel From Tokyo To You, met zeven nummers, uit in de VS. De promo werd aan radio stations ter beschikking gesteld. Het gevolg was dat er nog meer imports werden verkocht. De aantallen waren inmiddels opgelopen tot 30.000, één van de best verkopende imports aller tijden.

Epic bracht daarop het album in februari 1979 ook uit in de rest van wereld. Het werd een enorme hit. Cheap Trick werd wereldberoemd. Voor de periode van een jaar (At Budokan verbleef maar liefst meer dan 52 weken aaneengesloten in de Billboard albums top 100) was Cheap Trick de grote rock band van het moment. Dankzij Japan

Na het nummer Surrender was ook ik om. Het is nog steeds één van mijn favoriete nummers aller tijden.

Mommy’s all right
Daddy’s all right
They just seem a little weird
Surrender
Surrender
But don’t give yourself away

© 1978 Surrender – Rick Nielsen

I Want You To Want Me

Cheap Trick - I Want You To Want Me - Japan (pinterest.com)

Cheap Trick – I Want You To Want Me – Japan

Ook al is het zeker niet mijn favoriete nummer, werd de band dankzij de single I Want You To Want Me ook groot in Nederland. Al in 1975 introduceerde de band het nummer met de opmerking, dat het volgende nummer dat ze zouden gaan spelen, hun hit-nummer was. Destijds had de band geen contract en/of platen uitgebracht. Het geeft wel aan hoeveel vertrouwen de band had in het nummer. Maar, ze kregen het niet goed op de plaat. De uiteindelijke versie, die op het tweede album staat, was niet zoals ze het wilden. Uiteindelijk speelden ze het nummer niet meer live. Toen de band naar Japan ging was het nummer geen onderdeel meer van de setlist.

Omdat I Want You To Want Me een hit was geweest in Japan besloot de band, op het allerlaatste moment, het nummer op te nemen in de setlist voor de Japanse shows. Het bleek het hoogtepunt voor het publiek dat zich, luid en duidelijk, liet horen tijdens Cryin’, cryin’, cryin’, de echo van de lead zang op de studio versie.

Cheap Trick heeft zijn gelijk gehaald. Het is, tot op de dag van vandaag, de grootste hit van de band.

Nummers originele uitgave

Alle nummers geschreven door Rick Nielsen, tenzij anders aangegeven.

 • Hello There
 • Come On, Come On
 • Lookout
 • Big Eyes
 • Need Your Love *
 • Ain’t That A Shame **
 • I Want You To Want Me
 • Surrender
 • Goodnight Now
 • Clock Strikes Ten
*   Rick Nielsen en Tom Petersson
**   Antoine “Fats” Domino en Dave Bartholomew

The Complete Concert

Cheap Trick - At Budokan The Complete Concert (amazon.com)

Cheap Trick – At Budokan The Complete Concert

Op 28 april 1998, 20 jaar na het eerste cocnert in Budokan, werd het complete Budokan concert uitgebracht op dubbel-cd onder de naam At Budokan: The Complete Concert. De originele uitgave was een samenvatting van de beide concerten. The Complete Concert is de weergave van een compleet concert in de orginele volgorde (daarbij overigens wel gebruikmakend van de opnamen van de beide concerten). Daarbovenop zijn de opnamen geremasterd.

Omdat de initiële uitgave van het album was toegesneden op het Japanse publiek, bevatte het het vriendelijkere werk van de band. Dat was waarmee de band populair was geworden in Japan. Doordat het daarna ook wereldwijd aansloeg, werd de band synoniem met hun ‘poppier’ werk. De stevigere rock nummers zijn in alle glorie hersteld op The Complete Concert.

Ik had het album al geruime tijd niet meer gehoord, ook al had ik de originele uitgave destijds op cd aangeschaft. De hernieuwde kennismaking viel me niet tegen. Sterker nog, het beviel erg goed. Het is een goed opwindend rock ‘n’ roll concert van een band die overduidelijk zeer goed op elkaar ingespeeld was. Een klassiek live album.

10 Jaar later verscheen A 30th Anniversary Edition, Budokan! met het The Complete Concert aangevuld met een dvd van het concert.

Nummers

Alle nummers geschreven door Rick Nielsen, tenzij anders aangegeven.

 • Hello There
 • Come On, Come On
 • ELO Kiddies
 • Speak Now Or Forever Hold Your Peace
 • Big Eyes
 • Lookout
 • Downed
 • Can’t Hold On
 • Oh Caroline
 • Surrender
 • Auf Wiedersehen *
 • Need Your Love *
 • High Roller **
 • Southern Girls *
 • I Want You To Want Me
 • California Man ***
 • Goodnight
 • Ain’t That A Shame ****
 • Clock Strikes Ten
*   Rick Nielsen en Tom Petersson
**   Rick Nielsen, Tom Petersson en Robin Zander
***   Roy Wood
****   Antoine “Fats” Domino en Dave Bartholomew
Cheap Trick - At Budokan video stills (avaxhome.unblocker.xyz)

Cheap Trick – At Budokan video stills

Recensie

De jaren (19)70 waren de gouden jaren voor rock live albums. Denk aan Kiss’ Alive!/Alive II en Peter Frampton’s Frampton Comes Alive. Maar ook zeker aan At Budokan. De band is op dreef, de nummers zijn goed tot erg goed. De sfeer die het Japanse publiek met zich meebrengt is subliem. Het album komt, tot op de dag van vandaag, bij mij regelmatig in de speler. Zoals gezegd, Surrender is één van mijn favoriete nummers aller tijden. De live versie is steviger dan de versie op het Heaven Tonight album, dat net een week voor de Budokan concerten was verschenen.

Er is een sterke parallel te trekken met Kiss, die na drie studio albums ook nog niet waren doorgebroken. Net als bij Cheap Trick, bracht de uitgave van een live album het verwachte succes. Beide live albums bevatten nummers van de eerste drie albums, maar de rauwere uitvoeringen zorgden ervoor dat het publiek er mee wegliep.

Ik heb tevens heel sterke herinneringen aan de periode dat mijn vrouw zwanger was van onze eerste zoon. We hadden houten meubels gekocht voor de kinderkamer. Ik ben een aantal dagen bezig geweest om deze (wit) te schilderen en draaide alleen At Budokan: The Complete Concert.

Cheap Trick - At Budokan - Gold record - Tokyo 1979 (bunecarlos.com)

Cheap Trick – At Budokan – Gold record – Tokyo 1979

Na At Budokan

Al met de eerst volgende release, studio album Dream Police (het oorspronkelijk geplande vierde album van de band), bleek dat de band het succes niet kon continueren. De opvolger van Dream Police verkocht zelfs nog minder. De jaren (19)80 waren moeilijk voor Cheap Trick, maar de band kwam erboven op.

De band bestaat nog steeds en brengt, in eigen beheer, nog steeds platen uit. Cheap Trick wordt inmiddels door een indrukwekkende rij bands en artiesten gewaardeerd en gezien als van onschatbare waarde en invloed. De lijst bevat o.a. Ramones’ Joey Ramone, Kiss’ Gene Simmons, Aerosmith’s Joe Perry, AC/DC’s Angus Young, Mötley Crüe, Ratt, Guns N’ Roses, Nirvana’s Kurt Cobain, Smashing Pumpkins’ Billy Corgan, Big Black, Poison, Gin Blossoms, Urge Overkill, Pearl Jam, Weezer, Stone Temple Pilots, Jason & the Scorchers, Everclear, Extreme, Green Day, Foo Fighters, Soundgarden, Fountains of Wayne, Red Hot Chili Peppers, Kings of Leon, Hüsker Dü, Slipknot, Alice in Chains, Alice Cooper en The Melvins.

In 2016 werd Cheap Trick opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Budokan, Tokyo, Japan (rockandrollgps.com)

Budokan, Tokyo, Japan

Budokan

Het succes van het Cheap Trick live album bleek ook zijn gevolgen te hebben voor de zaal waar het concert plaatsvond. In Japan werden met enige regelmaat concerten georganiseerd in de Budokan hal in Tokyo. Echter, vanaf het moment dat Cheap Trick daar optrad, het album uitbracht met de naam Budokan in de album titel én het onwaarschijnlijke succes daarvan, bracht bijna iedereen zijn of haar Live At Budokan album uit, van Bob Dylan tot Chic. Het gaf aan, of in ieder geval gaf het de indruk, dat de artiest internationaal succes had. Zelfs in het Verre Oosten waren ze bekend.

Ter afsluiting

Wat vind je van het live album At Budokan? Ook zo goed? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!