Kiss Alive II

Kiss - Alive II - Gatefold (ign.com)

Kiss – Alive II – Gatefold

Inleiding

Spektakel, vuur, bloed, rock and roll! Kiss was wel erg cool! Als jongetje was Alive II het eerste album dat ik had van deze Amerikaanse band. Het album is vandaag 40 jaar oud.

Op weg naar Alive II

Op 10 september 1975 had Kiss hun eerste live album Alive! uitgebracht. Na jaren zonder geld en succes brak de band door (in Amerika). Het werd hun eerste grote hit. Voor het eerste kwam de opwinding van Kiss goed over op vinyl.

Kiss - Destroyer (1976) - Rock And Roll Over (1976) - Love Gun (1977) (paulstanley.com)

Kiss – Destroyer (1976) – Rock And Roll Over (1976) – Love Gun (1977)

Hun eerste studio album hierna, Destroyer, werd geproduceerd door sterproducer Bob Ezrin. Een enorme hit werd het. Ondanks het grote succes, wilde Kiss met het volgende album een meer basis geluid hebben. Eddie Kramer nam de band live op tijdens een rehearsal sessie. Dit werd het album Rock And Roll Over, een echt rock ’n roll album met een directe stevige sound. Ondertussen werd er continu getourd.

Kiss - The Lost Alive II (ioffer.com)

Kiss – The Lost Alive II (bootleg)

Begin 1977 was de band in Japan. Manager Bill Aucoin stelde voor een tweede live album uit te brengen, zodat de band een pauze in kon lassen voor de opnamen van hun volgende album.

Eddie Kramer nam de avond show op van het concert dat de band op 2 april 1977 gaf in Tokio, Japan in de Budokan Hall. Het album werd compleet samengesteld en gemastered. Echter, zowel Kiss als (platenmaatschappij) Casablanca, vonden het eindproduct onbruikbaar. Het album werd op de plank gezet en werd een veel gezochte en verkochte bootleg.

De band ging door met de opnamen voor hun album Love Gun, het laatste studio album waar de complete originele band op samenspeelde. Ook dit album verkocht zeer goed. De band had sinds Alive! drie studio albums uitgebracht over een periode van 1,5 jaar. De verkopen waren torenhoog. Ook was Kiss zeer actief op het gebied van merchandising, zoals kettingen, t-shirts, posters, broodtrommels, etc. Ze hielden alles in eigen hand en verdienden goud geld.

Alive II

Kiss - Alive II (paulstanley.com)

Kiss – Alive II

Op 14 oktober 1977, vandaag 40 jaar geleden, werd het tweede live album van Kiss uitgebracht op Casablanca Records. 

Kiss - Live augustus 1977 The Forum (pinterest.com)

Kiss – Live augustus 1977 The Forum

De meeste nummers zijn opgenomen tijdens de concerten van 16, 17 en 18 augustus 1977 in The Forum in Los Angeles. Ook zijn er opnamen gemaakt tijdens de soundchecks van 15:00 uur op de 26e en 27e augustus. De concerten waren onderdeel van de Love Gun Tour. De nummers Beth en I Want You werden van de eerder geplande Japanse Alive II opnamen gebruikt.

De band wilde geen duplicaten hebben van nummers ten opzichte van Alive!, dus het album bestond alleen uit live versies van nummers die waren uitgebracht op de 3 albums daarna: Destroyer, Rock And Roll Over en Love Gun.

Studio opnamen

Het resultaat was dat er teveel materiaal was voor een enkel album en te weinig voor een dubbel album. Daarom werd besloten om ook studio nummers op het album te plaatsen. De vierde (plaat) kant bestond uit 5 nieuwe nummers. Ace Frehley ontbrak tijdens de opnamen (waarom is onduidelijk). Rocket Ride was zijn enige bijdrage.

Love Gun Tour

Kiss - Live (kissfanshop.de)

Kiss – Live

De Love Gun Tour was de overtreffende trap van alle eerdere tours. Het podium was nog groter, indrukwekkender en de licht en geluidseffecten waren nog imposanter.

Muzikaal is het ook allemaal goed op orde. Kiss’ muziek is op en top rock ‘n’ roll. Op de plaat komt dat goed over. Nummers als Detroit Rock City, Makin’ Love, Love Gun, Christine Sixteen en Shock Me knallen (nog steeds) de speakers uit en laten goed horen dat Kiss live een adrenaline boost gaf.

De som der delen maakte Kiss uniek, en Ace Frehley is een zwaar onderschatte gitarist (waar onder andere Eddie van Halen goed naar heeft geluisterd).

Pers

Kiss is door de pers altijd belachelijk gemaakt, juist vanwege de show elementen rondom de band. Echter, de fans, verenigd in de zeer fanatieke Kiss Army, smulden ervan. De band werd mede opgericht, omdat de bandleden zich stierlijk verveelden tijdens concerten en het gebrek van respect voor het publiek stuitend vonden. Zij vonden juist dat het publiek, dat (goed) geld betaalt om je te zien, een sensationele avond moest beleven. Dat zat bij Kiss wel goed.

Kiss - Alive II - The Evolution Of Kiss (kissmonster.com)

Kiss – Alive II – The Evolution Of Kiss

Extra’s

De band begreep goed wat de fans wilden. De originele vinyl uitgave van het album was een dubbel LP met een gatefold hoes. Het bezat allerlei extra’s:

Kiss - Alive II - Extra's (everythingkiss.com)

Kiss – Alive II – Extra’s

 • kleuren booklet The Evolution of Kiss, met foto’s van de band en bandleden van 1973 tot en met 1977;
 • een set van (tijdelijke) plak tatoeages, bestaande uit het band logo, het Kiss Army logo en hoofden,  handtekeningen en symbolen van de bandleden;
 • een merchandise bestelformulier, waarbij ook aangemeld kon worden voor de Kiss Army;
 • de binnenhoezen bevatten foto’s van fans in een confetti regen en de complete discografie van de band tot dan toe.

Nummers

Het album kent de volgende nummers:

Live

Ace Frehley - Live (allkindsagirls.blogspot.com)

Ace Frehley – Live

 • Detroit Rock City
 • King Of The Night Time World
 • Ladies Room
 • Makin’ Love
 • Love Gun
 • Calling Dr. Love
 • Christine Sixteen
 • Shock Me
 • Hard Luck Woman
 • Tomorrow And Tonight
 • I Stole Your Love
 • Beth
 • God Of Thunder
 • I Want You
 • Shout It Out Loud

Studio

 • All American Man
 • Rockin’ In The U.S.A.
 • Larger Than Life
 • Rocket Ride
 • Any Way You Want It

Na Alive II

In Amerika kon de band niet groter worden dan dit. Spoedig zou blijken dat de markt wel erg werd overspoeld met Kiss materiaal. Binnen het jaar zouden nog een speelfilm, een verzamel (dubbel) album, stripboeken (“met écht Kiss bloed!”) en 4 nieuwe (!) (solo) albums volgen.

Kiss - Logo Europa (bol.com)

In Europa is Kiss nooit zo groot geworden als in hun thuisland. Wellicht heeft dat te maken met het Kiss logo. In Europa (met name Duitsland) werd Alive II uitgebracht zonder het kenmerkende Kiss logo, maar met aangepaste S’en.

Ter afsluiting

Zoals gezegd, ik vond Kiss al jongetje helemaal te gek. Wat vond jij ervan? Vond je Kiss ook super? Of, hoor(de) jij bij de grote groep die Kiss niet serieus neemt/kan nemen? Laat het weten!