RIP, John Blackwell

John Blackwell (youtube.com)

John Blackwell

Introductie

John Blackwell Jr, één van ’s werelds beste drummers aller tijden, is vandaag overleden. Hij werd slechts 43 jaar oud. Opgenomen in de lijst van 500 beste drummers op drummersworld.com, een internationaal erkende autoriteit op drumgebied, viel John Blackwell op door zijn inventieve manier van spelen én zijn showmanship. Hij kon vele stijlen muziek probleemloos drummen, waaronder R&B, funk, jazz, fusion en pop.

Leven en carrière

John Blackwell posing (drummerworld.com)

John Blackwell

Blackwell is geboren in Columbia, South Carolina in de VS. Hij begon al op 3 jarige leeftijd te drummen. Al sinds zijn kindertijd had Blackwell Jr. synesthesia (het zien van kleuren voor muzikale noten) en een perfect ritmegevoel.

Toen hij 17 was drumde hij bij Billy Eckstine. Na de middelbare school ging hij naar de Berklee College of Music. In 1995 ging hij mee op tour met de funk band Cameo, gevolgd door een tijd in de band van Patti Labelle. Prince kwam naar een concert van Patti Labelle in Minneapolis en sprak daarna kort met Blackwell, waar hij hem complimenteerde met zijn spel.

Tijdens zijn Prince jaren tourde hij ook met o.a. Justin Timberlake, Crystal Kay, P Diddy, Maze, William “Bootsy” Collins’ Bootsy’s Rubber Band, D´Angelo en Charlie Singleton.

In 2009 startte hij zijn eigen band, The John Blackwell Project. In 2009 brachten ze een album uit, 4Ever Jia. De titel verwijst naar zijn dochter Jia, die op 2 jarige leeftijd overleed in 2004, door een ongeluk in de vijver. John Blackwell heeft twee drum DVD´s uitgebracht: John Blackwell – Technique, Grooving and Showmanship en John Blackwell.

Prince

John Blackwell & Prince (drummerworld.com)

John Blackwell & Prince

Zijn stijl en flair vielen ook op bij Prince. In 2000 werd Blackwell uitgenodigd om een dagje in Minneapolis te komen jammen met Prince en Larry Graham. Eén dag werd twee dagen, wat overging in een week. Er was een klik. Op 2 september 2000 werd Blackwell officieel ingelijst als Prince’ drummer. Tot aan zijn dood maakte Prince gebruik van zijn diensten als live drummer. Ook is Blackwell veel te horen op Prince albums, waaronder de fantastiche albums The Rainbow Children uit 2001 en N.E.W.S. uit 2003.

Live

John Blackwell drummer (eurweb.com).

John Blackwell drummer

De eerste keer dat ik John Blackwell live zag was tijdens de Prince tour One Nite Alone… Ik had nog nooit zo’n goede drummer gezien als hem. Wat een ritmiek, strak en speels, een gedroomde combinatie.

Wat me altijd zal bijblijven is het concert van 3 november 2002 in Nighttown te Rotterdam, waar hij een drumsolo speelde die onnavolgbaar was. Gebaseerd op het rustige ritme van The One improviseert John Blackwell er lustig op los. Waar hij zeer snelle stukken, of zelfs ritmes van compleet andere nummers (waaronder Dance On en When Doves Cry), elke keer weer moeiteloos laat terugkeren in het rustige The One. Een ongelooflijke prestatie, die hem dan ook een terechte ovatie opleverde.

Ziekte en overlijden

The John Blackwell Project - 4Ever Jia (discogs.com)

The John Blackwell Project – 4Ever Jia

In juni 2016 (twee maanden n het overlijden van Prince) maakte John Blackwell bekend dat hij zijn linker arm en been niet meer kon bewegen. De oorzaak werd gevonden: twee tumoren in zijn hoofd. De operatie die daarop volgde, werd gevolgd door complicaties en een lang verblijf op extensive care. Om de kosten van zijn medische behandeling te kunnen bekostigen werd er een GoFundMe campagne gestart. In oktober 2016 verscheen een filmpje op YouTube, waarin John Blackwell te zien was en strijdbaar stelde dat hij de ziekte te boven zou komen. Het hartverscheurende filmpje deed echter anders vermoeden. Helaas werd dat vandaag waarheid. Een paar uur geleden maakte zijn vrouw het overlijden van John Blackwell bekend via Instagram en Twitter.

Herinnering

Iemand als John Blackwell moet herinnerd worden zoals hij was tijdens zijn muzikale leven, vol muzikaal vuur:

 

John Blackwell Zildjian ASBL alt1 (lonestarpercussion.com)

John Blackwell Zildjian ASBL alt1

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!